NHL:n harjoituspelien antia: Bäckströmille nollapeli, Leinolle kaksi syöttöä

NHL / Uutinen
NHL:n harjoitusleirit alkavat olla päätöksessään ja nuoret - ja vähän vanhemmatkin - pelaajat pääsevät antamaan näyttöjään varsinaisissa harjoitusotteluissa.

Kun Euroopassa jo pelataan tosipelejä, niin suurin osa NHL-joukkueista hieroo vielä viimeisiä harjoitusmatseja.

Torontossa Ville Leino syötti kaksi maalia ja Niklas Hagman yhden, kun Detroit Red Wings voitti kakkosmiehistöllään pelaten Maple Leafsin 3-4. Punasiipien kokoonpanosta puuttuivat mm. Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg Pavel Datsjuk ja Valtteri Filppula.

Leinon molemmat syötöt olivat ykkössyöttöjä ja tasakentällisin annettuja, Hagmanin kakkossyöttö ylivoimalla. Leino on pelannut Red Wingsien seitsemästä harjoitusottelusta peräti kuusi eli enemmän muut kenttäpelaajat. Pistesaldo on viisi pistettä (kaksi maalia ja kolme syöttöä), tehotilasto plus kolme ja jäähyjä nolla.

Suomalaiset olivat isossa roolissa, kun Minnesota Wild voitti kotijoukkue Montreal Canadiensin 0-3. Nicklas Bäckström torjui kaikki 25 vetoa ja oli ottelun ykköstähti, Antti Miettinen teki joukkuueensa kolmannen maalin ja valittiin kolmostähdeksi. Miettisen maalin syöttäjänä toimi ottelussa peräti neljästi laukonut Mikko Koivu. Canadiens-kapteeni Saku Koivu otti ottelun ensimmäisellä minuutilla kahden minuutin koukkausjäähyn ja laukoi kahdesti kohti Bäckströmiä, mutta ei muuten päässyt tehotilastoihin.

Flyersien suomalaiskolmikko Kimmo Timonen, Lasse Kukkonen, Ossi Väänänen pelasi, kun New Jersey voitti John Maddenin alivoimamaalilla Philadelphian 4-3. Timonen kellotti peliaikatilastton 21.29, Väänänen 19.56 ja Kukkonen 17.20. Flyersin suomalaisten tilasstosaldoksi jäi Kukkosen kaksiminuuttinen ottelun avauserässä. Devilsin Anssi Salmela pelasi hieman vajaat kahdeksantoista minuuttia ja tehopisteittä jäänyt ex-Tappara taistelee todella tiukasti pelipaikasta New Jerseyn NHL-miehistössä.

Vaikka Atlanta Thrashers hävisi St. Louis Bluesille tylysti 4-1, niin silti kotijoukkueen maalivahti Kari Lehtonen palkittiin ottelun kakkostähtenä. Lehtonen torjui pelissä 34 kertaa ja otti toisessa erässä maalivahdille harvinaisen 'vastustajan mailasta kiinnipitäminen' - jäähyn. Tilanteessa Blues pelasi ennestään yhden miehen ylivoimalla ja Lehtosen aiheuttaman 5-3 yv:n aikana Bluesin Paul Kariya laukoi numeroiksi 3-0.

Phoenixin Olli Jokinen jäi pisteittä, kun Coyotes voitti kotikaukalossaan LA Kingsit 5-2. Tasaisesti peluutetusta Kojoottilaumasta ainoastaan Ed Jovanovski sai jääaikaa yli 20 minuuttia.

Harjotusotteluiden tulokset


Boston - NY Islanders 1-3

Toronto - Detroit 3-4

Montreal - Minnesota 0-3

New Jersey - Philadelphia 4-3

Atlanta - St. Louis 1-4

Phoenix - Los Angeles 5-2

Nummiselle maali

Buffalon konkari Teppo Numminen onnistui maalinteossa, kun Sabres voitti Columbuksen vieraissa selkeästi 5-2. Nummisen kolmannen erän alussa syntynyt maali oli ylivoimaosuma. Columbuksen maalissa Frederik Norrena torjui 23:sta laukauksesta vain 18. Vastapäisessä päädyssä Patrik Lalime onnistui paremmin, sillä hän päästi 29:stä vedosta kaksi.

Carolinan Joni Pitkänen pelasi hieman alle kaksikymmentä minuuttia ja Nashvillen Ville Koistinen hieman ylil, kun Hurricanes ja Predators kohtasivat Nashvillessä, Tenneseessä. Molemmat saalistivat ottelussa pisteen, Pitkänen kakkossyötön Eric Staalin voitto-osumaksi jääneeseen yv-maaliin ja Koistinen kakkossyötön Vern Fiddlerin 2-3 kavennukseen. Ottelun tähti oli Eric Staal, joka teki illan toisen maalinsa tyhjiin pelin viimeisellä minuutilla. Kotijoukkueen Antti Pihlström ei päässyt pisteille.

Sami Salo syötti Vancouverin avausmaalin, kun Canucks voitti San Jose Sharksit kotikentällään 3-2. Ottelun hahmoja olivat edellisen Sharks-kohtaamisen levänneet Sedin kaksoset, jotka tekaisivat maalin mieheen. Vancouverin kolmannen maalin teki sedienien ketjun kolmas lenkki, San Josen entinen ykköskierroksen varaus Steve Bernier.

Dallasissa vierailijoiden maalivahti Antti Niemi oli ottelun kakkostähti, kun Blackhawks otti pisteet rangaistuslaukauskisan jälkeen. Niemi torjui varsinaisella peliajalla ja jatkoajalla peräti 35 laukausta Chicagon maalilla, kun Dallasin Marty Turcolle tuli 19 torjuntaa. Rankkarikisassa vain Chicagon Alan Ladd onnistui.

