FPS ryösti voiton Jukureilta

MESTIS / Raportti
Forssan Palloseuran kauden kovavauhtisimmassa kotiottelussa näytti pitkään siltä, että Jukureiden painostus tuottaa tulosta. Maali roikkui ilmassa pitkään, mutta FPS piti pelisysteemistään kiinni ja selvisi jatkoajalle asti. Jatkoajalla FPS sai ensimmäisen paikkansa sitten toisen erän ja ainoasta paikasta Antti Piiroinen toimitti kiekon verkkoon.

Ottelu starttasi varsin kovavauhtisena ja fyysisenä. Laidat ryskyivät molemmissa päissä ja "coast to coast" mentiin melkoista vauhtia. Ottelun alussa suurinta huomiota herätti forssalaisittain suuri yleisömäärä, sillä junioreiden kannustuskilpailun myötä myös vanhemmat olivat tulleet hallille ja yleisömäärä oli kauden korkein. Junnut pitivät myös kiitettävää meteliä hallissa, sillä ensimmäistä kertaa tällä kaudella Forssan jäähalli tuntui muulta kuin kirkolta.

Jukurit pääsi kokeilemaan ylivoimansa tehokkuutta avauserässä peräti kolme kertaa, kun Anssi Rantanen istui yhden kakkosen ja Tomi Källarsson kaksi. Jukureiden ylivoima oli kuitenkin hampaatonta, eikä FPS:lla ollut ylitsepääsemättömiä ongelmia näennäisen painostuksen pysäyttämisessä. Ville Salmiselle tuli töitä tasaiseen tahtiin, mutta varsinaisiin tuhannen taalan paikkoihin vierailijat eivät päässeet. Avauserässä paras forssalaistilanne osui Jarno Kantelukselle, mutta yksin läpi päässyt Kantelus ei kyennyt ohittamaan Mikko Strömbergiä.

Toisessa erässä hurja vauhti jatkui. Aivan erän alussa Jukurit oli niskan päällä ja Tero Koponen pääsi aivan avopaikkaan maalin eteen, mutta Salminen hoiti tilanteen patjatorjunnalla. Ville Hyrkäksen ja Markku Erholtzin jäähyjen myötä FPS pääsi paremmin peliin mukaan. Ylivoimillaan FPS ei merkkitekoihin kyennyt, mutta Erholtzin jäähyn jälkeen kotijoukkue kävi lähellä. Strömberg kyettiin ohittamaan, mutta lopulta Marko Ronkaisen suupaisu löysi tiensä tolppaan.

Ronkaisen tilanteen jälkeen peli alkoi taas kääntyä vieraiden hallintaan. Jukurit pystyi hallitsemaan kiekollista peliä helposti, mutta edelleen vierailla oli vaikeuksia päästä todellisiin maalintekopaikkoihin. Toisessa erässä Jukureiden ylivoima sentään toimi hieman avauserää paremmin, mutta loputon kiekon siirtely päätyi usein siniviivan väärälle puolelle.

FPS selviää jyrän alta

Kolmannessa erässä jäällä oli vain yksi joukkue. Jukurit dominoi kiekollista peliä suvereenisti koko kolmannen erän, eikä FPS saanut ensimmäistäkään maalintekopaikkaa. Suurta ihmetystä herättävät Strömbergille lasketut neljä torjuntaa.

Ensimmäinen todellinen maalintekopaikka Jukureille kuitenkin syntyi vasta 48:n minuutin pelin jälkeen, kun Toni Ronkaiselle sattui paha kiekonmenetys omassa päässä ja Tero Tourunen pääsi nousemaan maalin sivustalta Salmisen maalille. Kuitenkin hieman tuurillakin Salminen sai Tourusen aikeet estettyä. Pian tämän jälkeen Jani Väänäsellä oli mahdollisuus viedä Jukurit johtoon, mutta Salminen koppasi kauniisti Väänäsen b-pistevedon.

53:n minuutin kohdalla FPS-puolustukselle tuli sen illan suurin kardinaalimunaus, kun Jussi Kulmala menetti kiekon keskialueella. Jukurit pääsi 3-1-hyökkäykseen, mutta kiekko ohjautui yli, kun Asko Rantanen heittäytyi uhrautuvaisesti kiekon eteen. Kotijoukkue joutui vielä ahtaammalle Timo Willmanin otettua turha kakkonen työnnettyään Jussi Timosen maalin kehikkoa päin viisi minuuttia ennen erän loppua. Jukureiden ylivoima oli kuitenkin varsin tehotonta, eikä edes kunnon laukauksia saatu aikaan erikoistilanteessa.

FPS tyytyi odottelemaan jatkoaikaa ja oli jo erittäin tyytyväinen yhteen saatuun pisteeseenkin. Niin oli myös kotiyleisö, joka innostui peräti osoittamaan suosiotaan summerin soitua.

Jatkoaika toi ratkaisun - mutta varsin yllättävään päähän. Jukureiden Tuomo Jormakka pääsi laukomaan b-pisteeltä heti jatkoajan alussa, mutta Salminen ei ollut ohitettavissa. Lopulta pelikello pysähtyi aikaan 62.43, kun maalitykiksi viime aikoina ryhtynyt Antti Piiroinen otti ohjat omiin käsiinsä. Piiroinen veti oman reboundinsa sisään ja takasi FPS:lla kaksi tärkeätä sarjapistettä.

