Mestis-pudotuspelit: Hermes ja IPK välieriin, TUTO taisteli itsensä kuilun partaalta tasoihin – Hokki lähetti FPS:n Suomi-sarjaan

MESTIS / Uutinen
Arttu Lausniemi johdatti joukkonsa välieriin. Arkistokuva.
Kuva © Tiia Mahkonen
Mestiksessä nähtiin lauantaina ensimmäisen välieräparin varmistuminen, Suomi-sarjaan putoaminen sekä dramaattinen seitsemänteen otteluun venyminen.

Mestiksen lauantain ottelukierros tarjosi katkeransuloisia kauden päätöksiä ja kaksi jatkoaikavoittoa. Hermes puolestaan tiputti Jokerit puolivälierissä, ja Hokki päätti FPS:n Mestis-taipaleen.

Hermes–Jokerit 6–1 (Otteluvoitot 4–2): Hermeksen vahva toinen erä katkaisi siivet Jokereiden paluukaudelta

Hermeksen sarjan toinen ottelupallo oli livetä käsistä jo avausminuutilla, kun Ernests Ošenieks tarjosi Jokereille ylivoiman nostettuaan kiekon katsomoon. Narripaitojen ruuti oli kuitenkin märkää, ja ottelun kulku tasoittui. Jokerit laukoi erässä jopa 25 kertaa, mutta tulostaululle ehti ensin kotijoukkue.

Jokerit sai ylivoiman erän loppupuolella, mutta vain 12 sekuntia sen alusta Leevi Lemberg kaatoi läpiajoon karanneen Sisu Yliniemen rangaistuslaukauksen arvoisesti. Runkosarjassa vain kerran viidellä yrityksellään onnistunut Yliniemi ohitti Ville Kolppasen vieden punapaidat erätauolle 1–0-johdossa.

Vieraat aloittivat toisen erän vahvasti, kun Saku Forsblom laukoi tolppaan jo erän avaussekunneilla. Kiekko lipui kuitenkin niin läheltä maaliviivaa, että tilanne tarkastettiin videolta. Hylkäyksen jälkeen vieraiden niskaan kaadettiin sankokaupalla lisää kylmää vettä, kun Santeri Sulku vei isännät jo kahden maalin johtoon vain 33 sekuntia myöhemmin.

Hermes painoi kaasun pohjaan kahden maalin johdossa ja karkasi jo ulottumattomiin, kun pelikelloa oli kulunut vain neljä minuuttia 2–0-maalista. Jokeri-puolustaja Valtteri Jeskanen haparoi kiekon kanssa omassa päädyssä, ja Eemeli Takala suoritti väkivahvan kiekonriiston ja pelasi kiekon maalille Kalle Matikaiselle, jolla oli helppo tehtävä ohittaa Kolppanen.

Takaiskut kuitenkin lisäsivät tulta vierasjoukkueen koneistoon, ja loppuerän ajan Jokerit rummutti laukauksia tasaiseen tahtiin kohti Visa Vedenpäätä. 18-vuotias ei kuitenkaan sortunut maalillaan, ja hänelle merkattiin ikävuosiensa verran torjuntoja toiseen erään.

Jokerit jatkoi hyökkäysalueelle vyörymistä päätöserässäkin, mutta helsinkiläisryhmä ei onnistunut ohittamaan Vedenpäätä. Klisee kun et itse tee, kaveri tekee nosti jälleen karua päätään Arttu Lausniemen naulatessa isäntien neljännen osuman erän puolivälissä.

Jokerit sai kavennuksen iskettyä ilman maalivahtia, mutta Hermes kaunisteli loppulukemia kahteen otteeseen tyhjään vierasmaaliin. Suomalaiseen jääkiekkoon kuluvaksi kaudeksi palannut Jokerit ei saanut kauttaan pelastettua enää toista kertaa, ja Hermes marssi välieriin suvereenilla voitolla. Kokkolalaisseura kohtaa välierissä IPK:n.

Maalintekijät

17.33 1–0 Sisu Yliniemi rl
21.07 2–0 Santeri Sulku (Lausniemi, Ošenieks)
25.36 3–0 Kalle Matikainen (Takala)
49.31 4–0 Arttu Lausniemi (Liljamo)
53.17 4–1 Jesse Liuksiala (Häkkilä, Kalajanniska) yv, im, vt
54.51 5–1 Arttu Lausniemi (Ylitalo) tm
57.07 6–1 Kalle Matikainen (Kilpeläinen) tm

TUTO–Kiekko-Espoo 2–1 je. (Otteluvoitot 3–3): Kerkkänen nosti TUTOn kuilun partaalta tasoihin jatkoerän rangaistuslaukauksella

Ottelu Turussa sai hienon alun, kun Kupittaan tuhatpäinen yleisö kajautti Maamme-laulun laulajan mikrofonin lakattua toimimasta. Itse ottelu tarjosi vauhdikasta kiekkoa ensimmäisen kymmenminuuttisen ajan. Kotiyleisön tunteita kuumensi Anton Niemeläisen kampitusrangaistus Miika Tiihosen karattua läpiajoon, mutta rangaistuslaukaus jäi viheltämättä. Vain kaksi minuuttia myöhemmin Kiekko-Espoo pääsi ylivoimalle, ja Noel Pietilän viivakuti painui ohi Jere Huhtamaan. Johtoasema antoi espoolaisille rauhaa, ja loppuerässä mestari pelasi kontrolloidun rauhallisesti.

Toiseen erään TUTO sai uuden mahdollisuuden hioa ylivoimakuvioitansa, mutta tuloksetta. Erän puolivälissä rauhallisesti, mutta varmasti rakennettu kotijoukkueen hyökkäyspeli tuotti lopulta tulosta, kun Simon Suoranta lapioi Janne Keräsen laukauksesta roikkumaan jääneen irtokiekon ohi Jani Lampisen. Maali antoi edelleen kohtalostaan pelaavalle kotijoukkueelle virtaa, mutta vahva kahdeksanminuuttinen katkesi Turo Asplundin erän lopussa ottamaan rangaistukseen.

Kiekko-Espoolle tarjottiin erän ensimmäisellä kymmenminuuttisella kaksi ylivoimaa, mutta vahvat pyöritykset pysähtyivät isäntien erinomaisesti pelanneisiin alivoimanelikkoihin. Tapetut alivoimat antoivat kotijoukkueelle hurjasti virtaa, ja varsinainen peliaika kulutettiin loppuun miltei yhtäjaksoisesti TUTOn hyökkäyksillä. Ratkaisijaa ei kuitenkaan varsinaisella peliajalla saatu, joten edessä oli jatkoerä.

Jatkoerä alkoi tasaisissa merkeissä, mutta erän kuluessa kotijoukkue sai otetta pelin kulusta. Lopulta ottelu ratkesi dramaattisesti, kun TUTOlle vihellettiin rangaistuslaukaus. Joel Kerkkänen ohitti terävällä laukauksella Lampisen ja TUTO nousi takaisin kahdelle jalalle ottelusarjassa.

Joukkueet kohtaavat maanantaina seitsemännessä ottelussa Espoossa, jossa TUTOlla on mahdollisuus tehdä Mestis-historiaa nousemalla ensimmäisenä joukkueena 3–0-tappioasemasta sarjavoittoon. Ottelusarjan voittaja kohtaa välierissä Ketterän.

12.58 0–1 Noel Pietilä (Hämäläinen, Tuomaala) yv
29.28 1–1 Simon Suoranta (Keränen)
74.07 2–1 Joel Kerkkänen rl

RoKi–IPK 3–4 je. (Otteluvoitot 2–4): Puhakan soolomaali päätti RoKin kauden

Jäähykuri ei kuulunut päivän teemoihin Rovaniemellä ottelussa, jossa kotijoukkue pelasi kaudestaan. RoKi sai erinomaisen alun ottelulle, ja Eero Niemi iski sinipaidoille avausmaalin seitsemän minuutin pelin jälkeen. Runkosarjaan verrattuna erittäin haavoittuvaisenakin sarjan aikana pelannut IPK sai alun vaikeuksien jälkeen koneensa käyntiin, ja tuttuakin tutumpi ulkomaalaisketju Ludwig PerssonAlex BerardinelliAustin Alger juoni ylivoimalla iisalmelaisten tasoituksen.

Kissa ja hiiri -teema jatkui toiseen erään, jossa Joonas Alanne vei isännät johtoon vain 24 sekuntia Aleksi Soijärven estämisrangaistuksen alusta. Berardinelli ja Alger eivät kuitenkaan malttaneet luopua tulostaululla esiintymisestä, ja kaksikko rakensi tasoituksen erän puolivälin tienoilla. Kuluva minuutti osoittautui RoKille erittäin synkäksi, sillä Vilho Heikkinen joutui keräämään kiekon selkänsä takaa uudelleen vain 17 sekuntia myöhemmin Thomas Grönlundin osuttua tolppien väliin.

Kotijoukkue työllisti Oskari Parviaista aktiivisesti loppuerän ajan, mutta päätöserään lähdettiin ottelupalloa hallinneen IPK:n komennossa. Päätöserä avattiin videoiden katselulla, kun Persson lähetti kiekon kohti Heikkisen maalia, mutta kiekko ei käynyt viivan paremmalla puolella. Ottelun kulku tasoittui päätöserän ensimmäisellä puoliskolla, mutta jälkimmäisellä kymmenminuuttisella alkoi tapahtua. RoKi otti aikalisän ja Heikkisen pois maaliltaan hakien tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla.

Alanne iski illan toisen osumansa kreivin aikaan ja RoKi kampesi tasoihin vain puolitoista minuuttia ennen päätössummeria. Alanne kunnostautui tilastoissa uudelleen vain puoli minuuttia myöhemmin viskaistuaan kiekon katsomoon rangaistuksen arvoisesti. IPK ei kuitenkaan osunut ylivoiman pätkällään, ja edessä oli jo ottelusarjan kolmas jatkoerä.

Jatkoerässä Ville Puhakka riisti kiekon keskialueella ja purjehti kerran ympäri ennen vahvaa ajoaan hyökkäysalueelle. Puolustaja kiersi RoKi-maalin ja iski vanhanaikaisella näyttävän soolomaalin päättäen ottelusarjan iisalmelaisten hyväksi. IPK marssi voitolla välieriin, jossa se kohtaa Hermeksen.

6.51 1–0 Eero Niemi (Brygger, Holopainen)
18.21 1–1 Austin Alger (Berardinelli, Persson) yv
22.51 2–1 Joonas Alanne (Tyni, Heikkinen) yv
28.30 2–2 Alex Berardinelli (Alger, Kakkonen)
28.47 2–3 Thomas Grönlund (Sandvik, Helenius)
58.33 3–3 Joonas Alanne (Erkinjuntti, Huhdanpää) im
68.55 3–4 Ville Puhakka

Hokki–FPS 6–1 (Otteluvoitot 4–1): Kliininen Hokki päästi FPS:n tuskistaan ja tiputti forssalaiset Suomi-sarjaan

Hokki oli sysännyt FPS:n jo kuilun partaalle karsintasarjassa, eikä karsintasarjan viides ottelu tarjonnut enää mitään mullistavaa. Veli-Matti Tiuraniemi vei isännät johtoon avauserän lopulla, mutta tulos ja karsintasarjan kohtalo olivat selvillä heti toisen erän alussa. Antti Myllyaho vei siirretyn rangaistuksen aikana isännät kahden maalin johtoon vain 17 sekuntia kiekon pudotuksesta, eikä Hokki enää katsonut taakseen. Kaksi ylivoimamaalia ja Jiri Parviaisen osuma erän lopulla pitivät pelin otteen vahvasti isännillä, vaikka FPS rikkoi kuparisen slovakkihyökkääjä Samuel Zahradnikin maalilla.

Päätöserässä lannistunut FPS ei saanut kiekkoa verkkoon edes ylivoimalla, ja Hokki purjehti rauhassa karsintasarjan voittoon kaunistelemalla loppulukemat tyhjään nuottaan. FPS:lle tappio tarkoitti karua kohtaloa, sillä seura tippui Suomi-sarjaan. Hokki pelaa puolestaan sarjapaikastaan Suomi-sarjan voittanutta Pyryä vastaan.

17.29 1–0 Veli-Matti Tiuraniemi (Jokinen, Mykkänen)
20.17 2–0 Antti Myllyaho (Jokinen, Mikkola) sr
22.38 3–0 Janne Jokinen (Myllyaho, Komulainen) yv
27.35 4–0 Janne Jokinen (Tiuraniemi, Mikkola) yv2
36.33 4–1 Samuel Zahradnik (Martin, Fagerström)
38.29 5–1 Jiri Parviainen (Aaltonen, Hahl)
55.53 6–1 Jiri Parviainen (Nieminen) tm