Valmennuskaksikon erottaminen tarkkaan harkittu päätös

LIIGA / Artikkeli
Pelicans julkisti jo keskiviikkona aamupäivällä tiedon Jami Kaupin ja Hannu Järvenpään potkuista. Seura piti vielä illalla tiedotustilaisuuden, jossa hallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljanen, toimitusjohtaja Ilkka Kaarna ja maalivahtivalmentaja Pasi Nurminen kertoivat erottamispäätöksen taustoista.

Pelicans saavutti Kaupin ja Järvenpään alaisuudessa 16 ottelussa seitsemän pistettä. Kamelin selän katkaissut viimeinen korsi oli tiistain 1-6-tappio Jokereille. Hallitus kävi keskusteluja keskiviikon vastaisena yönä ja päätyi valmennuskaksikon vapauttamiseen nykyisestä tehtävästään. Duolla on ensi kevääseen ulottuva sopimus sekä seuraavan kauden optio, joka luonnollisesti jää käyttämättä.

- Ei tässä paniikkinappulaa painettu. Tilannetta on tarkkailtu kauden alusta alkaen ja kriisitietoisuudessa noin parin viikon ajan. Kaikkia muita kuin nyt tehtyä ratkaisua on mietitty aiemmin, Ilkka Viljanen kertoi.

Lahtelainen jääkiekkoyleisö on tottunut häviämiseen, mutta nyt sillä oli lupa odottaa parempaa. Seudun yrityselämäkin uskoi vahvasti kauden alla Pelicansin kasvojenpesuun.

- Hallituksen näkövinkkelistä tässä on jonkinlainen paradoksi syksyn osalta, kun kaikki muut osa-alueet ovat seurassa enemmän kuin hyvässä kunnossa. Mainosmyynti, yhteistyökumppaneiden sopimukset ja pääsylipputulot ovat menestyksestä huolimatta selkeästi yli budjetin.

- Meidän kaikki oheistoiminta kulkee niitä latuja pitkin mitä on suunniteltu. Kun yrityksessä on markkinointipuoli ja tuotantopuoli, niin tässä kohtaa tuotantopuoli on klikannut, Viljanen sanaili.

Korvaajasta ei parempaa tietoa

Kaarnan mukaan korvaavia valmentajavaihtoehtoja ei ollut tunnusteltu ennen erottamispäivää. Nyt työtä oli tehty päivän verran ja ehdokkaita oli löytynyt – sekä ulkomaalaisia että suomalaisia. Kaarna ei kuitenkaan kehuskellut, että päteviä vaihtoehtoja olisi valittavaksi asti.

Helpottava maaottelutauko koittaa puolentoista viikon kuluttua. Toimitusjohtajan mukaan uuden päävalmentajan pitäisi olla toimessaan viimeistään tuolloin. Siihen asti valmennusvastuun kantavat Kaarna, Nurminen ja seuran A-junioreiden päävalmentaja Pasi Räsänen.

- Pasi Räsänen ja Nurminen vastaavat meidän harjoittelusta. Otteluissa minä ja Nurminen olemme aitiossa. Niin tämä menee, että toimitusjohtaja kantaa päävastuun aitiossa, Kaarna selitti.

- Räsänen tuo tämän päivän kiekkotietoutta meille. Hän on A-junioreiden päävalmentaja ja päätoimisena Pelicansin palkkalistoilla, ja hänellä on valmentajakoulutus. Hän oli luonteva valinta tähän.

Toimitusjohtajan työstä parhaiten tunnettu Kaarna toimi SaiPan päävalmentajana neljä kautta ykkösdivisioonassa. Edellisen kerran hän on ollut valmennushommissa vuonna 1995. Kaarna kuitenkin uskoo, että vuodet kaukalon lähellä eivät ole hävittäneet tietotaitoa, ja pelinjohtamisen pitäisi sujua vanhasta tottumuksesta. Hän toivoo visiitin pelaaja-aitioon jäävän mahdollisimman lyhyeksi.

Ei likapyykin pesua

Pelicansin pelaajabudjetista on yhä 15 prosenttia jäljellä. Hankintoihin on siis mukavasti varaa. Ongelma on köykäinen markkinatilanne, joka ei tarjoa – etenkään Pelicansin vetovoimalla – muuta kuin bonsignoreja ja steinereita. Tällöin valmennuksen merkitys korostuu.

- Parin viikon ajan yritimme erilaisilla toimenpiteillä saada kurssia muuttumaan ja auttaa valmennusta sen mukaan, mitä olemme pystyneet. Tulimme siihen tulokseen, että homma ei ole kääntynyt, on mennyt päinvastoin huonompaan suuntaan, Kaarna painotti.

Sekä Kaarna että Nurminen vastasivat väistellen kysyttäessä syitä Pelicansin pelin umpisolmulle. Kokeneilla kiekkomiehillä oli varmasti omia näkemyksiä mielessä, mutta kumpikaan ei halunnut osoitella erotettua valmennuskaksikkoa sormella enempää kuin oli tarpeellista.

Kaupin ja Järvenpään sopimukset eivät edellytä enempää työtä seuran eteen. Muita töitä Pelicansin organisaatiossa saattaa olla tarjolla.

- Se ei ole ollut tämän päivän keskustelujen varsinainen aihe, mutta kyllä siitäkin lyhyesti puhuttiin eikä se ole täysin poissuljettu vaihtoehto, Kaarna paljasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle