Volden: "Ei voi luottaa, että tähdet tekevät kaiken"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Volden pukeutuu jälleen Norjan väreihin.
Kuva © Timo Savela
Liigasta Sotšin olympialaisiin matkaa viisi pelaajaa. Suomen joukkueessa näistä nähdään kolme ja Slovakian paidassa yksi. Norjaa edustaa Bluesin maalivahti Lars Volden.

Lars Volden on tuttu näky Norjan maajoukkueessa. Hän on ollut joukkueen mukana kahdessa edellisessä MM-turnauksessa. Norja pelasi molempina vuosina Tukholman alkulohkossa.

Vuonna 2012 Volden pelasi Venäjää vastaan alkusarjassa ottelun, joka päättyi 2-4-tappioon. Viime vuonna Volden nähtiin maalilla Kanadaa vastaan koko ottelun ajan sekä Tšekkiä vastaan reilut kaksi erää, kun Lars Haugen oli päästänyt kolme maalia nopeaan tahtiin. Molemmat ottelut olivat Norjan kannalta ikäviä, sillä Kanada voitti ottelun 7-1 ja Tšekki 7-0.

− Ei valinta olympialaisiin ollut mikään yllätys. Tietenkin on erittäin mukava edustaa maatani olympialaisissa.

Dinamo Minskiä edustava Haugen on lähtökohtaisesti Norjan ykkösmaalivahti. Tammikuun aikana hän on kuitenkin ollut tovin sivussa peleistä.

− Haugen on kuitenkin kohtuullisessa kunnossa nyt. Minun täytyy vain harjoituksissa näyttää kuntoani ja sen mukaan tehdään päätöksiä pelaavasta maalivahdista.

Norja ei kuulu suuriin kiekkomaihin, ja maalla onkin maltilliset tavoitteet. Vancouverissa maa sijoittui kymmenenneksi hävittyään pudotuspelin Slovakialle niukasti 3-4.

− Haluamme päästä puolivälieriin. Kaikki siitä eteenpäin on bonusta.

MM-kisoissa Norja on ollut viimeisen kuuden vuoden aikana kolmesti kahdeksan parhaan joukossa. Etukäteen kovemmista maista sille on tehnyt tilaa Slovakia tai Sveitsi. Alkulohkossaan Norja on ennakkokaavailuissa kolmanneksi paras joukkue.

− Kanada on tietysti kova ja myös Suomella on hyvä joukkue. Avainottelu on Itävaltaa vastaan. Jokaisessa ottelussa täytyy antaa kaikkensa.

Norja aloittaa kisaurakkansa Kanadaa vastaan. Päivää myöhemmin on edessä Suomen kohtaaminen. Volden pelasi Suomea vastaan viime huhtikuussa Euro Hockey Challenge -ottelussa, jossa Norja voitti Leijonat 3-1.

− Se oli hyvä voitto. Pelasimme hyvin, se oli tiukka peli ja teimme voittomaalin lopussa.

− Olisi hauskaa pelata Suomea vastaan, koska pelaan täällä. Kuitenkaan pelatessasi et ajattele sitä, mikä joukkue on vastassa.

Norjan joukkueen kovimpia nimiä ovat hyökkääjät Patrick Thoresen ja Mats Zuccarello sekä puolustaja Jonas Holøs, jotka pelaavat NHL- tai KHL-tasolla.

− He ovat kolme tärkeää pelaajaa, mutta emme voi luottaa siihen että he tekevät kaiken. Koko joukkueen on tehtävä töitä ja uhrautua joukkueen eteen. Ei meillä kuitenkaan mitään
supertähtiä ole.

− Tarkoituksena on myös pelata kovaa ja sitä kautta saada energiaa myös muille pelaajille, Volden kertoo.

Norjan kovuudesta saatiin hyvää osoitusta viime vuoden kisoissa Tanskaa vastaan, kun joukkue jakoi viisi kovaa taklausta yhdessä vaihdossa.

Yleisesti Volden odottaa olympialaisia suurella mielenkiinnolla.

− On hienoa nähdä muiden urheilijoiden toimintaa läheltä. Siitä tulee iso kokemus.

Norja on tunnettu talviurheilumaa, mutta jääkiekko ei ole vielä iso laji. Jääkiekkoilu sai kuitenkin arvostusta maan olympiakomitealta Vancouverissa, sillä Norjan lipunkantajana kisojen avajaisissa toimi Tommy Jakobsen.

− Hän ei pelaa enää, mutta hän oli joukkueessa pitkään. Siinä haluttiin kunnioittaa pitkää uraa.

− Suurimmat lajit ovat maastohiihto, mäkihyppy ja sellaiset. Hiihdosta odotetaan kultamitaleja. Jääkiekon suosio kuitenkin kasvaa koko ajan.

Luistimilla kilpailtavista lajeista pikaluistelu on ollut Norjan vahvin laji, mutta Voldenin mukaan sekään ei ole erityisen iso laji maassa. 

Norja on myös järjestänyt talvikisat kahteen kertaan. Lillehammerin kisojen aikaan Volden oli puolitoistavuotias, joten hän ei muista niistä mitään. Maa on kuitenkin hakenut vuoden 2022 kisoja Osloon, jolloin Volden voi edelleen olla mukana joukkueessa.

− Toivottavasti he saavat kisat. Se olisi hieno juttu maalle ja sen urheilulle. Tiedän, että Norjalla on hyvä hakemus paperilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle