Mielipide

Suikkasen TPS menee joukkueena eteenpäin

LIIGA / Kolumni
TPS-valmentaja Kai Suikkanen on levollisin mielin, vaikka turkulaisten harjoitusottelut eivät ole menneet parhaalla mahdollisella tavalla. Viime kaudesta jäi käteen ison pahan HIFK:n tiputtaminen pudotuspeleissä ja loppuun saakka taistelu JYP:n kanssa välieräpaikasta.

Kesken viime kauden tullut valmentaja Kai Suikkanen sai joukkueen lentoon tärkeimmillä hetkillä ja Turussa koettiin pitkästä aikaa positiivista jääkiekkohuumaa. Mutta kuinka valmiina joukkue on reilun viikon päästä alkavaan SM-liigakauteen?

– No tietysti kun viikonloppuna häviää kaksi ottelua niin hirveän hyvillä mielillä ei nyt voi olla. Mutta luottavaisena voi olla ja ollaankin. Lähdetään rohkein mielin haastamaan muita tuonne sarjaan.

Viime kaudella TPS taisteli itsensä pudotuspeleihin hyvällä loppukirillä. Tälle kaudelle ei olla vielä asetettu tarkkoja tavoitteita, parannettavaa kuitenkin löytyy aina.

– Meillä on joukkueen kanssa tulossa pidempi palaveri, jossa käydään läpi koko kesäkausi, valitaan kapteenit ja istutaan pitkää palaveria näitten asioiden suhteen. Eli periaattessa ei olla vielä mitään tarkemmin puhuttu, mutta lähtökohta on tietysti se että paremmin pitäisi pelata kuin viime vuonna.

Vahvuudet tiedossa

Suikkasen TPS oli viime kaudella parhaimmillaan tiukoissa paikoissa. Turkulaiset eivät antaneet kaukalossa tuumaakaan periksi ja jokainen pelaaja antoi kaikkensa yhteisen edun nimissä. Joukkueen perusrunko on pysynyt kasassa, pahin menetys on viime kauden sankarimaalivahti Alexander Salak, joka torjui välillä yksin TPS:lle pisteitä muun joukkueen uinahdellessa. Salakin lähdön jälkeen Suikkanen näkee joukkueen vahvuudet varsin tutun kuuloisina.

– Aika pitkälle meidän vahvuus on se että meillä on joukkue pysynyt aika samana. Ne ajatukset alkaa mennä paremmin selkäytimeen, mitä me viime vuonna yritettiin tuoda ja tuotiinkin joukkueeseen. Meidän joukkuetekeminen ja joukkuepelaaminen on meidän selvä vahvuus. Jos pelkästään aletaan lyömään joukkueiden rostereita vierekkäin niin eihän me siellä kovin korkealla olla. Konkreettisesti meidän joukkue taitaa olla myös toiseksi halvin joukkue koko sarjassa kun budjetteja vertaillaan.

Tuttu pelikirja käytössä

Viime kausina joukkueiden taktiikoista keskustellessa on alettu käyttää hienoa termiä pelikirja. Julkisuudessa sana on vilkkunut useasti ja joukkueiden kannattajatkin ovat ottaneet sanan omakseen. Millä pelikirjalla Suikkanen lähtee TPS.n kanssa tulevaan kauteen ja puhutaanko taktiikasta vai pelikirjasta?

– Kyllä me tullaan jälleen pelaamaan samalla tavalla kuin viime vuonna. Tietysti uusia asioita tuodaan pelaamiseen, mutta yritetään pelata hyvää kiekollista peliä ja paremmin meidän pitää pystyä puolustamaan kuin esimerkiksi viime vuonna runkosarjassa. Pudotuspeleissä jo päästiin hyvään puolustustekemiseen. Fakta on kuitenkin se että me ei tulla voittamaan mitään maalintekokilpailuja. Oman pään saldo meidän pitää pitää helvetin matalana, jos me voitosta taistella halutaan. Eli kyllä meillä tämä "pelikirja" on sitä että pitää olla helvetin energinen joukkue. Pitää päästä liikkeelle heti ja jos ei päästä niin kusessa ollaan.

– Kyllähän tämä pelikirja on lähinnä sitä että joku on keksinyt uuden hienon termin mikä on yhtäkkiä kuin raamattu. Taktiikka on kuitenkin ollut jääkiekossa ja kaikissa palloilulajeissa iät ja ajat ja nyt siitä ollaan sitten alettu käyttämään tämmöistä termiä kuin pelikirja. Joka joukkueella on oma taktiikka. Vähän sama kuin tämä valmentaja-keskustelu, kun puhutaan että valmentajat ovat siellä vastakkain. Joukkueet siellä on vastakkain, ei valmentajat.

Suosikit selvillä

Kun TPS lähtee taistelemaan oman runkosarjasijoituksensa parantamisesta, niin mitkä joukkueet ovat Suikkasen mielestä taistelemassa runkosarjan voitosta ja ketkä ovat turkulaisten haastajia pudotuspelipaikka-taistelussa?

– Kyllähän täältä Turusta päin katsottuna pohjoisen joukkueet KalPa, JYP ja Kärpät ovat kovia. Myös Helsingin ryhmät tulee olemaan pirun kovia. Yllätyksenä voisi sanoa HPK:n mitä näitä joukkueita olen tässä seurannut. Siinä on jo hirveä määrä porukoita, mutta kun viime kaudesta puhuttiin ennätystasaisena niin näkisin että tänä vuonna voi olla jopa tasaisempaa. Mitään suoria haastajia meillä ei ole, vaan kyllä näkisin että joka joukkue on meille haastaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle