Genève-Servette voitti suomalaisten johdolla historiallisen CHL-mestaruuden – Vatanen sarjan arvokkain pelaaja

CHL / Raportti

Tilanneviesti

• Turn Javascript ON
Vatanen nimettiin finaalin jälkeen koko sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Arkistokuva.
Kuva © Jenna Westerlund
Genève-Servette HC ja Skellefteå AIK kamppailivat CHL-mestaruudesta Sveitsissä. Mestaruutta juhli sveitsiläisseura lukemin 3–2. Ratkaisuosuman laukoi Daniel Winnik jo avauserässä.

Kuluva CHL-kausi päättyi Genèvessä pelattavaan Genève-Servette HC:n ja Skellefteå AIK:n väliseen finaalin. Kotijoukkueen riveissä nähtiin suomalaisedustusta, kuten myös illan tuomaristossa. Ottelun tuomitsi Liigasta tuttu päätuomarikaksikko Mikko Kaukokari ja Joonas Kova, jotka suoriutuivat iltapuhteestaan moitteetta.

Isäntien riveissä pelasivat Sami Vatanen, Valtteri Filppula, Sakari Manninen, Teemu Hartikainen sekä Jussi Olkinuora. Nopeatempoinen ottelu päättyi sveitsiläisjuhliin avauserän kolmella maalilla. Kamppailun näkyvin suomalaispelaaja oli puolustuksen tukipilari ja joukkueen tehokkain CHL-pelaaja Vatanen. Hänet arvotettiin myös koko sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Genèven kotiareena Patinoire des Vernets oli loppuunmyyty ja ottelua jännitti 7 132 katsojaa, jotka loivat otteluun upean tunnelman. Filppulasta tuli mestaruuden myötä ensimmäinen pelaaja, joka on kolmen kullan (Stanley Cup, MM, olympialaiset) lisäksi voittanut myös CHL-mestaruuden.

Genève-Servette aloitti ja lopetti avauserän tyylikkäästi

Avauserä käynnistyi vahvalla kotijoukkueen paineella, jonka aikana Skellefteå ei saanut luotua Olkinuoran vartioimalle maalille laadukkaita tilanteita. Hyvin rullannut hyökkäyspeli sai myös palkinnon, kun Eliot Berthon laukoi Giancarlo Chantonin komeasta esityöstä kiekon helposti verkkoon. Kova ja Kaukokari kävivät videolta varmistamassa tilanteen, sillä Linus Söderström potkaisi maalin pois paikaltaan.

Avausosuman jälkeen isännät jatkoivat omaa hyvää peliään, mutta illan ensimmäisen erikoistilanteen aikana Skellefteå sai alivoimaisena luotua muutaman hyvän läpiajopaikan isäntien puolustajien virheistä. Tilanteet selvittänyt Olkinuora antautui Mārtiņš Dzierkalsin terävälle laukaukselle hetki rangaistuksen päätyttyä. Vieraat saivat tasoitusosumasta virtaa omaan peliinsä ja ottivat ajoittain kiekosta hallintaa, mutta vaikeuksia ei Olkinuoralle syntynyt.

Illan toinen erikoistilanne tuotti vaikeahkon ajanjakson selvittäneille isännille upean ylivoimamaalin, jossa kaikki suomalaiset olivat mukana. Kiekko kiersi pelaajalta toiselle ja lopulta Manninen laukoi pikkumustan reppuun.

Tätäkin osumaa käytiin tarkistamassa videolta, sillä vieraiden valmennus haastoi maalin mahdollisen aiemman paitsiotilanteen vuoksi. Haasto ei kuitenkaan mennyt läpi. Vieraiden keskushyökkääjä Oscar Lindberg joutui jäämään vielä vajaaksi minuutiksi rangaistusaitioon ja tällä kertaa Daniel Winnik ohjasi Tim Bernin laukoman kiekon verkon perukoille.

Toinen erä oli kotijoukkueen juhlaa

Toisessa erässä kotijoukkue oli jälleen pelin ytimessä, eikä vieraille tullut montaa hyvää maalipaikkaa. Olkinuora sekä Söderström eivät joutuneet kuitenkaan venymään parhaimpiinsa, sillä kummankin joukkueen puolustuspeli toimi. Isännät voittivat tässäkin erässä kaksinkamppailut, joten heillä ei ollut hätää vieraiden kanssa. Avauserässäkin väkeviä taklauksia esittänyt Vatanen näytti myös tässä erässä fyysisyyttään ja puolustusosaamistaan.

Vierailla oli erän lopussa pienehkö paine, josta ei kuitenkaan syntynyt mairittelevia tilanteita. Paineen aikana isännät mokasivat pelaten kuudella kenttäpelaajalla, joten vieraat saivat mahdollisuuden ylivoimalla nousta peliin mukaan. Summerin soitua Rickard Hugg napautti Olkinuoran patjoihin mailaansa, mikä kuumensi isäntien puolustusta. Roger Karrer kävi muistuttamassa Huggia pienellä kahakalla, josta kumpikin selvisi suullisella huomautuksella.

Skellefteå tuli lähelle, mutta Genève juhli historiansa ensimmäistä CHL-mestaruutta

Kolmas kaksikymppinen oli vierailta ottelun paras, mistä palkintona Anton Heikkinen laukoi kavennusosuman maskin takaa. Kotijoukkkue oli erän alkuminuuteilla kiekon kanssa hetkittäin passiivinen, mikä vapautti Skellefteån otteita.

Heikkisen maalin jälkeen vieraat saivat momentumia, mikä sekoitti ajoittain isäntien pakkaa. Erän aikana nähtiin pieniä torikokouksia muutamien vihellysten jälkeen.

Ottelu sai jännitystä, kun Filppula kamppasi itselleen kaksiminuuttisen. Alivoiman aikana Mannisen karvaus pelästytti kulmasta kiekkoa hakeneen Söderströmin ja suomalaishyökkääjä meinasi laukoa kiekon tyhjään verkkoon, mutta hän epäonnistui suorituksessaan.

Erikoistilanne ei tuottanut tulosta, eikä vieraille helpotusta tuonut edes ilman maalivahtia pelaaminen. Kotijoukkueen vahva puolustuspeli oli myrkkyä vieraille, joten Genève-Servette juhli kotiyleisön edessä historiallista CHL-mestaruutta. Mestaruus oli myös ensimmäinen, jonka voitti joukkue Pohjoismaiden ulkopuolelta.