Näytön paikka: kapteeneilla epätasainen syyskausi

LIIGA / Artikkeli
Jatkoajan Näytön paikka -sarjassa seurataan tällä kaudella joukkueen kapteeneja. Sarjan kolmannessa osassa vedetään yhteen kapteenien syyskausi.

Kun Näytön paikka -pelaajien suorituksia arvioitiin edellisen kerran marraskuussa, oli Sami Kapanen joukon suurin onnistuja. Kapasen vauhti ei hyytynyt joulutauolle lähdettäessäkään. Monen muun kapteenin, kuten Janne Ojasen, Pasi Määttäsen ja Ilkka Mikkolan, otteet sen sijaan ovat ailahdelleet pitkin syksyä.

Eteenpäinmenoakin on nähty kapteeneilta. Alkukaudesta pahasti hukassa ollut Aki Berg on parantanut selvästi otteitaan kauden edetessä.

Rami Alanko, Blues

Alanko on jatkanut Bluesin takalinjoilla, mutta otteet eivät ole olleet aivan parhaat mahdolliset. Silti, juuri ennen joulutaukoa olleessa puolustajatilanteessa hän kuuluu ehdottomiin luottomiehiin erityisesti alivoimapelissä, ja se rooli on korostunut Heiskasen ja Huczkowskin poissaollessa.



Puolustavan puolustajan roolissa parhaimmillaan oleva Alanko on kerännyt toistaiseksi viisi tehopistettä. Hyvää on se, että rangaistusminuutteja on vasta 16, mikä on suhteessa ottelumääriin uran pienimpiä.



Alanko joutui jättämään kaksi liigaottelua väliin saatuaan aivotärähdyksen CHL-ottelussa SC Berniä vastaan Ramzi Abidin taklauksesta. Bluesin loukkaantumistilanteessa se on kuitenkin pieni saldo.

Kim Hirschovits, HIFK

Kim Hirschovits on kerännyt pelaamissaan 32 ottelussa tehot 8+21=29. Pisteillä lohkeaa koko liigan pistepörssin kymmenes sija, ja samalla sentteri on HIFK:n tehokkain pelaaja.

Mukavista tehoista huolimatta Hirschovits ei ole ollut yhtä vakuuttava kuin pari kautta sitten. Selkä on suoristunut muun joukkueen tavoin harmillisen usein, otteista on puuttunut johtajuus niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolella.



Päävalmentaja Kari Jalonen on alkanut käyttää Hirschovitsia ylivoimalla entistä useammin, ja tämä on piristänyt viivamiehenä viihtyvän keskushyökkääjän otteita.

Kevätkaudella on paljon mahdollista, että monipuolinen Hirschovits siirtyy laitaan pelaamaan, sillä sentterin tontille on tunkua Matias Lopin toivuttua pitkästä loukkaantumisestaan.

Tony Virta, HPK

HPK:n kokenut kapteeni ei edelleenkään ole pettänyt pelillisesti. Todelliseksi ongelmaksi on kuitenkin muodostumassa Tony Virran loukkaantumisherkkyys, sillä Virta huilasi jälleen pitkän tovin jalkaan tulleen lihasvamman takia. Monin paikoin onkin tuntunut siltä, että juuri kun kapteeni on saamassa luistimensa huippuvireeseen, kutsuu vemppaosasto. Voisi siis sanoa, että Virta ei ole pettänyt, mutta kroppa on.



Virta on kuitenkin erittäin tärkeä pelaaja Kerholle, pelatessaan. Jukka Rautakorpi antoi viikko sitten ylitsevuotavat kehut miehen palattua sairaslistalta pelikentille. Joonas Kemppaisen ketjuun istutettu kerhoikoni pelasi huikealla tasolla, vaikka takana oli jälleen kerran parin viikon pakkolepo. Valitettavasti loukkaantumiset ovat syöneet myös pistepussia, mutta toisaalta pelimiehet ympärillä ovat onnistuneet.



Varsinkin Kemppaisen pelaamiseen jo pelkästään konkarin esimerkki tuntuu tuovan pientä lisäpotkua. Illasta toiseen uhrautuvasti omilleen pelaava Virta on tästä syystä myös nuorten pelaajien sisäänajossa suuressa roolissa.

Pasi Määttänen, Ilves

Pasi Määttäsen kausi on ollut pettymys. Valtavasta vastuusta sekä tasaviisikoin että erikoistilanteissa huolimatta Määttäsen tehot ovat jääneet lukemiin 7+9 33 ottelussa. Vaikeuksista tehojen löytymisessä voisi kapteenikin vielä selvitä puhtain paperein, mutta heikko puolustuspelaaminen ja jatkuvat kiekonmenetykset karsivat Määttäsen arvoa entisestäänkin.



Määttäsen viimeaikainen vire on ollut niin heikko, että hän saattaa liikkua laidalle jatkossa. Jesse Niinimäen saapuminen joukkueeseen saattaa myös syödä Määttäsen ylivoima-aikaa.

Juha-Pekka Hytönen, JYP

J-P Hytönen jatkaa joukkueensa tavoin vahvaa menoa. Vaikka JYP-kapteeni ei viime kierroksilla ole maaleja aivan alkukauden tahtiin mättänytkään, on suoritustaso silti illasta toiseen korkeaa luokkaa. Paljon vastustajan kärkimiehiä vastaan pelaava sentteri on lievästä tehottomuudesta huolimatta pystynyt auttamaan joukkuetta muilla keinoin. Tästä osoituksena komea tehopörssilukema +15.

JYPin hyvä kausi on varmasti helpottanut myös kapteenin taakkaa pukukopissa, ja näinpä Hytönen on voinut keskittyä johtamaan joukkoa jään puolella omalla taistelevalla esimerkillään.

Yhden maalin päässä omasta yhden kauden ennätyksestään, 15 osumaa, oleva Hytönen on tasaisella tahdilla laittamassa omia henkilökohtaisia kausihuippujaan uuteen uskoon, ja on todennäköisesti myös jatkossa yksi eniten peliaikaa saavista JYP-hyökkääjistä.

Petri Varis, Jokerit

Jokerien kapteeni Petri Varis jatkaa edelleen sairastuvalla. Syksyllä kätensä loukkanut laitahyökkääjä on pelannut tällä kaudella ainoastaan kolmessa ottelussa. Varis palannee kaukaloihin vasta tammi-helmikuun taitteessa.

Sami Kapanen, KalPa

KalPan kapteeni Sami Kapanen on vastannut häneen kohdistuneisiin odotuksiin tyylikkäästi. Valinnat lokakuun pelaajaksi ja maajoukkueen kotiturnauksen kapteeniksi kertovat omaa kieltään Kapasen laajamittaisesta arvostuksesta. Kapanen johtaa joukkueensa maali- ja pistepörssiä keikkuen samalla koko liigan vastaavien tilastojen kärkipaikoilla. Tästä huolimatta numero 24 on pelaaja, jonka arvoa KalPalle ei voida mitata yhdenkään tilaston avulla.



Monitoimimies Kapanen on kaukalossa kuin KalPa pienoiskoossa. Luisteleva, uhrautuva, töitä tekevä ja kaksinkamppailuja kaihtamaton pelaaja. Joukkueen kapteeni pelasikin erinomaisen syyskauden johdattaen savolaiset lähes sensaatiomaisesti sarjataulukon toiselle sijalle kinkun syöntiin lähdettäessä.



Tauko tulee vielä keskenkuntoisena itseään pitävälle johtotähdelle kuitenkin oivalliseen saumaan, sillä aivan viimeisimmissä peleissä Kapanen on koko ykköskentän tavoin hieman hakenut parasta virettään. Keskenkuntoinen tai ei, Kapasen ottelukohtainen jääaika on ollut koko SM-liigan hyökkääjistä suurin. Niin myös hänen merkityksensä joukkueelleen.

Ilkka Mikkola, Kärpät

Mikkolan Ilkan kausi on jatkunut koko syksyn ajan samoilla raiteilla. Vastuuta ja peliaikaa on tullut runsaasti, tehoja ei niinkään. Osa povasi kauden alla kärppäkapteenille jopa 30 pisteen kautta, mutta tähän saaliiseen puolustaja ei kyenne. Justin Forrestin liittyminen joukkueeseen helpotti hieman Mikkolan kiekollista urakkaa, mutta kapteenin rooli on edelleen valtava - välillä liiankin valtava.



Kärppien raskain jakso osui lokakuulle, kun vieraskiertueen saldo jäi laihaksi. Kovina aikoina kokeneiden pelaajien merkitys pukukopissa kasvaa ja myös kapteenilta vaaditaan enemmän kuin normaalisti. Syyskauden loppua kohden oululaisjoukkueen otteet piristyivät ja samalla myös Mikkolan taakka keveni hieman.

Pasi Saarela, Lukko

Kapteeni Saarela on alkukauden jälkeen löytänyt pelipaikkansa kolmosketjusta, johon häntä alunperinkin oltiin sijoittamassa valmennuksen suunnitelmissa. Lauri Tukosen saapumisen jälkeen ketjuissa löytynyt harmonia oli tähän siirtoon suurimpana syynä.



Tehollisesti alkukausi on mennyt ehkä aavistuksen alakanttiin, koska ylivoimavastuuta on tullut reilusti. Mutta kuti on joko jäänyt piippuun, tai sitten suuntauksessa on ollut toivomisenvaraa, jolloin maaleja ylivoimalla ei ole syntynyt kolmea enempää.

Lukon alkukausi on ollut todella haasteellinen kapteenin näkövinkkelistä katsottuna. Ensiksi hienoja voittoja paljon, sitten pelkkää vuoristorataa, ja siitä suoraan pitkään tappioputkeen. Joukkueen otteet ovat olleet kaikkea muuta kuin tasaisia. Hyvänolon tunteen poistoa sekä patistelua parempaan suoritukseen on joutunut tekemään illasta toiseen. Kun lisäksi muistetaan, että miestä on tullut ja mennyt enemmän kuin lääkäri määrää, niin laiskottelemaan ei Saarela ole päässyt missään vaiheessa.


Erik Kakko, Pelicans



Pelicansin syyskausi oli raskas koko joukkueelle. Erik Kakko oli kuitenkin kapteenina mies paikallaan. Kakko pelasi varsin tasaisesti peluutetussa joukkueessa eniten minuutteja - yli 19 per peli. Lisäksi hän on Pelicansin plusmiinus-tilaston ykkönen saldolla +5, eikä kovinkaan moni pelikaani pääse plussan puolelle tässä vaiheessa kautta.

Kakko on sanonut, että jääkiekko maistuu taas hyvältä, kun molemmat polvet ovat kunnossa. "Uudet polvet" näkyvät myös peliesityksissä. Liike on parantunut viime kaudesta ratkaisevasti. Samalla puolustuspään virheet ovat muuttuneet harvinaisuuksiksi.



Kapteeni on siis näyttänyt oikeanlaista esimerkkiä kaukalossa, mutta pukukopissa hänen roolinsa on vieläkin suurempi. Kakon rauhallisuus, oleelliseen keskittyminen ja häneen kohdistuva muiden pelaajien jakamaton luottamus ovat auttaneet koko joukkuetta vaikeiden hetkien yli. Varsinainen näytön paikka Erik Kakolla alkaa joulun jälkeen: Pelicans on tavoitteestaan jäljessä. Tavoitteesta, johon Kakko on sanojensa mukaan edelleen sitoutunut - kuten koko joukkue.

Ville Koho, SaiPa

Ville Kohon hyvin alkanut kausi ei ole jatkunut valoisissa merkeissä. Kylkivammaansa parannellut Koho ei päässyt maaottelutauolta muun joukkueen mukaan heti, vaan odotteli muutaman ottelun ajan kylkiluiden parantumista.



Ensimmäisessä ottelussaan paluunsa jälkeen Koho teki tehot 1+1, mutta loput kahdeksan ottelua meni kiikaritehoilla. Kohon pelit loppuivat jälleen kesken, tällä kertaa seurantajakson viimeistä edellisessä ottelussa, kun aivotärähdys pakotti miehen huilivuoroon. Kapteeni-Kohon alkukausi kuvastaa koko SaiPan yleisilmettä. Yritystä riittää, mutta terveys ei tahdo kestää. Kohon tehotkin ovat kadonneet lähes kokonaan ja viimeisissä 21 ottelussaan hän on saanut aikaiseksi vain yhden maalin ja kolme maalisyöttöä.

Anssi Löfmanin ja Jarkko Immosen loukkaantumisten myötä Koholle olisi ollut tarjolla kiekollista roolia, mutta siihen miehen potentiaali ei ole riittänyt. Kohon kausi onkin taipumassa pettymyksen puolelle.

Janne Ojanen, Tappara

Tapparan kapteeni Janne Ojasen syyskausi meni osittain myttyyn loukkaantumisen takia. Ojanen loukkasi peukalonsa 15.11 käydyssä ottelussa
SaiPaa vastaan ja menetti syyskauden lopusta 10 SM-liigaottelua.



Ojanen avasi kauden hyvin saaden neljässä ensimmäisessä ottelussa tililleen kolme syöttöpistettä, mutta tämän jälkeen pistehanat olivat Ojasella, jos koko Tapparallakin paikoin jäissä. Ojasen ympärillä velloi myös jatkuvasti keskustelu Arto Javanaisen ykköspaikan valtaamisesta kaikkien aikojen pistepörssissä. Ojanen jäi tästä ennen luokkaantumistaan kolmen pisteen päähän.



Ojasen henkinen rooli on Tapparassa suuri ja joukkue liukuikin Ojasen loukkaannuttua pahaan tappioputkeen, josta se kykeni nousemaan vasta uusien keskushyökkääjähankintojen ja Aleksander Barkovin valmennusjohtoon liittymisen myötä.



Välillä Ojanen tallentui maalikoosteisiin omassa päässäkin epäkiitollisessa roolissa seuraten läheltä oman verkon heilumista. Kuitenkin ennen loukkaantumista oli merkkejä vanhan vertymisestä, kun Ojanen saalisti tehoja viimeisissä otteluissaan ja ketjukoostumus Jukka Peltolan ja Niko Niemisen kanssa tuntui loksahtaneen kohdalleen.



Kaikenkaikkiaan Ojasen syyskausi oli keskinkertainen, mutta osittain syytä voidaan hakea myös Mikko Saarisen armottomasta ketjuruletista, jossa Ojasen ympärille ei oikein vielä päässyt muodostumaan tehokasta ja toimivaa nyrkkiä viimekauden tapaan.



Ojanen palaa kaukaloihin joulutauon jälkeen ja nähtäväksi jää, pystyykö hän pääsemään heti loukkaantumisen jälkeen siihen huippuvireeseen, mitä moni Tapparan kannattaja varmasti toivoisi. Lienee kuitenkin selvää, että ilman lisäloukkaantumisia Arto Javanaisen ennätys paukkuu ennemmin tai myöhemmin sarjan edetessä.

Aki Berg, TPS

Nihkeän ja vammojen täyttämän alkukauden jälkeen Berg paransi otteitaan rutkasti joulun lähestyessä. Kai Suikkasen tultua Palloseuran päävalmentajaksi myös joukkueen kapteeni on osoittanut vahvoja piristymisen merkkejä. Yhdessä Tuomas Suomisen kanssa Berg onkin eniten henkilökohtaista suorittamistaan kauden aikana parantanut TPS-peluri.

Edelleen Berg loistaa harvakseltaan hyökkäyspään ratkaisijana, mutta oman maalin tuntumassa mies on alkanut voittaa jälleen kaksinkamppailuja ja pelata sitä jämäkkää peruspeliä, jossa hän on parhaimmillaan. Ei myöskään jää luistimilla enää samalla tavalla vastustajan nopeiden hyökkääjien jalkoihin kuin vielä alkusyksyllä.

Matti Kuparinen, Ässät

Ässäkapteeni Kuparinen on jatkanut siitä mihin edellisessä katsauksessa jäi. Maalisaldo on kohentunut ja tehopisteitä Kuparinen on 28 ottelun aikana kerännyt 11+8=19.



Tärkeimpänä meriittinä kauden peleissä voidaan kuitenkin pitää kapteenin tehotilastossanäyttämää hienoa esimerkkiä koko joukkueelle. Laituriensa Tommi Huhtalan ja Veli-Matti Savinaisen kanssa Kuparinen on koko joukkueen tehotilaston kärjessä. Kapteeni itse on kerännyt hienon saldon +6.



Alpo Suhonen valmennustiiminsä kera on myös noteerannut Kuparisen ketjun hyvät otteet ja kapteenin peliajassa onkin ollut nouseva trendi.

» Lähetä palautetta toimitukselle