PWHL:n runkosarja on huipennusta vaille valmis − joukkueasetelmat hahmottuvat, eurooppalaispelaajat pirteinä

Muut Sarjat / Artikkeli
Kanadalainen Natalie Spooner johtaa PWHL:n pistepörssiä, kun sarja siirtyy MM-kisatauolle.
Naisten ammattilaissarja PWHL:n historiallinen avauskausi on edennyt runkosarjan osalta ratkaisuhetkilleen. MM-kisojen tuoman tauon jälkeen ratkotaan, mitkä joukkueet pääsevät tavoittelemaan ensimmäistä PWHL-mestaruutta. Pohjoisamerikkalaisten hallitsemassa sarjassa on nähty ilahduttavia eurooppalaisonnistumisiakin.

Naisten ammattilaissarja PWHL:n ensimmäinen kausi on edennyt runkosarjan lopulle, ja kaikilla kuudella joukkueella on viisi ottelua pelaamatta 24 ottelun rupeamastaan. Maaliskuun 25. päivä pelattiin viimeinen kamppailu ennen MM-kisojen yli ulottuvaa taukoa.

Sarja on saanut Pohjois-Amerikassa hyvän vastaanoton, ja otteluissa on rikottu niin kansallisia kuin kansainvälisiäkin naisten jääkiekon yleisöennätyksiä. Maaliskuun alussa PWHL ilmoitti, että 57 ensimmäisen runkosarjaottelun yhteenlaskettu yleisömäärä oli 304 019 silmäparia − eli keskiarvo per ottelu oli 26. maaliskuuta mennessä ollut 5 334 katsojaa. Kaikkiaan PWHL:n runkosarja käsittää 72 mittelöä.

Toronton joukkue on sarjakärjessä 36 pisteellään ja viimeisenä on New Yorkin joukkue, joka on kerännyt vain 20 pistettä. Neljä parasta nippua etenevät pudotuspeleihin, joten 30 pistettä ylittäneiden Toronton, Minnesotan ja Montrealin tilanne vaikuttaa seesteiseltä. 27 pistettä keränneen Ottawan ja 22 pistettä netonneen Susanna Tapanin edustaman Bostonin tilanne on kiikun kaakun.

Susanna Tapanin Bostonin pudotuspelipaikka on tiukassa.

Joukkuetilastoista pistää silmään se seikka, että Ottawan ja New Yorkin ylivoimapeli on ollut liki 25 prosentin luokkaa kummallakin − Ottawalla vähän yli, New Yorkilla vähän alle sen. Muista joukkueista vain Toronto (13 prosenttia) on päässyt ylivoimatouhuillaan yli kymmenen prosentin tarkkuuteen. New Yorkilla on kovan ylivoimansa lisäksi yli 90-prosenttinen alivoima.

Eurooppalaisia mausteita

Ainoana suomalaispelaajana PWHL:ssä pelaava Tapani on iskenyt pelaamissaan yhteensä 21 ottelussa 3+5=8 pistettä. Tapani kaupattiin kesken kauden Minnesotasta Bostoniin. Suomalainen on sarjan jaettu neljänneksi tehokkain eurooppalainen. Hänen edellään ovat sveitsiläinen Alina Müller sekä tšekkiläiset Kateřina Mrázová ja Tereza Vanišová, joista Mrazová on koko pistepörssissä peräti neljäntenä. Lisäksi Aneta Tejralová on tasaisen puolustajien pistepörssin kahdeksas tehoillaan 2+6=8. Pelipaikkakohtaista tilastoa johtaa Ella Shelton 4+9=13 pisteellään.

PWHL:n pistepörssiä johtaa kanadalainen Natalie Spooner. Toronton hyökkääjä on nakuttanut kaikkiaan 15+5=20 pistettä. Summaamillaan 15 maalilla Spooner on myös maalipörssin kärkinimi. Hänen vanavedessään piste- ja maalipörssissä on syöttötilastoa johtava yhdysvaltalainen New York -hyökkääjä Alex Carpenter.

Summaamillaan 15 maalilla Spooner on myös maalipörssin kärkinimi

Maalivahdeista etevimmin kiekkoja on koppaillut Montrealin Elaine Chuli, jonka torjuntaprosentti on vakuuttava 95,6. Myös New Yorkin Corinne Schroeder ja Minnesotan Nicole Hensley ovat torjuneet pikkumustaa yli 93,3 prosentin varmuudella.

Minnesota on päästänyt joukkueista vähiten (35) maaleja, kun taas eniten (50) on päästänyt Ottawan ryhmä. Tehtyjen maalien määrissä on myös hajontaa, sillä Toronto ja Ottawa ovat rikkoneet 50 tehdyn maalin rajan,mutta Boston ja New York eivät ole vielä iskeneet 40 osumaa.

Jahka kiekko jälleen putoaa jäähän PWHL-lätkän merkeissä 18. päivä huhtikuuta, on koko runkosarja lopulta paketissa 5. päivä toukokuuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle