Liiga-finaalit: Patrik Carlsson nousi Pelicansin sankariksi toisessa jatkoerässä – lahtelaiset nousivat toden teolla taistoon mukaan

LIIGA / Uutinen
Pelicans nappasi Tampereelta vierasryöstön takataskuunsa.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara ja Pelicans kohtasivat kolmannen kerran kevään finaalisarjassa. Varsinainen peliaika päättyi ensi kertaa tasan, joten voittaja selvitettiin jatkoerässä. Lopulta ratkaisu nähtiin vasta ajassa 84.40, kun Patrik Carlsson toi Pelicansin sarjaan mukaan.

Tappara isännöi keskiviikkona Pelicansia kolmannen finaalisarjan ottelun merkeissä Nokia-areenalla. Ottelusta muodostui jälleen maalin peli, kun kolmanteen erään lähdettiin tilanteessa 1–1. Kolmannessa erässä Pelicans selvitti viiden minuutin alivoiman, mutta ei omalla ylivoimallaan tehnyt maalia, joten voittajaa lähdettiin hakemaan jatkoerästä. Lopulta ratkaisu nähtiin vasta toisessa jatkoerässä ajassa 84.40, kun Patrik Carlsson nousi lahtelaisten sankariksi.

Tappara–Pelicans 1–2 je. (Otteluvoitot: 2–1)

Pelicans iski ensimmäistä kertaa ottelusarjassa avausmaalin, kun Luboš Horký heilutti verkkoa Christian Heljangon selän takana. Osumaan ei merkitty syöttäjiä, sillä Horký sai kiekon hyökkäysalueella suoraan Valtteri Kemiläiseltä, joka oli syöttämässä pelivälinettä pakkiparilleen, mutta kaatui ja menetti kiekon kohtalokkaasti.

Muuten avauserä oli pääosin Tapparan hallintaa, kun kotijoukkue hallitsi kiekkoa vastustajaa enemmän. Hyökkäykset olivat jälleen hyvin rytmitettyjä ja kontrolloituja, kun taas Pelicansin muutamat pyöritykset jäivät vajaiksi Tapparan sulkiessa keskustan. Osittain tästä syystä vierasjoukkue ei päässyt avaamaan peliä, ja kun alueelle päästiin, kiekon kanssa pyörittiin laidoilla ja kaukana maalilta.

Toinen kaksikymppinen oli Pelicansin erä, vaikka kotijoukkue iskikin erän ainoan osuman, ja pyöritti myös peliä viimeisen viisiminuuttisen aikana. Joukkueen kapteeni Otto Rauhala neppasi kiekon jo kuudennen kerran tänä keväänä rysään, kun Pelicans-vahti Niklas Kokko meni pysäyttämään kiekon maalin taakse, mutta kiekko kimposi suoraan Rauhalan lapaan. Erää ehti kului vain 27 sekuntia.

Takaiskuosuman jälkeen vierasjoukkue nappasi kiekonhallinnan itselleen, ja peli näytti erilaiselta kuin kertaakaan aiemmin finaalisarjan aikana. Pelicans pääsi vaihtamaan kiekollisena, ja etenkin aiemminkin pahanteossa ollut ykkösketju sai painetta alueelle. Kummallekin joukkueelle tarjottiin ylivoimamahdollisuus, mutta erikoistilanneosumia ei nähty, vaikka kiekko nuoli jo tolppiakin esimerkiksi Tappara-hyökkääjä Oiva Keskisen laukauksen päätteeksi.

Lahtelaiset saivat laukauksia aikaiseksi, mutta viimeinen tehokkuus jäi uupumaan. Tapparan puolustus ei myöskään päästänyt sinioransseja maalinedustalle hakkaamaan irtokiekkoja sisään, vaan ne päätyivät usein Heljangon räpylään tai vastaavasti Tappara lähti hyökkäämään nopeasti vastaan.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän otteissa alkoi näkymään se, kuinka tärkeästä ottelusta oli kyse koko finaalisarjan kannalta. Tappara pääsi jälleen paremmin alueelle, mutta ihan ytimeen tiivis Pelicans-puolustus ei joukkuetta päästänyt.

Saku Salminen sai estämisestä 5+20-minuuttisen, kun hän maalin takana törmäsi Heljankoon niin, että kumpikin osapuoli joutui hetken aikaa keräämään itseään jään pinnasta. Salminen lähti loukkaantuneena pukukopin puolelle ja Heljanko palasi maalilleen pienen hengähdystauon jälkeen. Pelicansin alivoima joutui koetukselle tärkeällä hetkellä, ja Otto Leskisen tolppalaukausta lähemmäs Tappara ei lopulta viiden minuutin ylivoimallaan päässyt.

Tarkka pelaaminen jatkui, eikä Pelicans saanut omalla ylivoimallakaan osumaa aikaiseksi, kun Tapparan aktiivinen nelikko iski aina kiekolliseen pelaajaan kiinni. Joukkueiden välillä ei saatu eroa varsinaisella peliajalla, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoerästä.

Varsinaisella peliajalla Heljangolle kertyi vain 16 torjuntaa ja Kokko uurasti 21 kopin verran. Jatkoerän viidennellä minuutilla Heljanko keräsi aplodit liu'uttuaan nopeasti tolpalta toiselle ja nollattuaan Pelicansin Carlssonin loistavan maalipaikan. Kokkokaan ei toisessa päässä saanut olla rauhassa, vaan torjuntoja kertyi heti avaussekunneista lähtien.

Pelicans oli hivenen niskan päällä, kun se sai ajoittain kuljetettua kiekkoa helpommin alueelle kuin varsinaisella peliajalla. Heljangon maalilla oli hälinää ja pelaajia, mutta jokaisella kerralla moninkertainen mestarivahti ehti kiekon tielle ennen muita. Lopulta osumia ei paikoista huolimatta nähty, vaan peli eteni peräti toiseen jatkoerään.

Vauhti ei hidastunut, vaikka ottelua oli pelattu jo hyvä tovi. Lopulta Pelicansin tutut ykköspelaajat nousivat esille, kun Ryan Lasch nappasi irtokiekon itselleen, ja moninkertainen eri sarjojen mestari syötti kiekon maalin eteen itsensä asettaneelle Carlssonille, joka laukoi sydämensä kyllyydestä voittomaalin ajassa 84.40.

Pelicans kavensi voitollaan sarjan lukemiin 2–1. Sarjan neljäs osaottelu pelataan perjantaina Lahdessa.