U18 MM-päiväraportti: Kazakstanille historian ensimmäinen voitto poikien MM-turnauksessa, Latvia jäi Norjan jalkoihin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Norja voitti ensimmäisen ottelunsa kevään MM-turnauksessa.
Kuva © Tiia Mahkonen
Maanantaina pelattiin alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa kaksi ottelua, ja kummassakin oli jaossa tärkeät pisteet alkulohkosijoitusten kannalta. Vantaalla Kazakstan onnistui yllättämään sunnuntaina Ruotsin kaataneen Tšekin ja Suomen lohkossa Norja nousi lohkon kolmanneksi kaadettuaan Latvian.

Pikkuleijonien viettäessä välipäivää ennen lohkon päätöskamppailua pelattiin alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa kaksi ottelua. Vantaalla Kazakstan yllätti Tšekin jatkoajalla, ja Espoossa Norja kaatoi vakuuttavasti Latvian nousten samalla lohkon kolmannelle sijalle. Kazakstanille voitto oli ensimmäinen koskaan poikien MM-kisoissa ja Norjalle voitto oli turnauksen ensimmäinen.

Latvialle ottelu oli jo alkulohkon viimeinen, kun taas Norja kohtaa tiistaina alkusarjan päätöskamppailussa A-lohkon viimeisenä olevan Slovakian. B-lohkossa Tšekki sai oman alkusarjansa päätökseen ja joukkue joutuu odottamaan lohkosijoituksensa kohtaloa, kun muut joukkueet pelaavat viimeiset ottelunsa tiistaina.

Kazakstan yllätti Tšekin lisäksi itsensä

Kazakstanin joukkueessa osalla oli jo ennen turnauksen alkua sellainen mentaliteetti, että oli vain mukavaa päästä mukaan MM-turnaukseen. Joukkue ei ollut aiemmin historian aikana voittanut yhtäkään ottelua poikien MM-kisoissa, kunnes putki katkaistiin maanantaina Tšekkiä vastaan.

Tšekki näytti jo menevän menojaan avauserässä kahden pikaisen osuman myötä, mutta mitä vielä, kun Kazakstan tasoitti ensin 2–2:een ja vielä kolmannessa erässä se tuli uudelleen tasoihin, ja jatkoajalle lähdettiin lukemissa 3–3. Jatkoerän viimeisellä minuutilla Mstislav Shipilin iski voittomaalin ja juhlat olivat valmiina alkamaa. Tappio oli Tšekille raskas, kun vielä sunnuntaina se onnistui kaatamaan Ruotsin ja nousemaan lohkon kakkospaikalle. Nyt se joutuu kuitenkin jännittämään vielä tiistaina sijoituksensa puolesta.

– Meillä on upea tunnelma ja luulen, että olemme onnekkaita, kun voitimme yhden lohkon parhaista joukkueista. Tämä oli upea peli ja luulen, että tasomme on noussut ja pelimme näyttää jatkossa entistä paremmalta, yli 22 minuuttia ottelussa pelannut Kazakstan-puolustaja Roman Bolshedvorsky kertoi IIHF:n haastattelussa.

Tšekin osumat iskivät avauserässä Ilveksessä ja KOOVEEssa päättyneellä kaudella pelannut Ondrej Kos sekä Adam Benák. Adam Jecho vei Tšekin vielä johtoon, kunnes Alexander Perkin tasoitti ottelun ajassa 52.45. Kazakstanin muut varsinaisen peliajan osumat viimeistelivät puolustaja Bolshedvorsky sekä ylivoimalla 16-vuotias Korney Korneyev.

Tšekki vei ottelussa laukaukset nimiinsä lukemin 31–25 ja etenkin avauserässä näytti laukaustenkin (12–6) osalta siltä, että ottelusta tulee sille helppo, mutta toisin kävi. Kazakstan pelasi joukkueena, puolusti vahvasti, ja ajoittain onnikin oli matkassa mukana, kun tšekkiläisten kiekot pomppivat maalivahdin varusteiden ja tolppien kautta pois maalilta.

Latvia laukoi, Norja iski maalit

Norja nappasi turnauksen ensimmäisen voittonsa, kun se kaatoi A-lohkon päivän ainoassa kamppailussa Latvian. Voiton takeena oli maalivahti Markus Walberg, joka nappasi ottelussa 32 torjuntaa. Latvia yritti vielä kiriä mukaan otteluun kolmannessa erässä, mutta Norjan avauserän maalit olivat liikaa, ja lopulta lopputulokseksi merkittiin 5–3.

Norja iski avausosumansa ylivoimalla, kun viime kevään turnauksessa joukkueen sisäisen pistepörssin voittanut Elias Vatne syötti kiekon Rasmus Olsen Brekkelle ja lopulta Lukas Finckenhagen veivasi kiekon poikkisyötöstä maaliin. Osuman myötä Norja oli ensimmäistä kertaa turnauksessa johtoasemassa.

Toinen kihaus syntyi vain reilu minuutti ensimmäisen jälkeen, kun Niklas Aaram Olsen murtautui alueelle vasemmalta laidalta ja syötti kiekon keskelle Mathias Dehlille, joka neppasi kiekon ohi Nils Maurinsin. Kolmas maali ajassa 18.08 oli Olsenin käsialaa, kun hän laukoi itse riistämänsä kiekon rysään. Ennen osumaa Latvialla oli mahdollisuus iskeä 1–2-maali, mutta kiekko ei aivan maaliviivalla pomppiessaan ylittänyt sitä kokonaan.

Latvia onnistui rikkomaan kuparisen toisessa erässä pitkän ylivoimansa aikana, kun Finckenhagen lensi suihkun puolelle napattuaan 5+20-minuutin rangaistuksen ryntäämisestä. 16-vuotiaan Daniels Serkinsin osuma jäi kuitenkin ylivoiman ainoaksi, ja vielä samassa erässä Dehli viimeisteli illan toisensa ja Ludvig Lafton iski pukukoppimaalin ylivoimalla, kun erää oli jäljellä 39 sekuntia.

Latvia ei enää neljän maalin takaa noussut, vaikka se vielä kolmannessa erässä osuikin kahdesti. Selkäranka kuitenkin katkesi henkisellä puolella viimeistään Norjan 5–1-osumaan. Latvia laukoi ottelussa ahkerammin (35–29), mutta Norjan sadan prosentin ylivoima, dominointi aloituspisteellä (40–23) sekä maalivahti Walbergin hyvät torjunnat siivittivät joukkueen avausvoittoon, ja Latvialle jäi pelkkä luu käteen kovasta hyökkäyspelistä huolimatta.

Latvia jää odottamaan pudotuspelivastustajaansa, kun taas Norja kohtaa vielä tiistaina alkulohkon päätöspäivänä A-lohkon viimeisellä sijalla olevan Slovakian.