Mielipide

Jatkoajan mock-draft 2009

NHL / Kolumni
Pohjoisamerikkalaisten kiekkofanien perinteisiin kuuluu niin sanottu mock-draft. Siinä fanit arvuuttelevat ennen varaustilaisuutta kuka saa kenet, eli mikä joukkue ottaa tarjolla olevista nuorista pelaajista kenetkin. Jatkoaika-mockailun perinnettä jatkavat tänä vuonna NHL-toimittaja Iiro Lehtonen ja kolmannen kerran vieraana kutsuttu mock-asiantuntija Juha Kukkula.

Mock-draft on kaukana oikeasta scouttaustyöstä. Tarkkaa kokonaiskäsitystä on tavallisen kiekkojännärin mahdoton muodostaa, kun kärkeenkin varattujen pelaajien sarjoina on hyvin eritasoisia liigoja, ja pelaajista on nähnyt tositoimissa ehkä kourallisen.

Mock-draftin tekeminen lähteekin aina siitä, että se on hauskaa ja viihteellistä. Listan tekeminen ja niiden lukeminen lievittää myös pientä kärsimättömyyden tunnetta, mikä yleensä vaivaa ehkä jopa viikkoja ennen varaustilaisuuden alkua.

Monet lukevat kymmenittäin erilaisia draft-julkaisuja ja toisen tekemiä listoja ennen varaustilaisuuden käynnistämistä, ja tekevättä tahtomattaankin päässää omaa mock listaansa. Silti edes 30 pelaajan järjestykseen saattaminen varausseuran mukaan on aika mahdotonta hommaa.

- Sain kunnian päästä nyt ensimmäistä kertaa mukaan tähän mock-koitokseen. Listan tekeminen oli lopulta huomattavasti vaikeampaa mitä olin odottanut, päivien kuluessa sijoitukset vaihtuivat tiuhaan etenkin kymmenen parhaan ulkopuolelta, Iiro Lehtonen toteaa projektista.

Erittäin laadukas varaustilaisuus

Tämän vuoden varaustilaisuudesta mockaajan kannalta erityisen vaikeaksi tekee se, että pelaajien taso on tasaisempi ja laajempi kuin aiemmin. Vielä toisen kierroksen puolivälissäkin voi löytää niin potentiaalisen pelaajan, joka jossain aiemmassa draftissa olisi ollut selkeä ykköskierroksen varaus.

- Red Wingsin apu-GM Jim Nill on verrannut tämän vuoden draftia syvyydeltään vuoteen 2003. Nill sanoi, että jos pelaajat sijoilta 15-35 keikautetaan ympäri, pelaajien tulevien urien laatu ei juuri kärsi. Täytyy ollakin melkoisen kova drafti, kun turnauksissa erinomaisesti pelannut Toni Rajala jää kauas toiselle kierrokselle. Rajala on hyvin samanlainen tapaus kuin viime vuonna ensimmäisellä kierroksella varattu Mattias Tedenby. Paitsi että Rajala tuntuisi olevan selkeästi edellä. Rajalan mahdollinen jääminen toiselle kierrokselle johtuukin mielestäni eniten draftin tasosta, Juha Kukkula kertoo.

Tämän vuoden varaustilaisuuden terävintä kärkeä on pidetty omassa kastissaan olevana, mutta heti kuudennen varauksen jälkeen valinnat heittelevät varmasti suuntaan tai toiseen. Niin kävi myös Jatkoajan mock-miesten joukossa. Kukkula ja Lehtonen asettelivat viisi ensimmäistä miestä toisistaan tietämättä täsmälleen samanlaiseen järjestykseen, mutta sitten alkoikin tulla eroja. Suurin vaihtelu tuli Nazem Kadrin sijoituksen suhteen. Lehtosen listalla Kadri oli yhdeksäs, mutta Kukkulan listoilta Kadri tipahti kokonaan ulos.

Kukkula yritti sijoittaa Kadria listalle, mutta löysi enemmän syitä siihen, miksei hän kuulu ensimmäiselle kierrokselle.

- Yritin kirjoittaa Kadrista jotain, mutta pystyin kirjoittamaan ainoastaan havaitsemiani syitä siihen, miksi hän ei tulisi pärjäämään NHL-tasolla. Hänen kohdallaan olen huomannut niin paljon punaisia lippuja kauden aikana. Siis näkemättä peliäkään, mutta lukemalla häntä seuranneiden kommentteja.

Jatkoajan kesän 2009 mock draft on jaettu perinteisesti kahteen erilliseen artikkeliin. Ensimmäisessä artikkelissa Iiro Lehtonen ja Juha Kukkula mockaavat menneellä kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneet joukkueet (1-14) ja toisessa artikkelissa kaksikko käy menneellä kaudella pudotuspeleihin päässeiden joukkueiden kimppuun (15-30).

» Lähetä palautetta toimitukselle