U18 MM-päiväraportti: Yhdysvallat suvereenilla esityksellä finaaliin, Kanada lunasti loppuottelupaikan vuoristoratakamppailun jälkeen

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kanada selvitti tiensä finaaliin tiukkojen vaiheiden jälkeen.
Kuva © Tiia Mahkonen
Yhdysvallat jatkoi vakuuttavaa tekemistään myös välierävaiheessa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa ja nappasi finaalipaikan selvällä 7−2-voitolla Slovakiasta. Kanada puolestaan oli menettää neljän maalin johtonsa Ruotsia vastaan, mutta onnistui kuitenkin vääntämään itsensä lopulta finaaliin.

Päivän ensimmäisessä välieräkoitoksessa finaalipaikasta mittelivät vakuuttavasti turnauksessa edennyt Yhdysvallat ja hieman yllättäen Tšekin tiputtanut Slovakia. Lauantain kamppailussa Slovakia rimpuili mukana avauserän, mutta toisessa erässä Yhdysvallat karkasi ja marssi lopulta selvin 7−2-lukemin finaaliin.

Yhdysvallat tuli ottelun alkuun vahvasti ja Teddy Stiga iski avausmaalin jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Cole Eiserman ehti viemään joukkueen jo 2−0-johtoon ottelun ensimmäisestä ylivoimasta ennen kuin Slovakia osoitti hieman heräämisen merkkejä. Adam Nemec kavensi ottelun 2−1:een hetki Eisermanin osuman perään ja Slovakia sai erän loppupuolella aikaan omat paikkansa lisämaaleihinkin, mutta erätauolle mentiin Yhdysvaltojen johdossa.

Toisessa erän avauspuoliskolla Yhdysvallat katkaisi Slovakian selkärangan, kun Max Plante ja Cole Hutson viimeistelivät numerot 4−1:een. Maalivahdin vaihtokaan ei piristänyt Slovakiaa, vaan Adam Lendakin tilalle tolppien väliin neljännen maalin jälkeen luistellut Martin Haronik sai vielä antautua erässä kertaalleen Will Skahanin lauottua turnauksen avausosumansa.

Hieman tunteikkaaksikin päätöserässä käynyt kamppailu tarjosi vielä kolme maalia. Eiserman sekä Plante osuivat Yhdysvalloilta toistamiseen ja ottelun päätösminuutilla Tomas Chrenko iski Slovakialle lohdutusosuman 7−2:een.

Yhdysvaltojen hyökkääjä James Hagens rikkoi ottelussa myös U18 MM-kisojen piste-ennätyksen. Kolme syöttöpistettä kerännyt Hagens ohitti ennätystä hallussaan pitäneen Nikita Kutšerovin. Hagens on kuudessa pelaamassaan ottelussa tehnyt nyt tehot 9+13.

Ruotsin huima kiri jäi vaille palkintoa

Kanada näytti menevän menojaan toisessa välierässä jo ensimmäisellä kaksikymmenminuuttisella, kun se latoi taululle 4−0-lukemat. Ruotsi kuitenkin terästäytyi toisessa erässä ja järjesti vielä todellisen jännitysnäytelmän, mutta joutui poistumaan estradilta lopulta kuitenkin 5−4-tappio niskassaan.

Avauserää Kanada vei mielin määrin ja se johti peliä jo ennen avauskympin täyttymistä 3−0 Liam Greentreen, Gavin McKennan ja Tij Iginlan iskemillä osumilla. Erän lopussa Ryder Ritchie kasvatti vielä johtoa neljään maaliin. 

Ruotsi sai pelistä kiinni toisessa erässä kaventaen kamppailun erän alkuun Viggo Nordlundin maalilla. Henry Mews vei vaahteralehtiset uudelleen neljän maalin johtoon, mutta Nordlund vastasi tähän pikaisesti 5−2-kavennuksella. Erän lopussa Kanadan Frankie Marrelli ajettiin suihkun puolelle päähän kohdistuneesta taklauksesta ja pitkä ylivoima tasoitti puntteja entisestään.

Småkronorna ei kuitenkaan pitkää ylivoimaansa saanut käytettyä hyväksi ja peli näytti jo valuvan Kanadan laariin. Hieman ennen erän puoliväliä Victor Eklund sytytti joukkueeseen viimeisen kirin liekin 5−3-maalillaan. Ottelulle saatiin vielä huikean jännittävä loppu, kun viitisen minuuttia ennen päätössummeria Hugo Orrsten toi Ruotsin jo maalin päähän. Viimeiset minuutit olivat hurjaa taistelua ja Ruotsilla oli paikat tasoittaakin, mutta Kanada kesti loppuun saakka ja eteni finaaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle