Borna Rendulicin kuuden tähden NHL-unelma

NHL / Haastattelu
Rendulic on kiinni NHL-paikassa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Monet jääkiekkofanit yllättyivät jo keväällä kuullessaan Borna Rendulicin tehneen sopimuksen NHL:n Colorado Avalanchen kanssa. Vielä enemmän yllätyksiä on aihettanut Rendulicin saama runsas vastuu ja hyvät otteet harjoitusotteluissa.

Borna Rendulic on jo taustansa takia ainutlaatuinen kiekkoilija. Hän on herättänyt mielenkiintoa jokaisessa kaupungissa, jossa on pelannut. Kerta toisensa jälkeen sympaattinen nuorukainen on myös näyttänyt, että huomio ei tule vain eksoottisemman kotimaan vuoksi. Vuosien kova työ palkittiin viime keväänä NHL-sopimuksella.

Muutama NHL-seura oli vakavissaan mukana kilpailemassa Rendulicin palveluksista, mutta nuoren laiturin valinta osui lopulta Coloradon Avalancheen. Avalanche etsi nimenomaan oikeaa laitahyökkääjää ja tarjosi suoraa kahden vuoden sopimusta.

"Jos tulette kokeilemaan tänne, yrittäkää saada yksisuuntainen sopimus!"

Rendulicin odotettiin aloittavan kauden varmuudella AHL:ssä farmiseura Lake Erie Monsterissa, mutta otteet harjoitusleirillä ovat vakuuttaneet valmennuksen ja näyttöpaikkoja harjoituspeleissä on tarjottu ruhtinaallisesti. Vielä viime päivinä ennen kauden alkua Rendulic odottelee jännittyneenä missä kaupungissa kausi alkaa.

Jatkoaika sai Rendulicin kiinni noin viikkoa ennen kauden alkua viime hetken kuulumisiin. Miltä kroatialaisesta tuntuu kauden kynnyksellä?

− On todella uskomatonta, että taistelen tosissani pelipaikasta Avalanchessa. Voin sanoa, että elän unelmaani jo nyt, Rendulic iloitsee.

Nuoresta saakka reissaamiseen ja erilaisiin ympäristöihin tottunut Rendulic kertoo sopeutuneensa yllättävän nopeasti paikalliseen kiekkokulttuuriin.

− Aluksi kaikki tuntui erilaiselta ja todella vaikealta, mutta muutaman viikon harjoittelun jälkeen systeemin oppiminen kävi lopulta nopeasti. Olen täällä kuitenkin tekemässä töitä vain yhden asian eteen.

− Peli on erilaista, mutta pidän siitä. Tietyllä tavalla kentällä on vapaampaakin. Esimerkiksi jos näkee paikan lähteä karvaamaan korkealta, on lupa lähteä syvään hakemaan kiekkoa. Vauhti on kuitenkin todella kova ja koko ajan pitää olla hereillä. Aikaa ei kerta kaikkiaan ole.

Erilaista elämää

Rendulicin matka on vienyt Zagrebista Seinäjoen kautta Poriin, sieltä Hämeenlinnaan. Nyt hän on Denverissä. Tänä syksynä olosuhteet ovat alusta lähtien olleet erilaiset kuin edellä mainituissa kaupungeissa. Hotelleissakin on tullut vastaan aivan uusia laitteita.

− Montrealissa olimme varmaan kuuden tähden hotellissa! Kaikki toimi hipaisemalla ja wc-istuimessakin oli laitteisto pesua varten. En ollut sellaista koskaan nähnyt, joten pakkohan sitäkin oli kokeilla, Rendulic nauraa.

− Vaikka en pääsisi NHL:ään, jo pelkästään kokemukset ennen varsinaisen kauden alkua ovat olleet käsittämättömiä. Pelaajat, pelit, lentokoneet, hotellit, hallit, ihan kaikki.

Missä tahansa Rendulic on pelannutkin, on tämä aina hyväntuulinen luonnonlapsi luonut positiivista energiaa ympärilleen. Taistelu maailman kovimmassa mahdollisessa paikassa on kuitenkin myös vakavaa.

− Kilpailu on ihan älytöntä ja välillä tuntuu, että jätkät yrittävät tehdä kaiken yksin kentällä. Olen vastannut kilpailuun keskittymällä vain omaan tekemiseeni ja tehnyt parhaani joka hetki. Joka ainoassa harjoituksessa ja pelissä.

Sopimusneuvottelut kroatiaksi?

Avalanchen seuraikonin ja nykyisen toimitusjohtaja Joe Sakicin vanhemmat ovat Kroatiasta ja kieli lapsuudenkodissa oli kroatia. Millä kielellä Rendulicin sopimusneuvottelut käytiin?

− Näen Sakicia joka päivä ja hän on erittäin mukava, mutta hänen kielitaitonsa ei taida olla kuitenkaan ihan niin hyvä. Saapuessani tänne hän kyllä tervehti ja kysyi kuulumiset kroatiaksi. Kuulin, että Sakicin isä puhuu sujuvaa kroatiaa, mutta häntä en ole vielä tavannut.

Kroatiassa on viime vuosina ollut hurja kiekkobuumi ja kiekkoihmiset kotimaassa seuraavat Rendulicin otteita tarkkaan. Mutta kumpi on suositumpi Kroatiassa Rendulic vai Sakic?

− On aivan mahtavaa tavata Sakicin tapainen legenda, jolla on vielä sukujuuret Kroatiassa. Voin varmasti sanoa, että hän on suositumpi kotimaassani.

Vapaa-aikaa tiukassa kauteen valmistautumisessa ollut todella vähän, mutta Rendulic on ehtinyt hieman seuraamaan kotoista Liigaakin. NHL-elämän hienot puolet jo harjoituspeleissä nähnyt Rendulic lähettää remakan naurun säestämät terveiset myös entisille pelikavereille.

− Jos tulette kokeilemaan tänne, yrittäkää saada yksisuuntainen sopimus!

Joe Sakic saattaa olla ainakin vielä toistaiseksi Rendulicia suositumpi Kroatiassa, mutta nuoremman kroaattitähden taidot ja aito persoonallisuus tulevat viemään hänet pitkälle. 

» Lähetä palautetta toimitukselle