Harjotusotteluiden tulokset


Columbus - Buffalo 2-5

Nashville - Carolina 2-4

Dallas - Chicago 3-4

Vancouver - San Jose 3-2

Salmela ja Miettinen maalitilastoihin


Molemmat Red Wingsin suomalaisista jäivät pisteittä kun Detroit kukisti Atlanta Thrashersit vierasottelussa. Valtteri Filppula keräsi ottelussa viitisentoista minuuttia peliaikaa ja sai miinuksen Atlantan ainokaisesta, Ville Leino pelasi puolisentoista minuuttia vähemmän eikä ollut jäällä Atlantan maalin aikana.

Kotijoukkueen maalilla Kari Lehtonen torjui 30 kertaa ja päästi kolme. Viimeisen osuman teki Johan Franzen tyhjiin.

Anssi Salmela avasi kauden pistetilinsä neljänessä harjoitusmatsissaan. Salmela teki New Jersey Devilsien viimeisen maalin Paholaisten voittaessa NY Islandersin 3-0. Maali oli tasakentällisin tehty. Ex-tapparalainen oli jäällä myös Patrik Eliaksen maalin aikana, joten kuusitoista ja puoli minuuttia pelanneen nokialaisen pistesaldoksi tuli +2.

Philadelphiassa jäällä oli neljä suomalaispuolustajaa, kun Flyers aiheutti Washington Capitalseille harjoituskauden ensimmäisen tappion. Suomalaisista eniten jääaikaa sai odotetusti kotijoukkueen Kimmo Timonen, 23 ja puoli minuuttia. Capsien Sami Lepistö pelasi viitisen minuuttia vähemmän ja Flyersien Lasse Kukkonen ja Ossi Väänänen jäivät kuuteentoista ja kahteentoista ja puoleen minuuttiin. Kukaan nelikosta ei päässyt pisteille, eikä edes jäähytilastoon.

Montrealin kapteeni Saku Koivukin alkaa hiljalleen hakea ottelutuntumaa. Saku oli jäällä viisitoista ja puoli minuuttia - ja jäähyaitiossa kaksi minuuttia - kun Canadiens kukisti verivihollisensa Boston Bruinsin 3-1. Koivun laitureina hänen kauden avausottelussaan olivat Calgarysta hankittu Alex Tanguay ja toisella sivustalla Chris Higgins. Ottelun kaikki maalit olivat ylivoimamaaleja.



Antti Miettinen teki ottelun avausmaalin, kun Minnesota Wild voitti Buffalo Sabresin 2-3. Maali oli Miettiselle harjoituskauden ensimmäinen. Willien kolmas maali merkittiin Brent Burnsille, vaikka kiekon omaan maaliin ohjasikin epäonninen Teppo Numminen. Buffalon toinen suomalaispakki Toni Lydman oli joukkuetoveriaan tehokkaampi, sillä hän - jäähyllä istumisen ohella - syötti Daniel Paillen tekemän Buffalon avausmaalin.

Myös Miettisen seurakaverit Mikko Koivu ja Nicklas Bäcksröm esiintyivät edukseen. Yli kaksikymmentä minuuttia ottelussa pelannut Koivu palkittiin pelin kakkkostähtenä ja Bäckström torjui viisi kuudesta kohtaamastaan laukauksesta. Suomalainen tuli maalin suulle ottelun kolmannessa erässä, kun pelin aloittanut Josh Harding sai vahingossa Martin Skoulan mailasta silmäänsä.

Niklas Hagman teki Toronton kolmannen maalin, kun Maple Laefs kävi Bluesin pöllytettävänä St. Louisissa. Tehoketjunsa Lee Stempniak-Andy McDonald-Brad Boyes johtamana Blues takoi taululle 7-3 voittolukemat. Hagman myös syötti Toronton avausmaalin.

Dallasin Jere Lehtinen laukoi ottelussa eniten - kuusi kertaa - kun Colorado Avalanche yllätti Starsit Denverissä maalein 3-1. Illan tähti oli Peter Budaj, joka torjui 29 Stars-vetoa.

Ilman Sedinin veljeksiä pelannut Vancouver Canucks pöllytti vieraillut Calgary Flamesiä peräti 6-1. Kahden tähtimaalivahdin taistossa Roberto Lungo veti selvästi pitemmän korren, sillä hän torjui peräti 35 kertaa. Miikka Kiprusoff merkittiin 17 torjuntaa ja kuusi meni sisään.

Teemu Selänne syötti Chris Prongerin jatkoaikamaalin Ducksien päihittäessä paikallisvastustajansa Los Angeles Kingsit 3-2. Maali oli Prongerin toinen osuma ottelussa, sillä hän teki myös Ducksien avausosuman ensimmäisessä erässä.

Harjotusotteluiden tulokset


Atlanta - Detroit 1-4

NY Islanders - New Jersey 0-3

Philadelphia - Washington 2-1

Montreal - Boston 3-1

Minnesota - Buffalo 3-2

St. Louis - Toronto 7-3

Colorado - Dallas 3-1

Vancouver - Calgary 6-1

Anahein - Los Angeles 3-2(ja.)

Leino onnistui peliajalla ja rankkareissa


Detroitin Ville Leino jatkoi hyviä otteitaan Red Wingsin vieraillessa Montrealissa. Leino teki ottelussa Detroitin ainokaisen maalin ja sai joukkuetoverinsa Darren Helmin tavoin kehut päävalmentaja Mike Babcockilta pelin jälkeen.

