Vesa Surenkin: HIFK:n kunnia on palautettava!

LIIGA / Haastattelu
Värikästä ja särmikästä valmentajaa Vesa ”Vepu” Surenkinia askarruttaa outo vaikeneminen, joka liittyy HIFK:n ongelmiin. HIFK on ollut kroonisessa kriisitilassa käytännössä koko 2000-luvun ja ongelmia on ratkottu valmentajakarusellia pyörittämällä. Sekö on todellakin ainoa keino?

Vepu Surenkinilla on taskussaan HIFK:n A-junnuissa saavutettu kultamitali pelaajana (-83) ja HIFK:n A:n tulisieluisena valmentajana hän vaikutti Samu Kuitusen kanssa kausina 99−01. Viimeisellä Vepun kaudella HIFK:n A-junnut olivat ”brändimpi” kuin edustus-HIFK vuosiin. Piste-ennätyksiä rikottiin niin syöttöjen ja maalien kuin jäähyjenkin suhteen ja kauden lopussa kaulaan ripustettiin hopeamitalit. Kulta meni monien mielestä silloinkin – tottakai − edustusjoukkueen vaikeuksien takia.

kommentti

Aitoa huolta vai oman edun tavoittelua?
[lue lisää]

Tuolloinen valmentaja-toimitusjohtaja Pentti Matikainen nosti playoffeihin suoraan A:sta Viitaluoma−Häppölä−Grunn-ketjun, joka pelasi itsensä puhki kaikkien aikojen välieräsarjassa Ilvestä vastaan. Niinpä potku A:ssa riitti ”vain” hopeaan.

Vepu pelasi 90-luvulla myös HIFK:n edustusjoukkueen takalinjoilla kovaotteisena puolustajana, joten hänellä on kompetenssia kommentoida HIFK:ta, joka juuri tällä hetkellä on otsikoissa ainoastaan fanien ja yhteistyökumppanien tyytymättömyyden tiimoilta. Yleensä joukkue on tarjonnut faneilleen edes ”brändikiekkoa” eli kovaa peliä, vaikka menestystä ei tulisikaan. Nyt ei nähdä sitäkään. HIFK on lähes kaikkien tilastojen häntäpäässä; sarjataulukosta jäähypörssiin.

Miksi osakeyhtiön hallitus tyytyy juuri nyt siihen, mitä jäällä nähdään?

- On hyvin vaikea ulkopuolisena lähteä arvioimaan hallituksen suunnitelmia ja tavoitteita. En lähde arvioimaan tilannetta ilman faktoja. Se olisi katsomovalmentamista ja heitä riittää tässä kylässä hulluuteen asti.

Mutta kaikki ei selvästikään ole pelillisesti kunnossa, sen uskaltanee katsomovalmentaja-nimikkeen uhallakin sanoa? Voitko antaa ihan kliinisen valmentajanäkökulman HIFK:n pelityylistä?

- HIFK:n peli on 1−2−2-systeemin väljä kopio. Tätä systeemiä pelataan kaikkialla sivistyneessä kiekkomaailmassa. Valitettavan harva osaa opettaa sen oikein ja tajuaa sen itse. HIFK:ssa se pelataan mielestäni väärin päin eli liian leveällä ja keskikaista, joka tällä systeemillä on tarkoitus tukkia, on jatkuvasti auki ja näin ollen vastustaja saa jatkuvasti läpiajoja. Tämä lienee peruja NHL:ssä toteutettavasta versiosta, kun pelataan pienemmässä kaukalossa.

Entä jäähyjen välttely ja hyökkäyksiinlähdöt sekä yv? Nämä riepovat suurinta osaa tuntemistani HIFK-faneista.

- HIFK:n pelille ominaiset piirteet puuttuvat tällä hetkellä. Jäähyistä sanoisin sen vanhan totuuden, että nekin ovat osa peliä. Hysteerinen jäähyjen välttely ei ole modernia eikä myöskään viihdyttävää jääkiekkoa.

- Suomen maajoukkue pelasi World Cupissa 2-1-2 systeemillä, joka perustuu suhteellisen tiukkaan karvaukseen ja keskikaistan kontrolliin. Samalla saadaan paljon kiekonriistoja ja hyökkäysalueen taklauksia. Pakeilla on jatkuva paine päällä ja virhesyöttöjen riski kasvaa. Tätä systeemiä on pelattu maailman sivu. Se vaan on jostain käsittämättömästä syystä jätetty pois käytöstä. Ja juuri näin haluaisin HIFK:n pelaavan.

- Pelin avaaminen eli hyökkäyksiinlähdöt omalta alueelta ovat silminnähden liian hitaita. Ei päästä nopeisiin kontrolloituihin hyökkäyksiin koko kentän leveydeltä.

- Ylivoimapelaaminen on erikoisosaamista jota joillakin pelaajilla on ja toisilla ei. Tiettyjen kuvioiden luominen ja toteuttaminen on pelaajien henkilökohtaisten taitojen varassa. Valmentaja voi esittää tällä tasolla oman näkemyksensä ja tiettyjä faktoja jos yv-peli tökkii. Riippuen tietenkin valmentajan kyvyistä.

Olet itse valmis auttamaan HIFK:ta. Kerrotko lyhyen ja pitkän aikavälin keinosi siihen, miten saisit HIFK;n takaisin raiteilleen?

- HIFK on tunnettu fyysisestä jääkiekosta ja se on taito jota kaikilla pelaajilla ei ole. Pystyykö tämänhetkinen joukkue muuttamaan profiiliaan nyt nähdystä lähes täydellisesti? Paha sanoa, mutta tiedän että joukkueessa on muutamia pelaajia, joiden kyky ja halu pelata perinteistä HIFK-kiekkoa on vailla vertaa. Nämä herrat ovat seuran omia junioreita jotka ylpeänä kantavat seuran pelipaitaa. Joukkueessa on lisäksi muutama muukin HIFK:n näköinen pelaaja, mutta lisää tarvittaisiin.

- Joukkueen valmistaminen kauteen tapahtuu kesällä ja sillä osa-alueella on oltava hyvin tarkkana, ettei harjoittelu aiheuta ongelmia kauden aikana esimerkiksi loukkaantumisten muodossa. On aika turhauttavaa, jos pelaaja on poissa peleistä eli töistä harjoittelusta aiheutuneen vamman vuoksi.

- Pelitavan harjoitteleminen alkaa jo loppukesästä ja toimivia ketjukokonaisuuksia pyritään löytämään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Yhteen hitsautuminen kestää oman aikansa.

Tiivistettynä siis haluaisit vaikuttaa pelityyliin alkaen jo pelaajavalinnoista ja lisäksi tekisit kesäharjoitteita enemmän NHL-tyyliin eli sitä silmälläpitäen, että kausi on pitkä? Nythän HIFK:n isot kaverit ovat paukkuneet rikki yksi kerrallaan. Olet tehnyt kesäisin töitä NHL-kiekkoilijoiden kuntoharjoitteiden parissa, voitko kertoa tästä muutamalla sanalla?

- Tiivistelmäsi on oikein, tiettyä pelityyliä varten tarvitaan tietynlainen pelaajamateriaali. Joukkueessa pitäisi olla ns. HIFK:n tyylisiä pelaajia mahdollisimman paljon. Kokoa, voimaa, röhkeyttä – mutta myös taitoa.

- Kotimaan kiekkoilijoiden harjoittelu eroaa olennaisesti NHL-pelaajan vastaavasta. Kausi on täällä lyhyempi ja pelejä vähemmän. NHL-joukkueethan eivät saa harjoitella lomakaudella yhdessä, joten siinäkin on iso ero. NHL on sarja jossa pelaajan on oltava valmis lunastamaan seuran asettamat odotukset heti. Harva saa mahdollisuuden totutella ja kehittyä rauhassa. Useimmilla tie ”ylös” vie farmiliigan tai AHL:n kautta.

- Toki NHL- pelaajillakin on fysiikassa parantamisen varaa ja kesällä keskitytäänkin heikkouksien vahvistamiseen ja haetaan vahvuuksille huipputehoa. Esimerkiksi luistelutekniikan ja tehon parantaminen.

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,
Analyytikkoja riittää joka lähtöön, ja ne analyysit ovat usein melko käyttökelvottomia provokaatioita, joilla yritetään luoda jos jonkinlaista hysteriaa fanien ja sponsoreiden joukossa.

Siis enemmän lajitreeniä, vähemmän juoksemista ja punttisalia?

- Suomessa pelaajat pahimmassa tapauksessa kulutetaan melkein puhki ennen kauden alkua. Siitä on seurauksena ylikuntoa, loukkaantumisherkkyyttä ja samalla tietenkin lajin vaatima irtonaisuus kärsii. Jääkiekko ei ole pelkkä voimalaji, taito ja liike ovat olennainen osa pakettia.

HIFK on tällä hetkellä kaikissa mahdollisissa tilastoissa häntäpäässä; sarjataulukossa, tehopörsseissä ja jäähytilastoissa. Onko HIFK yhtä väritön kuin tilastot kertovat?

- ”Vale, emävale, tilasto” on jonkun viisaan kehittämä sanonta. Toisaalta jos tilastoissa on miinusmerkkejä enemmän kuin plusmerkintöjä, voidaan toki tehdä tiettyjä johtopäätöksiä. Tämän enempää en halua katsomovalmentaa nyky-HIFK:ta, on tärkeämpää pysyä jääkiekon yleisissä lainalaisuuksissa.

- Joukkuehan on alisuorittanut, se lienee selvää. Onko resursseja enempään, se on omalta osaltani selvittämättä, minulla on vain ulkopuolisen näkökulma. Kausi on kesken ja kaikki toki on mahdollista. Voittoputki on oltava melkoinen ja muutoksen parempaan on oltava kestävä.

- En halua sanoa ehdottomasti, että valmennuksen on muututtava, jotta tämä saavutettaisiin. Mutta totean vaan, että melkoisen työn takana nousta kärkeen samalla tiimillä, jonka kanssa on pelattu pitkä huono jakso.

- Valmentajan duuni on raakaa, tulos tai ulos, mutta jokainen ammattivalmentaja tietää ja hyväksyykin tämän. Myös Baxter. Samoin meikäläinen. Valmentaja on helpompi vaihtaa kuin suuri osa joukkueesta. Vaikka joskus pitäisikin niin tehdä.

HIFK:n playoff-mahdollisuudet, onko niitä?

- Viimeistään playoff-pelaaminen vaatii organisoituneen pelitavan ja kurinalaisen joukkueen. Sen määrittäminen on jokaisen valmentajan henkilökohtainen asia ja joukkueelle on oltava kaikki tämä selvitettynä jo syksyn harjoituspeleistä lähtien. Juuri nyt näyttää siltä, että playoffeissa joukkue ei pitkälle potki. Runkosarjan parhaat ovat yleensä playoffienkin parhaita.

Olet seurannut HIFK:n tilannetta pitkään sivusta, ollut jopa Jokerien aitiossa heidän surullisen kuuluisalla Lindström−Immonen-kaudellaan. Onko HIFK ollut missään vaiheessa sinuun yhteydessä esimerkiksi näyttöpaikkaa tarjoten?

- En tiedä HIFK:n jatkosuunnitelmista. Olen median ja kuulopuheiden varassa HIFK:n suhteen eli kontaktia siltä suunnalta ei ole.

Pentti Matikaisella ei ole HIFK-taustaa ennen 80-luvun loppua. Vaikuttaako se mielestäsi hänen toimintaansa? Yllättävän monet HIFK-legendat pitävät ei-helsinkiläistä Matikaista alun perinkin vääränä valintana.

- Matikainen on tehnyt pitkän päivätyön HIFK:ssa ja hänen toimintatapansa tunnetaan. Se, että miellyttääkö hänen valintansa minua tai vaikuttaako hänen taustansa toimintaperiaatteisiin, on kaikkien oman tulkinnan varassa.

Onko Pentti Matikaisella mielestäsi edellytyksiä toimia HIFK:n toimitusjohtajana? Hänhän vastaa talouden lisäksi myös pelaajahankinnoista.

- Toiminta, tulos ja vastuu ovat olennaisia seikkoja niin urheilun kuin yrityselämän parissa. En katso asiakseni lähteä arvioimaan minkään seuran toimitusjohtajan edellytyksiä toimia tehtävässään. Se on kunkin seuran hallituksen tehtävä.

Vanha sanonta kertoo, että rannalta on aina helppo neuvoa, kuinka laivaa pitäisi ohjailla. Tällä klausuulilla HIFK yleensäkin on ottanut vastaan fanien ja kiekkoanalyytikkojen kritiikin esimerkiksi tällä kaudella. Mitä mieltä olet tällaisesta ajattelusta?

- No, eihän se järvikään kulu kun yli soutaa; on sanonta sekin. Eikä liity millään tapaa jääkiekkoon. Analyytikkoja riittää joka lähtöön ja ne analyysit ovat usein melko käyttökelvottomia provokaatioita, joilla yritetään luoda jos jonkinlaista hysteriaa fanien ja sponsoreiden joukossa. Pari viivaa taululla ja joidenkin kiekkotermien hokeminen ei tee kenestäkään asiantuntijaa.

- On helppo löytää toisten tekemisistä virheitä, mutta toimivia ratkaisuja ei niin vain olekaan esittää. Ongelmien ratkaisua varten on tiedettävä ongelmien perimmäiset syyt. Sen jälkeen on oltava keinot käytännön toteutusta varten. Melko harvalla näitä kuitenkaan on.

Uskallatko laittaa pääsi pölkylle ja luvata, että sinun teeseilläsi HIFK nostaisi profiiliaan?

- Kaikilla valmentajilla on oma näkemyksensä siitä millaista jääkiekkoa valmentamansa joukkueen pitäisi pelata. Sopiiko hankittujen pelaajien taito ja pelityyli suunniteltuun systeemiin on taas eri asia.

- Oletan, että valmentajana saisin vaikuttaa pelaajahankintoihin ja siinä tapauksessa voisin luvata HIFK:lle profiilin nostoa, mikäli valmennustiimissä olisin. Seuran profiloituminen tiettyyn pelityyliin on asia mitä ei pidä väheksyä ja jos lisäksi fanien harras toive on että samalla linjalla jatketaan, on parempi säilyttää hyväksi havaittu linja.

- Fyysisemmän ja vauhdikkaamman pelityylin suosijana olisi helppo laatia pelisysteemi joka tukee toivottuja tavoitteita ja veisi seuran kolmen vuoden aikajaksolla finaaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle