Forssassa pääosassa kaksi erilaista puolustusta

MESTIS / Ennakko
Torstain FPS-Hermes-ottelussa pääroolissa on joukkueiden puolustuksen pelaaminen. FPS:n puolustus edustaa Mestiksessä kokemusta ja on pysynyt melko lailla viimevuotisessa kokoonpanossa. Kiekollisen pelin pistäisi sujua suunnitelmien mukaan. Rajusti kokoonpanoaan muuttamaan joutuneen Hermeksen alkukausi on sen sijaan osoittanut, että maalinteko viisi viittä vastaan ei ota sujuakseen, kun suurimmalla osalla nuoria pakkeja kiekko polttaa lavassa ja se roiskitaan holtittomasti eteenpäin.

Vanha pakkikonkari, Hermeksen manageri Jouni Vuorinen on hyvin tyytyväinen, kun hän sai Kalpa-ottelun jälkeen apua peräpäähän Tampereelta. Ilveksen riveissä viime kaudella pelannut, vanha Kokkolan kävijä Ismo Siren tuli kiekollisen pelaamisen ja ylivoiman viivapelaamisen vahvistajaksi. Mikäli hän on samassa vedossa kuin edellisellä kerralla Kokkolassa ollessaan, on hän strategisesti juuri oikea lääke Hermeksen vaivoihin. Pelituntuma saattaa tosin olla vähän hakusessa, kun alkukausi on mennyt ilman otteluita Suomi-sarjassa HC Montrealin riveissä, mutta kuntopuoli pitäisi hyvin riittää.

Nähtäväksi jää, riittääkö yksi kiekolliseen pelaamisen kykenevä pakki nostamaan Hermeksen kokoonpanon sille tasolle, jolla voittaminen on mahdollista. Sirenin aloittaa ykkösketjussa Aapo Aron parina ja Matti Kesseli siirtyy kolmoseen Jan Blanarin pariksi.

- Jatkossa olemme hankintojen suhteen edelleen hereillä, mutta mitään paniikkia lisähankintoihin ei ole, totaa puheenjohtaja Tapani Vuolle.

Hermeksen hyökkäyksessä on taistelutahtoa ja vahvoja jalkoja

Kotijoukkueen hyökkäyskalusto on paperilla pykälää heikompi kuin Keski-Pohjanmaalta tulevilla vierailla. Matti Raunion, Kimmo Vähä-Ruoholan, Mika Tasalan, Toni Ronkaisen ja Martin Lamichin vastuulla on kotijoukkueen harvojen maalipaikkojen hyödyntäminen.

Hermeksellä on monipuolinen valikoima pelaajia. Hyökkäyskalusto on sekoitus kokemusta ja taitavaa pelisilmää sekä nuoruuden vauhtia. Ketsuppipullo ei vain ole vielä suostunut tirauttamaan. Ainoalla maalin tehneellä hyökkääjällä Jari Mannilalla sekä Jarno Kanteluksella on paikkoja kyllä ollut. Hyvällä päätypelaamisella ja laitakarvauksella, ovat ketjukaverit pystyneet luomaan nopeita poikittaissyöttyjä, mutta viimeistelyssä kiekko on pomppinut hiukan epäonnekkaasti.

Hermeksen valmentaja Pasi Arvosella on käytössään erilaisiin rooleihin sopivia hyökkääjiä. Pakkien työskentelyn takkuilua he ovat voineet korvata rajulla kahden miehen syvällä karvauksella, jolla he pistivät suursuosikki KalPankin viikko sitten nöyräksi toisesssa erässä. Lisäksi senttereiden Uskin ja Pajulan kädet toimivat joskus ihailtavalla tavalla. Kakkosketjun sentteri Peter Jasik on myös pelaaja, jolla on potentiaalia.

Hermeksen viime ottelun toisen erän komeaa karvauspeliä oli mukava katsoa. Mutta riskinsä siinä on. Huolimattomat merkkausvirheet ja ajatuskatkot aiheuttivat yhden läpiajon ja yhden 3-1-hyökkäyksen, jotka maalivahti Vesa maalilla kuitenkin sai pelastettua. Yritystä joukkueesta löytyy, mutta viimeksi se päättyi nolosti. 0-2-maali tuli kyseenalaisesti tuomitun joukkuerangaistuksen aikana, kun pakit eivät saaneet siivottua Vesan jalkatorjunnalla eteensä jättämää kiekkoa ja Kalpan Mustonen lopetti erän tylysti.

Vielä kolmannen erän alussa Hermes osoitti, että taistelua ja henkistä kanttia joukkuessta löytyy. Kun muutoin hyvän ottelun pelanneelle Jan Blanarille tuli alimpana miehenä paha kiekonmenetys, eikä hän saanut edes jäähyä aikaiseksi Kasper Kenigin poimittua kiekon slovakin jaloista ja karattuaan tekemään 0-3, oli peli käytännössä ohi. Mutta tämänkin jälkeen vahva yritteliäisyys leimasi Hermeksen peliä.

Kotikaukalosta vähän etua

Forssan kaukalo on yksi mestiksen pienimmistä. Sen kulmat ovat pyöreät ja siksi pelaajien tulee olla hereillä koko ajan. Myös Hermes pelaa kotiottelunsa pienessä kaukalossa, joten nyt tästä ei ole FPS:lle suurta apua. Mutta erän alut voivat olla myrkkyä vieraille, kun kotijoukkueen tavaramerkkinä tunnettu vauhti saadaan päälle.

Ottelun lopputuloksen kannalta ratkaisevampaa on se kuinka pakit saavat kiekollisen pelin kulkemaan ja löytävätkö he hyökkääjät. Hermeksen vahvuus ennakkoon on siinä, että heidän hyökkäysvoimansa ja pelillinen monipuolisuutensa saadaan todennäköisesti vihdoin esille.

Heikosti mestiksen tehotilastoissa pärjäävä FPS on selkeästi Hermestä edellä. Heillä on ”vain” kymmenen miestä miinuksella, kun Hermeksen porukasta kukaan ei ole plussan puolella. Jani Uskin johtamalla ykkösellä, jossa laitureina ovat Sportista viime hetkillä ”pelastajaksi” tullut Miikka Jääske sekä Aku Joki-Erkkilä, on tilastot kolmen ottelun jälkeen neljä miinuksella. Saa nähdä miten Uskille tutun Sirenin tulo ykkösen takalinjaan vaikuttaa peliin. Toivottavasti Uskin ei enää tarvitse hakea itse kiekkoa oman maalin takaa saadakseen hyökkäyksen liikkeelle.

Vara valita maalivahdeista

Kummallakin joukkueella on positiivinen maalivahtiongelma. He voivat peluuttaa ketä tahansa päivän kunnon perusteella. Vieraiden Iiro Tarkki pelasi ensimmäiset kaksi ottelua, josta Sport ottelussa hän sai kunnon iltapuhteen 40 torjunnalla. Edellinen Hokki ottelu oli varmaan vaikeampi, kun tilanteet olivat harvemmassa.

Kimmo Vesa tuli Hermekseen paikkaamaan ykkösveskariksi kaavailtua Vesa Lahtosta, joka potee selkäänsä. Hän selvityi KalPa pelistä hyvin ja otti kiinni muutaman aika namusen. Tosin hänen täytyy jatkossa edes yrittää vähän auttaa pakkeja, eikä päästää jokaista maalin takaa syötettyä kiekkoa vapaasti maalin nurkalta tekopaikkaan. Antaumuksellista maalivahtivalmennusta Kokkolassa tekevä Jens Friis varmaan kiinnitti tähän seikkaan tarkan silmänsä ja valvovan videokameransa.

Kotijoukkue aloitti oman kylän pojalla. Tommi Kela oli Tarkkiakin työllistetympi Sport pelissä ja aurinkokuningas Tamminenkin yltyi kehumaan vapautuneesti 51 torjuntaa tehneen Kelan suoritusta 7-2 tuloksen jälkeen. HIFK-lähtöinen Tommi Niemelä sai vuoronsa kolmannessa ottelussa suosikki Tutoa vastaan ja nollapeli sekä 39 torjuttua laukausta puhuvat omasta puolestaan. Forssalaiset olivat vakuuttuneita.

Paine vs. hyvä olo

Paineet ovat selkeästi nyt nollakerhossa olevan Hermeksen niskassa, kun kotijoukkue taas voi jatkaa siitä mihin Tuton kanssa jäi. KalPa pelin perusteella on aivan liian ennenaikaista sanoa, että Hermeksen 3 tehtyä maalia ja 13 päästettyä kolmessa ottelussa, olisi saanut joukkueen hengettömäksi. Päinvastoin, voittoisa FPS saa todennäköisesti vastaansa kovalla intensiteetillä luistelevan joukkueen, jolla on tahtoa ja kykyä kääntää voittopaneet edukseen ja palata viime vuoden kurssille.

» Lähetä palautetta toimitukselle