Liiga-finaalit: Tappara oli totutun tyly vieras Lahdessa – tamperelaisten kolmas peräkkäinen mestaruus kahden voiton päässä

LIIGA / Uutinen
Tappara pääsi juhlimaan Lahdessa maanantaina.
Pelicans oli vielä kuroa Tapparan etumatkan kiinni, mutta aika loppui kesken. Näin ollen Tappara nappasi vierasryöstön myötä toisen kiinnityksen matkalla kohti mestaruutta.

Pelicansilla oli paikka tasoittaa puntit kotiyleisönsä edessä, mutta kahtena edellisenä keväänä juhlinut Tappara oli tyly, tehokas ja aggressiivinen vieras napaten toisen kiinnityksen maalein 2–3.

Pelicans–Tappara 2–3 (Otteluvoitot: 0–2)

Alusta lähtien pelissä edettiin puolustus edellä, eivätkä ensimmäiset minuutit juuri kunnollisia maalipaikkoja tarjonneet. Kotijoukkueen aloitus oli aktiivisempi kuin lauantaina, mutta hyökkäysalueelle tai maalipaikoille pääsy ei ollut helppoa. Tappara puolusti aktiivisesti aluettaan ja puolustajien mailat olivat useampaan otteeseen laukausten tiellä.

Ottelun linja oli salliva, ja tuomaristo katsoi läpi sormien useamman harmaan alueen tapauksen. Ainoa rangaistus erässä vihellettiin Ben Bloodille poikittaisesta mailasta, mutta Tappara ei saanut ylivoimalla rivejään kuntoon. Ennen ylivoimamahdollisuutta se kuitenkin avasi ottelun maalihanat ajassa 14.52.

Tamperelaisnipun nelosketju pyöri Pelicans-alueella pitkän aikaa, ennen kuin kiekko pelattiin laitaväännöstä viivaan. Otto Rauhala toimitti pelivälineen maalille, jossa Heikki Liedes voitti oman kaksinkamppailunsa ja ohjasi kiekon ohi Niklas Kokon.

Erän edetessä lahtelaiset saivat hyökkäyspelistään kiinni, ja etenkin Aatu Jämsenillä oli oiva maalipaikka aivan erän viimeisillä sekunneilla. Erätauolle lähdettiin kuitenkin tamperelaisten komennossa. Laukaukset merkittiin kotijoukkueelle 20–16, ja Kokko sekä Christian Heljanko nappasivat kymmenen torjuntaa.

– Todella kova ottelu on menossa tällä hetkellä. Pelicans oli valmis pelaamaan heti alusta lähtien, he varmasti oppivat sen ensimmäisestä pelistä, maalintekijä Liedes kertasi erätaukohaastattelussa.

Kotijoukkueen osalta etenkin toisen kaksikymppisen puoliväli oli hankala. Omalla alueella nähtiin jatkuvasti harhasyöttöjä, joihin Tappara iski ja sai aikaan useita maalipaikkoja. Puolustus myös aukesi useampaan otteeseen helpohkosti niin, että Pelicans-viisikko ei pystynyt pitämään omia miehiään kiinni. Kokko olikin mies paikallaan napaten useita tuplatorjuntoja.

Tappara pääsi ylivoimalla jo kahden maalin johtoon, kun Veli-Matti Savinainen pääsi vapaasti kääntämään kiekon reppuun tutusta positiostaan maalinedustalta. Selkäranka näytti katkeavan etenkin siinä vaiheessa, kun Joni Tuulola löi läpiajon päätteeksi taululle tamperelaisten kolmannen osuman. Pelicans ei ollut enää päästä kontrolloidusti hyökkäysalueelle ennen erän viimeisiä minuutteja.

Lahtelaisittain tärkeä kavennus syntyi ajassa 37.53, kun Luboš Horkýn maila lauloi. Kysymyksiä herätti kuitenkin edelleen lahtelaisten tehokkuus, sillä finaalisarjan viiteen erään se oli viimeistellyt vain kaksi osumaa. Tappara sen sijaan oli totutun tehokas, kun joukkue iski paikoistaan, ja toisaalta pystyi pelin edetessä koko ajan nostamaan tasoaan sekä puolustamaan kärsivällisesti.

Kotijoukkue aloitti terävästi kolmannen kaksikymppisen, mutta joukkueella oli hankaluuksia päästä hyville maalipaikoille. Vaarallisemmat paikat oli vierasjoukkueella, mutta Kokko nollasi tilanteet kerta toisensa jälkeen. Peli aaltoili päädystä päätyyn. Kumpikaan osapuoli ei saanut pelivälinettä kunnolla hallintaansa, mutta tamperelaiset pelasivat viisaasti johtoasemassa vieden pelin laitojen lähelle.

Toni Utunen pääsi kuitenkin räjäyttämään hallin, kun puolustaja laukoi Pelicansin maalin päähän. Ottelu otti maalin jälkeen uusia kierroksia, ja kotijoukkueelle tarjottiin momentumin nappaamista, kun Liedes lähti istumaan rangaistusaitioon.

Tasoitusosumaa ei kuitenkaan syntynyt, ei edes ilman maalivahtia pelatessa. Avauspelaaminen ei toiminut, vaan viimeisen kahden minuutin sisään useampi lahtelaisten avaussyöttö venyi omaan päähän pitkänä kiekkona. Tappara nappasi voiton myötä toisen kiinnityksen, ja on vahvasti matkalla kohti kolmatta peräkkäistä mestaruutta.