TPS kohtaa Pelicansin - Kumman oljenkorsi ohenee?

LIIGA / Ennakko
TPS juhli voittoa edellisessä kohtaamisessa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
TPS:n ja Pelicansin toivo playoff-paikan saavuttamisesta hiipuu tappio tappiolta. Tiistai-illan ottelussa on siis kovat panokset, sillä joukkueet ovat peräkkäin sarjataulukossa, joten pisteet ovat arvossaan. TPS saisi voitolla hajurakoa Pelicansiin ja Pelicans puolestaan kaventaisi eron joukkueiden välillä vain yhteen pisteeseen. Kirjataanpa pisteet kummalle tahansa, niin molemmat tarvitsevat "apuja" myös toisaalta, sillä matkaa kymmenentenä majailevan Helsingin IFK:n vanaveteen on vielä melkoisesti.

TPS:n vuoden 2013 puolella pelaamat kaksi kolmen ottelun viikkoa ovat noudattaneet toistaiseksi samaa kaavaa. Ensimmäisestä pelistä on tullut täysi pistepotti, toisesta rankkaritappio ja kolmannesta maalin tappio varsinaisella peliajalla.

Vaikka TPS kärsi viime viikonloppuna kaksi kirvelevää tappiota, niin otteluiden anti ei ollut täysin miinusmerkkinen.

- Jokereita vastaan pelasimme hyvin ja kuten heidän valmentajansakin sanoi, niin saavat olla tyytyväisiä pisteistä. Porissa pystyimme myös hallitsemaan ottelua, mutta tällä hetkellä se ei riitä. Näistä täytyy vain oppia, että pystymme kääntämään pelejä voitoiksi, näkee TPS:n apuvalmentaja Jani Kiviharju.

Mikäli turkulaiset mielivät nousta sarjataulukossa, niin pistekeskiarvon tulee kohentua. Tiistain ottelun panokset ovat hyvin tiedossa.

- Varmasti tiukka peli on tulossa, sillä kyseessä on molemmille aika tärkeät pisteet. Kummallakaan ei ole varaa pinnoja jättää enää matkan varrelle mikäli meinaa kympin sakkiin mennä. Uskon, että niistä kolmesta pisteestä käydään kova taistelu. Se, kumpi on valmiimpi ja haluaa niitä pisteitä enemmän, varmasti ne myös vie, toteaa Kiviharju.

TPS:n vieraaksi saapuva Pelicans saavutti joulukuussa kauden pisimmän voittoputkensa, mutta vuodenvaihteen jälkeen on Pelicansinkin tie ollut totutun kivinen, sillä tammikuun kuudesta ottelustaan lahtelaiset ovat onnistuneet voittamaan vain kaksi.

TPS:n uudet pakit tekevät debyyttinsä

TPS esittelee tiistaina kotiyleisölleen kaksi uutta puolustajaa, kun kanadalainen Josh MacNevin sekä amerikkalainen Tom Preissing pelaavat ensimmäisen pelinsä. Kokeneille puolustajille on kaavailtu isoa roolia. Molemmat ovat tosin olleet jonkin aikaa pelaamatta, joten on mielenkiintoista nähdä miten hyvin pelaajat pääsevät pelirytmiin kiinni.

Molempien pakkien vahvuudet ovat hyökkäyspäässä ja kiekollisessa pelissä, joten TPS-leirissä varmasti toivotaan, että avauspelaamiseen tulisi heidän myötään rauhallisuutta ja varmuutta. Aiemmin TPS:n pakistoa on pystytty horjuttamaan aktiivisella karvauksella, joten ei olisi yllätys, mikäli Pelicans lähtisi siekailematta antamaan painetta.

Uusien puolustajien toivotaan myös tuovan ratkaisuvoimaa ja juonikkuutta TPS:n läpi kauden yskineeseen ylivoimapeliin. Viime peleissä TPS on onnistunut tekemään muutaman ylivoimamaalin, mutta useimmiten turkulaiset sortuvat siirtelemään kiekkoa, eikä laukauksia tule tarpeeksi. MacNevin ja Preissing ovat molemmat rightin mailaotteella varustettuja, joten he tuovat automaattisesti lisää variaatioita TPS:n ylivoimakoostumuksiin.

Pelicansin suurin haaste on sen omassa pelinavaamisessa. Lauantain ottelussa Kärppiä vastaan lahtelaiset olivat parhaimmillaan, kun hyökkääjät malttoivat hakea avausta alhaalta. Tällöin Pelicans-pakkien syöttöjen virhemarginaali pieneni huomattavasti lyhyemmän välimatkan myötä ja hyökkääjät saivat kiekon lapaansa olleessaan täydessä vauhdissa. Pelicansin tulee siis pystyä pitämään pelaajien väliset etäisyydet kurissa ja ylittää keskialue liikuttaen kiekkoa nopeilla, lyhyillä siirroilla.

Kun Pelicans herpaantui, menetti se otteen pelistä ja hyökkäyspeli muuttui kuskaamiseksi ja väkinäiseksi puskemiseksi. Huolta riittää, sillä lauantaina Pelicansin kiekollinen peli oli kovin räjähdysherkkää. Kärpät käänsi harhasyötöt nopeiksi vastaiskuiksi, kuten myös TPS pyrkii tekemään. Syöttöjen laadun on siis parannuttava.

Molempien maalien edustoilla nähtäneen myös ottelun kannalta ratkaiseva taisto. TPS:n pakistolla on ollut vaikeuksia maalinedustan siivoamisessa. Nyt kun kokoonpano elää uusien miesten myötä, eikä kumpaakaan varsinaisesti tunneta puolustuspelin ekspertteinä, niin turkulaisten uudistuneen puolustuskaluston valmius suojella omaa maalia on ottelun alla melkoinen mysteeri. Pelicansin olisi siis saatava tuntuva lisäannos röyhkeyttä pelaamiseensa ja ajettava maalille härskimmin niin suorissa kuin pitemmissäkin hyökkäyksissä.

Myöskään Pelicans ei lauantain perusteella ansaitse oman pään maalineduspelaamisestaan puhtaita papereita. Lahtelaisten paketti pysyy kyllä tiiviinä muodostelmana lähellä omaa maalia, mutta ongelmana on usein passiivisuus ja jämähtäminen seisoville jaloille. TPS:n hyökkäyskalusto ei tosin ole yhtä liukasliikkeinen kuin Kärppien vastaava, mutta Pelicansin tuskin kannattaa silti turhalla seisoskelulla kaivaa verta nenästään.

Kokoonpanot

TPS:n riveistä ovat vammojen takia varmuudella poissa maalivahti Antero Niittymäki, puolustajat Travis Ehrhardt ja Timo Seppänen sekä hyökkääjä Timo Salo. Lisäksi puolustaja Markus Palmroth toipuu yhä mykoplasman jälkitaudista.

Viime otteluihin verrattuna kokoonpanosta putoaa myös kaksi tervettä miestä MacNevinin ja Preissingin sisääntulon myötä. Lopulliset pakkiparit selviävät kuitenkin vasta ottelun alla, joten ei ole varmaa ketkä jäävät kokoonpanon ulkopuolelle.

Pelicansin sairastupaa miehittävät puolustajat Jonas Junland ja Jan Latvala.

Seuraa Heitä

Tom Preissing #42 |

Puolustaja

TPS sovittelee isoja saappaita 34-vuotiaan jenkkipakin jalkoihin. Alkukausi Ruotsissa ei mennyt toivottujen nuottien mukaisesti, mutta Turussa on tarjolla rutkasti vastuuta ja uusi alku kaudelle. Pystyykö Preissing nousemaan jo debyytissään johtavan pakin asemaan TPS:n takalinjoilla? Aikaa sopeutumiselle ei nimittäin liikoja ole, sillä tulosta on tultava heti.

Tyler Redenbach #91 | Peliitat

Keskushyökkääjä

IFK:n hylkäämä taitava pelintekijä löysi loppukaudeksi kodin Lahdesta. Ensimmäisessä pelissään Redenbach jäi ilman tilastomerkintöjä ja pelaamattomuus vielä näkyi, mutta Pelicansin päävalmentaja Kai Suikkanen antoi kanukille peliaikaa ottelun ratkaisuhetkillä, joten olettaa sopii, että vastuuta on tulossa jatkossakin. Vaikean alkukauden myötä Redenbachin itseluottamus tuskin on parhaalla tolalla, joten onnistuminen tehojen puolesta heti ensi peleissä olisi tärkeää loppukautta ajatellen.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Ville Vahalahti 0 4 4
2.Marko Anttila 1 3 4
3.Jarkko Hattunen 1 2 3
4.Tero Koskiranta 3 0 3
5.Brian Willsie 2 1 3
Pelicans M S P
1.Danny Richmond 1 3 4
2.Vili Sopanen 0 3 3
3.Miikka Männikkö 1 2 3
4.Jarkko Immonen 1 1 2
5.Janne Tavi 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle