Dialogi: Edessä tiukka ja tulikuuma viime kevään finaaliuusinta – kauden sensaatio haastaa konkarin niin maalissa kuin penkin takana

LIIGA / Artikkeli
Tapparalla on jälleen kova luotto Christian Heljankoon, vaikka Pelicans-leirissäkin Niklas Kokko on pelannut erinomaisen pudotuspelikevään tähän mennessä.
Kuva © Jarno Hietanen
Liiga-kausi saa kauan odotetun huipennuksen, kun finaalissa vastakkain asettuvat viime kevään tapaan Tappara ja Pelicans. Lahdessa halutaan napata revanssi Tommi Niemelän viimeisen kauden kunniaksi, mutta Tappara iskee pöytään vahvat yksilöt ja voittamisen kulttuurin.

Liigan finaalisarja käynnistyy Tampereen Nokia-areenalla lauantaina. Joukkueet ovat täysin samat kuin viime vuonna, kun hopealle viime keväänä jäänyt Pelicans haastaa Tapparan. Kummatkin joukkueet voittivat välieräsarjansa otteluvoitoin 4–1.

Jatkoajan toimittajat Elmeri Lindqvist ja Arto Määttä debatoivat sarjan kuumista väitteistä. Väitteissä keskitytään muun muassa maalivahteihin, joukkueiden päävalmentajiin sekä seurojen tausta- ja kulttuuritekijöihin.

Sarja ratkeaa maalivahtipeliin

Lindqvist: Tapparan Christian Heljanko on todella kokenut maalivahti ja hän tietää, miten voittoja napsitaan. Heljanko on voittanut Liigan puolella tuplamestaruuden Liigan sekä lisäksi Euroopan mestaruuden. Henkilökohtaisella tasolla Heljanko on saavuttanut kahtena edellisenä vuonna Liigan parhaalle maalivahdille jaettavan Urpo Ylönen -palkinnon.

Niklas Kokolta puuttuu täysin kokemus. On siis turha vielä juhlia yhden kevään ihmettä.

Määttä: Vaikka Kokko on katsomaton kortti finaaleissa, on nuorukainen kuitenkin todistanut, ettei häntä paljoa kovat ottelut huimaa. HIFK- ja Kärpät-sarjoissa maalivahti on ollut itse varmuus tolppien välissä. Kokko on tarjonnut vaikeilla hetkillä rauhallisuudellaan joukkueelle turvan.

Nyt vastassa kaukalon toisella puolella on ehkä sarja kovin veskari. En näe kummankaan joukkueen pelin kaatuvan maalivahtipeliin, mutta uskallan silti liputtaa Kokon puolesta, vaikka kokemus puuttuu. Tässä puhutaan tulevaisuuden NHL:n ykkösmaalivahdista, joten uskallan väittää, että parhaat pelit ovat vasta edessä.

Lindqvist: Tuskin nämä sarjat maalivahteihin kaatuvat, vaikka etenkin tällaisissa finaaliotteluissa yksittäisten virheiden merkitys korostuu. Heljanko on haastatteluissaan puhunut vaikeiden hetkien sietämisestä. Onko Kokko vielä valmis sietämään tällaiset hetket? Ja kyllä, kun Kokosta puhumme, hän tulee olemaan tulevaisuuden NHL-maalivahti. Hänen osaltaan parhaat pelit ovat vielä edessä, mutta suurempi kysymys on, että kuinka kaukana tulevaisuudessa?

Toki minun on pakko myöntää, että mikäli sarjassa nähdään tolppien välissä loukkaantumisia, lahtelaiset ovat silloin voitolla. Tapparan kakkosmaalivahti Eetu Randelinilla on vähemmän pelejä ja kokemusta alla kuin Pelicansin Jasper Patrikaisella. Olihan Patrikainen viime kevään finaaleissa aivan viime hetkillä tolppien välissä.

Määttä: Kokko elää tunteella pelissä ja näyttää sen myös. Siinä ovat toki uhkakuvat olemassa. Nuorukainen on kuitenkin poikkeuksellisesti todistanut, että pää kestää kyllä tiukat paikat. Heljangon lyöminen vaatii jälleen loistavia otteita Kokolta. Kokko on noussut Kärppien hylkiöstä Pelicansin sankariksi. Tälle tarinalle olisi hienoa saada täydellinen loppu.

Jos Pelicans joutuisi turvautumaan kakkosmaalivahtiin, niin Patrikainen on erinomainen varavaihtoehto lahtelaisille. Hänen kohdallaan ainoana kysymysmerkkinä on pelivire, sillä loukkaantumisen jälkeen Patrikaisella ei ole yhtäkään ottelua alla.

Heljangon torjuntapronsentti tänä keväänä on ollut huikea 93,46
Kuva © Jarno Hietanen

Tommi Niemelä on niskan päällä Rikard Grönborgiin verrattuna

Määttä: Tommi Niemelän nelivuotinen projekti huipentuu toiseen peräkkäiseen finaaliin. Hölö on ehdottomasti Lahden kaikkien aikojen paras päävalmentaja tästä finaalituloksesta riippumatta. Ensi vuodeksi Niemelää ollaan huhuissa viemässä Ilveksen pääkäskijäksi. Näenkin, että tässä on jo mainio paikka napata Tampereen herruus, vaikka seurana onkin vielä Pelicans.

Niemelä on jaksanut kärsivällisesti luottaa omaan prosessiinsa, ja alkukauden vaikeudet vahvistivat joukkuetta entisestään. Tämä juna ei pysähdy enää edes Tapparaan. Niemelä kruunaa aikakautensa Lahdessa Suomen mestaruuteen.

Lindqvist: Tapparassa tänä syksynä aloittanut ruotsalaispäävalmentaja Rikard Grönborg on pystynyt tuomaan oman pelityylinsä kirvesrintoihin onnistuneesti. Onnistuneesta sisääntulosta selkein merkki oli jo runkosarjan voitto. Grönborgin liikkuva pelitapa haastaa Liigassa aiemmin nähtyä meidän peliä ja trap-kiekkoa.

Niemelä joutuu varmasti sarjassa uuden haasteen eteen, kun Tappara pakottaa myös vastustajansa liikkeelle. Jos suoraan runkosarjaan peilataan, Tappara voitti Pelicansin kolmesti neljästä kohtaamisesta. Kuten Tampereella on useampana vuotena huomattu, Tampereen herruus ei kerro mitään kevään menestyksestä. Kaupungin herruuksia etenkin Tampereen keltavihreä puoli on tottunut muistelemaan varhaisilta kesälomiltaan.

Määttä: Grönborgille on nostettava hattua tässä vaiheessa, kun ensimmäinen kausi Suomessa huipentuu finaaleihin. Se on hyvä suoritus, vaikka Tapparalle se on ollut jo kauan arkipäivää.

Pelicans tulee hyvin paineen alta pois syöttelemällä, ja lahtelaiset tuottavat riittävät paikat voittaakseen ottelut. Viimeistelyssä on ollut toivomisen varaa viime peleissä, mutta Pelicansin etuna on, että se pystyy pelaa kaikilla neljällä sylinterillään laadukkaasti. Uudenlainen Tappara tuo kuitenkin omat haasteensa Pelicansille. Näen silti, että Grönborgin on kaivettava esiin se tapa, jolla Pelicansin juna saadaan suistettua raiteiltaan. Pelicansin tiivistä puolustusta ei ole niin helppo rikkoa.

Lindqvist: Niemelä on huippuvalmentaja, jolla varmasti on vielä ässiä hihassaan, terveisiä Poriin! Pelicansin osalta selkeämpänä heikkoutena näen etenkin ylivoimapelin. Luulisi, että tuollaisella rosterilla ja Ryan Laschin kaltaisella syöttötaikurilla onnistumisprosentin pitäisi olevan parempi. Erikoistilanteet tulevat näyttelemään isoa roolia finaaleissa, kuten aina.

Onni on, että mestaruuskamppailussa on jäljellä kaksi hyvin liikkuvaa ja kiekollisesti taitavaa joukkuetta. Tästä saamme kiittää nimenomaan penkin takana seisovia herroja. Toki silloin, kun kaukalossa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, törmäyksiltä ei voida välttyä. Tällaisissa tilanteissa päävalmentajalla on suuri rooli niin itsensä kuin joukkueen hermokontrollin pitämisessä. Tampereen päähän voisin välittää myös sellaisen viestin, että näissä peleissä ei välttämättä kannata lähteä kurinpitoon hakemaan edes sakkoja sanojen takia. Jos ei ole järkevää sanottavaa, kannattaa olla hiljaa.

Niemelä sopimus Pelicansissa on katkolla tähän kevääseen.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Voittavaa konseptia ei voi horjuttaa

Lindqvist: Ei ole sattumaa, että Tappara on kaudesta 2012–13 lähtien ollut mitalipeleissä. Tamperelainen dynastia on rakennettu vahvan urheilullisen ja taloudellisen perustan päälle. Tappara pystyy tarjoamaan pelaajilleen puitteet menestymiselle, eikä ole ihme, että etenkin monet nälkäiset pelaajat haluavat joukkueeseen. Kirvesrinnat tarvittaessa vaikka lentävät pudotuspelimatkansa, jos kokevat saavansa siitä kilpailuetua.

Määttä: Pelicansilla tai Lahdella ei ole vielä samanlaista menestymisen kulttuuria kuin Tapparalla. Lahtelainen jääkiekko on kuitenkin näyttänyt, että päämäärätietoisella työllä kaikki on mahdollista. Tämä menestys ei ole tullut tuurilla, vaan Niemelä on rakentanut voittavan pelitavan Lahteen. Ei joukkue ole vahingossa toista kertaa peräkkäin finaalissa.

Pelicansilla ei ole ehkä varaa lennellä ympäri maailman otteluihin, kuten Tapparalla, mutta toivottavasti tamperelaiset ovat varautuneet lennollaan laskuvarjoihin, sillä Lahdessa ei ole lentokenttää.

Lindqvist: Pitkäjänteinen työ on kieltämättä avainsana menestykseen. Toinen selkeä asia, joka auttaa menestymään, on menestys. Kun joukkueessa on pelaajia ja kulttuuria, jotka antavat suuntaa sille, miten menestyä, on joukkue itsessään jo vahvoilla. Kokemukset vaikeista hetkistä ja paineen alla pelaamisesta auttavat sietämään niitä paremmin. Etenkin finaaleissa joukkue, joka sietää ja malttaa odottaa omia tilaisuuksiaan paremmin, on niska päällä.

Heljangon sanoin: "Hyvät joukkueet löytävät aina keinot voittamiseen!"

Määttä: Nälkä kasvaa syödessä. Lahdessa ei varmasti tyydytä enää hopeamitaliin, kun kone on nyt viritetty huippukuntoon mastojen juurilla. Pelicans ei ole mikään nuori joukkue, joka sulaisi tiukoissa paikoissa. Joukkueessa on kokeneita pelimiehiä, jotka ovat voittaneet mestaruuksia. Sen lisäksi mukana on riittävästi voitonnälkäisiä nuoria, joilla on valtava halu saavuttaa ensimmäinen mestaruus.

Tämä uusintaottelu tulee olemaan hieno päätös tälle kaudelle. Olisiko nyt vihdoin lahtelaisen joukkueen vuoro? Lanu Spa tulisi ainakin olemaan auki pitkälle kesään asti, jos Pelicans kirjoittaa nimensä historian kirjoihin.

Pudotuspelien parhaat pistemiehet

Anton Levtchi, Tappara 5+5=10
Otto Rauhala, Tappara 5+4=9
Nicholas Halloran, Tappara 3+6=9

Ryan Lasch, Pelicans 3+8=11
Lars Bryggman, Pelicans 5+3=8
Patrik Carlsson, Pelicans 3+5=8

Erikoistilanteet pudotuspeleissä

Tappara: ylivoima 19,35 %, alivoima 79,41 %
Pelicans: ylivoima 14,26 %, alivoima 80,00 %

» Lähetä palautetta toimitukselle