- Hän [Leino] on hyvä pelaaja. Nuo kaksi nuorta kaveria [Leino ja Helm] pelasivat todella hyvin tänään.

- Meillä on onneksemme myös veteraanipelaajia, jotka myös pelasivat hyvin, joten ota tästä nyt selvää. Meillä on vielä harjoituspelejä jäljellä, joten aikaa myöden tämäkin ongelma selviää, Babcock pohdiskeli "kuka lähetetään farmiin ja kuka jää ylös"-problematiikkaa.

Myös Detroitin toinen suomalainen, Valteri Filppula, oli Punasiipien kokoonpanossa. Molemmat suomalaiset osallistuivat myös rangaistuslaukauskisaan. Leino onnistui omassa yrityksessään, mutta Filppula veti leveäksi. Kun myös Marian Hossa epäonnistui ja montrealilaiset onnistuivat kahdesti, niin Canadiens voitti rankkarikisan ja ottelun 2-1.

Mikko Koivu syötti Minnesotassa jatkoaikamaalin, Wildin kaataessa Chicago Blackhawksit 3-2. Minnesotan muista suomalaispelaajista Antti Miettinen sai kaksi kahden minuutin jäähyä, joista kummankaan aikana Chicago ei onnistunut maalin teossa. Pelin kolmas suomalainen, Wildin maalivahti Niklas Bäckström, palkittiin pelin kakkostähtenä. Hän oli Wildin voiton takuumies torjumalla 35:stä laukauksesta 33.

Phoenixin Olli Jokisen maali ja syöttö eivät riittäneet kaatamaan San Jose Sharksia kotikentällään. Pahasti jyrän alla ollut Coyotes piti kuitenkin ottelun tasaisena ja hävisi vasta jatkoajalla numeroin 4-3.

Harjotusotteluiden tulokset


Montreal-Detroit 1-2(rl.)

Minnesota-Chicago 3-2(ja.)

Edmonton - Calgary 0-4

Los Angeles - Anaheim 2-3(rl)

San Jose- Phoenix 4-3(ja.)

Hagman Torontossa illan tähti


Olli Jokinen onnistui kauden toisessa harjoitusottelussa avamaan pistetilinsä. Olli syötti hattutempun iskeneen Peter Muellerin kolmannen maalin. Syötön lisäksi Jokinen istui yhden kahden minuutin jäähyn. Muellerin ja kaksi maallia iskeneen tanskalaisen Mikael Boedkerin vauhdittamina Phoenix otti komean 5-1 voiton lähes kakkosmiehistöllään pelanneesta San Jose Sharksista.

Samoin Chicago Blackhawks oli matkassa kakkosmiehistöllään vieraillessaan Ohion Columbuksessa. Tappeluiden sävyttämässä ottelussa Blue Jackets meni toisessa erässä menojaan ja lopulta takoi taululle tylyt lukemat 7-1. Viitisentoista minuuttia ottelusa pelannut Petri Kontiola teki kolmannessa erässä ylivoimalla Blackhawksin ainokaisen.

Niklas Hagman oli kahdella maalillaan illan ykköstähti Toronto Maple Leafsin voittaessa kotikentällään St. Louis Bluesin rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 4-3. Toronton maalilla Vesa Toskala torjui 31 vedosta 28.

New Jerseyssä olivat vastakkain nuoret suomalaispakit Anssi Salmela ja Sami Lepistö. Molemmat saivat jääaikaa vartin verran - Salmela hiukan yli, Lepistö hiukan alle - mutta tällä kertaa suomalaiset jäivät ilman pistemerkintöjä. Molemmat laukoivat kerran kohden vastustajan maalia ja Lepistö kuittaisi itselleen ensimmäisessä erässä kahden minuutin koukkausjäähyn. Ottelun lopussa Devils pystyi kaventamaan Capsien hankkiman 3-0 johdon yhteen maaliin, mutta ei saanut tehtyä viime minuutilla tasoitusta.

Harjotusotteluiden tulokset


Toronto - St. Louis 4-3

New Jersey - Washington 2-3

Phoenix - San Jose 5-1

Columbus - Chicago 7-1

Selänne ja Salo tehokkaina


Uuden sopimuksen allekirjoittanut Teemu Selänne palasi näyttävästi Ducks-paitaan. Hän teki kaksi ylivoimamaalia, mutta se ei aivan riittänyt voittoon asti, vaan vierailija Vancouver Canucks otti voiton rangaistuslaukauskisan jälkeen. Teemu laukoi pelaamansa kaksikymmentäminuuttisen aikana kahdeksan kertaa, joten osumaprosentiksi tuli hyvä 20%.

Selännettäkin enemmän pisteitä keräsi Canucksien suomalaispakki Sami Salo, joka teki yhden ja sai syöttömerkinnän kahteen maaliin. Molemmat suomalaiset saivat yrittää maalintekoa myös rangaistuslaukauskisassa, mutta eivät onnistuneet yrityksessään.

Philadelphian suomalaispakeista pelivuorossa oli vain Ossi Väänänen. Ossi oli jäällä, kun Carolinan Sergei Samsonov teki ottelun ainokaisen maalin ja sai siten tehotilastoonsa miinusmerkinnän. Tilanteesta plusmerkinnän sai ottelun toinen suomalainen, 22 ja puoli minuuttia jääaikaa kellottanuut, Carolinan Joni Pitkänen. Ex-kärppä istui ottelussa yhden kaksiminuuttisen, mutta Väänänen onnistui tässä ottelussa pysymään poissa jäähyaitioista.

Detroitin Ville Leino teki harjoituskauden ensimmäisen maalinsa Kari Lehtosen selän taakse Red Wingsien saatua Atlanta Thrashersit vieraakseen. Leinon maali oli pelin avausosuma ja jäi myös voittomaaliksi, kun Atlanta ei saanut toimitettua kiekkoa Chris Osgoodin selän taakse. Laiturina pelannut Leino palkittiin ottelun kolmostähtenä. 37 laukausta torjunut Kari Lehtonen joutui antautumaan Detroit-tulituksessa kolmasti. Atlantan tehottomuutta kuvastaa hyvin se, että Lehtonen torjui toisessa erässä yhtä monta kertaa (14), kuin Chris Osgood joutui torjumaan koko ottelussa.

Dallasin ja Chicagon kohtaamisessa joukkueiden suomalaisista jäälle pääsi vain Chicagon organisaatioon siirtynyt ex-pelicans Antti Niemi. Niemi päästi maalin per erä ja kuittasi voiton tililleen, sillä Jonathan Toewsin tahdittamana Blackhawks teki neljä maalia. Eniten Niemi joutui urakoimaan toisessa erässä, missä Dallas laukoi peräti 20 kertaa Chicagon maali kohden. Kaikkiaan Niemiä kohden ammuttiin 31 laukausta, joista siis kolme meni sisään.

Montrealissa Florida Panthersien varakapteeni Ville Peltonen oli yksi vierailijoiden rankkariampujista, mutta aivan kuten Nathan Horton ja ja Michail Frolik, niin Villekin joutui myöntämään Carey Pricen paremmakseen. Canadiens-laukojista viimeisenä vetänyt Aleksei Kovalev onnistui yllättämään Tomas Vokounin ja sinetöi kotijoukkueelle 3-2 voiton.

Myös Buffalossa ottelun voittaja jouduttiin ratkaisemaan rangaistuslaukauskisassa. Niklas Bäckström torjui Buffalon neljästä yrittäjästä kolme, kun taas Sabresin Patrik Lalime joutui antautumaan sekä Owen Nolanin että Andrew Brunetten edessä. Jo varsinaisella peliajalla Bäckström ja Brunette olivat vierailijoiden ratkaisijoita, sillä suomalainen päästi vain yhden maalin ja torjui 28 kertaa ja täksi kaudeksi takaisin Minnesotaan palannut Bruno ylivoimalla Wildin ainokaisen osuman.

Harjotusotteluiden tulokset


Carolina - Philadelphia 1-0

Detroit - Atlanta 4-0

Chicago - Dallas 4-3

Montreal - Florida 3-2(rl.)

Buffalo - Minnesota 1-2(rl.)

Anaheim-Vancouver 4-5(rl.)

Pihlström ja Nokelainen maalasivat, muut suomalaiset eivät

Nashvillessä Antti Pihlström vahvisti asemiaan taistelussa NHL-paikasta ohjaamalla Radek Bonkin laukauksen ohi Columbuksen maalivahdin Frederik Norrenan. Tämä Pihlströmin harjoituskauden avausmaali ja Predatorsin pelin toinen maali jäi lopulta ottelun voitto-osumaksi, sillä vierailija Columbus sai kiekon vain kertaalleen Nashvillen maaliin. Kotijoukkueen maalissa torjui alkupuoliskolla Dan Ellis ja loppupuoliskolla Sinitakkien ainokaisen päästänyt Pekka Rinne. Norrena puolestaan pelasi koko ottelun ja onnistui torjumaan 25:stä laukauksesta 22.

Philadelphian ja Carolinan kohtaamisessa kentällä nähtiin neljä suomalaispuolustajaa. Carolinan Joni Pitkänen oli ainoa suomalainen, joka pääsi pelissä pisteille. Hän syötti ylivoimalla Matt Murleyn tekemän Hurricanesin avausmaalin. Philadelphian kolmikosta Kimmo Timonen, Lasse Kukkonen ja Ossi Väänänen pääsivät ainoastaan jäähytilastoon. Väänänen istui laitataklauksesta kakkosen ja Kukkonen joutui penkille taas väkivaltaisuudesta. Tällä kertaa nahinointikumppanina Carolinan Patrik Eaves.

Madison Square Gardenissa kotijoukkueen Lauri Korpikoski lensi ottelusta ulos heti pelin alkuvaiheessa. Korpikoski taklasi pitkän kiekon tavoittelutilanteessa Wade Brookbankia ja NHL:n tiukentuneen linjan mukaisesti tuomari vihelsi tilanteen mukaisesti Korpikosken laitataklauksesta ulos. Devilsien tulokaspakki Anssi Salmela sai peliaikaa lähes kaksikymentä minuuttia ja ylivoima-aikaakin lähes neljä ja puoli minuuttia, mutta vielä ei pistetili auennut.

Bostonissa Petteri Nokelainen tasoitti pelin kolmannessa erässä lukemiin 3-3, mutta Chris Bourque onnistui pari minuuttia ennen loppua tekemään Washingtonille voittomaalin. Bruinsin Tuukka Rask oli vaihtoaitiossa, sillä Tim Thomas pelasi koko ottelun.

Ottawan Jarkko Ruutu ansaitsi syöttöpisteen Senatorsin kaataessa Montreal Canadiensin 1-3. Peliaikaa ex-IFKlaiselle irtosi reilut 12 minuuttia.

Buffalo Sabres ja Toronto Maple Leafs pelasivat tasaisen väännön, mikä ratkesi vasta rangaistuslaukauskisassa Sabresin eduksi. Voittajista Teppo Numminen urakoi ottelusssa lähes 24 minuuttia - sekä ylivoimalla että alivoimalla yli viisi minuuttia - mutta tällä kertaa veteraani ei onnistunut pisteiden teossa, kuten ei onnistunut Toni Lydmankaan.

Dallasin Jere Lehtinen aloitti kautensa Starsin kohdatessa kotikaukalossaan St. Louisin. Suomalainen - samoin kuin Dallasin ylivoima kokonaisuudessaan - oli vielä kesäterässä. Vaikka Stars sai pelata ottelussa kahdeksan kertaa ylivoimalla - Lehtinen pelasi yli 7 minuuttia yv:tä - niin näillä kerroilla kotijoukkue ei onnistunut kertakaan maalinteossa. St. Louisin epäonneksi kotijoukkue oli tasakentällisin tarpeeksi tehokas ansaitakseen 4-3 voiton.

Arizonassa Olli Jokinen pelasi ensimmäisen ottelunsa Coyotes-paidassa. Aivan puikkoihin Ollin avaus ei mennyt, sillä kotijoukkue hävisi vierailleelle Anaheim Duckseille 1-3. Suomalaislaukaukset kohti maalia sentään olivat Jokisen eduksi, sillä hän onnistui laukomaan kolmasti kohti Ducks-maalia, kun taas Anaheimin Petteri Wirtanen ei saanut yhtään vetoa kohti Ilja Bryzgalovia.

Pesonen avasi maalitilinsä

Columbuksessa kotijoukkue Blue Jackets otti harjoituskauden avausvoittonsa Nashvillestä. Predatorsit Antti Pihlström ja Teemu Laakso pelasivat kumpainenkin noin kolmetoista minuuttia, mutta kumpikaan ei onnistunut pisteiden teossa eikä edes jäähyjen ottammisessa.

Detroitissa Bostonin maalivahti Tuukka Rask esti tehokkaasti kotijoukkueen maalintekoyritykset ja päästi taakseen vain yhden 24:stä maalia kohden suuntautuneesta vedosta. Red Wings teki ainokaisensa ylivoimalla ja Valtteri Filppula oli maalissa toisena syöttäjänä. Detroitin Ville Leino sai jääaikaa reilut kuusitoista minuuttia, mutta ei siis onnistunut pisteiden teossa sen paremmin tasakentällisin kuin saamansa ylivoima-ajan (2.46) aikana. Bruinsien toinen suomalaisedustaja Petteri Nokelainen kärsi ensimmäisessä erässä kahden minuutin rangaistuksen ja pelasi tasaisesti peluutetussa vierailijoissa reilut hieman alle 15 minuuttia.

Montrealissa Canadiens nöyryytti Ottawa Senatorseja tylysti 5-0. Jarkko Ruudulla joukkueensa huonoin plusmiinussaldo, miinus kaksi, ja hän otti ensimmäisessä erässä kahden minuutin kiinnipitämisjäähyn.

Pittsburghin Janne Pesonen avasi harjoituskauden maalitilinsä, kun Penguins haki 4-5 vierasvoiton Torontosta. Jääaikaa Pesoselle ei siunaantunut kuin alle kymmenen minuuttia. Kotijoukkueen maalissa Vesa Toskalalla ei ollut paras päivänsä, sillä sisään pääsi joka viides veto - viisi kahdestakymmenestäviidestä yrityksestä. Maple Leafsin Niklas Hagman sai mukavasti jääaikaa yli 18 minuuttia, mutta tällä kertaa ei kuudesta laukauksesta huolimatta onnistunut maalinteossa.

Mikko Koivu sai yhden syöttöpisteen ja Antti Miettinen kaksi kahden minuutin jäähyä, kun Chicago voitti toisen harjoitusottelunsa. Jääaikaa molemmat suomalaiset saivat ylli 20 minuuttia. Maalivahti Antti Niemi pääsi Black Hawksien portinavaajaksi, mutta Petri Kontiola ei ollut pelaavassa kokoonpanossa.

Yksi tehty maali ei varmaankaan lohduttanut Ville Peltosta, kun vieraskiertueella oleva Florida Panthers joutui Calgary Flamesin ryöpyttämäksi lukemin 8-2. Miikka Kiprusoff aloitti Flames-maalissa ja pelasi puolet ottelusta, minä aikana hän päästi kaksi maalia ja torjui 11.

Teemu Selänne ei päässyt vieläkään tositoimiin Anaheim Ducksin ja San Jose Sharksin toisessakaan keskinäisessä harjoitusottelussa. Sen sijaan Petteri Wirtanen oli Ducks-kokoonpanossa tälläkin kertaa, mutta ei onnistunut pisteiden teossa. Mutta se ei ollut mikään ihme, sillä Wirtasen pelasta viidestätoista minuutista Ducks oli alivoimalla lähes kuusi minuuttia. Suomalaisen jäähyntappo sujui hyvin, sillä hänen pelatessaan alivoimalla Hait eivät onnistuneet kertaakaan maalinteossa. Sen sijaan tasakentällisin Wirtanen joutui ottamaan yhden miinuksen.

Harjotusotteluiden tulokset


Columbus - Nashville 4-3

Detroit - Boston 1-2

Montreal - Ottawa 5-0

Toronto - Pittsburgh 4-5

St. Louis - Atlanta 9-4

Chicago - Minnesota 4-3

Calgary - Florida 8-2

San Jose - Anaheim 5-2

Rämöltä vahva näyttö

Tampan maalivahti Karri Rämö loisti Tampa Bay Lightningin ja New York Rangersin välisessä ottelussa. Kotijoukkue Rangers voitti laukaukset peräti 47-25, mutta silti hävisi ottelun 2-4. Rämö pakittiinkin ottelun ykköstähtenä.

