Rosendahlilla on peliväline hallussa

LIIGA / Haastattelu
Jaakko Rosendahl voi olla tyytyväinen ensimmäiseen kauden puolikkaaseen.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Ässien hieman vaihteleva alkukausi on ollut havaittavissa myös Jaakko Rosendahlin työskentelyssä. Joukkueen maalivahtivalmentaja kertoo porilaisorganisaation tilanteesta.

Rasmus Rinne lunasti paikkansa Liigan maalivahtien keskuudessa jo kauden 2013-2014 aikana. Hyvän kesäharjoittelun ansiosta otteissa oli varmuutta heti uuden kauden alussakin.

− Fysiikkavalmentaja Seppo Vihelän kanssa mietimme aika tarkkaan Rinteen harjoitteita. Kesällä panostettiin jalkoihin, nyt taas on tehty keskikropan treeniä ja haettu kehon hallintaa, kertoo Ässien maalivahteja valmentava Jaakko Rosendahl.

Maalivahdin on opittava kantamaan vastuuta.

− Olen kaivanut arkistoista muutamia juttuja, joita en kokeillut edes Antti Raannan tai Juha Järvenpään kanssa.

Valmentajan iloksi Rinteen ja Juuso Riksmanin työmoraali on ollut korkealla tasolla.

− Mielestäni meillä on edelleen yksi sarjan parhaista maalivahtikaksikoista. Riksman on noussut nyt todella hyvälle tasolle, ja Rinteellä on valtava halu kehittyä.

Hyvän alun jälkeen ässävahdeista nuorempi joutui kuitenkin luovuttamaan paikkansa. Tappiot eivät menneet täysin maalivahdin piikkiin, mutta kiistatta silläkin tontilla oli omat hankaluutensa.

− Siinä tuli tiettyjä virheitä pelissä ja varmaan myös henkistä väsymystä. Tilanteet laitetaan kuitenkin aina linjaan kokonaisuuden kanssa, eikä mitään ratkaisevaa tapahdu yhdessä päivässä, miettii Rosendahl.

− Kovan työn kautta on noustu uudestaan tilanteeseen, että Rinne olisi ihan hyvin voinut pelata jo ennen joulutaukoa. Riksmanin nykyvireessä ei ole kuitenkaan ollut mitään syytä vaihtaa pelaavaa maalivahtia.

Peluutuksesta 31-vuotiaalla valmentajalla onkin selvä näkemyksensä.

− Pidän tästä tyylistä enemmän kuin jatkuvasta vuorottelusta. On selvät jaksot, jolloin toinen pelaa ja toinen harjoittelee. Maalivahdin on opittava kantamaan vastuuta.

− Tärkeää on myös se, että yksittäiset onnistumiset tai epäonnistumiset eivät muuta ennakkosuunnitelmaa. Jossakin tilanteessa voi toki tuntua siltä, että pitäisi reagoida, mutta lopulta säheltäminen olisi turhaa.

Rinne kantoi torjuntavastuuta alkukaudella.
Rinne kantoi torjuntavastuuta alkukaudella.
Kuva © Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net

Joka aamu satasella hommissa mukana

Rosendahlin mukaan Rinne on pysynyt hyvin kartalla nykytilanteestaan, ja päivittäinen työnteko on ollut laadukasta.

− Melko kuvaavasti Rinne totesi, että on aivan sama, mitä näistä asioista ajatellaan. Silloin kun käsketään mennä maaliin, menen sinne ja hoidan hommani.

Rosendahl arvioi joukkuehengen merkitystä korkealle. Kiitosta saa myös suurelle yleisölle näkymätön taustatyö.

− Mietin joskus, että hienointa on varmaan ollut se, kun joka aamu väki on ihan satasella mukana tässä touhussa. Monessa muussa työpaikassa ei enää näe sitä, että esimerkiksi joku haluaa sairauslomalta takaisin töihin jo aiemmin kuin on määrätty.

− Jääkiekon parissakin moni tekee erittäin kunnioitettavaa työtä lähes talkoilla. En minäkään tästä alussa niin paljon tienannut, kun yritin järjestellä töitä ja opiskeluja päästäkseni joukkueen mukaan silloinkin kuin ei olisi ollut pakko, muistelee Rosendahl.

Pasi Kaukorannan kanssa teemme kaikkia jäyniä pelimatkoilla.

Riksmanin esiinmarssi

Kun vahdeista nuorempi väsyi, astui konkari valokeilaan kuin joskus ennenkin. Peli-ilo ja itseluottamus ovat olleet silmiinpistäviä piirteitä hänen otteissaan.

− Riksmanin tilanne tiedettiin jo kesällä, että operaation jälkeen piti vain saada mies täyteen pelikuntoon. Siellä hän menee nyt kuin nuori gaselli. Liike on aivan erilaista kuin ennen, iloitsee Rosendahl.

Kokemuksessa on ollut iso ero kahden hyvän maalivahdin välillä.

− Jos Riksman on treenannut jotain 30 vuotta, voi miettiä, montako kertaa kiekko on napattu hanskaan tai kilvellä. Vaikka hän on nähnyt ja kokenut kaiken, toki hänkin tarvitsee onnistumisia.

− Kilpiliimauksia ei näe enää niin paljon. Riksman on vanhan liiton veskari, joten hän on niitä tehnyt aikanaan paljonkin. Rinne teki treeneissä joskus niitä, naurahtaa Rosendahl.

Riksman on porilaisnuorten esikuva.
Riksman on porilaisnuorten esikuva.
Kuva © Jarno Hietanen

Ässien sarjaohjelma oli syys- ja lokakuussa aika tiukka, kun taas marras- ja joulukuu ovat olleet alkua kevyempiä. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös maalivahtien peluuttamiseen.

− On sitä mietitty, paljonko Riksmania voi kuormittaa. Tammikuun ohjelma on niin tiukka, että silloin tarvitaan molempien panosta. Rinne saa pelin tuossa vuodenvaihteen tienoilla, kertoo Ässien maalivahtivalmentaja.

− Aika rajoilla tässä tehdään töitä, Riksmanilla on vielä uraa jäljellä. Rautaa on nostettu nyt melko paljon.

Valmennusryhmässä rento meno

Päävalmentaja Pekka Rautakallio antoi heti kauden alussa täyden luottamuksensa maalivahtien kanssa työskentelevälle Rosendahlille.

− Rautakallio totesi, että pallo annetaan ihan täysin teille. Jos homma ei kulje, se tosin otetaan poiskin. Vielä peliväline on hallussamme, nauraa Rosendahl.

− Palaute on sellaista, ettei tarvitse toisen ajatuksia arvailla. Olen kuitenkin viihtynyt tässä valmennusryhmässä. Herja lentää, mutta silti kukaan ei loukkaannu. Pasi Kaukorannan kanssa teemme kaikkia jäyniä pelimatkoilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle