Liiga-pudotuspelit: Helsingissä pelattiin yli sata minuuttia, Patrik Puistola viimeisteli hattutempun ja TPS voitti jälleen kotonaan

LIIGA / Uutinen
Patrik Puistola johti hattutempullaan Jukurit ensimmäiseen voittoon Kärpistä puolivälieräsarjassa. Kuva viime lauantain ottelusta.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Liigan tiistai-illassa jatkettiin välieräpaikkojen metsästystä kolmella paikkakunnalla. Mikkelissä Jukurit onnistui venyttämään sarjan ratkaisua, TPS tasasi jälleen puntit Tapparaa vastaan kotikaukalossaan ja Helsingissä ratkaisu nähtiin vasta kolmannessa jatkoerässä, kun peliä oli pelattu yli sata minuuttia.

Tasaiset kamppailut saivat jatkoa myös Liigan tiistai-illan kierroksella. TPS:n ja Tapparan välisessä kamppailussa edettiin ensimmäistä kertaa jatkoerään, mutta tasalukemiin päättyi varsinaisen peliajan jälkeen myös HIFK–Pelicans-mittelö. Helsingissä ottelu eteni jopa kolmanteen jatkoerään ennen kuin Kristian Vesalainen ratkaisi osumallaan HIFK:lle voiton. Mikkelissä Patrik Puistola johdatti hattutempullaan Jukurit voittoon.

Näin ollen kaikki sarjat saavat vielä jatkoa, eikä yksikään välieräjoukkue ole vielä selvillä.

HIFK–Pelicans 2–1 je. (Otteluvoitot 1–3)

Kotijoukkue oli kovan paikan edessä, sillä kausi oli katkolla Pelicansin kolmen peräkkäisen voiton myötä. Suuria muutoksia ei HIFK:n pelaamisessa ollut, kun lahtelaiset hyökkäsivät päälle ja kotijoukkue ei meinannut päästä hyökkäyksiin, sillä avauspelaaminen oli huonoa ja hankalista syötöistä oli hankala lähteä rakentamaan tilanteita. Avauserässä laukaukset menivät vielä suhteellisen tasan, mutta 40 minuutin jälkeen Niko Hovinen oli HIFK-maalilla joutunut torjumaan jo 20 kertaa Niklas Kokon kuutta koppia vastaan.

Turhautuminen alkoi näkyä yhden jos toisenkin helsinkiläisen otteissa, eikä pelaaminen ollut rentoa tai vapautunutta. Paras puhti näytti olevan poissa, kun Pelicans vei laukaukset 52–27. Hovinen oli kuitenkin jälleen mies paikallaan, sillä varsinaisella peliajalla hänen selkänsä taakse upposi vain yksi kiekko ja torjuntoja kertyi 27.

Pelicansin yliotteesta huolimatta kotijoukkue sai pidettyä vieraat nollilla kolmannessa erässä, joten toistamiseen joukkueiden välisessä sarjassa lähdettiin voittajaa hakemaan jatkoerän kautta. Jatkoerässä paikkoja oli molemmilla, ja kumpikin osapuoli sai myös ylivoimamahdollisuuden, mutta erikoistilanteiden aikana ei juuri ihmeellisyyksiä nähty. Virheitä välteltiin ja keskusta pidettiin tiiviisti tukossa aivan ensimmäisen jatkoerän viimeisiä minuutteja lukuun ottamatta, jolloin vaihtovälit kasvoivat ja kiekkoa saatiin kuskattua myös maalille.

HIFK:lla oli toisessa jatkoerässä pitkä pyöritys hyökkäysalueella, mutta Kokko oli tällä kertaa mies paikallaan. Toisaalta myös Pelicans-hyökkääjä Filip Král kolisutti sivutolppaa ja tisen jatkoerän loppuhetkillä Miro Väänäsellä sekä Antti Pihlströmillä oli useampikin hyvä paikka peräjälkeen.

Ottelu ratkesi kuitenkin vasta kolmannessa jatkoerässä, kun peliä ehdittiin pelata yhteensä 104 minuuttia ja 25 sekuntia. Voittomaali oli Vesalaisen käsialaa. Syöttöpisteet merkittiin Petteri Lindbohmille ja Vincent Marleaulle.

MAALINTEKIJÄT

22.34 0–1 Kasper Puutio (Carlsson, Lasch)
28.58 1–1 Juha Jääskä (Martin, Pakarinen) yv
104.25 2–1 Kristian Vesalainen (Lindbohm, Marleau)

Maaliodottama: HIFK 2,79–4,62 Pelicans

Jukurit–Kärpät 5–2 (Otteluvoitot 1–3)

Aivan kuten HIFK, oli myös Jukurit selkä seinää vasten -tilanteessa, sillä Kärpät oli hallinnut ottelusarjaa ja välieräpaikka oli enää voiton päässä. Kotijoukkue näyttikin saavan vielä uutta virtaa, kun laukoi huomattavasti oululaisia enemmän ja Niclas Westerholm oli paljon virkaveljeään Markus Ruusua työllistetympi. Jukurit karkasi jo 3–1-johtoon, mutta Kärpät pääsi mukaan tehokkaan ylivoimansa turvin.

Jukureiden kannatti välttää jäähypenkin kuluttamista, sillä Kärpät oli illan kaksi ylivoimamaalia mukaan laskettuna onnistunut kuudesta ylivoimakerrastaan iskemään peräti neljä täysosumaa. Vastaavasti Jukurit oli päässyt ylivoimalle jopa 11 kertaa, mutta oululaisten tulikuuma alivoima oli ottanut vastaan ainoastaan yhden takaiskumaalin ennen kuin Puistola pääsi 36 sekuntia ennen loppua viimeistelemään ylivoimalla hattutemppunsa täyteen.

Jukurit oli kaikilla mittareilla vahvempi osapuoli tiistaina Mikkelissä. Se hallitsi kiekkoa, pääsi helpommin alueelle kuin kertaakaan aiemmin tässä ottelusarjassa ja hyvä ottelu konkretisoitui Puistolan hattutempun muodossa. Loppusummerin soitua kattilan kannen alla porisseet tunteet kuumenivat niin, että kansi lensi auki ja nyrkkihippasia nähtiin ympäri kaukalon. Tulisimmin kiinni toisissaan olivat Niko Huuhtanen ja Arttu Paaso sekä Martin Jandus ja Lucas Nordsäter.

Jukurit kavensi ottelusarjan tilanteeksi 1–3, ja ottelusarja jatkuu torstaina Oulussa. Odotettavissa on kuuma kamppailu, sillä joukkueiden välillä on nähty tunteiden kuumenemista myös runkosarjaotteluissa.

1.22 1–0 Ondřej Kovařčík (Helenius)
4.43 1–1 Joonas Kemppainen (Antti-Roiko, Koivunen) yv
25.23 2–1 Patrik Puistola (Helenius, Soini)
31.46 3–1 Jesper Piitulainen (Lundgren, Batņa)
35.29 3–2 Teemu Turunen (Koivunen, Koivisto) yv
58.17 4–2 Patrik Puistola (Helenius, Jormakka) tm
59.24 5–2 Patrik Puistola (Jormakka, Batņa) yv

Maaliodottama: Jukurit 5,82–2,48 Kärpät

TPS–Tappara 2–1 je. (Otteluvoitot 2–2)

TPS:n ja Tapparan välinen ottelusarja on muihin sarjoihin verrattuna edennyt tasaisimmissa merkeissä. Sarjassa oli otettu ainoastaan kotivoittoja ja teemana oli se, että TPS laukoo ja hallitsee maaliodottamia, mutta Tappara on ollut paikoissaan tehokkaampi. Toisaalta tamperelaisten maalivahtiosastolla Christian Heljanko on ollut mies paikallaan, torjuntaprosentti oli ennen iltaa peräti tasan 96.

Tappara iski ottelun avausosuman ylivoimalla, kun Anton Levtchille pelattiin huippupaikka, josta kultakypärää kantava hyökkääjä ei erehtynyt. Sen jälkeen seuraavaa maalia saatiin odottaa aina toisen kaksikymppisen loppuun, kun Markus Nurmi upotti komealla laukauksellaan TPS:n tasoituksen. Kotijoukkue viihtyi kahdessa erässä enemmän hyökkäysalueella, mutta tällä kertaa Tapparan maaliodottama oli parempi. Paikkoja oli molemmissa päädyissä, mutta TPS oli etevämpi aloitusympyrässä, minkä johdosta Tapparan piti lähteä rakentamaan hyökkäyksiään ensin kiekonriistojen kautta.

Syötöt eivät oikein napsuneet kohdilleen kummassakaan leirissä, eikä lisämaalejakaan enää varsinaisella peliajalla nähty. Viimeisillä minuuteilla nähtiin myös kuuluisa kenttämestarin erikoinen, kun kiekko oli pomppia jo päädyn kautta maalin eteen pelattavaksi. Ottelu oli varsinaisen peliajan osalta tasainen, mutta TPS ei päässyt aivan maalin eteen tuhannen taalan paikoille, vaan laukaukset lähtivät kauempaa.

6.14 0–1 Anton Levtchi (Tanus, Kontiola)
36.59 1–1 Markus Nurmi (Rafkin, Jürgens)
71.19 2–1 Casimir Jürgens (Wernblom, Marjala)

Maaliodottama: TPS 1,56–1,92 Tappara