Sompin terävyys FPS:n turmana

MESTIS / Raportti
Teemu Somppi juhli kypärätempulla KooKoon kukistaessa FPS:n 5-3 (1-1, 2-0, 2-2). Seitsemästä ensimmäisestä pelistään vain yhden voittanut kotijoukkue jatkoi kapuamistaan sarjataulukossa, ottaen jo kolmannen peräkkäisen voittonsa.

Kaikissa kaudenalusveikkailuissa Mestiksen hännänhuipuksi veikattu Forssan Palloseura on näyttänyt alkukauden aikana pitkää nenää epäilijälle jos toisellekin. Kouvolasta viherpaitojen pistepussi ei saanut lisätäytettä, mutta tappiosta huolimatta joukkue todisti, ettei aiempia neljää voittoa voi pitää vahinkoina.

Ottelun ensimmäiset seitsemän minuuttia mentiin KooKoon komennossa. Heti toisella minuutilla isännät karkasivat 2-1-hyökkäykseen Antti Aaltosen lapsuksesta, mutta Janne Kurikka torjui Tappara-laina Ilpo Salmivirran vedon. Painopiste pysyi forssalaisten päädyssä, kun Tommi Välimaa joutui koukkimaan vahvasti kiekon ylöstuoneen Valtteri Skytän nurin.

Alivoiman tapettuaan FPS otti kuitenkin otteen pelistä. Kiekko ja miehet liikkuivat vinhaa vauhtia, aiheuttaen jatkuvasti päänvaivaa KooKoo-pakistolle.

– Hallitsimme ensimmäistä erää. Liike oli ylhäällä, pysyimme hyvin mukana ja saimme muutaman maalipaikankin, forssalaisluotsi Mikko Sokka kertasi.

Avausmaali olikin Palloseuran ykkösviisikon luistelunäytöstä. Tuomas Gärdström ja Jani Keskinen koittivat säntäillä parhaansa mukaan vikkelän Toni Ronkaisen perässä; vippi takatolpalle ja Jaakko Kolarilla oli edessään pelkkä muodollisuus.

Erinomaisen alkukauden pelannutta Palloseuraa ei varmastikaan aliarvioida enää millään Mestis-paikkakunnalla. Yllättämään vauhdikkaaseen ja kiekolliseen peliin pyrkineet viherpaidat pystyivät kuitenkin Kouvolassakin.

– Valmistin joukkuetta peliin vähän väärin. Odotin FPS:n tulevan peliin vähän passiivisemmin, mutta se tulikin todella ärhäkkäästi. Menetimme avauserässä paljon kiekkoja omalla alueella ja keskialueella, Reijo Mansikka myönsi.

Hermokontrolli hukassa

Ensimmäisen erän jälkeen taululla komeilivat kuitenkin KooKoon kannalta onnekkaasti 1-1-lukemat. FPS tuhlasi ensin yhden ylivoiman ja päästi isännät iskemään alivoimalla toisen puolivälissä. Jussi Kulmala missasi purkukiekon keskialueella ja KooKoo pääsi 2-1-hyökkäykseen. Reino Soijärvi malttoi odottaa – ja tällä kertaa oli Teemu Sompin vuoro kiittää, kumartaa ja kopauttaa kiekko takatolpalta reppuun.

Melkoisella haitarilinjalla jäähyjä puhallellut Emil Bruins Slot antoi vielä avaimet vieraille, kun Palloseura sai pelata avauserän viimeisen minuutin kahden miehen ylivoimalla. Mahdollisuus valui kuitenkin turhaan siirtelyyn ja KooKoo pääsi pälkähästä punomaan pukukoppiin uusia juonia.

Toisessa erässä sävelet olivat varsin toiset, sillä nyt jäähypenkkiä joutui kuluttamaan vierasjoukkuekin – eikä suhteellisen kapealla materiaalilla painavan FPS:n pohkeista löytynyt avauserän kaltaista puhtia. KooKoo sen sijaan sai peliään paremmalle mallille ja ratkaisi ottelun kahdella erikoistilannemaalillaan.

– Vastustaja rupesi toisessa erässä koppailemaan, eikä meillä hermot pitäneet, harmitteli Sokka.

Johtoon KooKoo siirtyi tasavajain pelatessa ajassa 22.14. Tappara-puolustaja Jussi Halme kääntyi hyökkäysalueella ja syötti Aapo Lampiselle maltilla parhaaseen vetopaikkaan. Nuori laitahyökkääjä merkkautti tililleen kauden neljännen maalinsa, vaikka Janne Kurikka räpyläänsä väliin ehti saadakin.

3-1-johto syttyi taululle erän lopussa osin onnekkaastikin. Juuri ylivoimalle päässeellä kotijoukkueella oli vaihto kesken, kun Tatu Katteluksen lähettämä kiekko ajautui maalin edustalla päivystäneelle Sompille. Kiekko oli jo karata illan sankarin lavasta, mutta niin vain maalitykki sai veivatuksi molarin maltilla jään pintaan ja nostettua kiekon kattoon.

Mikko Sokka oli ottelun jälkeen harmissaan Sompin toisesta osumasta, jonka näki ottelun ratkaisuna.

– Välillä jouduttiin pelaamaan kuutta-seitsemää pelaajaa vastaan, mutta tuomarilla ei ollut kai rohkeutta viheltää. Kyllä nuo pitäisi huomata, kun tuomareille näistä kerran jotain maksetaankin. Selkärankamme katkesi ja sytytyslanka loppui tuohon kolmanteen maaliin.

Somppi keräsi kehut

Tunteet kuumenivat jo ottelun toisessa erässä, eikä nuori Bruins Slot saanut pelaajia kuriin. Lähimpänä mylly oli, kun taklauksesta kimpaantunut Tommi Välimaa ryntäsi Kimmo Haapa-aron niskaan. Ilpo Salmivirta puolestaan huitaisi vaarallisen näköisesti maalineduskahinassa FPS-pakkia mailallaan kasvoihin ja Jaakko Kolari otti tyhmääkin tyhmemmän käytöskympin laukomalla kiekkoa paitsiovihellyksen jälkeen.

Jäähypenkki tuli tutuksi KooKoo-pelureille kolmannessakin erässä, mutta Sompin ajassa 49.06 syntyneen kolmannen maalin jälkeen voittajasta ei enää ollut suurempaa epäselvyyttä. Vahvasti päätöserässä esiintyneet isännät olivat ehtineet saada jo muutamankin mylläkän FPS-maalille ennen kuin kypärätemppuilija onnistui ruuhkan keskeltä.

– Somppi elää maaleista ja on löytänyt nyt hyvän vireen. Katteluksen kenttä oli muutenkin vahva ja Grahn jälleen tosi hyvä, kehui Mansikka illan onnistujia – joista Kattelus tosin ehti tuhriakin muutaman makoisan paikan.

Muuten varman pelin pelanneen Grahnin iltapuhteeseen mahtui tosin yksi totaalisen synkkäkin hetki. Turhautumistaan tuomarille valittamalla purkanut vierasjoukkue nimittäin nousi vielä kahden maalin päähän täydellisellä lahjamaalilla. Puolivaloin tilanteen pelannut maalivahti päästi päädystä pompanneen kiekon ohitseen ja maalin eteen, josta Aleksi Sillanpää sai siirtää sen tyhjiin.

Lisäjännitystä tuli vielä, kun FPS pääsi ylivoimalle kolmisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Yrityksellä oli kuitenkin nolo loppu, kun Mikko Liukkonen nappasi kiekon FPS-pelurin lavasta puolustussinisellä ja karkasi läpiajoon. Maali oli jäätävä suoritus, sillä Liukkonen veti harhautuksessaan käsijarrun päälle viime hetkellä ja ujutti kiekon sisään kylmähermoisesti.

Forssalaiset saivat vielä pelin viimeisellä minuutilla aikaiseksi lohdutusosuman – pompuilla, joista moni biljardinpelaajakin olisi kateellinen. Jussi Kulmalan lämäri nimittäin pomppasi KooKoo-hyökkääjän mailan varresta takatolpalle ja Pekka Raution kautta Tommi Välimaalle maalin vapaalle kulmalle.

taustaa

Tarkiainen sivussa pitkään
[lue lisää]

Hanat auki

KooKoo on vähitellen nousemassa tasolleen. Peli on kulkenut koko syksyn, mutta maalinteon kanssa on ollut ongelmia. Nyt nipusta löytyy ratkaisijoita. Kouvolalaisluotsi olikin luonnollisesti tyytyväinen kolmannen peräkkäisen voiton jälkeen.

– Näyttää maalihanat aukeavan. Upeita maaleja tehtiin tänään, kehui Mansikka.

Aiempien otteluiden perusteella lauantain koitoksen alkua kaavailtiin KooKoon ja loppua FPS:n heiniksi, mutta kävikin tismalleen toisin päin. FPS:n pyörremyrskymäinen alku ei häkellyttänyt isäntiä ja vaikka vierasjoukkue onnistuikin tekemään päätöserässä kaksi maalia, eivät oranssipaidat antaneet sille kunnon mahdollisuuksia. Johtoasemassa pelaaminen sujuikin mallikkaasti.

– Pystyimme pelaamaan yksinkertaisemmin toisessa erässä. Saimme FPS-viisikkoa rikki ja painetta maalille ja päätyyn. Kolmas erä oli todella kypsää ja viisikko oli koko ajan pelin oikealla puolella.

Erotuomari Bruins Slotin sekava linja kuumensi tunteita niin kaukalossa, katsomossa kuin lehdistötilaisuudessa. Peräti kuusikymmentä minuuttia viheltänyt raitapaita ei saanut peliä haltuun missään vaiheessa ja saikin rutkasti risuja Sokalta. KooKoolle Bruins Slot vihelsi peräti kolmetoista kakkosta, mutta voitosta nauttinut valmentaja Mansikka ei jaksanut yhtyä kritisointiin.

– Kyllä se varmaan parhaansa yritti, KooKoo-luotsi kuittasi lyhyesti.

Tuomarin piikkiin ei häviötä voitu kuitenkaan forssalaisleirissäkään panna.

– Vastustaja teki ylivoimamme aikana kaksi maalia, joten tappion syitä saa katsoa peilistä, myönsi Sokka.

FPS:n vaarallisin pelaaja oli pistepörssin johdossa jatkava Janne Jokila, vaikka henkilökohtainen pistepussikaan ei Kouvolassa lihonut. Pohjois-Amerikasta palannut hyökkääjä liikkui todella sulavasti, mutta väsyi ja turhautui aivan loppuhetkillä. Myös Ilves-peluri Tommi Välimaa väläytteli taitojaan kerran jos toisenkin, mutta istui jäähyaitiossakin kuuden minuutin verran ja jäi tasakentällisin kolme maalia miinukselle.

Kotijoukkueelta parasta peliä esitti osuutensa puhtaasti voittanut ja kolme maalia junaillut Katteluksen ketju, jossa Somppi ja Soijärvi olivat nostaneet tasoaan huimasti. Myös akseli Skyttä-Lampinen, sekä neloskentässä möyrinyt Kimmo Haapa-aro erottuivat edukseen. Timo Nurmbergin johtaman kakkoskentän pelistä sen sijaan paistoi toisinaan turhautuminen mailaviidakossa. Tsekkipakki Petr Machacek istui puolestaan kolme kakkosta.

Muutamakin kentällä nähty taistelupari pääsee mittelemään uudemman kerran voimiaan jo vajaan kahden viikon päästä Forssassa. KooKoo kohtaa välissä K-Vantaan (ensi torstaina kotonaan), FPS puolestaan kotonaan niin Jukurit (tiistaina) kuin Hermeksenkin (torstaina).