Pelaajakartta: Hallitseva maalikuningas ja uusittu puolustus – Uudistunut JYP tähtää takaisin pudotuspeleihin

LIIGA / Artikkeli
Reid Gardinerista tuli JYPin seurahistorian kolmas maalikuningas viime kaudella.
Liigan pohjakerrokseen viime kausiksi jumittunut JYP on tehnyt merkittäviä satsauksia 100-vuotisjuhlakauteensa, ja hurrikaaniryhmä lähtee kauteen nimekkäimmällä kokoonpanolla vuosiin.

JYPin viime kausi oli uuden päävalmentaja Jukka Rautakorven lanseeraaman projektin ensimmäinen kausi. Jyväskyläläisryhmä lähti kauteen kovien paluumuuttajien, kuten Robert Rooban, Juuso Puustisen ja Sami Nikun tähdittämänä. Hurrikaaniryhmän kausi päättyi kuitenkin runkosarjaan, ja etenkin joukkueen puolustus koki kovia muutoksia uuteen kauteen lähtiessä.

Kemell vie mukanaan tulivoimaa

Jyväskyläläisten isoimpiin menetyksiin kuuluu Saksaan siirtynyt viime kauden ykkössentteri Kyle Platzer, sekä seuran oma kasvatti ja toissa kauden läpimurtokomeetta Joakim Kemell. Kemell vie kuivasta kaudestaan huolimatta mukanaan Liigan yhden parhaista laukauksista, ja Platzerin jättämä pelintekijän aukko oli JYPille vaikea paikattava.

Puolustuksesta Kemellin tavoin Pohjois-Amerikkaan siirtynyt Ville Ottavainen, sekä Niko Seppälä ja Valtteri Kakkonen vievät kokoonpanosta pois paljon sisua ja fyysisyyttä.

Ykköstykit solmittu jatkosopimuksiin

JYPin 100-vuotisjuhlakaudelle jatkava runko koostuu pitkälti samoista nimistä, kuin viime kaudella. Hurrikaaniryhmä teki kauden aikana elintärkeitä kiinnityksiä, kuten maalipörssin voittanut Reid Gardiner, kultakypärä Jerry Turkulainen, sekä runsaasti pistepotentiaalia kantava Braden Christoffer.

Suurin jatkosopimus jyväskyläläisiltä nähtiin kuitenkin kesällä, kun koko kalenterivuoden villien siirtohuhujen keskellä pyörinyt tähtipuolustaja Niku päätti jatkaa kasvattajaseurassaan sen juhlakaudelle. Niku on yksi Liigan parhaista kiekollisista puolustajista, ja hän taisteli viime kaudella pitkään puolustajien pistepörssin voitosta.

Uusittu puolustus on kovempi kuin vuosiin

JYP on satsannut kovasti uuteen kauteen, sillä juhlakausi yhdistettynä valmennukseen jo viime kaudella kohdistuneisiin paineisiin, kurssin on käännyttävä. Platzerin jättämän aukon täyttää Tšekin Extraligasta saapuva kanadalainen Giorgio Estephan, jonka odotetaan miehittävän ykkössentterin roolia koko kauden ajan.

Estephan jäi hurrikaaniryhmän ainoaksi hyökkäyshankinnaksi, mutta seura on satsannut puolustuksen uudelleenrakentamiseen senkin edestä.

Pelicansin sensaatiomaisella kaudella avainpuolustajan roolin täyttänyt Teemu Eronen saapuu Jyväskylään jakamaan kiekollista vastuuta ensisijaisesti Nikun kanssa. Kiekollista vastuuta nauttinee myös Saksasta Jyväskylään saapuva puolustaja Nicholas Welsh.

Puolustuksen kovin paluumuuttaja on kuitenkin ulkomailla viimeiset kolme kautta kiekkoillut Juuso Vainio. Alkava kausi on Vainion viides Jyväskylässä, ja hän toimi seuran kapteenina kaudella 2019–20.

Kivikova puolustus kuhisee kiekollista eliittiä

Uudelleenrakennettu puolustus on täysin muuttunut. Viime kaudella pitkälti kaikki kiekollinen vastuu oli Nikulla, mutta Eronen ja Welsh tulevat antamaan tulitukea, ja tarjoavat erinomaista pelinlukutaitoa myös erikoistilanteisiin. Welshillä on kovat odotukset, sillä pelitavallisesti hieman häntä muistuttavan Josh Tevesin floppikausi on JYP-kannattajilla erittäin tuoreessa muistissa.

Vainio taas istuutuu puolustavan puolustajan rooliin täydellisesti, ja jakaa Tobias Winbergin kanssa oman pään herruuden.

Perusvarma Eetu Peltola sai otteistaan palkinnoksi ison jatkosopimuksen kesällä, ja sopeutuu hyvin kokoonpanoon monipuolisuutensa ansiosta. Nuori Aleksi Malinen, RoKista Jyväskylään saapunut latvialainen Miks Tumanovs sekä omat juniorit Jesse Pulkkinen ja Niko Minkkinen odottavat peliaikaa, mikäli joukkue kärsii loukkaantumishuolista kauden aikana.

Kaiken kaikkiaan JYPin puolustuksen kärki on erittäin terävä, ja sen kärkiparit ovat jopa Liigan tasolla eliittiä.

Puolustus vie paineita Vehviläiseltä

JYPin maalin suulla torjuu kesken viime kauden seuraan palannut Veini Vehviläinen. Vehviläinen torjuu alkavalla kaudella päivänselvänä ykkösmaalivahtina, ja paineet 26-vuotiaan niskoilla ovat keventyneet huomattavasti uudelleenrakennetun puolustuksen takana torjuessa. Vehviläisellä oli viime kaudella muutama heikko ottelu, mutta kokonaisuudessaan hän on Liigan paremmistoa maalivahtiosastolla.

Vehviläisen kirittäjänä kaudella toimii 19-vuotias Topias Leinonen, mutta Buffalo Sabresin toisen kierroksen varaus viime vuodelta on vamman takia sivussa jäältä ainakin kauden kaksi ensimmäistä kuukautta. Leinosen palattua pelikuntoon hänen odotetaan toimivan selkeänä kakkosmaalivahtina, mutta Vehviläisellä on hyvä olla pelivalmis korvaaja tämän väsyessä.

Leinosen paikkaajaksi JYPin penkille hankittiin viime kauden alun ykkösmaalivahti Eetu Laurikainen, jonka sopimus on voimassa toistaiseksi. Laurikainen pelasi viime kaudella keskiverrosti, joskin puolustus hänen edessään on kehittynyt viime kaudesta huomattavasti.

Hyökkäyksen kärki on terävä ja tehokas

JYPin hyökkäyksen on vähäisen vaihtuvuuden takia helppo jatkaa siitä, mihin se viime kaudella jäi. 27 maalia viime kaudella iskenyt Gardiner saa rinnalleen luotettavan pelintekijän Estephanista, ja seurahistorian kolmannen maalikuninkaan on helppo jatkaa maalien takomista Hippoksella.

Gardiner, Turkulainen ja viime kaudella läpimurron tehnyt Severi Lahtinen kantavat suurimman tulosvastuun hyökkäyksessa. Kemellin siirryttyä voi odottaa, että kaikki laukomisvastuu etenkin ylivoimalla tippuu Gardinerin syliin, ja kanadalainen onkin erinomainen veikkaus Liigan maalipörssin voittoon.

Kapteeni Rooba ei yltänyt paluukaudellaan lähellekkään 30 maalia, jonka hän iski ennen siirtoa itänaapuriin. Rooban otteista näki pitkin kautta, että nimitys kapteeniksi loi paljon paineita, mutta virolainen kantaa edelleen paljon pistepotentiaalia, etenkin paritettuna samaan ketjuun tutkapari Turkulaisen kanssa.

Tasonnostoa Rooban tavoin odotetaan Juuso Puustiselta, jonka paluu Hippokselle epäonnistui ennakko-odotuksiin nähden merkittävästi. Puustinen nauttii tiettävästi suurta palkkaa hurrikaaninutussa, joten Rautakorvella on syytä odottaa parannusta 35-vuotiaalta.

Viime kaudella pitkälti sairastuvalla aikaa viettäneiden Mikko Petmanin ja Patrik Siikasen pysyessä terveenä on JYPin pohjaketjuissakin hvyin leveyttä. Nuoret Balazs Varga ja Riku Tohila kärkkyvät näytön paikkoja, mikäli Petman ja Siikanen palaavat sairastuvalle.

Kokonaisuudessaan JYPin hyökkäys on hyvä sekoitus erinomaista pelinlukutaitoa, ja Lahtisen kaltaisia taiteilijoita. Gardiner on joukkueen ykköstykki, mutta muun kärjen odotetaan kantavan kortensa kekoon maalinteon suhteen. Kesän satsauksilla Jyväskylässä on vain yksi tavoite; paluu pudotuspeleihin.

Paras laukoja: Reid Gardiner
Nopein luistelija: Jerry Turkulainen
Kovin taklaaja: Braden Christoffer
Henkinen johtaja: Robert Rooba
Flopin ainekset: Nick Welsh
Tärkein pelaaja: Jerry Turkulainen

Pelaajakartta JYPin pelaajakartta

VLH

Severi Lahtinen
Robert Rooba
Aaro Vidgren
Patrik Siikanen
Rasmus Heljanko
Balazs Varga

KH

Giorgio Estephan
Braden Christoffer
Mikko Perttu
Jere Lassila
Santeri Koskela

OLH

Jerry Turkulainen
Reid Gardiner
Juuso Puustinen
Mikko Petman
Riku Tohila

P

Sami Niku
Teemu Eronen
Juuso Vainio
Nicholas Welsh
Tobias Winberg
Eetu Peltola
Aleksi Malinen
Valtteri Koskela
Niko Minkkinen
Jesse Pulkkinen

MV

Veini Vehviläinen
Topias Leinonen
Eetu Laurikainen

Valmentaja

Jukka Rautakorpi

» Lähetä palautetta toimitukselle