Preissing: "Euroopassa osataan nauttia pelaamisesta"

LIIGA / Haastattelu
Tom Preissing nauttii pelaamisesta Suomessa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Turun Palloseuran riveissä tiistaina Oulussa pelanneen Tom Preissingin piti pari vuotta sitten pelata Kärpissä. Oulussa pakkikonkari kävi kuitenkin ensimmäisen kerran vasta tiistaina.

Liigakauden kynnyksellä syksyllä 2010 Oulun Kärpät ilmoitti tehneensä sopimuksen vajaat 400 NHL-peliä tahkonneen Tom Preissingin kanssa. Yhdysvaltalaispakin oli kuitenkin määrä saapua Ouluun verotussyistä vasta lokakuussa ja hakea sitä ennen pelituntumaa pari viikkoa KHL:stä. Siellä Preissingin polvi hajosi ja kausi oli ohi.

– Kävin sillä kaudella kahdessa leikkauksessa. Pelasin koko kaudella vain yhden pelin ja yhden erän, Preissing muisteli pieleen mennyttä kautta.

Loukkaantumisen jälkeen perheen muuttoaikeet Pohjois-Pohjanmaalle peruuntuivat ja puolustaja matkusti takaisin Pohjois-Amerikkaan.

– Vaimoni oli tuolloin raskaana. Meille piti syntyä suomalainen vauva täällä Oulussa, pakki letkautti.

Ouluun Preissing saapui ensimmäisen kerran vasta tiistaina, kun Turun Palloseura kohtasi Kärpät Raksilassa.

– Oli mukava tulla viimein Ouluun. Pelasin Ruotsissa Lasse Kukkosen kanssa. Lasse puhui kaupungista paljon, joten tiesin mitä odottaa. Siinä on kaveri, joka rakastaa tätä kaupunkia. Hän aikoo muuttaa tänne takaisin jossain vaiheessa, Preissing jutteli.

Willsien perässä SM-liigaan

Yhdysvaltalaispakin ensipuraisu Euroopan sarjoista tuli KHL:stä. Visiitti Venäjälle jäi kuitenkin lyhyeksi. Kulttuurishokki oli suuri koko elämänsä Pohjois-Amerikassa asuneelle pelaajalle.

– Pidin liigasta, mutta siellä oli asioita joihin oli todella vaikea tottua. Eurooppa on tavallaan samanlainen kuin Pohjois-Amerikka, mutta Venäjä oli todella suuri muutos, Preissing muisteli.

Polveaan koko kauden 2010-2011 parannellut Preissing suuntasi seuraavaksi sesongiksi Sveitsiin ja täksi kaudeksi Ruotsiin. Pelit Röglessä eivät menneet kuitenkaan suunnitelmien mukaan ja alkuvuodesta pelaajan ja seuran tiet erosivat.

– Se oli monen asian summa. Joukkueella ei mennyt kovin vahvasti ja he halusivat tehdä joitain muutoksia. Tällä kertaa se muutos olin minä. Se oli tämän jutun ikävä puoli, mutta hyvä juttu on se, että pelaan nyt Suomessa. Pidän todella suomalaisesta jääkiekosta, Preissing kehaisi.

Suomen Turkuun Preissingin toi ystävyys TPS-hyökkääjä Brian Willsien kanssa.

– Brianilla oli iso rooli siinä, että päädyin Turkuun. On aina vaikea tulla kesken kauden uuteen seuraan, mutta kun siellä odottaa kaveri, joka tuntee jo seuran, jätkät ja kaupungin, niin se helpottaa huomattavasti.

Ensimmäiset päivät ja pelit menivät kuin sumussa. Preissing oli ollut pelaamatta kuukauden ja veteraanin kroppa vaati vielä totuttelua uuteen.

– Suomessa peli on fyysisempää kuin odotin. Toki tiesin tämän olevan Euroopan fyysisin sarja, mutta se yllätti silti. Jätkät vaikuttavat olevan vahvempia täällä kuin muissa Euroopan sarjoissa, Preissing hämmästeli.

"Tämä pitää ottaa kokemuksena"

Kärpissä vieraillut Kyle Turris aiheutti hiljattain pienen kohun avautumalla SM-liigan matkustus- ja ruokakäytännöistä. Vaikka alla on puolet enemmän NHL-pelejä kuin Turrisilla, Preissing ei yhdy kritiikkiin. Päinvastoin.

– Kuulin kyllä Turris-kohusta, mutta saahan täälläkin terveellistä ja hyvää ruokaa. Loppujenlopuksi päätät itse mitä syöt. Onhan Pohjois-Amerikassakin epäterveellistä ruokaa, Preissing hymähti.

Hieman yllättäen myös matkustaminen kerää kehuja yksityiskoneisiin NHL:ssä tottuneelta Preissingiltä.

– Matkustaminen Euroopassa on niin paljon helpompaa kuin Pohjois-Amerikassa. No ehkä Oulu on poikkeus, mutta esimerkiksi pelatessani Sveitsissä nukuin joka yö omassa sängyssä. NHL:ssä saatat olla reisussa kaksi viikkoa putkeen. Perheelliselle se ei ole helppoa.

Eikä eurosuitsutus siihen loppunut. Ilmapiiri eurooppalaisessa jääkiekossa on tehnyt yhdysvaltalaiseen suuren vaikutuksen.

– Ollakseni rehellinen pidän eurooppalaisesta ilmapiiristä todella paljon. Täällä peleistä nautitaan enemmän. NHL:ssä nautinto tulee maaleista, taklauksista ja sen sellaisesta. Täällä osataan nauttia jo pelkästään siitä, että pelataan!

Vielä vuosi tai pari

Vihdoin terveenä pelaavalla 34-vuotiaalla Preissingillä ei ole enää suuria tavotteita urallaan. Neljä viime kautta eriasteisista vammoista kärsinyt pakki on enemmän kuin tyytyväinen saadessaan pelata vihdoin terveenä.

– Tuntuu todella hienolta pelata vihdoin täysin terveenä. Muita tavotteita minulla ei enää olekkaan. Haluan pelata terveenä ja mahdollisimman hyvin, Preissing totesi.

Uransa ehtoopuolella olevalla pakilla ei ole tulevaisuuden kuviot vielä aivan selvillä. Ensi kauden Preissing aikoo joka tapauksessa pelata, ehkä vielä seuraavankin. Jossain vaiheessa on kuitenkin aika asettua aloilleen.

– Vuosi kerrallaan tässä mennään. Poikani aloittaa pian koulun ja siinä vaiheessa haluan hänelle mahdollisimman vakaan ympäristön, Preissing vakavoitui jättäen samalla takaportin auki.

– Tai sitten pelaan Ranskan liigaa vielä 45-vuotiaana.

» Lähetä palautetta toimitukselle