- Siinä "Wilu" antoi laidasta siniviivalle kiekon ja pääsin 1-1 -tilanteeseen. Pakki oli vähän seisovilla jaloilla ja pääsin kiertämään, eikä Strömberg saanut ihan kopattua sitä ekaa vetoa. Toisen sitten vedin sinnepäin ja toivoin parasta, illan sankari kertasi voitto-osumaa.

Puolustus voiton avaimena

FPS:n oli tarkoitus lähteä peliin puolustuksen kautta, ja ensimmäistä kertaa kotijäällä taktiikkaa toteutettiin erinomaisesti. Vaikka Jukurit kykenikin toisinaan täysin dominoimaan kenttätapahtumia, niin kuitenkin FPS:lla oli siniviivan oma puolisko aina hallussa. Jukureiden hyökkäykset ajautuivatkin usein kulmiin, eikä kulmista kovin usein maaleja tehdä.

- Niinhän se oli tarkoitus toteuttaa, että vastaiskuista hoidetaan ja näin sitten kävikin. Puolustuksen kautta pelattiin ja hyvin pelattiinkin, sillä vaikka Jukurit varsinkin kolmannessa erässä hallitsi, niin pystyttiin pitämään aika hyvin sektorilta pois, Piiroinen kommentoi.

Tänään nollapelin pelannut Salminen ei joutunut esittämään aivan maagisia otteita maalillaan, sillä Jukurit ei aivan parhaille vetopaikoille päässyt. Salminen otti ne mitä tuli erittäin varmasti ja kahden viime ottelun torjuntaprosentti 97.5% lienee mukiinmenevä. Mestis-maajoukkueessakin käynyt Tommi Kela saa tehdä tosissaan töitä, että kaksikon välillä pysyy tasapaino.

- Maalivahtipelihän meillä on nyt ollut ihan loistavaa, kun Ville koppaa ja Tommi koppaa. Ihan sama kumman laittaa, niin aina homma toimii, Piiroinen suitsutti koppareita.

Pelaajistosta Henri Pekkola esiintyi varsin yritteliäästi läpi ottelun, kuten myös viimeiseen erään kakkoskenttään nostettu Mika Tasala. Tsekkilaituri Martin Lamich joutui jättämään pelin kesken ilmeisesti ärtyneen alaselän takia, jonka vuoksi hän ei ollut pelin alkaessakaan aivan sataprosenttisessa pelikunnossa. Takalinjoilla Tomi Källarsson vaikutti varsin hyvältä, sillä kolmen kuukauden tauko ei juuri miehen otteissa näkynyt. Källarssonin pakkiparina pelannut Willman jakoi pommeja ympäri kenttää ja piti yleisön lämpimänä, mutta pariin otteeseen Willman oli varsin pahasti myöhässä omassa päässä.

Vajaamiehinen Jukurit tuskailee

Jukureiden suurin ongelma viime aikoina on ollut maalinteko, eikä ongelmaan ratkaisua löytynyt Forssassakaan. Maalinteko-ongelmaan väliaikaista lievitystä toi seitsemän maalia, jotka iskettiin Ahmojen verkkoon, mutta ahmaottelua lukuunottamatta Jukureiden viimeisestä yli kahden maalin ottelusta on jo pitkälle yli kuukausi aikaa. Jukurilaituri Antti Laakso ei mennyt allekirjoittaneen lankaan vanhasta rouva Fortuna selityksestä, vaan tuumasi lähinnä itsessä olevan vian.

- Onhan se osittain tuuristakin kiinni, mutta eiköhän tässä pääasiassa ole peiliin katsomisen paikka. Vain Ahmoja vastaan ollaan pystytty tekemään yli kaksi maalia ties kuinka moneen otteluun, joten ei tässä juuri leijumaan pääse, Laakso ruoti pelin jälkeen.

Tänäänkin vastuunkantajat olivat hieman hukassa, ja siirtelyä varsinkin ylivoimilla harrastettiin varsin aktiivisesti. Aina ei selvästä vetopaikastakaan vedetty, vaan syötettiin seuraavalle miehelle, joka olikin jo kohta merkattu.

- Maalivahtipeli on kyllä ollut erittäin kunnossa. Veskarit ovat pelanneet hyvin, mutta me muut ei olla paljoa maalien muodossa autettu. Vaikea pelejä on voittaa, jos tekee nolla maalia, Laakso kehui tänäänkin hyvin pelannutta maalivahti Mikko Strömbergiä.

Jukureilta olivat tänään sivussa vakioleikkauspotilaiden lisäksi Petri Lehtonen, Tomi Lindfors ja Miro Laitinen. Tämä jätti joukkueen kahden varsinaisen sentterin varaan, joten juonikkuutta pelistä puuttui osittain miesvajeen takia.

Joukkueet kohtaavat uudelleen jo lauantaina, kun FPS saapuu Mikkeliin testamaan Jukureiden kotivireen.