U18 MM-päiväraportti: Iginla ja McKenna johtivat Kanadan murskajaisia 103 rangaistusminuutin ottelussa, Sveitsille ja Latvialle avausvoitot

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kanada nuiji Tšekin jäänrakoon.
Kuva © Tiia Mahkonen

U18 MM-kisojen toinen päivä tarjosi paljon maaleja sekä ulosajoja. Voittajiksi päivän otteluissa selvisivät Latvia, Sveitsi, Suomi ja Kanada.

Latvialle tärkeä voitto

Torstaina Pikkuleijonille turnausavauksessa taipunut Latvia avasi Slovakiaa vastaan voittotilinsä. Pisteet olivat lohkosijoitusten kannalta erittäin tärkeitä, sillä Norja jäi Suomen jalkoihin omassa ottelussaan.

Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen sai vauhdikkaita käänteitä, kun kumpikin joukkue laukoi 41 sekunnin sisällä avausmaalinsa. Paikalle saapuneita latvialaisia huudatti Markus Sieradzkis, kun taas slovakkien avausmaalin iski Tobias Tomík.

Slovakian jäähykuri petti erässä, kun sinipaidat istuivat rangaistusaitiossa kahdesti. Ensimmäinen Latvian ylivoima ei tuottanut tulosta, mutta vain kaksi sekuntia sen päättymisestä Maksims Haritoncevs niittasi 2–1-osuman. Vain vajaa minuutti johto-osumasta Latvialle tarjoiltiin jälleen ylivoimaa, jonka loppuhetkillä vuonna 2008 syntynyt Olivers Mūrnieks venytti verkkoja jälleen.

Latvian oli helppo jatkaa johtoasemassa toiseen erään, mutta valkopaitojen jäähykuri ei ollut paljoa vastustajaa parempi. Slovakia kampesi maalin päähän kahden miehen ylivoimalla, ja Andreas Straka toi joukkueen tasoihin erän loppupuolella. Ottelun teeman mukaisesti Latvia kuitenkin hyödynsi ylivoimansa, kun 3–2-kavennuksen iskenyt Michal Svrcek passitettiin rangaistusaitioon vain 18 sekuntia tasoitusmaalista. Antons Macijevskis vei Latvian erätauolle johtoon, eikä Slovakia toipunut enää uudesta taka-iskusta.

Päätöserässä Slovakian paketti hajosi loppullisesti Tobias Pitkan lennettyä suihkun puolelle jalkapyyhkäisystä. Dmitrijs Dilevka viimeisteli loppulukemat 5–3, ja Latvia nappasi tärkeän voiton.

Kazakstan hukkasi salama-alkunsa Sveitsin hampaissa

Sveitsi ja Kazakstan käynnistivät kisaurakkansa Vantaan lohkon päivän ensimmäisessä ottelussa. Pääsarjaan kuuluvaan turnaukseen palannut Kazakstan sai unelma-alun ottelulle, kun Aristarkh Kireev iski ottelun avausosuman, ja joukkueen kapteeni Abzal Alibek kasvatti valkoturkoosien johtoa vain kolme minuuttia myöhemmin. Alibekin maali oli myös tarpeeksi Sveitsin maalilla avanneelle Phileas Lachatille, joka vaihdettiin pois tolppien välistä Christian Kirschin korvatessa hänet.

Sveitsi heräsi toiseen erään, ja täysin uudella ilmeellä kaukaloon palanneet punapaidat rummuttivat laukauksia toisensa jälkeen. Gian Meier ja Kimi Körbler toivat kahdella maalillaan Sveitsin tasoihin erässä, jossa ei nähty muita tilastomerkintöjä. Voimasuhteista kertoi kuitenkin se, että laukaukset merkittiin Sveitsin hyväksi peräti lukemin 16–5.

Päätöserässä aiemmin johtanut Kazakstan oli kuin haamu itsestään, ja Sveitsi käveli lopulta helposti voittoon. Turhautuminen näkyi myös Kazakstanin leirissä, sillä joukkueelle vihellettiin erässä neljä kahden minuutin rangaistusta.

Voittomaalin ottelussa iski Noé Tarchini, ja sveitsinkanadalainen Jordan Forget sekä U20 MM-kisoissa vuodenvaihteessa edukseen esiintynyt joukkueen kapteeni Leon Muggli kaunistelivat loppulukemia.

Kolme ulosajoa värittivät Kanadan murskajaisia

Kanada sai avausottelun Ruotsi-kohtaamisen jälkeen vastaansa Tšekin. Ottelun alussa todistettiin U18 MM-historiaa, kun Malcolm Spence iski johto-osuman vain viiden sekunnin pelin jälkeen. Salama-alku antoi Kanadalle virtaa, ja huippulupaus Tij Iginla iski seuraavaan seitsemään minuuttiin kaksi maalia. Carson Wetsch niittasi Iginlan jälkimmäisen osuman jälkeen 4–0-maalin vain 24 sekuntia edellisestä, ja osuma katkaisi Tšekin henkisen selkärangan.

Jakub Milota luisteli maalilta vaihtoon, ja erän jälkimmäisellä puolikkaalla nähtiin hurja määrä rangaistusminuutteja. Kanadalle vihellettiin kymmenminuuttisen aikana viisi kahden minuutin rangaistusta, ja Tšekille yksi. Kaksiminuuttisen lisäksi Marek Daníček ja Petr Sikora päättivät iltansa jo avauserän ulosajoihin ensin mainitun lennettyä ulos päähän kohdistuneesta taklauksesta ja jälkimmäisen mailan päällä lyömisestä.

Toinen erä jatkoi siitä, mihin ensimmäinen jäi, mutta maaleja 20-minuuttisella ei nähty. Lannistunut Tšekki ei onnistunut hyödyntämään kolmea ylivoimaansa, mutta se hallitsi kiekkoa hitusen Kanadaa enemmän.

Päätöserässä jo miltei kasattu paketti levisi jälleen Spencen iskettyä illan toisen osumansa. Tšekin jokseenkin pirteämpi ilme pestiin osuman jälkeen täysin, eikä joukkueella ollut enää mitään tehtävissä, vaikka se hallitsi kiekkoa yli kuuden minuutin ajan.

Wetsch ajettiin ottelun loppupuolella ulos selästä taklaamisen jälkeen. Tšekkipuolustaja Jakub Fibigir loukkaantui tilanteessa. Superlupaus Gavin McKenna kaunisteli illan kolmannella tehopisteellään lopulliset lukemat, ja Kanada marssi vakuuttavaan voittoon kuumassa ottelussa.