Tuokkolalle voitokas KalPa-debyytti

LIIGA / Raportti
Kuopion KalPa ja Oulun Kärpät aloittivat syksyn harjoituspelit perjantaina Iisalmessa. Kankaan jäähallissa pelatussa kamppailussa kotijoukkueena toiminut KalPa oli pari potkua vierailijoitaan edellä ja korjasi avauserän maaleilla 2-0 –voiton. Ottelu oli samalla Tuomas Tuokkolan ensimmäinen KalPan päävalmentajana.

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun käytännössä parhaalla mahdollisella kokoonpanolla, joten kaukalossa kurvailivat niin paluun jäille tehnyt KalPan Sami Kapanen kuin joukkueiden ulkomaalaisvahvistuksetkin. Kuopiolaisten kokoonpanosta puuttuivat loukkaantuneet Tommi Miettinen, Kalle Kerman ja Juha Toivonen sekä nuorten maajoukkueen mukana oleva Simo-Pekka Riikola.

Kärpiltä vammat siirsivät Jari Viuhkolan, Juho Keräsen ja Juho Jokisen kauden aloitusta tuonnemmaksi. Lisäksi nuorten Leijonien Lake Placidin turnaukseen valmistautumassa oli trio Miikka Salomäki, Joonas Donskoi ja Simon Suoranta.

Maalit jäivät ensimmäiseen erään

Ottelun avausmaalin teki KalPa heti ensimmäisestä ylivoimastaan Jan Snopekin istuessa kaksiminuuttistaan. Maalintekijänä kunnostautui Ässistä Kuopioon siirtynyt Matti Kuparinen, joka ohjasi Sakari Salmisen kovan poikittaissyötön verkon perille. Toiseksi syöttäjäksi merkattiin Tuomas Kiiskinen.

Kilpipaidat karkasivat hieman avauserän puolivälin jälkeen jo kahden maalin johtoasemaan. Jäähyltä vain hetki aiemmin vapautunut Kiiskinen laukoi irtokiekon puolittaisella lämärillä Kärppien maalilla torjuneen Ville Hostikan olkapään yli. Syöttäjiksi merkattiin porilaiskaksikko Kuparinen – Salminen.

Avauserässä vielä hieman pimennossa ollut KalPan ykkösnyrkki pääsi toisessa erässä paremmin peliin mukaan. Ensin Sami Kapanen tarjoili ylivoimahyökkäyksen päätteeksi ketjun sentterille Jaakko Rissaselle paikan, mutta tulosta ei syntynyt. Hetki tästä ja Jukka Hentunen ohjasi Kapasen laukauksen tolppaan.

Kokonaisuutena maaliton toinen erä oli selvästi KalPan hallintaa. Erän alkukympillä myös Tuomas Kiiskisellä, Ossi Saarisella ja Jyri Junnilalla oli omat mahdollisuutensa, mutta Hostikka piti Kärppiä mukana pelissä. KalPan hurja rynnistys tyrehtyi Joonas Riekkisen estämisjäähyyn erän puolivälissä, mutta oululaisten todelliset maalipaikat jäivät syntymättä.

Päätöserän alkuun Kärpillä oli mahdollisuus kavennusosumaan, mutta niin Ivan Huml kuin Ville-Matti Koponenkin vetivät yrityksissään vesiperän. KalPan paikat jäivät runsaista ylivoimista huolimatta vähiin, vaikka Adam Masuhr kilauttikin kerran maalirautoja. Viimeisellä minuutilla Kärpät veti Hostikan maaliltaan, mutta Ari Ahosen nolla säilyi loppuun saakka.

Tuokkola tyytyväinen

Kokonaisuutena ottelu oli ajankohtaan nähden hyvätasoinen, vaikka päätöserässä luistin alkoikin jo painaa. Kuopiolaisten keltanokka päävalmentaja oli syystäkin tyytyväinen kauden avaukseen.

– Hyvä tapahtuma oli ja halli oli täynnä. Peliin lähtö oli hyvä ja saatiin ansaitut maalit. Toisessa erässä peli oli vähän sekavaa, mutta puolustettiin todella hyvin ja päätöserässä pystyttiin kontrolloimaan peliä, Tuokkola kertasi ja kiitti iisalmelaisyleisöä ja tapahtuman järjestäjiä.

KalPan pelissä oli nähtävissä suoraviivaisempi pyrkimys maalille ja ottelu oli paikka paikoin vauhdikasta päästä päähän –kiekkoa.

– Suoria hyökkäyksiä ja voimakkaita nousuja kulmista pyritään hakemaan aikaisempaa enemmän. Meillä oli hyviä suoria hyökkäyksiä, mutta samalla oli tyhmiä kiekon menetyksiä, eli tasapainoa tässä haetaan.

Molemmat joukkueet matkaavat ensi viikolla Keski-Eurooppaan, jolloin seurajoukkueiden European Trophy pyörähtää käyntiin. KalPa pelaa torstaina kevään MM-kisakaupungissa Bratislavassa ja lauantaina Itävallan puolella Wienissä. Savolaisten kanssa samassa alkulohkossa pelaavilla Kärpillä ohjelma on päinvastainen. Oululaiset kohtaavat torstaina Vienna Capitalsin ja lauantaina HC Slovan Bratislavan.

– Nyt lähdetään retkelle. Ei oikein tiedetä mitä siellä on vastassa ja siinä on haastetta. Jos me pystytään pelaamaan kuten tänään eka erä, niin varmaan vähän aiheutetaan heille shokkihoitoa siitä, millaista meidän peli on. Mielenkiinnolla lähdetään ja niitä pelejä odotetaan innolla, Tuokkola lopetti.