U18 MM-päiväraportti: Slovakia ja Kanada päättivät alkulohkot kaksinumeroisilla lukemilla

MAAJOUKKUE / Uutinen
Gavin McKenna jatkoi tehokasta turnaustaan viiden tehopisteen verran.
Kuva © Tiia Mahkonen
Alle 18-vuotiaiden MM-turnauksen alkulohkot saatiin päätökseen tiistaina, ja puolivälieräparit sekä karsintaottelussa pelaavat joukkueet ovat selvillä. Suomi saa torstaina vastaansa Ruotsin.

Alle 18-vuotiaiden MM-turnauksen alkulohkot saatiin päätökseensä tiistaina, kun kummassakin lohkossa miteltiin vielä kahden ottelun verran. Espoossa Slovakia iski Norjan verkkoon 11 maalia ottelussa, joka venyi yli tunnilla jääkoneen rikkoutumisen vuoksi. Pikkuleijonat kärsi Yhdysvaltoja vastaan selvän 9−4-tappion. Vantaalla B-lohkossa Ruotsi oli Sveitsiä etevämpi jatkoajan päätteeksi ja Kanada kaatoi odotetusti Kazakstanin.

Slovakia ei säikähtänyt edes harjoitushalliin siirtymistä, vaan iski kympin täyteen

Slovakia tarvitsi ottelusta vähintään kolmen maalin voiton, jotta sillä oli mahdollisuus nousta A-lohkon jumbosijalta jatkoon. Joukkue näytti jo alusta saakka sen, että se tuli paremmalla mentaliteetilla mukaan, ja jo avauserän jälkeen taululla koreilivat 5–1-lukemat. Tahti ei hiipunut, vaan Slovakia voitti ottelun maalein 11–1. Slovakia varmisti näin ollen jatkopaikkansa ja sysäsi Norjan karsintaotteluun.

Avauserä oli täysin Slovakian hallintaa, kun se karkasi jo ensimmäisen neljän minuutin aikana kolmen maalin johtoon. Osumista kaksi syntyi vain 58 sekunnin sisällä toisistaan, kun Adam Nemec ja Michal Liscinsky heiluttivat maaliverkkoa. Norjan maalilla Markus Walberg joutui kaivamaan kiekon selkänsä takaa peräti viidesti avauserässä. Välissä Norja sai aikaan 1–3-kavennuksen ylivoimalla, mutta Mikkel Eriksenin maali oli lopulta laiha lohtu.

Toisen kaksikymppisen aikana maalitahti hiipui, mutta Slovakia oli edelleen askeleen Norjaa edellä lähes jokaisessa asiassa. Joukkue pääsi hyökkäämään siniviivan yli helpohkosti, kun taas norjalaisten yritykset tyssäsivät usein jo keskialueelle. Useammat hyvät pyöritykset toivat myös lopulta mukanaan maalin, kun ottelussa neljästi osunut Tomas Pobezal iski jo Slovakian kuudennen täysosuman ajassa 27.11. Vuonna 2007 syntynyt Luka Radivojevič nappasi osumaan jo päivän toisen syöttöpisteensä.

Norjan henkinen selkäranka näytti katkenneen jo avauserässä. Slovakia-vahti Alan Lendak sai olla maalillaan rauhassa ja seurata, kun joukkuekaverit pelasivat toisessa päädyssä. Ajoittain näytti jopa siltä, että Norja olisi pelannut alivoimaisena, kun se joutui viisikkona useampaan kertaan puolustuskannalle useammaksi minuutiksi. Toisen erän jälkeen tilanne oli jo 8–1.

Kolmannen erän alkua viivästytti jääkoneen hajoaminen. Erätauon piti aluksi venyä 15 minuutin verran, mutta lopulta kolmas erä pelattiin harjoitushallin puolella. Seisahtuneena ollut jääkone aiheutti selvän kulumakohdan jäähän, ja paikkaamisessa olisi kestänyt liian kauan. Slovakia viimeisteli viileässä harjoitushallissa vielä täyden kympin täyteen, ja loppulukemiksi merkittiin peräti 11–1. Voitto on Slovakian suurinumeroisin koskaan poikien MM-kisoissa, kun aiempi ennätys oli 10–1-voitto Ukrainasta keväältä 2001.

Ruotsi veti pidemmän korren jatkoajan päätteeksi

B-lohkossa tilanne oli vielä täysin auki lohkovoittaja Kanadan takana, kun useampi joukkue oli pelannut ja voittanut pelejään ristiin. Lopulta Ruotsin jatkoaikavoitto merkitsi sitä, että Ruotsi nousi lohkon kolmanneksi Sveitsin jäätyä sijalle neljä. Tšekki ja Ruotsi keräsivät kummatkin kuusi pistettä, mutta Tšekki voitti joukkueiden keskinäisen kohtaamisen.

Avauserässä Sveitsi pääsi ensin yllättämään yskähdellen esiintyneen Ruotsin, kun Jordan Forget iski avausosuman ajassa 1.21. Ennen erän puoliväliä Felix Öhrqvist pääsi kuitenkin tasoittamaan ottelu. Kaksikymppinen oli rikkonainen rangaistusten vuoksi, sillä erässä vihellettiin neljä pikkukakkosta, joista kolme Sveitsille. Kumpikin osapuoli pääsi maalipaikolle erikoistilanteiden aikana, mutta maaliverkot eivät tämän enempää heiluneet. Ruotsi vei erässä laukaukset lopulta 10–6.

Sveitsi karkasi uudelleen ottelussa johtoon Gian Meierin ylivoimaosumalla, mutta jälleen kerran sinikeltaiset osoittivat sisukkuutensa nousemalla tasoihin. Tasalukemissa 2–2 jatkoajalle edennyt ottelu olisi voinut päättyä jo varsinaisen peliajan puitteissa, kun Sveitsi sai kolmannessa erässä kaksi ylivoimaa. Ruotsin maalilla Love Härenstam oli kuitenkin vireessä pysäyttäen 25 laukauksesta 23 ja nollaten Jamiro Reberin loistavan yrityksen.

Härenstam on kiireisin maalivahti koko turnauksessa, sillä hän on ollut maalilla kaikissa Ruotsin alkusarjaotteluissa. Taakse on uponnut vain 2,44 maalia ottelua kohden.

– Olen iloinen, että valmentajat luottavat minuun. He sanovat, että minun pitää vain tehdä parhaani. Olen iloinen saadessani pelata paljon, 17-vuotias maalivahti virkkoi.

Lopulta tasaisen ottelun ratkaisu nähtiin, kun jatkoerää oli kulunut vain reilu minuutti. Valter Lindberg luisteli tyhjään tilaan ja voitti kaksintaistelun Sveitsin maalia vartioinutta Christian Kirschiä vastaan. Ottelu oli laukausten osalta tasainen, mutta toinen erä oli selkeämmin Sveitsin hallussa ja ensimmäinen Ruotsin. Laukaukset menivät lopulta Sveitsille 25–24, aloitusvoitot Ruotsille 30–26, ja kumpikin joukkue onnistui kertaalleen ylivoimalla, kun Sveitsille tarjottiin kahdeksan ylivoimamahdollisuutta ja Ruotsille seitsemän.

Kanada paketoi alkulohkon murskalukemilla

B-lohkon päätöskamppailussa Kazakstanilla oli vielä isot panokset, sillä se tarvitsi voiton välttääkseen karsintaan joutumisen. Kanada taas oli jo varmistanut lohkovoittonsa ennen päätöskierrosta.

Panoksettomuudesta huolimatta Kanada ei löysäillyt, vaan hallitsi avauserää selvästi vieden muun muassa laukaukset 22-5 ja maalit 3−1. Kazakstan roikkui kuitenkin 1−1-tasatilanteessa erän lopulle saakka, kunnes Tij Iginla ja Maxim Masse osuivat vajaan parin minuutin välein. Ryder Ritchie pääsi erässä kokeilemaan myös rangaistuslaukausta, mutta ei onnistunut yrityksessään.

Kanadan ryöpytys jatkui toisessakin erässä ja erän avauspuoliskolla se nakutti reiluun seitsemään minuuttiin neljä osumaa muuttaen erän puolivälissä valotaululle lukemiksi jo 7-1. Muutamaa minuuttia ennen erätaukoa kolme tehopistettä erässä iskenyt Porter Martone teki Kanadalle vielä erän viidennen ja ottelun kahdeksannen täysosuman. Martonea erässä säesti vahvasti 1+3-tehoilla Gavin McKenna.

Kazakstan sai päätöserässä pieniä ilonaiheita Asanali Sarkenovin kahdesta maalista, joilla hän iski hattutempun täyteen. Vaahteralehtiset veivät peliä kuitenkin viimeisellä kaksikymmenminuuttisellakin täysin ja takoivat vielä kolme maalia lisää, joten loppunumerot olivat selvät 11−3. Yhden maaleista iski McKenna kasvattaen pistesaldonsa jo viiteen. Martone merkkautti myös illan kolmannen syöttönsä ja neljännen tehopisteensä.

Kanada saa torstaina puolivälierässä vastaansa A-lohkossa neljänneksi sijoittuneen Latvian. Kazakstanin pelit jatkuvat puolestaan karsintaotteluilla Norjaa vastaan.