FPS:lle helpottava voitto

MESTIS / Raportti
TuTo ja Forssa nyhjäsivät tänään harvinaisen sekaisessa ottelussa. FPS vei pisteet lopulta selvin luvuin kolmannen erän ryhtiliikkeensä ansiosta.

Voitto oli maalintekovaikeuksissa rämpineille forssalaisille erittäin tärkeä. Päävalmentaja Kai Rautio kuvaili tunteitaan helpottuneen oloisena. Erityisen tyytyväinen hän oli joukkueensa maalisaldoon.

- Tämä tavallaan vahvisti sitä, että miten ne maalit tulee. Meillä kuitenkin on rajallinen määrä taitoa, rajallinen määrä kokemusta ja meillä uusia pelaajia todella paljon. Se ottaa aikansa. Me ollaan pyritty hakemaan siihen sellainen pelisysteemi, jolla me myös pystytään voittamaan. Me ollaan pelattu paremmin vieraissa kuin kotona. Se varmaan antoi siihen uskoa pelaajillekin, että tämä on se meidän systeemimme. Nyt saatiin pisteet ja meidän kuuluu jatkaa näin - pelattaisiin me sitten vaikka kuussa. Kyllä tämä helpotti. Hirveän paljon, huokasi Rautio.

TuTo koki tasan kolme takaiskua ennen kun aloituskiekkoa oli edes pudotettu. Varusmiespalvelustaan Pansiossa suorittavat Matti Kesseli, Juho Lehtisalo ja Matti Aho olivat joutuneet yllättäen leirille Kemiön luonnonkauniille saarelle eivätkä täten vahvistaneet TuToa illan kamppailussa.

Erän alku lupaili hyvää. Ensimmäinen maali nähtiin ennen kuin yleisö
ehti kunnolla istua paikoilleen. Se on harmi, koska maali oli todella
harvinaisen hieno. TuTon Jussi Sipponen nosti kiekon lavallaan ja heitti nollakulmasta salibandytähti Janne Tähkän hengessä Tommi Kelan olkapään kautta kiekon maaliin. Hienoin maali, joka Kupittaalla ollaan tänä vuonna nähty!

Mutta Forssa kuittasi vain hetki tästä. Kotijoukkueen Janne Laitilan
löysäillessä omalla puolustusalueellaan Marko Ronkainen polki läpi ja
heitti kiekon rystyltä ohi hölmistyneen Timo Kinnusen.

Hurlumhei-meininki jatkui, kun turkulaisten Ville Luoma heitti
jalkakikalla kiekon selkä menosuuntaan maalin eteen unohdetulle Tuomas
Jalavalle, mutta tämä onnistui laukomaan avopaikasta kiekon suoraan
muikkuverkkoihin.

- Tärkeä ottelu oli molemmille: neljän pisteen ottelu. Missään vaiheessa meidän peli ei ollut niiden pisteiden arvoinen. Joukkue ei ollut valmis pelaamaan tätä ottelua. Mikään ei mennyt käsikirjoituksen mukaan, manaili Anatoli Bogdanov.

Sekavaa peliä molemmilta

Tämän tilanteen jälkeen ottelun tempo ja kiekollinen taso laski kuin
lehmän häntä. Rajun alun jälkeen ottelu rauhoittui ja erän loppu kiekkoa
roiskittiin päästä päähän.

- Jotenkin sinniteltiin. Toinen erä oli todella vaikea. Se oli siinä ja siinä, että koska se tulee syliin. Se tauko teki meille hyvää; ehdittiin rauhoittumaan, arvioi Kai Rautio ottelun toista erää.

Peli oli tuskaisen näköistä molemmilla joukkueilla. Tuskaa oli
katsojillekin seurata sarjataulukon häntäpäässä roikkuvien joukkueiden
sähläämistä.

- Kaksi erää mentiin sillä vauhdilla kun puolustava joukkue salli. Heidän puolustuspelinsä oli hyvin järjestäytynyt keskialueella. Meillä oli kahden erän ajan vain sellainen odotus, että jossain vaiheessa saamme maalintekopaikkoja aivan ilmaiseksi. Kun edes jonkinlaisia paikkoja tuli, niin niistä ei ammuttu. Meillä tuli keskialueella isolla jäällä kiekonmenetyksiä ja niihin vastustaja iski kiinni koko kentän alueella, kommentoi TuTon valmentaja Anatoli Bogdanov.

Kolmas erä Forssan heiniä

Seuraavaa maalia saatiin odottaa kolmanteen erään asti. TuTon Petri
Tähtisalon otettua tyhmääkin tyhmemmän jäähyn, pääsi Forssa ylivoimalle. Maalinedusruuhkasta kiekko pomppasi Harri Suutariselle, joka potki kiekon sivuun ja sijoitti kiekon ohi jäässä makaavan mailattoman Kinnusen. FPS johtoon.

- Kyllähän me tehtiin kovasti hommia ja saatiin irti se mitä tuosta porukasta irti saa. Niin kuin kaikissa näissä meidän peleissä, niin kolmas erä on ollut selkeästi se parhain, kuvaili Fopsin Rautio pelin kulkua.

