Mielipide

Ketä tämä palvelee?

LIIGA / Kolumni
TPS:n ja SaiPan ottelussa nähtiin hyviä henkilökohtaisia suorituksia SaiPan Miikka Jouhkimaisen ja Iiro Tarkin johdolla. Vähemmän hohdokas oli venäläistuomari Sergei Kulakovin suoritus.

Torstain ainoan liigaottelun päätuomareina nähtiin Sami Partanen sekä venäläinen Sergei Kulakov. Tuomarilinja aiheutti runsaasti ihmettelyä niin kentällä kuin katsomossakin.

Tuomarit eivät ottelua tällä kertaa ratkaisseet, mutta suomalainen ja venäläinen tuomarilinja eivät missään vaiheessa kohdanneet. Epäselvä linja aiheutti useita kiistanalaisia tilanteita ja kiristi turhaan pelaajien hermoja, kun toisinaan kumpikaan joukkue ei tiennyt, kuka jäähylle oli lähdössä. Lisäksi linja heitteli epäjohdonmukaisesti.

- Kyllähän kaikki sen näki, ettei homma mennyt ihan kohdalleen, myönsi myös otteluvalvoja Samuli Hietarinta.

Kuvaavaa illan tuomarityöskentelyssä oli toisen erän tilanne, josta TPS:lle lopulta tuomittiin rangaistuslaukaus. Kulakov viittoi kahden minuutin jäähyä, mutta Partasen päätöksellä TPS:lle lopulta oikeutetusti tuomittiin rangaistuslaukaus.

- Eihän näistä tuomareista mitään saa nykyään sanoa, mutta en ymmärrä mitä YYA-sopimusta tässä harrastetaan, tyytyi TPS:n Kai Suikkanen kommentoimaan, kun erotuomarityöskentelystä häneltä kysyttiin.

Vaikka ottelu ei torstaina erikoiseen linjaan ratkennutkaan, on perusteltua kysyä, ketä nämä vierailevat tuomarit hyödyttävät tai minkälaisen kansainvälisen yhteistyön nimissä heitä liigapeleihin tuodaan. Ei tämä ainakaan kansainvälistä linjaa suomalaisille pelaajille tai tuomareille opeta.

Joukossa on toki vuosien saatossa ollut päteviäkin raitapaitoja, mutta yleensä toisesta kulttuurista nopealla aikataululla Suomeen tuodut tuomarit eivät ole onnistuneet. Kun vierailevat tuomarit tuomitsevat vain yhden ottelun, ei hyötyä synny kenellekään vaan tuomarit toimivat vain peliä sekoittavana tekijänä, kuten torstaina jälleen saatiin huomata.

Kyse ei ole välttämättä edes epäpätevistä tuomareista vaan siitä, että pelaajat ovat tottuneet erilaiseen linjaan. Jos tuomarit tuomitsisivat edes useamman ottelun vierailukäynneillään, saattaisivat pelaajat oppia kyseisen miehen linjan ja saavutettaisiin edes jonkinlainen hyöty.

Tällä hetkellä näin ei käy.

» Lähetä palautetta toimitukselle