Mielipide

Lenkkipolulla: Lauri Korpikoski

NHL / Kolumni
NHL-miesten kesä poikkeaa suuresti SM-liigapelaajien vastaavasta. Omatoiminen harjoittelu, pidempi kesäloma ja mittavampi medianäkyvyys takaavat harhakuvitelmia jääkiekkofanien päähän. Tennisturnaukset ja muodikkaat ravintolat ovat kuitenkin vain pieni osa siitä kokonaisuudesta, jota NHL-pelaajan kesäksi kutsutaan.

Turkulainen kiekkoilija Lauri Korpikoski, 23, treenaa jo kolmatta kesää ilman joukkuetta. Mies siirtyi hieman yllättäen alkukesästä New Yorkin metropolista Phoenixin aurinkoon. Hyökkääjä ei kuitenkaan ollut yksin siirtoruletin osapuolena, vaan kesän mittaan monet pelaajat pakkasivat jälleen matkalaukkunsa siirtyessään uuteen kaupunkiin.

Pohjois-Amerikassa pelaajat ovatkin pelinappuloita, joita siirrellään organisaatioiden haluamalla tavalla paikasta a paikkaan b.

– Eihän siinä paljon pelaajalta kysellä, kun siirrosta päätetään. Niin se kuitenkin vain menee tällä alalla.

Kesäloman alussa vietettävä kolmen viikon totaaliloma onkin ainoa asia, joka muistuttaa menneistä SM-liigavuosista.

– Se kolme viikkoa menee ihan pimennossa. Sen jälkeen on kuitenkin aloitettava treenaamaan. Saamme pienen kirjasen Pohjois-Amerikasta, jossa on jotain treeniohjeita, mutta ei sitä tarvitse noudattaa.

Lähes jokaisella uudella mantereella pelaavalla pelaajalla on kesäksi suunniteltuna ohjelmat jo hyvissä ajoin. Korpikoski ei ole poikkeus tässä asiassa.

Hannu Rautalan kanssa vedetään nyt kolmatta vai neljättä kesää. Kyllähän siitä aika rutiinia on jo tullut. Aamulla vedetään "Rautsin" johdolla treenit, ja iltapäivän omatoimijaksolle hän antaa selkeät ohjeet.

– Kesän alussa aloitetaan hieman kevyemmin ja siitä sitten kesän edetessä nostetaan painoja ja vaatimustasoa. Aivan näihin perusasioihin keskitytään aina. Punttisalilta voimaa, kestävyyttä saa lenkeillä ja porrasjuoksulla. Jääkiekon perusasiat, eli voima, nopeus ja kestävyys, tulevat hyvin harjoiteltua.

Jäällä tuntee olonsa kuitenkin varsin yksinäiseksi, jos joutuu ilman maalivahtia pelaamaan. Pelaajien vanhat seurat tarjoavat onneksi mielellään auttavan kätensä tähän ongelmaan.

''

- Ei se loma ole enää NHL-pelaajilla sellaista, mitä lehtien palstoilta on voinut lukea. Kaksi kertaa päivässä treenit ja viikonloput tietenkin vapaita.

– Turkulaisten NHL-pelaajien olemme käyneet jäällä yhdessä. Lisäksi aina silloin tällöin harjoittelemme TPS:n kanssa. Sami Salo on lisäksi myös Rautalan kuntoryhmässä mukana. Mikko ja Saku Koivulla on omat ohjelmansa.

– Siitä tulee hyvä fiilis, kun on kesällä harjoitellut hyvin. Kauden aikana meillä on kuitenkin kaikkea toimintaa, joten se on parempi olla kunnossa, Korpikoski virnistelee.

Vähäiset velvollisuudet

Monilla SM-liigaseuroilla on tiukat säännöt esimerkiksi puulaaki-tasoisesta jalkapallosta kesän aikana. NHL-pelaajilla tällaisia sääntöjä ei kuitenkaan ole. Korpikoski kuitenkin jättää menemättä ylimääräisiä vaaratilanteita aiheuttavaan toimintaan mukaan, koska se ei yksinkertaisesti ole järkevää. Muutenkin velvoitteet seuran puolelta ovat kovin minimaaliset kesän ajalta.

– Nyt olen yhden e-mailin kesän aikana lähettänyt Phoenixiin. Sanoin, että kaikki on kunnossa.

Vaikka mies oli sopimuksettomassa tilassa kesän alussa, kieltää hän ylimääräiset paineet mahdollisten loukkaantumisten osalta.

– Ei se oikein vaikuttanut omaan tekemiseen. Tiesin, että mitään ihan tyhmää ei kannata mennä tekemään kun ei ole sopimusta, mutta ei sitä sen enempää ajatellut. Teki vain omaa juttua.

Lopulta monien yllätykseksi nuori turkulainen sai eräs yö kuulla tulleensa siirretyksi Phoenixin organisaatioon. Siirto New Yorkista pois ei romahduttanut maailmaa, koska uudet haasteet ovat urheiluelämän suola.

– Phoenixissa on nuori joukkue ja pääsee varmasti esille. Wayne Gretzky on vielä pysynyt vähän tuntemattomana hahmona, mutta eikös miehellä aika kova kokemus ole? Sieltä tulee varmasti hyviä neuvoja, Korpikoski myhäilee.

– Eikä ole tarvinnut lähteä mihinkään lomalle, kun sitä aurinkoa saa sitten katsella koko vuoden Phoenixissa.

Kesän jälkeen

Vuosien mittaan on saanut lukea erilaisia kokemuksia training camp-sessioista, joissa huonokuntoinen pelaaja on pilannut mahdollisuutensa pelipaikkaan keskittymällä väärään asiaan kesän aikana. Korpikoski kuitenkin kieltää kyseisen kaltaiset tapahtumat.

– Nykyään kaikki on aika hyvässä kunnossa kun sinne tulevat. Minulla on nyt kolme campia takana, ja harvoin näkee huonokuntoisia pelaajia. Joskus tietenkin tulee jotain heikkokuntoisempia, mutta ne ovat nuoria jotka eivät ole edes fyysisesti vielä kehittynyt. Siellä kuitenkin taistellaan pelipaikasta, niin ei viitsi ihan rapakuntoisena tulla paikalle.

– Ei se loma ole enää NHL-pelaajilla sellaista, mitä lehtien palstoilta on voinut lukea. Kaksi kertaa päivässä treenit ja viikonloput tietenkin vapaita. Tietenkin siinä on se, että saa oman aikataulun mukaan mennä, Korpikoski korjaa käsityksiä.

Maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen nimesi Korpikosken olympiaryhmään, josta valitaan lopulliseen joukkueeseen pelaajia. Phoenixin hyökkääjä ei ole koskaan edustanut Suomea A-maajoukkuetasolla, joten tahto näyttää on kova. Vierumäen leiri oli kuitenkin väärä paikka näytöille. NHL-pelaajat eivät vakuutussyistä saaneet pelata jääkiekkoa laisinkaan.

– Ei siellä mitään jäitä ollut. Lähinnä istuttiin ja kuunneltiin. Sellainen rennompi tapahtuma.

– Pakko kuitenkin uskoa omiin mahdollisuuksiin tulla valituksin. Se tie on tietenkin vaikeampi, kun ei ole koskaan missään ollut mukana. Uskon kuitenkin, että jos pelaat hyvin alkukauden ja näytät, että homma toimii, niin saat reilun käsittelyn.

– Täytyy se A-maajoukkuetie joskus aloittaa. Jalonen on kuitenkin rehti mies näissä asioissa, ja löytää varmasti oikeat miehet oikeisiin rooleihin, turkulainen pohtii.

» Lähetä palautetta toimitukselle