Näkymättömät sankarit: Fanit eivät ole vain katsojia, he ovat osa joukkueiden menestystarinaa

LIIGA / Podcast
Fanikulttuurilla on suuri merkitys jääkiekolle.
Positiivinen ja terve fanitus korostavat urheilun iloa, yhteisöllisyyttä ja intohimoa. Faniryhmät, jotka tuovat mukanaan halliin hyvää tunnelmaa, ovat urheiluseuroille sellainen voimavara, jota ne eivät voi rahalla ostaa. Liigassa on ollut pitkään hyvää fanitusta, mutta taustalla on kasvamassa ikävä sivuilmiö.

Terve fanitus on yhteisöllisyyttä. Terveessä kannatuksessa ei ole väliä, millainen ihminen olet tai mitä kannatat; se on yhteistä intohimoa. Vaikka fanit kannattaisivat eri seuroja, pystyvät he silti arvostamaan toisen kannattajaryhmän intohimoa siinä missä omaansa. He pystyvät paiskaamaan kättä ottelun jälkeen ja onnittelemaan hyvästä pelistä katsomatta lopputulemaan.

Fanikatsomot voivat olla kuin suuria perheitä. Ryhmän kesken jaetaan niin raskaat tappiot kuin uskomattomat onnistumiset ja voitot. Yhdessä kannattaminen on arkeen kaivattu valonpilkahdus ja paikka, jossa voi olla täysin oma itsensä. Fanit tekevät ottelutapahtumasta tapahtuman.

Fanituksen varjopuoli

Valitettavasti fanituksen kärjistyessä se voi tuoda mukanaan ongelmia. Viime vuosien aikana jääkiekkokatsomoissa on alkanut näkymään niin sanottua ultrakannatusta.

Ultrafanit ovat joustamattomia oman intohimoisen kannattamisensa kanssa, mikä voi ilmetä huliganismina. Jalkapallokentiltä useisiin lajeihin rantautunut ultrakannatus voi ilmetä aggressiivisena käytöksenä, jossa asetetaan vastapuolen pelaajat sekä fanit vihollisiksi.

Sosiaalisen median kautta ultrafanitus on helpottunut. Sosiaalisen median kanavissa ja keskustelufoorumeilla on niin paljon helpompi kirjoittaa törkeyksiä nimimerkin takaa kuin sanoa sellaiset asiat kasvotusten toiselle. Vaikka toiselle kohdennetut loukkaukset olisivat vain "vitsillä" kirjoitettuja, eivät ne silti ole hyväksyttäviä.

Välillä on hyvä hetki miettiä, miksi itse lähdet hallille. Lähdetkö otteluun loukkaamaan toisia vai menetkö sinne rakkaudesta lajiin? Syvästi toivon, ettei kukaan rehellisesti vastaa ensimmäistä kohtaa. Yhdessä fanittaminen on tukipilari niin faneille kuin pelaajille. Faktahan on se, että fanit ovat joukkueiden kuudes kenttäpelaaja. He luovat intoa ja motivaatiota pukukoppiin ja jäälle.

Podcast-studiossa paikalla ovat sekä Mika Laakso että Elmeri Lindqvist. Jaksossa keskustellaan miesten omista fanituskokemuksista ja sen ympärillä olevista ilmiöistä. Jakson voi kuunnella Spotifysta, Soundcloudista tai tähän artikkeliin liitetyn soitinlinkin kautta. Musiikit podcastiin on luonut Aleksi Hiivala.

0.25 Tamperelainen fanitus
2.50 #ittuilu fanikulttuurissa
6.09 Ultrat
9.50 Some
13.27 Hallissa
16.35 Trendikäs fanitus
19.52 Karhunkämmen Ry
24.05 Seuran hyöty

Ilmianna Näkymättömiä sankareita! Jos tunnet ihmisen, joka elää ja hengittää jääkiekkoa erilaisissa tehtävissä tai laji on hänelle elämäntapa, anna hänet ilmi sähköpostiosoitteeseen elmeri.lindqvist@jatkoaika.com

» Lähetä palautetta toimitukselle