- Pelasimme surkeasti. Maalivahtimme antoi meille mahdollisuuden voittaa, totesi Tampan valmentaja Barry Melrose ottelun jälkeen.

Rangersien harvoja onnistujia oli Lauri Korpikoski, joka teki kotijoukkueen toisen maalin. Kolmisentoista minuuttia ottelussa pelannut Korpikoski oli ainoa tehotilastossa plussan puolelle yltänyt Rangers-pelaaja.

Tampan riveissä pelanneet Janne Niskala ja Jussi Jokinen jäivät tällä kertaa vaille pisteitä.

NHL:n muista suomalaisvahdeista maalin suulla olivat kotikentillään Calgaryn Miikka Kiprusoff ja Nashvillen Pekka Rinne. Puolet ottelusta pelannut Kipru torjui kaikki yhdeksän häntä kohden suuntautunutta vetoa ja kuittasi tililleen voiton Phoenixista. Kaksi erää pelanneella Rinteellä ei sujunut aivan yhtä hyvin. Hän päästi taakseen kaksi neljästä ensimmäisestä vedosta ja vielä yhden lisää toisessa erässä. Kun Predators ei onnistunut tekemään kuin kaksi maalia, niin yhdeksästätoista vedosta kuusitoista torjunut Rinne sai merkinnän tappiosarakkeeseen. Myös Nashvillen puolustaja Teemu Aalto pääsi kentälle. Pelaamansa kahdentoista ja puolen minuuttin aikana hän ehti ottaa yhden jäähyn ja olla jäällä yhden takaiskun aikana.

Philadelphian ja New York Islandersin kohtaamisessa Flyersien Ossi Väänänen ja Islandersien Jesse Joensuu jäivät ilman pistemerkintöjä. Joensuu kylläkin pääsi tilastoihin kahden minuutin jäähyn ansiosta.

Kesällä Dallasiin kaupattu Lauri Tukonen pelasi Dallasin ja Colorado Avalanchen välisessä ottelussa nippa nappa yli kaksitoista minuuttia. Vaikka Tukonen sai kolme ja puoli minuuttia ylivoim-aikaakin, niin hän jäi vaille pisteitä. Colorado puolestaan onnistui kahdesti maalinteossa Tukosen jäällä ollessa, joten ex-Kings jäi tehotilastossa kaksi astetta pakkasen puolelle.

Suomalaista harjoitusleiriläisistä mm. Ville Leino, Mikko Lehtonen, Sami Lepistö ja Oskar Osala eivät olleet tällä kertaa omien joukkueidensa kokoonpanoissa.

Harjotusotteluiden tulokset


Boston - Detroit 3-4

Washington - Carolaina 5-2

NY Rangers- Tampa Bay 4-2

Philadephia - NY Islanders

Nashville - Atlanta 2-4

Dallas - Colorado 2-4

Edmonton - Florida 2-3

Calgary - Phoenix 3-1

Harjoitusottelut jatkuvat, Leino sai pisteen


Minnesota Wildin ja Columbus Blue Jacketsin kohtaamisessa vastakkain oli kaksi suomalaisvahtia. Voiton tililleen kirjasi kotijoukkue Minnesotan Niklas Bäckström, joka torjui 22 laukausta ja päästi yhden. Columbuksen Frederik Norrena oli työllistetympi 28 torjunnalla, mutta päästi 2 vetoa ohitseen. Kauden avausottelunsa pelasivat myös varakapteenin A-merkki rinnassaan luistellut Mikko Koivu ja kesällä Minnesotaan siirtynyt Antti Miettinen. Suomalaisduon ainoaksi tilastomerkinnksi jäi Koivun kaksiminuuttinen koukkaamisesta.

Niklas Hagman - toinen Dallas Starsista pois lähteneistä suomalaisista - pelasi Pittsburghissa ensimmäinen ottelunsa Maple Leafs-paidassa. Pikku-Hakki pelasi vajaat 15 minuuttia, laukoi kolmasti, mutta ei pystynyt yllättämään Penguins-maalissa pelannutta Dany Sabourinia.

Jokereista Detroit Red Wingseihin siirtynyt Ville Leino sai ensimmäisessä harjoitusottelussaan pistetilinsä auki. Hänelle merkittiin kakkossyöttö Detroitin ylivoimalla syntyneeseen 2-1 johtomaaliin. Maalinteossa Leino ei onnistunut, vaikka laukoikin varsinaisella pelliajalla kerran joka erässä kohden maalia. Leino oli myös yksi Red Wingsien laukojista rangaistuslaukauskisassa, mutta veto meni leveäksi.

Eniten suomamalaisia oli tulessa Raleighissa Carolina Hurricanesin ja Washington Capitalsin kohtaamisessa. Kesällä Edmontonista Carolinaan kaupattu Joni Pitkänen teki kotijoukkueen ainokaisen saadessaan yhden ottelun viidestä vedostaan sisään toisen erän puolivälissä. Maali syntyi kahden miehen ylivoimalla. Capitalsin Sami Lepistö ja Oskar Osala laukoivat molemmat kahdesti kohti maalia, mutta eivät onnistuneet maalinteossa.

Philadelhia Flyersin Lasse Kukkonen kirjautti pöytäkirjaan kahden minuutin väkivaltaisuusjäähyn kotijoukkue Ottawa Senatorsin kukistaessa vierailijat numeroin 3-1. Nahinan toisen osallistujana oli Senaattorien hyökkääjä Cody Bass.

