Musta surma

LIIGA / Raportti
SaiPa esitti Lappeenrannan torstai-illassa kauden parasta peliään ja uhriksi joutui Kisapuiston kaukalossa vieraisilla ollut Lukko. Aivan vailla mahdollisuuksia ei Lukkokaan ollut, mutta SaiPan esitys oli varsinkin kolmannessa erässä sellainen, että loppulukemat eivät jätä sijaa selittelyille.

Kisapuiston illassa nähtiin pelaamassa kaksi SM-liigajoukkuetta, mutta vain toisella niistä oli palava halu voittaa peli. SaiPan otteista paistoi heti alkuhetkistä sellainen valtava voittamisen halu, että lopulta murskalukemiksi lopulta menneet loppulukemat eivät olleet yllätys. Lukko oli lähes läpi ottelun SaiPaa potkun perässä, ainoastaan toisessa erässä kotijoukkueen peli yskähteli niin, että Lukko sai hallinnan pelistä.

– Me oltiin pulassa toisessa erässä. Pitkiä välejä, paljon kiekonmenetyksiä. Lukko tuli todella kovaa ja Jere [Myllyniemi] piti meitä pystyssä siinä, oli SaiPan valmentaja Ari-Pekka Selinin näkemys.

Eräs voittavien joukkueiden tunnusmerkeistä on hyvä maalivahtipeli ja sellainen nähtiin tänään SaiPan Jere Myllyniemeltä. Myllyniemi piti joukkuettaan pystyssä toisen erän vaikeina hetkinä ja lopusta huolehtivat sitten laajalla rintamalla onnistuneet kenttäpelaajat.

Simon Nielsenin liigadebyytti oli synkkä.

Molemmat valmentajat löysivät myös kenttäpelaajien otteista varsin selvät merkit siihen miksi SaiPa ottelun voitti. Siinä missä Lukon pelaajat päästivät SaiPan laukomaan kiekkoa varsin vapaasti kohti Lukon maalilla SM-liigassa debyyttiotteluaan pelannutta Simon Nielseniä, niin SaiPan pelaajat pistivät surutta itsensä likoon laukauksia blokatessaan. Paras esimerkki tästä nähtiin ottelun jo ratkettua.

– Semmoinen yksityiskohta jäi tuossa mieleen. 7-2 tilanteessa Tomi Leivo alivoimalla pistää hirveeseen lämäriin kroppaa likoon. Siinä oli juuri sitä mitä Urama olisi toivonut omalta joukkueeltaan, kertasi Selin taiston tauottua.

– Siinä oli selkeä ero, meidän miehet tasatilanteessa väistää ei tule ahneesti tilanteisiin. Toisesta joukkueesta miehet lyö tuossakin tilanteessa kroppaa likoon, siinä se on ero siihen voittamiseen, päätti Lukon käskijä Rauli Urama.

SaiPa jyräsi kaikilla rintamilla

Kotijoukkueen esityksestä ei toisen erän heikompaa hetkeä lukuunottamatta juuri arvosteltavaa löydy. SaiPan kaikki ketjut pystyivät luomaan pitkiä pyörityksiä Nielsenin maalille. Omaa kieltään SaiPan vahvasta joukkuepelaamisesta kertovat usealle eri pelaajalla jakautuneet tehopisteet. Peräti kuusi SaiPan pelaaja kirjautti pelissä kahden tehopisteen illan. Varsinkin puolustajat olivat tehokkaalla pelipäällä, sillä kaikki SaiPan kuusi puolustajaa saivat vähintään yhden tehopisteen.

Varmasti seuratuin SaiPan pelaaja illan pelissä oli slovakkipuolustaja Richard Lintner, joka pelasi ensimmäisen kotipelinsä tällä kaudella. Lintner ei jättänyt seuraajiaan kylmäksi, sillä jälleen hirmuisen jääajan kirjannut taituri tuntui ajoittain ehtivän kentällä kaikkialle. Aivan täydellisesti ei Lintnerin paluu onnistunut, sillä maali jäi mieheltä tekemättä, kaksi tolppalaukausta kertovat kuitenkin sen, että lähellä se maalikin oli.

Richard Lintner esitti vahvoja otteita läpi ottelun.

Ottelussa saatiin myös uusi nimi SM-liigan maalintekijöihin, kun SaiPan oma kasvatti Tomi Leivo iski SM-liigauransa avausmaalin ensimmäisessä erässä hienosti läpiajosta.

Lukon selvästi pirtein osa oli BBB-ketju. Kris Beechin sentteröimä kolmikko värkkäsi molemmat Lukon maalit ylivoimalla ja oli muutenkin Lukon ketjuista se, joka pystyi parhaiten pistämään kapuloita kotijoukkueen rattaisiin. Kyseinen kolmikko jäi kuitenkin lopulta liian yksin ja sekin väsyi ja tippui kyydistä, kun SaiPa lisäsi vauhtia kolmannessa erässä.

Urama oli pelin jälkeen varsin puheliaalla päällä vaikka ymmärrettävästi olikin erittäin pettynyt oman joukkueensa esitykseen.

– Siellä oli energinen SaiPa vastassa, me tiedettiin se. Siihen piti pystyä vastaamaan, mutta ei meillä ollut tänään eväitä vastata tuohon SaiPan pelaamiseen millään muotoa. Huolimattomia syöttöjä, helpot syötöt jäi antamatta, kuljetettiin pitkiä matkoja. Ei pystytty tänään pelaamaan tuon paremmin. Numerot on nuo taululla ja varmasti aivan oikeutetut.