Kierrosraportti: Marleau ryminällä sisään liigakaukaloihin, SaiPalle karmaiseva tappio Hämeenlinnassa

LIIGA / Kierrosraportti
Vuoden 2023 viimeisellä liigakierroksella pelattiin seitsemän ottelua. HIFK:n tuore hankinta Vincent Marleau varasti huomion hienolla sisääntulollaan liigakaukaloihin.

Kärpät voitti Tapparan noustuaan kahden maalin takaa tasoihin

Kärpät nousi kahden maalin takaa voittoon lähes loppuunmyydyssä Raksilassa. Illan sankariksi nousi kaksi maalia iskenyt Connor Bunnaman. Kärpät otti ottelusta kolmannen perättäisen voittonsa, mutta Tappara hävisi puolestaan jo kolmannen kerran peräkkäin.

Tappara aloitti pelin vahvasti, mutta Kärpät onnistui tarjoamaan kotiyleisölleen hyvää kiekkoviihdettä vuoden viimeisessä ottelussa noustuaan kahden maalin takaa ohi Tapparaa vastaan.

LÄHTÖKOHDAT

Tappara lähti otteluun hävittyään kaksi edellistä kohtaamista, kun se hävisi molemmat viikon aikaisemmista otteluista, ensin voittomaalikilpailussa Ässiä, ja sitten Sportia vastaan. Tappioista huolimatta oli Tappara otteluun lähdettäessä sarjataulukossa tasapisteissä ensimmäisellä sijalla olevan Ilveksen kanssa.

Kärpät lähti otteluun puolestaan allaan kaksi perättäistä voittoa, kun se voitti aikaisemmin tällä viikolla JYPin ja TPS:n. Otteluun lähdettäessä Kärpät oli sarjataulukossa kuudennella sijalla. Illan ottelu oli Kärppien kapteeni Atte Ohtamaalle uran 500.

Kärpät lähti otteluun ilman Nick Ritchietä, joka sai edellisen ottelun hölmöilyistä peräti kahdeksan ottelun pelikiellon.

AVAINTAPAHTUMAT

Tappara oli ottelun alussa hallitsevampi joukkue. Kotijoukkueen tuskaa ei helpottanut se, että Kärpät otti avauserässä peräti neljä kahden minuutin rangaistusta. Kärpät kuitenkin kesti Tapparan kovan painostuksen, eikä avauserässä nähty maaleja.

Toisessa erässä Tapparan pirteät otteet palkittiin, kun ensin Carter Camper vei vierailijat johtoon ja pian Philip Granath kasvatti johdon jo kahteen maaliin. Erän edetessä myös kotijoukkue sai otettua pelistä paremmin otetta.

Kärppien kannalta helpottava kavennusmaali nähtiin erän puolivälissä, kun viime aikoina peliään hurjasti parantanut Connor Bunnaman toi kotijoukkueen maalin päähän. Lähes loppuunmyyty Raksila sai toden teolla aihetta juhlaan erän loppupuolella, kun Arttu Hyryn laukaus kimposi ensin kaukalon päädystä lopulta Christian Heljangon kautta maaliin.

Kärpät nosti kolmannessa erässä tasoaan entisestään ja siirtyi lopulta Atte Ohtamaan maalilla ensimmäistä kertaa johtoon. Muutamaa minuuttia myöhemmin Bunnaman iski illan toisella maalillaan Kärpät jo kahden maalin karkumatkalle. Tappara ei enää onnistunut nousemaan peliin mukaan ja loppulukemat 5–2 viimeisteli tyhjään maaliin Marko Anttila.

MAALINTEKIJÄT
21.17 0–1 Carter Camper (Levtchi, Kontiola)
25.26 0–2 Philip Granath av
30.02 1–2 Connor Bunnaman (Turunen)
37.38 2–2 Arttu Hyry (Antti-Roiko, Korpimäki)
51.03 3–2 Atte Ohtamaa (Juusola, Turunen)
52.02 4–2 Connor Bunnaman (Koivisto)
58.13 5–2 Marko Anttila (Antti-Roiko) tm, sr

MAALIODOTTAMA
Kärpät 3,30 – 2,59 Tappara

Vincent Marleau tuli Liiga-kehiin tehokkaasti − debyytti toi kaksi maalia HIFK:n voitossa

HIFK päätti vuotensa voitolla Sportista. Viime viikkoina joukkueeseen liittyneet vahvistukset olivat avainasemassa Vincent Marleaun tehtyä kaksi maalia ja Valtteri Kakkosen osuessa kerran 4−1-voitossa.

Ottelun viidestä maalista neljä tehtiin toisessa erässä, jossa Vincent Marleau vastasi avausmaalista ylivoimalla ja onnistui erän viimeisellä minuutilla toistamiseen.

LÄHTÖKOHDAT

Joulutauon jälkeen HIFK oli voittanut yhden ja hävinnyt yhden ottelun. Sport oli tullut hienosti peleihin joulun jälkeen voittamalla sekä Lukon että Tapparan. Molemmat kauden aiemmista keskinäisistä kohtaamisista olivat päättyneet vierasvoittoon. Sportin edellinen vierailu Helsingissä oli reilun parin viikon takaa.

HIFK esitteli kaksi uutta pelaajaa, kun Tapparasta siirtynyt Oskari Manninen oli ensimmäistä kertaa kotijoukkueen riveissä. Marleau puolestaan teki ensiesiintymisensä liigajäillä.

Ottelun ensimmäinen erä ei tarjonnut juurikaan hienouksia. Suuremmat tapahtumat alkoivat toisessa erässä, jossa Marleau tykitti kovalla lämärillä avausmaalin heti ensimmäisessä ottelussaan.

Myös HIFK:n toinen maali meni tuoreen pelaajan nimiin, kun kolmatta otteluaan lainasopimuksella pelaava Valtteri Kakkonen teki tyylikkään osuman. Sport kavensi Axel Holmströmin ohjauksella, ennen kuin Marleau ehti omaan paluukiekkoonsa ensimmäisenä tehden ottelun toisen osumansa.

Sport sai päätöserässä hyvän mahdollisuuden hakea kavennuksen, kun Tony Sundille tuomittiin 2+2-minuuttinen korkeasta mailasta. Se ei tuonut tulosta, eikä myöskään osuman hakeminen kuudella pelaajalla. Zack Hayes osui laukauksellaan maalirautoihin ennen kuin uhkapeli kostautui Teemu Tallbergin tehtyä loppulukemat tyhjiin.

25.53 1–0 Vincent Marleau (Lehterä, Pakarinen) yv
30.03 2–0 Valtteri Kakkonen (Ikonen, Seppälä)
34.52 2–1 Axel Holmström (Mattsson, Hietanen)
39.32 3–1 Vincent Marleau (Vesalainen, Manninen)
57.51 4–1 Teemu Tallberg (Lehterä, Jääskä) tm

HIFK 1,20 – 2,51 Sport

Lars Bryggmanin tehoilta siivitti Pelicansin vierasvoittoon Raumalla

Pelicans näytti jo karkaavaan helppoon voitto, mutta Lukko kiri kuitenkin lähelle.

Lukon ja Pelicansin ottelu tarjosi jännitystä aina päätössummerin soimiseen asti. Lahtelaiset näyttivät karkaavan voittoon kolmannen erän alun maalillaan, jolla johto oli jälleen kolmen maalin verran, mutta kotijoukkueen sitkeä kiri toi sen ainoastaan maalin päähän ottelussa.

LÄHTÖKOHDAT

Kotijoukkue lähti otteluun maalilaaan ensimmäistä otteluaan raumalaisjoukkueessa pelaavalla Christopher Gibsonilla. Lukon nykyvire on ollut todella myönteinen, kun viidestä edellisestä kamppaluistaan se on pystynyt voittamaan peräti neljä.

Lahtelaiset puolestaan lähtivät kaantamaan peräjälkeen toista satakuntalaisjoukkuetta. Pelicans nappasi tyylikkään 5–2 voiton Ässistä kotonaan. Pelicansin puolella keskushyökkäjien kapeus alkaa näkymään, kun ottelussa puolustajana tunnettu Saku Salminen oli merkattu neljännen kentän keskushyökkääjäksi.

Itse ottelussa Lukon ensimmäinen kymmennen minuuttia oli karua katseltavaa, kun Pelicans iski käytännössä jokaisesta paikastaan kiekon ohi Gibsonin. Uuden maalivahdin alku seurassa ei alkanut ruusuilla tanssien, kun ensimmäisessä erässä torjuntoja tuli kaksi, mutta kiiekko kaivettiin peräti kolmesti omasta maalista.

Pelicansilla ylivoima on yskinyt koko kauden ajan enemmän tai vähemmän. Ensimmäisessä erässä siitä ei ollut merkkiäkään, kun Ryan Lasch ja Lars Bryggman iskivät maalit mieheen ylivoimalla. Myös Antti Tyrväisen maali voidaan osittain laskea erikoistilannemaaliksi, kun lahtelaiset vapautuivat juuri samalla hetkellä täysilukuisiksi pelissä.

Lukko sai lisää virtaa avausmaalistaan, josta vastasi puolustaja Matthew Abt. Puolustajan tahtomaali sytytti ensimmäistä kertaa myös raumalaisyleisön. Lukko saikin pelinhallinnasta ottelun edetessä otetta, mutta Jasper Patrikaisen maaliiin kiekkoa oli vaikea illan kamppailussa saada. Kerran käyntiin videolta tarkistamasta, mutta kiekko ei maaliin asti päätynyt.

Kolmannen erän alku ei ollut varmasti raumalaisjoukkueen mieleen. Illan hahmoksi nousi ruotsalaishyökkääjä Bryggman, joka vei illan toisella osumallaan lahtelaiset jo 4–1- johtoon. Maaliin hyvän esityön maltilla antoi puolustaja Toni Utunen. Bryggmanille tehoja illan ottelussa kertyi kolmen tehopisteen verran.

Jos luuli ottelun olleen jo taputeltu, niin oli varmasti pahasti väärässä. Lukko napsi maali kerrallaan eroa kiinni, kun Sebastian Repo ja Ponthus Westerholm pistivät kiekon ohi Patrikaisen. Nämä osumat eivät kuitenkaan riittäneet, vaan lahtelaiset poistuvat uuden vuoden viettoon kolme pistettä matkassaan.

05.18 0–1 Antti Tyrväinen (Bryggman, Utunen)
06.56 0–2 Ryan Lasch (Enlund, Schnarr) yv
08.50 0–3 Lars Bryggman (Haatanen, Jordan) yv
11.54 1–3 Matthew Abt (Burke, Westerholm)
40.40 1–4 Lars Bryggman (Utunen, Haatanen)
51.24 2–4 Sebastian Repo (Mattila, Stenqvist)
56.11 3–4 Ponthus Westerholm (Stenqvist, Burke)

Lukko 3,87 – 2,18 Pelicans

Danick Martel HPK:n sankarina Hämeenlinnassa

SaiPa oli pitkään kiinni vierasvoitossa, mutta Danick Martel kaatoi kylmää vettä lappeenrantalaisten niskaan ottelun viimeisellä sekunnilla ja jatkoajalla.

Vuoden viimeinen ottelu Hämeenlinnassa tarjosi vauhdikkaan ja tunnepitoisen ottelun HPK:n ja SaiPan välillä. Vierailijat olivat alusta loppuun hyvällä asenteella liikenteessä ja he onnistuivat kestämään kotijoukkueen pitkät pyöritykset. Toisaalta lappeenrantalaiset esittivät myös ajoittain näyttävää hyökkäyspeliä, mikä aiheutti vaikeuksia oranssipaidoille. Lopulta ratkaisua haettiin jatkoajalta, jossa HPK oli vahvempi.

LÄHTÖKOHDAT

Liigan pohjakerroksessa läpi kauden sijanneet HPK ja SaiPa lähtivät kauden kolmanteen keskinäiseen otteluun erilaisista asetelmista. Illan eteläkarjalaiset vierailijat tarpovat kolmen ottelun tappio putkessa ja eroa viimeiselle pudotuspelipaikalle oli peräti 27 pistettä. Hämeenlinnalaiset sen sijaan taistelevat kynsin ja hampain kiinni pääsystä pudotuspeleihin, sillä eroa kymmenentenä olevaan Sportiin on viisi pistettä.

Molemmat joukkueet tulivat vauhdikkaasti otteluun. Ensimmäisessä erässä nähtiin pitkiä pyörityksiä niin koti- kuin vierasjoukkueen päädyissä. Sekä isännät että vierailijat onnistuivat kertaalleen avauserässä, kun HPK:n Markus Nenonen vei oranssipaidat johtoon ja Valtteri Ojantakanen toi lappeenrantalaiset tasoihin kauden kymmenennellä maalillaan.

SaiPa oli voitossa pitkään kiinni Adam Helewkan toisen erän maalilla, mutta Danick Martel pilasi vierailijoiden pisteiden ryöstösuunnitelmat ottelun viimeisellä sekunnilla. Sama mies kruunasi hämeenlinnalaisten juhlat jatkoajalla, kun hän viimeisteli ylivoiman aikana voittomaalin kotijoukkueelle.

09.37 1–0 Markus Nenonen (Martel)
11.56 1–1 Valtteri Ojantakanen (Morand, Rajaniemi)
39.27 1–2 Adam Helewka (Airola, Morand)
59.59 2–2 Danick Martel (Nurmi, Mustonen) im, vt
61.56 3–2 Danick Martel (Nenonen, Nurmi) yv

HPK 2,68 – 1,45 SaiPa

TPS-paluumuuttaja Teissala ratkaisi voiton TPS:lle

Kukkaan Palloseurassa puhjennut Leevi Teissala ratkaisi jatkoajalla voiton TPS:lle vuoden viimeisessä ottelussa.

TPS laukoi ja piti kiekkoa, mutta JYP karkasi johtoon, ja lopulta tilanteessa 1–1 edettiin jatkoajalle. Kuten monesti aiemminkin, TPS nappasi jälleen lisäpisteen.

LÄHTÖKOHDAT

JYP saapui Turkuun tilanteessa, jossa se ei ollut voittanut uuden päävalmentajansa Mikko Heiskasen johdolla vielä otteluakaan. Viidestä aiemmasta kamppailusta oli taskussa vain yksi voitto, ja edellisen kerran joukkue oli napannut kolme pistettä 9. joulukuuta.

TPS on parantanut otteitaan etenkin kotikaukalossa, mutta torstain kamppailu Kärppiä vastaan päättyi tappioon. Turkulaisilla on ollut vaikeuksia tuloksenteon kanssa, kun kiekko pyörii pelaajalta toiselle päätymättä kuitenkaan maaliin. Palloseuraa ovat piinanneet myös useat loukkaantumiset, minkä johdosta Jan Shikera pääsi tekemään liigadebyyttinsä.

TPS vei avauserässä laukaukset reilusti nimiinsä. Ajoittain vain Veini Vehviläinen piti torjunnoillaan JYPiä pelissä mukana, kun laukauksia sateli kovalla syötöllä. Palloseuralla oli kuitenkin jälleen ongelmia maalinteon tehokkuuden kanssa.

JYP pääsi kuin varkain johtoon Anttoni Hongan maalilla. Palloseura ei kauaa suostunut olemaan takaa-ajajana, kun Aidan Dudas pääsi läpiajoon, ja Viljami Marjala löi maalille pyörimään jääneen irtokiekon sisään.

JYP sai kolmannessa erässä luotua ottelun vaarallisimmat paikkansa, ja etenkin pari minuuttia ennen loppua kiekko pyöri vaarallisesti Filip Lindbergin maalilla. Varsinainen peliaika päättyi tasan TPS:n suuremmasta laukaisumäärästä huolimatta. Ohjat otti käteensä ylivoimalla Leevi Teissala, joka neppasi takakulmalta kiekon reppuun lisäpisteen arvoisesti.

35.10 0–1 Anttoni Honka (Turkulainen, Puustinen)
36.45 1–1 Viljami Marjala (Henriksson, Dudas) vt
62.25 2–1 Leevi Teissala (Fröberg, Marjala) yv

TPS 4,44 – 2,25 JYP

Jukurien kiri ei riittänyt – Pisteet jäivät Poriin

Ässät katkaisi Jukurien kolmen ottelun voittoputken kaatamalla mikkeliläiset 3–2. Toisen erän tehohetki ratkaisi ottelun Ässille.

Ässät kaatoi Jukurit vahvan toisen erän seurauksena. Voitto oli Ässille Jukureista viides peräkkäinen runkosarjassa.

LÄHTÖKOHDAT

Jukurit saapuvat Poriin kolmen ottelun voittoputken kera. Ässät hävisivät edellisen ottelunsa Lahdessa Pelicansille, mutta sitä ennen porilaisilla oli voitot alla molemmista tamperelaisjoukkueista. Ennen illan ottelua Jukurit löytyy sarjataulukon sijalta neljä ja Ässät sijalta yhdeksän.

Kauden aiempi kohtaaminen joukkueiden välillä nähtiin kauden alussa, kun Ässät haki 3–2 voiton voittolaukauskilpailun jälkeen Kalevankankaalta. Ässillä on alla neljän ottelun voittoputki Jukureita vastaan.

Ässät pääsi alkuminuuteilla kahteen kertaan yrittämään maalintekoa ylivoimalla, mutta tuloksetta. Kaksi ylivoimayritystä Jukurit pääsi vuorostaan koittamaan kahdesta ylivoimalla erän lopulla, mutta tuloksetta. Avauserässä lähimpänä maalintekoa kävi Ässien Leevi Viitala, kun pomarkkulaisen kuti kilahti ylärimaan.

Avausmaalista vastasi Ässät Jesse Joensuun osuttua maalin edestä. Hetki myöhemmin Ässät tuplasi johtonsa, kun Kasperi Ojantakanen taiteli pomppivan kiekon ohi Markus Ruusun. Porin 5000-päinen yleisö sai lisää aihetta riemuun, kun Leevi Viitala kasvatti Ässien johtoa Michal Kovařčíkin istuessa jäähyaitiossa. Erän loppupuolella Jukurien Patrik Puistola kavensi ylivoimalla.

Viimeisessä erässä Jukureilla alkoi kova kiri. Muutama minuutti ennen loppua Niko Huuhtanen onnistui tuomaan Juurit maalin päähän. Enempää maaleja ei kuitenkaan tullut Jukuri-ylivoimasta huolimatta.

24.33 1–0 Jesse Joensuu (Davidsson, Heimosalmi)
25.50 2–0 Kasperi Ojantakanen (Matinmikko, Vanhatalo)
31.14 3–0 Leevi Viitala (Erholtz, Matinmikko) yv
35.08 3–1 Patrik Puistola (Häkkilä, Batna) yv
57.17 3–2 Niko Huuhtanen (Puistola) im, yv