FPS jaksoi vain yhden erän

MESTIS / Raportti
Tehokas erikoistilannepelaaminen ja forssalaisia laajempi pelaajamateriaali olivat Salamoiden aseet, kun joukkue avasi kauden voittotilinsä kotiavauksessaan maalein 4-1. Vajaakuntoinen FPS käväisi johdossa Jouni Kulosen komealla maalilla, mutta ei avauserän jälkeen pysynyt kirkkonummelaisten vauhdissa mukana.

Ottelu oli kaksijakoinen. Avauserä oli erittäin tasainen ja näytti siltä, että sarjapisteistä kehkeytyy tiukka vääntö. Jatkossa Salamat heilutteli tahtipuikkoa kuitenkin yksin, eikä vihreäpaitaisella FPS:llä ollut kahden jälkimmäisen erän aikana kuin tasan yksi todellinen maalipaikka.

Kotijoukkue oli edellä etenkin erikoistilannepelaamisessa. Neljästä ylivoimamahdollisuudestaan Salamat viimeisteli kahdesti, eikä kolmaskaan ollut kaukana. FPS:lle sen sijaan oli tuskien takana saada kiekkoa edes haltuun hyökkäysalueella. Kerran onnistui, ja silloin heilahti maaliverkkokin, joten tehot ainakin olivat kohdallaan.

Ottelun loppupuolella näkyi myös forssalaisten kehno terveystilanne. Kun kolme avainpelaajaa puuttui, pari pelaajaa kärsi flunssasta, eivätkä uudet vahvistukset ole vielä parhaassa iskussaan, ei FPS löytänyt mistään sellaista vaihdetta, jolla se olisi voittotaistoon enää yltänyt, kun Salamoiden Tomi Karlsson kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla 3-1-maalin tekaisi.

- Oltiin jopa vastustajaa valmiimpia avauserässä, mutta jäätiin täysin jalkoihin toisessa ja kolmannessa erässä. Tässä on meidän taso tällä hetkellä. Viikko sitten saatiin joukkue kasaan ja on paljon keskenkuntoisia pelaajia, FPS-luotsi Kai Rautio totesi.

Pelikieltoisen laitahyökkääjä Martin Lamichin ja puujalkaa potevan puolustaja Teppo Tuomasen lisäksi FPS:ää vaivaava flunssa-aalto oli kaatanut Heikki Saarisen pois kokoonpanosta.

Kuloselta komea

Avauserässä mentiin siis vielä tasatahtia. Salamoista hyviä paikkoja järjestelivät Viktor Blinov, Simo Romo hyökkäyspään aloitusvoitollaan ja Pentti Nöyränen loistosyötöllään, mutta Aleksander Petrov, Sami Tervonen ja Thomas Heinrichs eivät onnistuneet viimeistelyssä.

Forssalaisista Antti Piiroinen tuhlasi kahdesti, ja Rami Jokinen tarjoili pelipaidan taas vaihteeksi päälleen pukeneelle Marko Ronkaiselle, joka kilautti pienestä kulmasta tolppaan.

Erän lopulla Salamat joutui tappamaan kolme alivoimaa putkeen, mutta oli siitä huolimatta pitkään lähempänä maalintekoa ollut joukkue. Tuomas Tikkanen nimittäin nappasi komean aloitusvoiton hyökkäyspäässä, Markku Laine laukoi hyvin, ja kärkäs Jarno Niinimäki ehti vielä vaarallisesti irtokiekkoon.

FPS ei saanut viiteen ylivoimaminuuttiinsa aikaiseksi kuin pari pitkää kiekkoa, mutta kun joukkue lopulta kuvion kasaan sai, oli jälki tuhoisaa. Toni Ronkainen vippasi pikkumustan b-pisteelle, ja Jouni Kulonen laukoi suoraan syötöstä komeasti maalin yläkulmaan. Salamat-vahti Simo Vehviläinen ei mahtanut mitään.

- Alla ollut tappiopeli painoi mielessä ensimmäisessä erässä. Alkuun oli ok-peliä, mutta kaveri pääsi painamaan kun tapettiin jäähyjä. Kokonaisuutena erä selkeästi vieraille, arvioi Salamoiden valmentaja Vesa Surenkin.

Karlsson penkiltä kahteen maaliin

Jatko oli varsin yksipuolista. Salamat oli heti tauon jälkeen huomattavasti pirteämpi osapuoli, mutta tekopaikat jäivät hieman puolittaisiksi, kunnes ylivoiman autuus koitti.

FPS joutui erässä kahdesti alivoimalle, ja yhtä monta kertaa Salamat iski maalin. Ensin pommitti viivasta puolustaja Juuso Akkanen, ja Viktor Blinov oli kärppänä jatkamassa irtokiekon sisään, ja kahdeksan minuuttia myöhemmin Heikki Laine iski kiekon läheltä sisään saatuaan nappisyötön maalin takaa. Maali osui oikealle miehelle, sillä energinen Laine teki kaukalossa valtavan työmäärän joukkueensa eteen.

- Vähän putosi taakkaa harteilta, löydettiin juonta peliin ja väännettiin peli meille, totesi Surenkin.

Vaikka erä vahvasti salamamerkkinen olikin, ei forssalaisten ainoa maalipaikka ollut yhtään hullumpi. Matti Raunion ja Tuomas Ilolan nopeassa hyökkäyksessä kiekko käväisi joko tolpassa tai ainakin lähellä sitä.

Heti kolmannen erän aluksi Tomi Karlsson nousi vauhdilla laidasta ja pujotteli näppärästi kiekon aina maaliin asti.

FPS ei kiriä aikaiseksi saanut, mutta Salamat oli lähellä kasvattaa maalitiliään ylivoimalla, kun Aleksander Petroville pelattiin avopaikka maalin eteen.

Viimeisenä oljenkortenaan vihreäpaitaiset vierailijat yrittivät ilman maalivahtia, mutta Antti Piiroinen ei onnistunut voittamaan hyökkäyspään aloitusta Simo Romoa vastaan, ja pian kiekko oli tyhjässä forssalaismaalissa. Viimeistelijänä oli kahden maalin iltaa viettänyt Karlsson, ja edellisen maalin tapaan ketjukaverit Romo ja Tervonen nappasivat syöttöpisteet. Avauskierroksella huilannut ketju olikin kaukalon pirteimpiä.