Ex-Tappara Anssi Salmela sai kaksiminuuttisen estämisestä ja laukoi kerran kohden maalia hänen uuden seuransa New Jersey Devilsin kohdatessa New York Rangersit. Nämä jäivätkin vajaat kahdeksantoista minuuttia ottelussa pelanneen Salmelan ainoiksi tilastomerkinnöiksi Rangersin tappioon päättyneessä pelissä

Kalifornian paikallisottelun, Anaheim Ducksin ja San Jose Sharksin kohtaamisen, ainoa suomalaisedustaja oli ankkojen Petteri Wirtanen. Wirtanen ei saanut kahdesta maalia kohden lähteneestä vedostaan kumpaakaan sisään

Albertan kiertueella oleva Florida Panthers kohtasi tällä kertaa Edmonton Oilersin. Panthersien ainoa suomalainen Ville Peltonen syötti toisessa erässä Shawn Matthiaksen tekemän 2-1 johtomaalin. Edmonton onnistui vielä tasoittamaan ottelun, mutta lopulta Bryan McCabe ratkaisi voiton rangaistuslaukauskisassa vierailijoille. Ville Peltonen ei onnistunut omassa rankkarissaan.

Harjotusotteluiden tulokset


Edmonton - Florida 2-3(rl.)

Anaheim - San Jose 6-4

Los Angeles - Colorado 4-3(rl.)

Phoenix-Calgary 2-3

Minnesota-Columbus 2-1

Pittsburgh- Toronto 3-2

Detroit - Montreal 2-3(rl.)

Carolina - Washington 4-1

Ottawa - Philadelphia 3-1

New Jersey - Rangers 3-2

Helenius farmiin


Tampa Bay Lightning on lähettänyt maalivahti Riku Heleniuksen AHL:ään. Helenius puki kahteen Tampan harjoitusotteluun, mutta ei päässyt kummassakaan ottelussa jäälle.

Rask vireessä, Wiikman ei


Lauri Korpikoski jatkoi hyviä otteitaan New York Rangersin pelatessa jo kolmannen perättäisen harjoitusottelunsa Tampa Bay Lightningia vastaan. Korpikoski pääsi pelaamaan tasakentällisten lisäksi myös alivoimaa ja ylivoimaa ja keräsikin ottelussa lähes 18 minuuttia jääaikaa. Hän pääsi myös tehotilastoihin, sillä sai kakkossyötön Frederik Sjöströmin ampumaan Rangersien toiseen ylivoimamaaliin.

Vierasjoukkueen kaksi maalia eivät kuitenkaan riittäneet voittoon asti, sillä ottelun ensimmäisen puoliskon Rangersien maalin suulla ollut Miika Wiikman päästi kolme maalia 14 vedosta ja näin kotijoukkue Tampa voitti ottelun niukasti 3-2.

Voittajajoukkueessa Janne Niskala ja Jussi Jokinen eivät päässeet pisteille, mutta Niskala istui estämisestä jäähypenkillä Daniel Girardin tehdessä Rangersien ensimmäisen maalin toisen erän loppupuoliskolla.

Ottelun hahmo oli Tampan maalivahti Mike Smith, joka torjui 40 vedosta vain kaksi taakseen. Riku Helenius pääsi seuraamaan Smithin loistoesitystä vaihtopenkiltä.

Chicagossa Blackhawks voitti tappelujen värittämässä ottelussa Columbuksen 4-3. Kotijoukkueen Petri Kontiola ei saanut tilillen tehopisteitä, mutta eipä saanut ylivoima-aikakaan. Ottelussa vajaat viisitoista minuuttia jäällä viihtynyt Kontiola voitti osallistumistaan aloituksista puolet, seitsemän neljästätoista. Sinipaitojen maalilla aloittanut Frederik Norrena torjui 24:stä maalia kohtaan suuntautuneesta laukauksesta 22.

Canadiens ja Islanders eivät pelanneet kotihalleissaan, vaan Canadiens pelasi Robervalissa ja Islanders Monctonissa. Kumpaakaan joukkuetta vieras halli ei haitannut, vaan molemmat voittivat ottelunsa. Montrealin avainpelaaja oli kaksi maalia iskenyt Tomas Plekanec ja erikoistilannepelaaminen, sillä Habsit tekivät kaksi kolmesta maalistaan alivoimalla. Buffalon Toni Lydman istui ottelussa kahdesti estämisestä kaksi minuuttisen.

Boston Bruisin Tuukka Rask oli New York Islandersia vastaan joukkueensa paras pelaaja, mutta joutui lopulta taipumaan jatkoajalla 1-2 tappioon. Islanders vei ottelua selvästi, sillä laukaukset olivat Saarelaisten hyväksi peräti 38-19. Bostonin Mikko Lehtonen ja Islandersin Jesse Joensuu kuittasivat itselleen kahden minuutin jäähyt ottelun toisessa erässä.

Harjotusotteluiden tulokset


Vancouver - Edmonton 2-1

Islanders - Bruins 2-1 (ja.)

Montreal - Buffalo 3-2

Tampa Bay - Rangers 3-2

Chicago - Columbus 4-3

St. Louis - Dallas 3-2

Calgary - Florida 2-3

Bluesin Johnsonin kausi ohi


St. Louis Bluesin puolustaja Erik Johnsonin kausi on ohi ennen kuin se ehti alkaakaan. Johnson väänsi oikean polvensa golfkentällä ja vamma on niin paha, että se joudutaan leikkamaan. Lääkäreiden arvioiden mukaan leikkauksesta toipumiseen menee koko kausi, mutta Johnsonin polven pitäisi olla täydessä pelikunnossa ensi kauden alkaessa.

Johnson oli St. Louisin ensimmäisen kierroksen varaus vuoden 2006 draftissa. Hän oli koko tilaisuuden ensimmäisenä otettu pelaaja. Nuori amerikkalainen oli heti rookiekaudellaan joukkueen tehokkain puolustaja 33 pisteellä (5 maalia, 28 syöttöä), vaikka pelasi vain 69 ottelua.

Harjoitusottelut suomalaisittain hyvin käyntiin


Euroopassa runkosarjan aloittavat Ottawa Senators, New York Rangers, Pittsburgh Penguins ja Tampa Bay Lightning ottivat varaslähdön NHL:n harjoituskauteen jo kaksi päivää sitten, mutta toden teolla harjoituskausi käynnistyi viime yönä kahdeksalla ottelulla.

Suomalaiset pääsivät pisteillä jo Pittsburghin ja Tampan ensimmäisessä ottelussa, kun Lighning-pakki Janne Niskala teki ottelussa joukkueensa avausmaalin ja syötti vielä kolmannen erän loppuhetkillä Tampan 4-4 tasoituksen. Jussi Jokinen kirjautti Tampan 5-4 voittoon päättyneessä ottelussa kaksi syöttöpistettä ja ratkaisi pelin rangaistuslaukauskisassa vierasjoukkue Tampan eduksi. Jokinen valittiinkin pelin kolmostähdeksi. Tampan maalin suulla Karri Rämö pelasi koko ottelun ja torjui ottelussa 26 vetoa. Myös ensimmäisen ottelunsa Penguins-paidassa pelannut Janne Pesonen pääsi pelipöytäkirjaan, sillä hän syötti ylivoimalla Petr Sykoran 3-3-tasoituksen

Myös toinen suomalaisvahti oli tulessa avausyönä, kun Miika Wiikman pelasi NY Rangersin maalin suulla puolet ottelusta. Wiikman torjui kaikki kahdeksan maalintekoyritystä, mutta se ei sinipaitoja auttanut. Ottelun aloittanut Stephen Valiquette päästi kolme maalia ja Rangers hävisi 2-3. Ottawan Jarkko Ruutu ei osallistunut joukkueensa pisteiden tekoon.

Pittsburghin ja Tampan toisessa kohtaamisessa Jannet Pesonen ja Niskala jäivät pisteittä, mutta Jussi Jokinen onnistui tällä kertaa maalinteossa jo varsinaisella peliajalla. Hän teki ottelun avausmaalin pelin ensimmäisellä minuutilla. Hyvä lähtö ei kuitenkaan auttanut Tampaa, sillä vierasjoukkue Pittsburgh vei pelin numeroin 3-2. Jokinen oli kuitenkin kotijoukkueen parhaimmistoa ja hänet palkittiin ottelun kolmostähtenä. Tampan vaihtoaitiossa Riku Helenius joutui tyytymään portinavaajan rooliin, sillä veteraanivahti Olaf Kolzig pelasi koko ottelun.

Rangersin suomalaisista Miika Wiikman sai lepovuoron, mutta hyökkääjä Lauri Korpikoski pääsi tositoimiin. Niukasta peliajastaan – vain reilu 10 minuuttia – huolimatta Korpikoski onnistui maalinteossa. Toisen erän lopussa syntynyt 2-1 johtomaali jäi pelin voitto-osumaksi ja TPS-kasvatti valittiin pelin kakkostähdeksi. Ottawan Jarkko Ruutu sai ottelun viime sekunneilla kahden minuutin jäähyn väkivaltaisuudesta.

Kierroksen muista suomalaista Philadelphian Ossi Väänänen pelasi vajaat 20 minuuttia ja jäi ilman tehopisteitä.

Harjotusotteluiden tulokset


Boston - Montreal 8-3

Philadelphia - New Jersey 4-1

NY Rangers - Ottawa 2-1

Toronto - Buffalo 7-4

Tampa - Pittsburgh 2-3

*St. Louis - Los Angeles 1-2

Edmonton - Vancouver 3-4(rl)

*Los Angeles - Phoenix 6-4

* Los Angeles pelasi todellakin kaksi harjoitusottelua lähes samaan aikaan. Toisen hieman nuoremmalla miehistöllä Kansas Cityssä St. Louis Bluesia vastaan ja toisen nimekkäämmällä joukkueella kotihallissaan Phoenix Coyotesia vastaan.

Torrey viikoksi sivuun


San Josen Sharksin keskushyökkääjä Torrey Mitchell mursi jalkansa harjoituksissa ja hänet joudutaan operoimaan. Torreyn toipumisen pelikuntoon arvioidaan kestävän kahdeksan viikkoa.

Kausi 2007-08 oli Torreyn ensimmäinen kausi NHL:ssä. Hän pelasi kaikki San Josen 82 runkosarjan ottelua ja teki niissä 20 pistettä (10 maalia, 10 syöttöä). Pudotuspeleissä hän onnistui saalistamaan 13 ottelussa 3 pistettä (maali ja kaksi syöttöä).

Regier jatkaa Buffalossa


Buffalo Sabesin toimitusjohtaja Darcy Regier on allekirjoittanut kahden vuoden jatkosopimuksen oraganisaation kanssa. Nykyisestä sopimuksestaan Regierillä oli vielä vuosi jäljellä, joten Regier jatkaa toimessaan kauden 2010-11 loppuun asti.

Regier on toiminut Sabresin toimitusjohtajana jo kymmenen vuotta ja tänä aikana joukkue on voittanut 397 ottelua, hävinnyt 302 ja pelannut tasan 121 kertaa. Menestyskaudellaan 2006-07 Buffalo voitti NHL:n runkosarjan 113 pisteellä, mutta pahoja pelaajamenetyksiä kärsineenä jäi viime kaudella niukasti pudotuspelein ulkopuolelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle