Skellefteå palasi SHL:n mestariksi kymmenen vuoden tauon jälkeen – Ässissäkin torjunut maalivahti mestaruuden takuumies

SHL / Uutinen
Viime keväänä Skellefteå hävisi finaalisarjassa Växjölle, mutta tällä kertaa tuloksena oli seurahistorian neljäs mestaruus.
Skellefteå AIK on saavuttanut seurahistoriansa neljännen Ruotsin mestaruuden. Ratkaisevassa viidennessä ottelussa Rögle BK kaatui kotiyleisön edessä maalein 2–0.

SHL:n kauden 2023–24 mestari on selvillä, kun Skellefteå kaatoi yllätyksellisesti finaaliin asti yltäneen Röglen otteluvoitoin 4–1. Mestaruus on Skellefteålle seurahistorian neljäs (1978, 2013, 2014). Viime kaudellakin mestaruus oli lähellä, mutta joukkueen oli tyydyttävä hopeasijaan Växjö Lakersin jälkeen.

Skellefteå sijoittui runkosarjassa kolmanneksi, ja matkalla finaaliin joukkue kaatoi ensin Linköping HC:n suoraan voitoin 4–0, mutta välierävaiheessa finaalipaikka aukesi vasta seitsemännessä ottelussa Frölunda HC:tä vastaan.

Rögle nousi historiallisesti finaaliin runkosarjan yhdeksänneltä sijalta, mutta bensa loppui lopulta kesken. Rögle kaatoi pudotuspeleissä ensin Timrå IK:n 2–0 ja sen jälkeen sekä runkosarjan voittanut Färjestad että hallitseva mestari Växjö kaatuivat suoraan 4–0.

Mestaruuden ratkaissut viides ottelu päättyi loppuunmyydyn Kraft-areenan edessä kotijoukkueen 2–0-voittoon, joten Skellefteå pääsi juhlistamaan mestaruuttaan kotiyleisönsä edessä. Mestaruuksista kolme aiempaa on ratkennut vieraskaukaloissa.

Skellefteå oli alusta lähtien vahvempi osapuoli jäällä. Aggressiivinen hyökkäyspelaaminen tuotti avausmaalin kuitenkin vasta toisessa erässä, kun Andreas Johnsson iski kiekon ylivoimalla reppuun.

Toinen erä etenkin oli täysin kotijoukkueen hallintaa, sillä tuskin kovinkaan monta kertaa finaalivaiheessa on joukkue voittanut erässä laukaukset peräti 30–6. Skellefteå ei kuitenkaan saanut aikaiseksi kuin yhden osuman, vaikka ylivoimaakin tarjottiin. Christoffer Rifalk seisoi päällään ja torjui lähes kaikki laukaukset, mutta toisaalta tehokkuuskin olisi voinut olla paremmalla tasolla.

Kolmannen kaksikymppisen aikana Röglen olisi pitänyt saada kiriään käyntiin, mutta maalien sijaan joukkue vain nappasi rangaistuksia. Puhuttavin tilanne nähtiin avausminuuteilla, kun Dennis Everberg löi tilanteen ulkopuolella Måns Forsfjälliä käsille, mutta tilanteesta tuomittiin vain pikkukakkonen, vaikka tilannetta katsottiin myös videolta.

Rögle ei saanut kuparista rikki, ja lopulta Max Lindholm löi kiekon vielä tyhjään rysään 53 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Ässissäkin pelannut Skellefteå-vahti Linus Söderström päästi finaalisarjassa taakseen ainoastaan neljä maalia ja otti tärkeitä koppeja myös ratkaisevassa finaalipelissä.

Taiston tauottua Söderström palkittiin pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle jaettavalla Stefan Livin muistopalkinnolla. 27-vuotias torjui pudotuspeleissä 14 ottelua torjuntaprosentilla 94,39, ja päästettyjen maalien keskiarvolla 1,52. Hän torjui kevään aikana kolme nollapeliä, joista kaksi oli finaalisarjassa.