Kierrosraportti: Åstenin maaliennätys villitsi 80-luvun teemaottelussa, SaiPan lähes neljän vuoden tappioputkelle jatkoa

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Ville Tohka
Liiga palasi itsenäisyyspäivän tauolta rytinällä, kun perjantai-illan täydellä kierroksella nähtiin muun muassa kauden neljäs Tampereen paikallisottelu.

Ilveksen kolmen maalin johto kaatui Eetu Randelinin nollapeliin

Petri Kontiolan avausmaali ja syöttöpiste, Petteri Puhakan kaksi maalia ja kesken ottelun maalille vaihdetun Eetu Randelinin nollapeli ratkaisivat neljännen paikalliskamppailun Tapparalle.

Ilves sähläsi vakuuttavasti saavuttamansa kolmen maalin johdon. Tappara vaikutti ottelun alkupuoliskolla vastaantulijalta, mutta hallitseva mestari kiri kärsivällisesti rinnalle ja ohi. Vaikka päävalmentaja huuteli jo totuttuun tapaan tuomareille, oli joukkue kaukalossa kypsä ja rauhallinen.

Lähtökohdat

Tampereella kohtasivat kärkijoukkueet: Ilves pystyisi voitolla kuromaan eron jo neljään pisteeseen, jota Tappara ei yhden ottelun vähemmän pelanneena saisi kurottua kiinni. Myös kuntopuntarissa Ilves on niukasti edellä. Kymmenestä viime ottelusta tupsukorvat ovat napanneet seitsemän voittoa ja 24 pistettä, Tappara on kaksi pistettä ja kaksi voittoa perässä.

Kauden kolme aiempaa paikalliskamppailua ovat päättyneet Ilveksen eduksi maalierolla 13–9. Ilveksen tehokkaimmat derbyilijät ovat viisi maalia syöttänyt marraskuun pelaajaksi valittu Eemeli Suomi ja tehot 2+3 kerännyt Oula Palve. Tapparan kultakypärä ja koko sarjan pörssikärki Anton Levtchi on summannut niin ikään tehot 2+3.

Avaintapahtumat

Tämän kauden Tampereen paikalliset olivat ratkenneet erikoistilannepelaamiseen, mutta joulukuun perjantai-illassa ainoa erikoistilanneosuma oli Petteri Puhakan rangaistuslaukausmaali toisessa erässä. Kotijoukkue Ilves karkasi avauserässä jo 3–0-johtoon, missä kohtaa Tappara vaihtoi Christian Heljangon tilalle Eetu Randelinin.

Maalinsa puhtaana pitäneen torjujan lisäksi Tapparan sankari oli takaa-ajon ensimmäisen erän viimeisellä minuutilla käynnistänyt Petri Kontiola, joka sai myös syöttöpisteen kirvesrintojen tasoitusmaaliin. Ennen Tapparan kolmatta osumaa Ilvekselle tarjottiin mahdollisuutta lisätä johtoaan muun muassa kahden miehen ylivoimalla.

Ilves pääsi nopeasti johtoasemaan ja onnistui viimeistelyssä huipputehokkaasti. Ylivirittynyt itseluottamus kuitenkin kostautui huolimattomuusvirheinä: Tapparan ensimmäinen ja neljäs maali syntyivät vastahyökkäyksistä, toinen rangaistuslaukauksesta ja kolmas vain hetki Palven kahden miehen ylivoimalla ottaman jäähyn päätyttyä.

maalintekijät
1.18 1–0 Joona Ikonen (Pelli, Stránský) vt
7.54 2–0 Jani Nyman (Palve, Clendening)
11.27 3–0 Joona Ikonen (Parikka, Latvala)
19.32 3–1 Petri Kontiola (Levtchi, Camper)
37.00 3–2 Petteri Puhakka rl
49.14 3–3 Valtteri Kemiläinen (Kontiola)
51.29 3–4 Oskari Luoto (Granath)
59.59 3–5 Petteri Puhakka (Vittasmäki) tm

Maaliodottama
Ilves 3,51 – 2,28 Tappara

HIFK murskasi KalPan Åstenin ennätysottelussa

KalPa oli vastaantulija HIFK:n vieraana. Kotijoukkueen Micke-Max Åsten onnistui tekemään kauden neljännen maalinsa, joka on hänelle liigauran ennätys.

