Pirteä Jokipojat kaatui Forssassa

MESTIS / Raportti
Joensuun Jokipoikien tsemppi ei riittänyt torstaina Forssassa, kun kotijoukkue oli viimeistelyssä useamman prosentin vieraita terävämmässä iskussa. Tommi Kelan hyvät torjunnat pitivät FPS:n pelissä mukana ja lehdistötilaisuudessa forssalaisvahtia kehuttiin kilpaa.

Jokipojat sai otteluun unelma-alun, kun vain kahden minuutin pelin jälkeen tilanne oli 0-1. Miika Haapala pääsi kokeilemaan Tommi Kelaa b-pisteiden välistä ja Kela torjui vielä tämän, mutta ei ehtinyt enää Juhana Revon sisään laukomaan reboundiin. Heti maalin jälkeen FPS:lla oli paikka tasoittaa ylivoimahyökkäyksestä, mutta Toni Ronkaisen veto suuntautui suoraan Marko Mäkkelin syliin.

Jokipojat piti ottelun selvän hallinnan ja erityisesti Repo - Jani Lahtinen - Lasse Leppänen kentällinen aiheutti painetta yhtenään Kelan maalille. Kela kuitenkin torjui kolmikon lähentelyt, vaikka vieraat pääsivät kokeilemaan kahdesti ylivoimapelinsäkin toimivuutta. Erän puolenvälin tienoilla Jokipojat hävisi hyökkäyspään laitatilanteen ja Antti Piiroinen sekä Mika Tasala pääsivät 2-1-hyökkäykseen. Piiroinen löysi Tasalan, joka uitti kiekon Mäkkelin alta sisään.

Maalista huolimatta FPS:n peli ei elpynyt, ja Jokipojat jatkoi painostustaan. Kela oli haparoida kiekon jo omiin, kun perustorjunnan päätteeksi kiekko putosi miehen taakse, mutta pomppasi kuitenkin tolpasta takaisin peliin. Molemmat joukkueet saivat erän loppupuolella tukun tekopaikkoja, mutta molemmat vahdit olivat tehtäviensä tasalla ja pitivät lukemat tasoissa erätauolle.

Tehokasta ylivoimaa

Kokonaisuudessaan toinen erä kulki tasaisemmissa merkeissä kuin ensimmäinen kolmannes. FPS:lla oli pieniä käynnistymisvaikeuksia myös toiseen erään, mutta kuitenkin se teki erän ensimmäisen osuman. Jouni Kulonen syötti kulmasta b-pisteiden väliin Toni Ronkaiselle, jonka melko löysäksi jäänyt lyöntilaukaus kuitenkin löysi tiensä Mäkkelin längistä maalin perukoille.

Pian tämän jälkeen Jokipojat pääsi kokeilamaan jälleen ylivoimaansa, kun Jussi Kulmala otti kakkosen kiinnipitämisestä. Kauaa ei Jokipoikien tarvinnut veivailla, kun Mikko Vanninen nousi harmittoman näköisesti maalin takaa b-pisteelle. Tarkka rannari kuitenkin löysi takatolpan, jonka kautta musta löysi tiensä Kelan vartioimaan verkkoon. Kauaa ei kuitenkaan Jokipojat ehtinyt juhlia, kun Joni Kotilaisen otettua 2+10 minuutin rangaistus selkääntaklaamisesta, Mika Tasala teki illan toisensa ohjaamalla Asko Rantasen siniviivavedon Mäkkelin taakse.

Ilotulitus jatkui neljä minuuttia myöhemmin tällä kertaa Jokipoikien toimesta, kun Topi Riutta karkasi vasemmalta laidalta ja löysi b-pisteeltä TPS-laina Tuukka Pulliaisen, jolla oli helppo työ viimeistellä tyhjään maaliin. Erän lopussa FPS pääsi vielä pyörittämään ylivoimaa ja tulosta oli tullakin, mutta tolppa oli Jouni Kulosen epäonnistuneen laukauksen tiellä.

"Kun et itse tee, kaveri tekee..."

