Jukurit ratkaisi alkupuoliskolla

MESTIS / Raportti
Mikkelin Jukurit jatkaa voitokasta menoaan Mestiksessä kaadettuaan FPS:n sen kauden kotiavauksessa. Jukurit hyödynsi armotta kotijoukkueen uinahtelut omalla alueellaan ja pelasi rautaisen vahvaa alivoimapeliä silloin kun pelin voitosta vielä tosissaan taisteltiin.

Alku oli tunnustelevaa kun kumpikin joukkue yritti aistia pelin henkeä ja vallitsevaa tuomarilinjaa. Varovaisuudesta huolimatta vieraiden Andreas Sundin onnistui hankkiutumaan jäähypenkille jo ensimmäisellä minuutilla ja pari minuuttia tämän jäähyn päättymisestä Simo Mälkiä kirjautti ensimmäisen illan kolmesta rangaistuksestaan. Jukureiden pieni huolimattomuus alivoimalla avasi Jussi Tapiolle mainion tekopaikan ja ketjukaveritkin pääsivät vielä karoille, mutta eivät pystyneet ohittamaan Jukureiden maalille komennettua Kai Tillasta.

Myös virkaveli Tommi Kelan maalilla alkoi tapahtua yhdeksännellä peliminuutilla. Tomi Lindforsilta viimeistely ei vielä onnistunut, mutta aloituksia pelin alussa täysin dominoinut Jukurit kaivoi seuraavasta kiekon itselleen ja Jonne Hattusen avustuksella Ossi Pellinen pääsi sutaisemaan kiekon lähietäisyydeltä Kelan alta maaliin. Seuraavilla minuuteilla Hattusta käytettiin jälleen pujottelukeppinä, mutta tätä seuranneet napakat Jukurilaukaukset kilpistyivät Kelaan.

Viitisen minuuttia ennen erän päätöstä Jukureille avautui ottelun ensimmäinen kahden miehen ylivoima Lasse Lintulan ja Anssi Rantasen miehittäessä jäähyboksia. Jukurit pitivät kiekkoa hyvin hyökkäysalueella noin minuutin mutta painostus päättyi Mälkiän sihdatessa kiekon Kelan hanskaan. Seuraavaa forssalaisjäähyä seurasikin jo takaiskumaali. Alivoimalla pelatessaan joukkue ei uskaltanut ottaa puolustuspäässä miestä tarpeeksi kovaa ja Kaj Öhberg sai pelattua kiekon Sundinille, joka otti pari potkua kohti maalia sivaltaen sitten kiekon jälleen Kelan jaloista maaliin.

- Ekassa erässä näkyi hyvin miksi Jukurit on tämän sarjan suosikkien joukossa. Tulee mieleen jopa liigatasoinen joukkue siitä, kuinka he pystyvät rankaisemaan muutamista virheistä ja pienistä tilan antamisista. Erä oli meiltä monella tavoin hyvä, mutta kuitenkin tulostaululla oli lukemat 0-2, kertasi FPS:n valmentaja Karri Kivi ottelun jälkeen.

Jukureilla kahdeksan laukausta maalia kohti, niistä kolme sisään

Mailahäirinnän tiukka karsiminen istutti toisen erän alussa kotijoukkueen Anssi Rantasta ja Joni Kujalaa sekä vieraiden Tuomas Tikkasta jäähyllä. Rangaistukset olivat täysin nykylinjausten mukaisia, mutta paljon kokeneen forssalaisyleisön täytyy nähdä vielä useita pelejä tottuakseen nykymenoon, joka poikkeaa radikaalisti aiemmin koetusta.

Tikkasen jäähyn päätyttyä Jukurit sai painetta FPS:n kenttäpäätyyn ja muutaman näppärän siirron jälkeen Tuomo Kortelaisen onnistui toimittaa laatta reppuun Kelan samanaikaisesti kaatuessa selälleen maalinedusruuhkassa. FPS:lle tarjoutui hetken päästä yli minuutin mahdollisuus kahden miehen ylivoimaan, mutta mahtava tilaisuus hukattiin ja harvat vedot kohti Tillasta lähtivät auttamattoman kaukaa.

Vielä ennen ottelun puoliväliä FPS:n kakkospakkiparin Markus Nordlund – Jonne Hattunen puutteelliset puolustustaidot tulivat armotta esiin, kun Esa Hämäläinen nousi puolivauhdilla laitaa pitkin yli keskialueen murtautuen pakkien ihmetellessä lopulta maalin kulmalle. Nousun päättänyt laukaus painui maaliin asti, kun Kelalta jäi taas ylimääräistä tilaa johonkin alanurkkaan.

Löysäilyn jälkeen FPS sisuuntui toden teolla ja loi Jukureiden alueelle seuraavien minuuttien aikana kovaa mylläkkää. Maali jäi silti yhä haaveeksi. Lähimpänä oli Anssi Rantanen, joka näyttävän sisäänajonsa päätteeksi kumautti ranteella kiekon maalikehikkoon. Painostuksen seurauksena Petri Lehtonen ajettiin jäähylle, mutta päästessään sieltä hän kävi iskemässä Jukurien viidennen osuman FPS:n kakkoskentällisen jäätyä pahasti nalkkiin omalle alueelleen.

FPS:llä pari onnistunuttakin ylivoimapeliä

Hukattuaan jo yhdeksän ylivoimamahdollisuuttaan FPS:llä vihdoin natsasi. Ilkka Kallioisen jäähy ehti vanhentua kahdeksan sekuntia kun Jarkko Hattunen sai kiekon viivaan Markus Nordlundille joka kovalla lämärillä niittasi kiekon tolppien väliin.

FPS:n toistakin maalia todisti jäähypenkillä Jukuripelaaja, tällä kertaa Petri Lehtonen. Nordlund toi kiekon hyvin alueelle ja vapautti kauniisti Jussi Tapion joka käänsi rystyltä kiekon toisen ja viimeisen kerran ohi Tillasen. Maalin jälkeen plusmerkkisen alun Jukuripestilleen saanut Reijo Ruotsalainen otti aikalisän herätelläkseen joukkuettaan.

Erän ja samalla ottelun loppu sujui edelleenkin FPS:n lievästi hallitessa peliä. Viimeisiksi tilastomerkinnöiksi jäi ainoastaan jäähyjä, joita viimeiseen kymmeneen minuuttiin mahtui neljä kappaletta.

Valmentajien summauksissa kiitosta tuomareille

Vierailu Forssaan sujui Reijo Ruotsalaisen joukkueelta yhtä hyvin kuin kauden kaksi aiempaakin ottelua.

- Peli oli juuri niin vaikea kuin ennalta ajattelimmekin. Käytiin joukkueen kanssa läpi, että FPS tulee kovaa alussa jolloin on oltava valmiina. Peli oli siinä määrin hanskassa, että heti alussa saimme maaleja.

- Kolmannessa erässä FPS löi vielä hyvin painetta mutta erittäin tyytyväinen olen saamiimme kahteen pisteeseen täältä. Tuomarilinjaa sisäistetään koko ajan paremmin. Nyt jäähyjä tulee paljon molemmille joukkueille, mutta pelaajat oppivat vähitellen välttämään pikkurikkeitä, ennakoi Ruotsalainen vankan kokemuksen turvin.

Toiselle kokeneelle tekijälle, Karri Kivelle eniten tyytyväisyyden tunnetta toi päätuomari Jussi Leppäsen suoritus.

- Tuomarilinja oli tänään hyvä. Juuri sellainen linja, jolla peliä putsataan. Ei ollut sellaista toimintaa, mitä edellisissä otteluissamme olemme kokeneet, joissa jokaisesta kaatumisesta lensi joku pihalle.

- Kolmannessa erässä saatiin peli kulkemaan, mutta vain voittoja tavoitellaan ja pelit ratkaistaan eri lukemissa kuin siinä vaiheessa oli tulostaululla. Tappiot syövät aina fiilinkiä ja seuraavaan otteluun tulee edellisestä mukaan paha mieli koska hävittiin. Maalin edustalla tapahtuu näiden pelien ratkaisut ja on olemassa ne tietyt hetket joissa pitää onnistua, Kivi alleviivasi.

FPS jatkaa pelejään torstaina HeKin vieraana Heinolassa. Jukurit puolustaa sarjan kärkipaikkaansa seuraavan kerran samana päivänä Jokipoikien saapuessa Kalevankankaalle.