Pekka Virta rauhallisena alkavaan kauteen

LIIGA / Haastattelu
Päävalmentaja Pekka Virralla on alkamassa toinen kokonainen kausi KalPan peräsimessä. Joukkue on uudistunut kovasti alkavaan kauteen ja Virta odottaakin innolla pelien alkamista. Työkalut ovat nyt kunnossa, joten kuopiolainen kiekkoyleisö odottaa hyvää lähtöä kaudelle.
lisää

Työkalut parantuneet, ovatko paineet kasvaneet?
[lue lisää]



Tarvitseeko KalPa lisää valmentajia?
[lue lisää]

KalPa otti viime kaudella ensimmäisen askeleensa kohti liigan keskikastia jättämällä vihdoin ja viimein jumbosijan taakseen. Sijoitus runkosarjassa parani vain pykälällä, mutta siitä huolimatta kyseessä oli merkittävä tasonnosto. KalPalla on edessään kova työ, jotta tälle tasolle ei tyydytä, vaan playoff -tavoitteet asetetaan myös käytännön toteutukseen.

Kuopioon alkoi keväällä kulkeutua sellaisen kaliiberin vahvistuksia, joihin savolainen kiekkoyleisö ei ole miesmuistiin tottunut. SM-liigan profiilipelaajia, kokeneita konkareita ja kirkkaimpana kruununa seuran pääomistaja - komean NHL-uran luonut Sami Kapanen.

Kokoonpano tiivistyy kauden alla

Kauden alla pelaajarinki oli turhan laaja, joten KalPa laittoi alkuviikosta Juha Virtasen ja Aku Pekkarisen hakemaan tuntumaa Mestiksen peleistä. Enempää muutoksia ei vielä lähiaikoina ole luvassa, eikä uusille vahvistuksille ole akuuttia tarvetta.

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,

A-nuorten mestareilta alan odottamaan jo numeroita. Näitä poikia meillä on aika paljonkin, jotka ovat näyttäneet, että pystyvät olemaan liigassa mukana.

- Rinki rupeaa käymään kapeaksi. Kyllä seuroista saadaan sisäänkin päin miehiä, mikäli tarvetta on. Nyt tämä ei kuitenkaan ole ajankohtaista. Molemmat pojat ovat valmiudessa tulemaan takaisin tarpeen vaatiessa. Turhaa harjoitella liian ison rosterin kanssa, kun joku joutuu aina seisomaan sitten sivussa, totesi Virta kokoonpanosta.

- Tämähän on liikkuvaa bisnestä. Kiinnostusta eri pelaajiin varmasti on, mutta pelaajabudjettihan meillä on jo aika tarkkaan käytetty. Isot pelithän sen sitten näyttää, mihin vahvistuksia tarvitaan. Kyllähän se nyt selvää on, ettei 1,4 miljoonan budjetilla mitään ”Dream teamia” rakenneta. Ehkä semmoiselle isomman kokoluokan maskimiehelle olisi käyttöä, varsinkin vieraspelejä ajatellen, tuumaili Virta mahdollisista uusista hankinnoista.

Joukkueen kokoonpanossa on tänäkin vuonna mukana paljon omia nuoria. Kuopiossa juhlittiin viime kauden päätteeksi A-nuorten Suomen mestaruutta, joten pullat ovat juniorityön osalta todella hyvin uunissa. Jo viime kaudella hienosti esiintyneiltä junioreilta aletaan kuitenkin jo odottaa selkeää tulosta.

- A-nuorten mestareilta alan odottamaan jo numeroita. Näitä poikia meillä on aika paljonkin, jotka ovat näyttäneet, että pystyvät olemaan liigassa mukana. Seuraava askel on se, että ruvetaan voittamaan kentällisittäin pelejä ja pelaamaan voittavaa kiekkoa. Ei enää tyydyttäisi siihen, että ei tarvitsekaan saada mitään aikaiseksi, koska pelaaja on niin nuori. Se aika on mielestäni ohi. Nyt pitää alkaa saamaan todellista tulosta, summaa Virta.

Koska kausi on pitkä ja raskas, ei nuorisokaartin edustajilta voida jokaisessa ottelussa odottaa ihmeitä. Kokoonpano elää ottelusta toiseen ja oikea peluutus nousee avainasemaan.

- Otteluista otetaan aina paras tulos, mutta kuka sitten onkaan paras pelaaja eri tilanteissa, niin se on pitkälti makukysymys. Näitten nuorten miesten kohdalla pätee se fakta, että 58 ottelua on heille aivan liikaa. Sen takia tarvitsemme vaihtuvuutta.

- Toinen kysymysmerkki on se, että peluutammeko heitä ketjuna, vai sijoitammeko heitä kokeneiden pelimiesten rinnalle? Kun katsotaan meidän joukkuetta, niin ei meillä vielä hirveää määrää sitä kokemusta ole. Ehkä ykkösketjuun voisi laittaa jonkun nuoren kasvamaan Samin ja Kallen (Sahlstedt) rinnalle, mutta muihin kenttiin tarvitaan kolmanneksikin selkeästi valmis pelaaja.

- Toki he pystyvät pelaamaan myös ketjuna hyvin. Aika sen näyttää, mitenkä pojat kestävät henkisestikin, kun ottelutahti on kiivaimmillaan ja maksimitasolla painetaan. Kokoonpanoja ei todellakaan aleta vaihtamaan pelkästä vaihtamisen ilosta. Ne miehet pelaa, joilla peli kulkee, toteaa Virta nuorten miesten peluutusten osalta.

KalPan kapteenit valitsi valmennusjohto. Erittäin kokeneiden kapteenien lisäksi joukkue jaettu kolmeen ryhmään joukkueen pelaajien ikäjakauman perusteella, joilta valmennusjohto kerää kommentteja joukkuepalavereissa.

- Meillä on kapteeneina pari maailmanmestaria (Kapanen, Mika Strömberg) ja yksi viisinkertainen Suomen mestari (Sahlstedt). Kapteenivalinnoissa haettiin kokemusta ja kunnioitusta. Joukkue jaettiin kolmeen ryhmään sen takia, että palaverissa saisimme kolmenlaisia erilaisia mielipiteitä. Näkisin niin, että jos näistä asioista yritetään puhua kopissa kaikkien kesken, niin harvemmin juniori uskaltaa sanoa omia mielipiteitään, jos joukkueen ”papparaiset” ovat jo oman kantansa ilmaisseet.

Taktiikoihin luvassa monipuolisuutta

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,

Tällainen pelaaminen saattaa joskus maksaa pisteen vastustajalle ja tuottaa virheitä pelaajille, mutta se on ainoa tapa, jolla saamme näistä nuoristamme liigakelpoisia pelaajia.

Koska kokemusta joukkueessa on tänä vuonna enemmän, antaa se myös valmentajalle enemmän mahdollisuuksia erikoistilanteiden suhteen. Nähtäväksi jää kuinka hyvin valmentaja saa revittyä kaiken osaamisen irti kokoonpanostaan?

- Pelaajat osallistuvat varmasti tänä vuonna enemmän ylivoimakuvioiden suunnitteluun. Minun asianihan se loppujen lopuksi on päättää, kuinka pelataan, mutta melkoista järjen köyhyyttä olisi mennä esittämään kokeneille pelaajille sellaisia asioita, joita nämä eivät niele ollenkaan.

- Olen sitä mieltä, että erikoistilanteessa pelaajan täytyy aina pystyä luomaan peliä itse omalla henkilökohtaisella osaamisellaan jotain yllättävää. Tämä tarkoittaa sitä, että ne asiat kumpuavat jostain muualta kuin ennalta sovituista asioista. Perussapluuna täytyy olla aina kuitenkin olemassa, jotta tiedetään että mistä se homma tökkii. Lisäksi meillä on vielä kaksi kovan luokan alivoimaspesialistia, Sami ja Kalle, mietiskelee Virta erikoistilannepelaamisesta.