Helsingin jäähallissa viettiin perjantai-iltana 80-luvun teemaottelua. Tämä näkyi lähinnä HIFK:n pelipaidoissa ja DJ:n musiikkivalinnoissa, sillä jäällä pelattiin modernia jääkiekkoa. HIFK oli tyly isäntä ja jätti savolaiset vierailijat vaille mahdollisuuksia. Hieman uneliaan alun jälkeen helsinkiläiset ottivat tahtipuikon itselleen, eikä KalPa pystynyt vastaamaan isäntien heittämään haasteeseen. Pisteet jäivät Helsinkiin lopulta murskalukemin 6−1.

Lähtökohdat

HIFK ja KalPa lähtivät kauden toiseen keskinäiseen kamppailuun kelpo asemista. Helsinkiläiset ovat sijalla kolme ja savolaiset miehittävät kolmea pykälää alempana olevaa kuudetta sijaa. Joukkueiden välinen ensimmäinen ottelu Kuopiossa päättyi HIFK:n 6−3-voittoon.

Molemmat joukkueet olivat pelanneet edellisen kerran viime viikonloppuna. HIFK pöllytti Kärppiä lauantaina peräti 7−0 ja KalPa hävisi Mikkelissä Jukureille lukemin 3−1.

Ottelun ensimmäiset kymmenen minuuttia olivat tasaista vääntöä ilman suurempia tapahtumia. Sen jälkeen HIFK alkoi saamaan otetta pelistä ja joukkue voitti vaihdosta toiseen kaksinkamppailuja. Helsinkiläiset siirtyivätkin nopeasti 2−0-johtoon Aleksanteri Kaskimäen ja Jori Lehterän maaleilla, mutta KalPa onnistui kaventamaan vain puoli minuuttia ennen erän loppua Aleksi Klemetin maalilla.

Toinen erä oli vahvasti punapaitojen. Kaksinkamppailujen voitot menivät koko ajan kotijoukkueelle, ja KalPa joutui rikkomaan. Ottelussa oli erän jälkeen vahvasti ratkaisun makua, kun viimeiselle erätauolle siirryttiin HIFK:n 5−1-johdossa. Kotijoukkueelle maaleja tehtailivat Iiro Pakarinen, Julius Nättinen ja Micke-Max Åsten. Erän lopussa syntynyt maali oli Åstenille kauden neljäs ja hän teki näin ollen yhden kauden maaliennätyksensä.

Pelin tempo laski huomattavasti päätöserään, mutta muuten tahtipuikko säilyi isännillä. Yhtä pientä kulmanujakkaa lukuun ottamatta tunnetasokin pysyi matalalla. HIFK kaunisteli vielä loppulukemiksi 6−1 Eetu Koivistoisen maalilla.

Westerholm ja Anttila Kärppien sankareina Porissa

Kärpät vei vähämaalisen ottelun nimiinsä Niclas Westerholmin torjuessa kauden toisen nollapelinsä.

Kärpät haki pisteet Porin perjantai-illasta tiukan ottelun jälkeen. Ensimmäisessä erässä syntyneen avausmaalin jälkeen pelattiin kaksi erää maaleitta. Ottelun avausmaaliin syötön kirjannut Nick Ritchie avasi pistetilinsä Liigassa. Ottelun hahmona voidaan pitää Niclas Westerholmia, joka nollasi porilaiset. Voiton myötä Kärpät karkasi patapakalta kolmen pisteen päähän.

Lähtökohdat

Joukkueet lähtivät illan kamppailuun samoista pisteistä, kun kumpikin joukkue oli kerännyt ennen illan kamppailua 43 pistettä. Joukkueiden viime viikot olivat sen sijaan täysin päinvastaiset. Ässät saavuttivat kolmesta ottelusta kolme voittoa. Kärppien saldo kolmesta ottelusta oli kolme tappiota.

Joukkueiden ainoa kohtaaminen tältä kaudelta on kahden viikon takaa. Kärpät oli Raksilassa pelatussa ottelussa parempi voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 2–1.

Ottelun avausmaalista vastasi Kärpät, kun ottelu oli vanhennut 12 minuuttia. Marko Anttila pääsi napauttamaan kiekon tyhjään maaliin Victor Berglundin esityöstä. Samoista lukemista jatkettiin kolmanteen erään.

Kolmannessa erässä ottelu kuumeni, ja monen tilanteen jälkeen puitiin jälkipelejä. Hämmentäjänä toimi useampaan kertaan ässäkapteeni Jesse Joensuu. Enempää maaleja ei ottelussa nähty Ässien kovasta loppupyristyksestä huolimatta.

12.04 0–1 Marko Anttila (Berglund, Ritchie)

Ässät 3,37 – 1,64 Kärpät

Lukon nollannut Noa Vali johdatti Palloseuran kauden avausvoittoon raumalaisista

TPS oli tyly isäntä, kun se voitti raumalaiset ensimmäistä kertaa tällä kaudella ja ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden syyskuun.

TPS oli selkeästi hajutonta ja mautonta Lukkoa vahvempi kotonaan, kun se nappasi ensimmäistä kertaa tällä kaudella pisteet raumalaisilta maalein 4–0. Turussa katsojia ilahdutti etenkin Oliver Lauridsenin kauden avausmaali.

Lähtökohdat

Kasitien derbyn vähemmän tunnetut osapuolet kohtasivat kaudella jo neljättä kertaa. Palloseuralla oli kotijäällään kunnialla mitattuna miltei pakkovoiton paikka, sillä raumalaiset olivat vieneet kauden kolme ensimmäistä kohtaamista murskaavin yhteismaalein 11–1.

TPS muutti kokoonpanojaan viime viikolla Raumalla pelatusta ottelusta, kun vilttikomennuksensa kärsinyt Aidan Dudas palasi kokoonpanoon. Dudasille ykköskentässä tilaa tehnyt Vili Munkki tippui neljänteen ketjuun korvaten ulos jääneen Jasper Lindstenin.

Lukko teki kaksi muutosta itsenäisyyspäivän CHL-koitoksesta Dynamo Pardubicea vastaan. Loukkaantunutta Jami Krannilaa Tšekissä tuurannut Daniil Traht teki kokoonpanossa tilaa Niklas Ylitalolle, ja raumalaisten maalille luisteli TPS:n viimeksi Turussa nollannut Samuel Harvey.

Mikään putki ei kestä ikuisesti. Väite päästiin todistamaan vääräksi Turun perjantai-illassa, kun kotijoukkue vihdoin kaatoi Lukon seitsemän tappiollisen putken jälkeen. Joukkueet laukoivat lähes yhtä ahkerasti, mutta turkulaisten paikat olivat vaarallisempia Lukon puolustajien nukahtaessa alueellaan useamman kerran.

Erityisen nihkeää raumalaisten kannalta oli ylivoima, joka ei vieläkään ottanut tuulta alleen. Joukkue on illan kamppailun jälkeen pelannut kuusi mittelöä tekemättä yhtäkään ylivoimamaalia. Kymmenen ottelun otannalla ylivoimaprosentti on 9,09.

Kotimaalilla Noa Vali torjui 21 kertaa, ja mukaan mahtui myös useita huippuluokan torjuntoja. Kotijoukkueesta pelipäällä olivat myös etenkin Markus Nurmi sekä Emil Hemming, jotka kummatkin viimeistelivät taidokkaat maalit ja Nurmi kaunisteli vielä lukemia tyhjään rysään upotetulla kiekolla.

6.17 1–0 Markus Nurmi (Intonen, Palmu)
37.41 2–0 Emil Hemming (Jürgens)
48.20 3–0 Oliver Lauridsen (Rafkin, Talvitie)
57.33 4–0 Markus Nurmi (Talvitie, Lauridsen) tm

TPS 2,24 – 1,79 Lukko

HPK:lle arvokas vierasvoitto Jyväskylästä

Hämeenlinnan Pallokerho haki täydet kolme pistettä Jyväskylästä loppulukemin 1–4. Vieraat onnistuivat ottelussa maalinteossa laajalla rintamalla.

Tapahtumantäyteisessä ja fyysisessä ottelussa vierasjoukkue HPK:n kolmos- ja nelosketju nousivat esiin Heikki Huttusen ja Juho Järvelän vastatessa hämeenlinnalaisten kahdesta ensimmäisestä osumasta. JYP pyrki peliin mukaan ja onnistuikin kaventamaan pelin, mutta Petteri Nikkilän vastustamaton laukaus ylivoimalla katkaisi kotijoukkueen kirin ja pisteet matkasivat Hämeenlinnaan.

Lähtökohdat

Joukkueiden kauden avauskohtaaminen Hämeenlinnassa päättyi JYPin jatkoaikavoittoon loppulukemin 3–4. Ennen illan ottelua sairastumisista kärsinyt JYP oli voittanut viidestä viimeisestä ottelustaan kaksi. Viime aikoina piristymisen merkkejä osoittaneen HPK:n saldo samoista otteluista oli kolme voittoa, ja hämeenlinnalaiset olivat viiden ottelun kuntopuntarin sijalta viisi.

Tasaisissa merkeissä edenneen avauserän ainoasta osumasta vastasi HPK:n Huttunen, joka pääsi tuikkaamaan kiekon Veini Vehviläisen ohi vieraiden laadukkaan hyökkäykseen lähdön päätteeksi.

Toinen erä Jyväskylässä tarjosi räiskyviä tunteita, jäähyjä ja kaksi maalia.
HPK pääsi jo nauttimaan kahden maalin johdosta Järvelän ohjatessa kiekon luistimellaan maaliin. Vain kaksi minuuttia myöhemmin Jere Lassila toi jyväskyläläiset kuitenkin jälleen maalin päähän.

Ottelun päätöserässä sisukkaasti puolustanut HPK hyödynsi illan kolmannen ylivoimansa Nikkilän laukoessa viivasta tilanteeksi HPK:n jälleen kahden maalin johtoon. JYP pyrki erän lopussa vimmatusti peliin mukaan, mutta tulosta ei syntynyt. Antti Pihlström viimeisteli vielä loppulukemat tyhjään maaliin. HPK:n ero kolme ottelua vähemmän pelanneeseen JYPiin kaventui kolmeen pisteeseen illan tuloksen myötä.

4.13 0–1 Heikki Huttunen (Loimaranta, Toivola)
33.11 0–2 Juho Järvelä (Ahonen, Aaltonen)
35.20 1–2 Juuso Puustinen (Lassila, Turkulainen)
50.53 1–3 Petteri Nikkilä (Nenonen, Martel) yv
57.08 1–4 Antti Pihlström (Toivola) av, tm

JYP 1,85 – 1,79 HPK

KooKoo voittoon Kouvolassa järjestetyssä maalivahtipelin musikaalissa

KooKoon ja Pelicansin ottelu Kouvolassa venyi tasatilanteessa aina voittomaalikilpailuun saakka. Petter Emanuelsson ratkaisi isännille kaksi pistettä.

Ottelun hallinta vaihteli eräkohtaisesti. Ensimmäinen erä oli tasainen, toinen erä selkeästi KooKoon ja kolmas eteni Pelicansin merkeissä. Jatkoaika ei tuonut muutamasta hyvästä paikasta huolimatta ratkaisua ja vasta voittomaalikilpailu loppujen lopuksi erotteli joukkueiden välisen paremmuuden.

Toiselle kierrokselle venynyt voittomaalikilpailu ratkesi KooKoon neljänteen laukaukseen, kun Petter Emanuelsson sai kiekon ohi Jussi Olkinuoran. KooKoon maalivahti Oskari Setänen nollasi Pelicansin jo toista kertaa perättäin kuluvan kauden aikana.

Lähtökohdat

Pelicansin 40 sarjapistettä riittivät ennen iltaa sijaan kahdeksan. Kotijoukkue KooKoon 34 pistettä puolestaan oikeuttivat ennen ottelua sijaan 13. Joukkueet olivat kohdanneet aiemmin kaksi kertaa kauden aikana, ja KooKoo oli molemmissa voitokas varsinaisella peliajalla. Lahdessa pelattu ottelu päättyi kouvolalaisille lukemin 4−3 ja Kouvolassa pelattu 4−0.

Ottelu oli tiukkaa taistelua alusta loppuun saakka. Laukauksia nähtiin paljon, mutta hyökkääjien tehokkuus ja maalivahtien varmat suoritukset venyttivät ottelun voittomaalikilpailuun. Nollapelin pelannut KooKoon Setänen torjui Nathan Schnarrin huippupaikan ensimmäisessä erässä ja Olkinuora piti toisessa erässä Pelicansia pystyssä KooKoon pitäessä kiekkoa useamman minuutin.

Jatkoerä sekä voittomaalikilpailu jatkuivat tarkan puolustamisen ja maalivahtipelin tyylillä. Olkinuora sai osuman myös ottelun lopulta ratkaisseen Emanuelssonin laukaukseen, mutta kiekko upposi silti maaliin.

− Jos aina olisi Pelicans vastassa, pitäisi varmaan rapakon taakse lähteä, kommentoi toista kertaa putkeen Pelicansin nollannut Setänen MTV:n haastattelussa ottelun jälkeen.

65.00 1–0 Petter Emanuelsson vm

KooKoo 2,35 − 2,00 Pelicans

Kiviahon huima vire SaiPan maalilla ei riittänyt pysäyttämään Jukureita

Jukurit oli edelleen liian vaikea vastustaja SaiPalle. Lappeenrantalaisten edellisestä Jukurit-voitosta on aikaa jo lähes neljä vuotta.

Henri Kiviaho tarjosi torjunnoillaan SaiPalle mahdollisuuden voittoon, mutta lappeenrantalaiset eivät tätä hyödyntäneet. Jukurit oli ottelun selvästi hallitsevampi osapuoli ja onnistui luomaan maalipaikkoja runsaasti. Hyvät otteet palkittiin lopulta voitolla, vaikka helppoa se ei mikkeliläisille ollutkaan. Jukureille voitto oli jo 14. perättäinen SaiPasta.

Lähtökohdat

Jukurit kamppailee runkosarjan puolivälissä tiukasti paikasta kuuden parhaan joukkoon. Ennen illan ottelua mikkeliläisillä oli 23 pistettä enemmän kuin sarjan hännillä olevalla SaiPalla, jonka kausi on käytännössä ohi jo ennen joulutaukoa. Illan ottelu oli vasta joukkueiden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen kuluvalla kaudella. Kauden toinen yhteenotto on luvassa heti huomenna lauantaina Lappeenrannassa.

Kymmenen ottelun kuntopuntarista Jukurit on sijalla viisi ennen perjantai-illan ottelua. SaiPa puolestaan miehittää myös tässä tilastossa viimeistä sijaa. Lappeenrantalaisten edellinen voitto Jukureista on vuoden 2020 helmikuulta.

SaiPa aloitti ottelun muutaman edellisen ottelun tavoin varsin terävästi ja siirtyi ensimmäisellä ylivoimallaan johtoon avauskympillä. Jukurit kampesi itsensä tasoihin vahvoja otteita jatkaneen Michal Kovařčíkin maalilla ja vain hetki tästä kotijoukkue siirtyi ottelussa kuskin paikalle.

Jukureiden nousu takaa-ajoasemasta johtoon lamaannutti SaiPan ja ensimmäisen erän avauspuoliskon terävät otteet olivat vain muisto toisessa erässä. Toisen erän ainoasta maalista vastasi selvästä Jukureiden hallinnasta huolimatta kuitenkin SaiPan Elmeri Laakso. Totuuden nimissä tasatilanne kahden erän jälkeen oli kaikkea muuta kuin mitä kaukalossa nähtyjen otteiden perusteella olisi odottanut.

Ottelun viimeinen 20-minuuttinen oli pelillisesti tasaisin, mutta maaliton, vaikka kumpikin joukkue sai pitkiä hyökkäystilanteita sekä jopa loistavia maalipaikkoja vastustajan päähän. Erässä nähtiin mikkeliläisyleisölle harmaita hiuksia aiheuttanut tilanne, kun Jukureiden kultakypärä Konsta Helenius loukkasi kättään. Kaikkien onneksi nuori hyökkääjä kykeni jatkamaan ottelua jääpussihoidon jälkeen.

Jatkoajalla selvästi hallitsevampi osapuoli Jukurit ja hallinta tuotti lopulta myös tulosta, kun Niko Huuhtanen viimeisteli voittomaalin tarkasti ylänurkkaan.

6.30 0–1 Miska Siikonen (Kalapudas, Lipiäinen) yv, vt
15.16 1–1 Michal Kovařčík (Huuhtanen, Kovařčík)
18.41 2–1 Daniel Mäkiaho (Helenius, Nässén) yv
25.12 2–2 Elmeri Laakso (Niemelä)
63.23 3–2 Niko Huuhtanen (Jormakka, Larsen)