Akatemiasta potkua Lukon juniorivalmennukseen

LIIGA / Artikkeli
Eurohuuman rantauduttua Suomeen on moni liigajoukkue päättänyt satsata ensi ja tulevien kausien menestykseen. Vakavaraiset kärkiseurat kärkkyvät kärkisijoja ja siivua jääkiekon Mestareiden liigan palkkiorahoista. Pienimmällä liigapaikkakunnalla Raumalla ollaan kuitenkin palaamassa perusasioiden pariin. Vuoden ideoimisen jälkeen perustettu Lukkoakatemia tähtää juniorivalmennuksen huipulle.

Raumalla on historian saatossa totuttu liigakiekon lisäksi myös junioreissa SM-tason menestykseen. Pienestä jääkiekkokaupungista löytyy runsaasti pelaajia joka ikäluokkaan. Suuri harrastajamäärä imee resurssinsa raumalaisten rakkaudesta jääkiekkoon. Nyt laajan junioritoiminnan vahvistukseksi syntyy Lukkoakatemia, joka sivuttaa "kaikki pelaa" -mentaliteetin ja keskittyy täysin yksilöiden kehittämiseen.

- Lukko on aina profiloitunut kasvattajaseuraksi, näin pienellä paikkakunnalla ei oikein muuta voi jääkiekkoseura ollakaan. Tähän mennessä on tehty hyvää työtä, mutta nyt on tarkoitus siirtyä enemmän systemaattiseen valmennukseen, linjaa Rauman Lukko Oy:n hallituksen puheenjohtaja Rauno Mokka.

Lukkoakatemian tavoitteena on mahdollistaa lahjakkaiden junioreiden yksilöllinen kehittyminen huippupelaajaksi sekä tukea pelaajien opiskelumahdollisuuksia ja elämän hallintaa. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on lisätä lukkotaustaisten liiga- sekä NHL-pelaajien määrää. Mokka näkeekin Lukkoakatemian yhtenä etuna liigajoukkueen tulevaisuuden turvaamisen.

- Akatemia parantaa meidän omavaraisuutta pelaajien suhteen. Riskit pelaajahankinnoissa vähenevät, koska tunnemme omat pelaajat paremmin kuin vieraat.

Juniorivalmennus pysyvästi huipputasolle

Akatemiaan valitaan junioreita vuosittain ja jokaiselle valitulle pelaajalle tehdään henkilökohtainen kehityssuunnitelma omien vahvuuksien parantamiseksi ja heikkouksien vähentämiseksi. Akatemiaan valittaville pelaajille tarjotaan muun muassa terveystarkastukset henkilökohtaisine terveyskortteineen. Lisäksi Akatemia avustaa asumisen järjestämisessä, opastaa terveellisiin elämäntapoihin sekä ravintotottumuksiin.

Ensimmäisenä Lukkoakatemiaan on valittu seitsemän junioria, jotka ovat kaikki omassa ikäluokassaan isoja lupauksia. Kaikilla seitsemällä on myös maajoukkuekokemusta ja kirkkaimpana tähtenä on 20-vuotiaiden MM-kisoissa kapteenina pelannut Nico Aaltonen. Mestistä tahkonut ja liigapelejäkin pelannut Aaltonen näkeekin Lukkoakatemiassa mahdollisuuden ottaa iso harppaus eteenpäin pelaajana.

- Päätavoitteena on päästä kehittämään itseään. Aikaisemmin ei ole ollut mahdollisuutta parantaa omia heikkouksia yksilöllisesti kun harjoitukset ovat aina olleet pelkästään joukkueen kanssa, 19-vuotias taituri tiivistää.

Tosissaan hankkeeseen ryhtyneet puuhamiehet ovat asian suhteen vakavissaan ja tavoitteetkin ovat korkealla. Hyvien pelaajien tuottamisen lisäksi tarkoituksena on nostaa Lukon juniorivalmennus pysyvästi valtakunnan huipputasolle.

- Jäävuoren huippuna juniorikehityksessä on A- ja B-juniorit sekä tietenkin Lukon liigajoukkue, joihin valmennus kohdennetaan. Erityisesti Akatemiaa varten on tulossa 3-5 valmentajaa huolehtimaan pelaajien yksilöllisestä kehittymisestä, Lukkoakatemian koordinaattori Martti O. Virtanen puolivalottaa.

Valmentajien nimiä ei vielä tässä vaiheessa jääkiekkokautta paljastettu, mutta tulossa on kovia nimiä jotka ovat valmentaneet liigatason pelaajia. Erityinen fysiikkavalmentaja on ainakin tulossa, jolloin omilla harjoittelun osa-alueilla on omat valmentajat, joten valmennuksesta on tulossa hyvinkin johdonmukaista ja mikä tärkeintä, yksilöllistä.

Yksi nimi on kuitenkin selvillä. Lukkoakatemian kummina toimii Vierumäen Urheiluopiston rehtori, raumalaislähtöinen Erkka Westerlund. Vierumäen kanssa on myös tarkoitus tehdä yhteistyötä mm. testauksen ja materiaaliavun saralla.

Kolmiyhteinen taustaorganisaatio

Lukkoakatemian taustalla häärii kolme organisaatiota, jotka ovat päättäneet nyt tiivistää yhteistyötään. Rauman Lukko Oy:n lisäksi hankkeessa on mukana juniorikiekkoa pyörittävä Rauman Lukko Ry sekä Raumalaiskiekkoilun Tuki Ry. Iso hanke tuottaa kustannuksia, jotka kuitenkin ainakin alkuvaiheessa katetaan omista resursseista.

- Ulkoinen rahoitus toki on mahdollista, mutta tarkoitus on lähteä pelkästään RKT:n avulla matkaan. Kustannukset ovat reilut 100 000 euroa vuodessa, joka kattaa kaikki ylimääräiset kulut, joita ei organisaatioiden omilla resursseilla pystytä kattamaan, Mokka tiivistää.

SM-liigaa pelava Lukko on saanut eri tahoilta kritiikkiä pitkäjänteisyyden puutteesta ja omien junioreiden syrjäyttämisestä kalliilla muukalaislegionalaisilla, mutta Lukkoakatemia tuo perinteeseen muutosta. Nuoriin sijoittaminen on varsinkin pidemmällä aikavälillä varmasti myös taloudellinen satsaus joka maksaa itsensä tulevaisuudessa takasin.

Ajatus Lukkoakatemian syntymisestä on kehittynyt hiljalleen mutta ajatuksia asian suhteen on ollut jo aiemminkin. Nyt mukaan projektia kehittämään on kutenkin otettu henkilöitä jääkiekon ulkopuoleltakin, tavoitteena on pelaajien kehittäminen kokonaisvaltaisesti, ihmisenä.

- Ei ihan uusi juttu Lukossa, aikaisemmin ollut vastaavia viritelmiä kun Rauli Urama oli valmennustiimissä vielä mukana. Myös Jukka Koivu toi aikanaan organisaatioon omalla tavallaan paljon uusia virikkeitä, nyt ovat kuitenkin resurssit aivan erilaiset, koordinaattori Virtanen taustoittaa.

- Yhdessä lähdettiin viemään eteenpäin noin vuosi sitten, mukana on ollut urheilullisen puolen henkilöiden lisäksi myös lääkäreitä sekä mm. kiinteistöpuolen henkilöitä ideoimassa, Virtanen jatkaa.

Olosuhteet valmennuksen vaatimalle tasolle

Äijänsuon urheilukeskuksen kehittäminen ei ole jäämässä pelkästään hiljattain valmistuneeseen jäähalliremonttiin. Lukkoakatemian tarkoituksena onkin tarjota pelaajille hyvät mahdollisuudet harjoitteluun, jotta pelaaja viihtyy Raumalla. Tulevat muutokset palvelevat myös muitakin kuin Lukon jääkiekkoilijoita.

- Olosuhteisiin kiinnitetään huomattavasti aiempaa enemmän huomiota, parannetaan Äijänsuon fasiliteettejä. Jo alkuunsa saanut hanke on ison punttisalin rakentaminen jäähallin tiloihin, paljastaa Rauman Lukko ry:n puheenjohtaja Asko Aro-Heinilä.

- Jääkiekon harjoittelun puitteita on tarkoitus parantaa, yksi iso osa on tekojääratahanke Rauman kaupungin kanssa. Lisäksi tulevaisuudessa on tarkoitus saada kunnon kesäharjoittelutilat Äijänsuolle jo mainitun kuntosalin lisäksi. Läheinen rapistunut pururata on myös tarkoitus kunnostaa ja Rauman laitamille on tulossa iso leirikeskus, säestää Lukon toimitusjohtaja Timo Rajala.

"Lähdepellon tekojäärata" -nimellä kulkenut hanke olisi iso helpotus rannikkokaupungin leudon talven luistelumahdollisuuksiin. Tekojäärata parantaisi huomattavasti tavallistenkin ihmisten jääliikuntaharrastuksia ja näin ollen ruokkisi edelleen Lukon junioritoimintaa uusilla harrastajilla. Leirikeskuksen nykyinen tontti ja rakennukset siirtyivät juuri hiljattain Lukon omistukseen ja paikalle on tarkoitus rakentaa
monipuoliset tilat monipuoliseen harjoitteluun.

- Rakentaminen tulee olemaan noin kahden vuoden projekti, tosin nykyisissä tiloissa voidaan pientä toimintaa aloittaa vaikka heti, selventää Mokka.

Yhteistyötä nuorten eduksi

Vuosittainen perusvalinta Lukkoakatemiaan tehdään toukokuun alkuun mennessä. Akatemiassa on mukana kerrallaan 20-25 pääsääntöisesti A-B-ikäistä pelaajaa. Kyseisen ikäluokan pelaajat eivät ole vielä työikäisiä, jolloin jääkiekon ohella elämään kuuluu opiskelu tai varusmiespalvelus. Koulutus on tärkeä osa kiekkoilijan uraa, jonka allekirjoittaa myös koordinaattori Virtanen.

- Oppilaitosten rehtorit olivat palaverissa meidän kanssa ja tarkoitus olisi saavuttaa toimiva yhteistyökuvio seuran ja koulujen välillä. Rauman ainoan lukion läheisyys on positiivinen asia kun nuoret lähtevät aamujäälle parin sadan metrin päästä.

- Kun pelaaja sitoutuu Akatemiaan häneltä odotetaan omistautumista niin opiskeluihin kuin harjoitteluunkin. Jos pelaaja ei täytä Akatemian kriteerejä, esimerkiksi koulusuoritusten suhteen niin häneltä voidaan ottaa Akatemia-status pois, Virtanen linjaa.

Myös puolustusvoimien kanssa on neuvoteltu tulevista kuvioista ja yhteistyön pitäisi jatkossa olla entistäkin selkeämpää. Lukkoakatemia tähtää tulevaisuuteen, joka pienen seuran kohdalla perustuu nyt nuorten kehittämiseen. Muiden suunnatessa katseensa eurokentille Lukko kääntää huomion omiin junioreihin, jotka kuitenkin lopulta ovat liigajoukkueen vahva perusta. Lukkoakatemian koordinaattori Martti O. Virtanen tietääkin hankkeen olevan hyvinkin uniikki.

- Kyseessä on kansallisesti huipputason hanke, jollaista ei ainakaan tässä maassa ennestään ole.

» Lähetä palautetta toimitukselle