KalPa pelaa ensi kaudellakin nopeaa, kiekollista peliä. Nuorten pelaajien kehittymiselle Virta ei näe muuta vaihtoehtoa, kuin peluuttaa näitä rohkeasti ja kannustaa nuoria näyttämään osaamistaan. Kotona varsinkin joukkue pyrkii päävalmentajan mukaan pelaamaan aktiivisesti, mutta vieraskentiltä ei pelillisesti kauneusarvoa haeta. Ainoastaan tulosta.

- En usko, että pelitapaa tarvitsee ryhtyä muuttamaan siitä, mitä se oli viime kauden lopussa. Korkeintaan joitain pelikohtaisia muutoksia, peliruuhkat ja edellisten otteluiden tulokset huomioiden. Vieraskentille lähdemme joskus vain ”ryöstöretkille”, joilta ei tyylipisteitä haeta. Kotona taas pyrimme pelaamalla voittamaan ottelut, jossa kaikki viisi kenttäpelaajaa osallistuvat kiekolliseen peliin.

- Tällainen pelaaminen saattaa joskus maksaa pisteen vastustajalle ja tuottaa virheitä pelaajille, mutta se on ainoa tapa, jolla saamme näistä nuoristamme liigakelpoisia pelaajia. Mahdollisesti myös joihinkin isompiin sarjoihin. Poikien on saatava pelata jääkiekkoa. Tyhmä ei saa kentällä olla, mutta ei myöskään pelokas. Edellytän hyvää, kokonaisvaltaista pelaamista, jossa 5 pelaajaa osallistuu peliin kentällä ollessaan, analysoi Virta.

Kohti kuopiolaista playoff -kiekkoa?

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,
Täytyy olla realisti ja tehdä asioita pitkäjänteisesti. 10. sija on meille mahdollinen ja siihen minä meidän tavoitteen asetankin. Mitään estettä hyvälle kauden alulle ei todellakaan ole

Kaikki KalPan uuden liiga-ajan kauden aloitukset ovat sujuneet kehnosti. Ensimmäiset tappioputket ovat koittaneet jo ennen räntäsateiden alkua, syynä milloin mikäkin. Avauspisteet ovat nytkin kiven alla, kun KalPan avausvastustajina ovat kotona JYP ja Kärpät. Joukkue ei saanut pistettäkään näiltä viime kaudella.

- Kaikkien toiveissa on tietysti aina hyvä lähtö kauteen. Tähän saakka meillä on ollut heti syksyllä paha jakso, mutta meillä on ollut selkeät syyt siihen aiemmin, miksi kaudet ovat lähteneet niin päin peetä. Eihän meillä viime vuonnakaan tässä vaiheessa ollut mitään suurempaa häikkää, mutta heti alkuun tuli oikea ongelmien suma, kun ulkomaalaiset osoittivat tasonsa, eikä maalivahtipeli kulkenut.

- Meidän on vain uskottava tähän juttuun. Joskus tulee takkiin ja on tullut ennenkin, mutta aina täytyy analysoida syy sille. Tuskinpa vielä ensimmäisen viiden pelin jälkeen tarvitsee organisaatiossa painaa paniikkinappulaa tai heittää itseään hirteen. Jos meillä ei avauspelien jälkeen ole kuutta pistettä kasassa, niin tuskinpa se mikään suuri katastrofi on, koska eivät voimasuhteet viime kaudesta niin paljoa ole muuttuneet.

- Täytyy olla realisti ja tehdä asioita pitkäjänteisesti. 10. sija on meille mahdollinen ja siihen minä meidän tavoitteen asetankin. Mitään estettä hyvälle kauden alulle ei todellakaan ole, päättää päävalmentaja Virta.

Mikäli päävalmentajan levollisuudesta ja rauhallisuudesta jotain voidaan päätellä, voidaan Kuopiossa valmistautua kaikessa rauhassa liigakauteen, jolla sääliplayoff -paikan saavuttamisesta saatetaan puhua realistisesti. Joukkueen ja valmentajan päättäväisyydestä homma ei ainakaan jää kiinni.

» Lähetä palautetta toimitukselle