Kolmanteen erään Jokipojat tuli hurjana ja painoi päälle kuin giljotiini. Pyöveli kuitenkin puuttui. Tekopaikkoja joukkueella oli vaikka viiteen maaliin, mutta huono viimeistely ja Kelan erinomaiset torjunnat pitivät lukemat tasan. Varsinkin Sami Puruskaiselle tarjottiin maalia hopeavadilla, mutta Puruskaisen kädet eivät kuitenkaan vielä Mestis-tasolla ole käyneet viime kauden tavoin ja tänään sama tahti jatkui.

Kolmatta erää oli ehditty pelata lähes puolet, kun FPS pääsi lähes ensimmäistä kertaa kunnolliseen maalintekopaikkaan viimeisessä erässä. Saman tien helähti. Toni Ronkainen löysi b-pisteellä odottaneen Jouni Kulosen, joka nosti rystyltä aivan ylänurkkaan.

FPS pääsi peliin hieman paremmin mukaan, mutta edelleen Jokipojat hallitsi. Vieraat pääsivät yrittämään tasoitusta kahdesti ylivoimalla, mutta vieraiden ylivoima ei ollut paineen alla kovinkaan kehuttavalla tasolla. Ottelun lopussa Jokipojat yritti vielä tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Tuomas Ilola ratkaisi pelin tyhjään maaliin.

lehdistötilaisuus

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa puhuttiin pitkään ja hartaasti. Kummatkaan eivät valmentajat eivät olleet tyytyväisiä omiensa kokonaissuoritukseen, vaikka kehujakin jaettiin.[lue lisää]

Kelalle kehuja

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa ruodittiin omien peliä säälittä, josta lisää oheisessa jutussa. Osan huomiosta sai kuitenkin erinomaisesti torjunut Tommi Kela, joka ensimmäisen erän pienen hapuilun jälkeen pelasi lopun varsin mallikkaasti.

- Oli meillä maalipaikat. FPS:lla oli Kela maalilla ja varsinkin tuossa kolmannessa pesi ainakin meidän maalivahdin. Hyvillä paikoilla oltiin, mutta muutaman kerran otti sellaisia koppeja että en tiedä mistä se kätensä sinne eteen sai, Jokipoikien valmentaja Jouni Varis ihmetteli.

- Kela oli hyvä. Kelassa on vähän sellaista pasinurmismaista äijää, että sille päälle sattuessaan on todella mainio veskari, FPS-luotsi Kai Rautio komppasi.

- Otti kolme sellaista koppia, jotka olisi kyllä minulta jääneet ottamatta, Varis naureskeli.

Ei kaksista peliä

FPS vei pisteet, mutta toinen on ihan toinen asia, kuinka ansaitut pisteet ne olivat pelillisesti. Läpi ottelun FPS oli enemmän tai vähemmän purjeessa ja Jokipojat sai rakenneltua pahoja paikkoja Tommi Kelan maalille, mutta Kela hoiti tonttinsa mallikkaasti. FPS:lta onnistui myös ykköskenttä Matti Raunio - Jouni Kulonen - Toni Ronkainen, joka piti vauhtia päällä vaihdosta toiseen.

Selvästi Jokipoikien paras ryhmä ottelun alussa oli Juhana Revon kentällinen, mutta loppua kohti kolmikko hieman hyytyi. Sinikuuppa Lauri Heinonen oli erittäin pirteällä pelipäällä läpi ottelun ja oli varsin positiivinen ilmestys mustapaitojen riveissä. Heinosen kentässä pelannut TPS-apu Tuukka Pulliainen onnistui myös illassaan, tällättyään 1+1 tehot taululle. Puolustajapari Miika Haapala - Arttu Käyhkö oli totutun varmassa iskussa.

Kokonaisuudessaan pelistä ei hirveästi positiivista käteen jää, sillä tasoltaan kiekkoilta ei ollut kovin kummoinen. Illan selvästi paras oli tuomari Teemu Leppänen, joka piti pelin hyvin hallussa ja piti linjansa ihailtavan hyvin alusta loppuun.