Anatoli Bogdanov koetti herätellä joukkojaan hereille aikalisällä 48
minuutin kohdalla. Se tosiaan muuttikin ottelun kuvaa - tosin Forssan
eduksi. Illan forssalaishahmo Toni Ronkainen latasi ylivoimalla
B-pisteeltä Suutarisen erinomaisesta syötöstä kiekon kolmannen kerran ohi Kinnusen. Jäähyaitiossa istui tuolloin Joni Aurasuo kärsimässä maalivahti Kinnusen kampitusjäähyä.

- Kolmas erä oli selvää katastrofipeliä. Forssa teki johtomaalin. Olin korostanut puolustuspeliä ja meidän peli oli tuossa erässä sitä kaikkea mitä se ei voi olla! Päätimme, että turhat jäähyt pois. Juuri jäähyjen ansiosta tuli Forssan toinenkin maali. Pelasimme siten miten ei voi pelata! Teimme kaiken kuten vastustaja halusi. Meillä ei ollut järjestäytynyttä puolustuspeliä eikä juuri maalipaikkojakaan. Vastustaja voitti koska oli parempi. Se on kylmä totuus. Karmeaa oli, että meillä oli taktisia virheitä mukana ja joukkue lopetti pelaamisen. Tärkeintä on, että joukkue taistelisi. Sellaista henkeä ei tänään ollut, päivitteli Bogdanov.

TuTo - tai ainakaan Bogdanov - ei vielä ollut luovuttanut. Vieraiden
Anssi Rantasen istuessa jäähyaitiossa Kinnunen vedettiin pois ja kuudella miehellä koetettiin kavennusta. Kakkoskentän sentteri Markus Ojala sai kiekon viivalla ja latasi sen komealla lämärillä ohi Forssan maalivahti Kelan.

Kotijoukkue kehitti vielä kohtalaisen kirin, mutta se loppui nololla
tavalla. Fopsin Asko Rantasen purkukiekko lipui maaliin tuskallisen
hitaasti Janne Laitilan seuratessa sitä kosketusetäisyydeltä. Ja peli oli ohi. Tai ei ihan. Turkulaisten painaessa päitään alas, Forssan Marko Ronkainen painoi vielä läpi ja heitti kiekon hallitusti ohi maalille palanneen Kinnusen.

Arvioita

TuTo oli aneeminen. Janne Laitilan ilta oli sysimusta kuin aamuinen jää asfaltilla. Harhasyöttöjä, tumpelointia viivalla orastavissakin painostuksissa, ala-arvoista sijoittautumista. TuTolta erottui pahassa mielessä Tuomas Jalava. Tiedä sitten onko moinen pelitapa syy vai seuraus kolmoskentän laidassa viilettämiseen. Tuukka Pulliainen ei oikein sopinut ykköskentän keskelle.

Ville Luoma esitti pari erinomaisen oivaltavaa syöttöä. Sääli vaan,
ettei moisia passeja nähty silloin kun Jyväskylän poika pelasi
ykköskentässä.

Kahdesta huonosta joukkueesta FPS oli parempi. Joukkue puolusti ja
lähti hyökkäyksiin päättäväisesti.
Forssan paras oli pieni väkkyrä Toni Ronkainen. Mies karvasi ahnaasti
ja oli jatkuvasti suuntaamassa vastustajan maalille. Tosin vauhtia taisi olla miehellä enemmän kuin taitoa, sillä Ronkainen oli tosin jatkuvasti jään pinnassa. Timo Willman pelasi hyvän peruspelin ja riemastutti torkkuvaa yleisöä rymisyttämällä aika ajoin Kupittaan kaukalon laitoja. HPK-laina Harri Suutarinen oli muikealla pelipäällä ja saalisti kolme tehopistettä. Forssan paidassa luisteli tässä ottelussa loistavasti pelanneen Suutarisen ohella kaksi muuta HPK-lainaa: Olli Korkeavuori ja Joni Lappalainen. Rautio valaisi heidän jatkoaan Fopsin paidassa.

- Kyllä mä olen aina ollut tyytyväinen heidän panokseensa. He tietävät, että mä keskustelen Jukka Jalosen kanssa. He ovat tähän asti näyttäneet esimerkkiä niin harjoituksissa kuin peleissäkin. Ei ainakaan yrityksestä kiikasta. Se riittää mulle, että miehet ovat täysillä mukana, Rautio selitti.

- Olli on mukana neljä seuraavaa peliä. Harri ei ole seuraavassa näillä näkymin. Jonin kanssa ollaan sovittu, että hän pelaa Salama-pelin. Ja jos jotakin HPK:ssa tapahtuu, niin herrat siirtyy välittömästi sinne. He harjoittelevat siellä ja peliä edeltävänä päivänä tulevat meidän mukaan ja hyppäävät tuohon joukkueeseen.

Päätuomari Vuohtoniemi vihelsi hyvin ja tasapuolisesti ja piti
puolivaloilla pelailevat joukkueet hyvin Herran nuhteessa.

- Kyllä TuTo yrittää ja yrittää. Olen todella iloinen näistä todella tärkeistä pisteistä. Meillä on ollut vaikeita viime viikkoja. Me ollaan palaveerattu ja miettitty juttuja. Usko on ollut kovalla koetuksella. Se on hyvä, että saatiin voitto nimenomaan vieraissa. Siitä täytyy erittäin tyytyväinen olla, totesi Rautio.

» Lähetä palautetta toimitukselle