Tasainen ja tulinen kärkikamppailu

LIIGA / Raportti
Kärppien ja KalPan välisessä ottelussa paremmuus saatiin selville vasta voittolaukauskilpailussa, jossa voittajaksi selviytyi Kärpät Joonas Donskoin kahden onnistumisen avulla. Tiukassa väännössä tunteet pääsivät kuumentumaan, mutta isommilta rangaistuksilta vältyttiin.

Varsinaisella peliajalla ottelun hallinta jakautui joukkueiden välillä hyvin tasaisesti. KalPa hallitsi ensimmäistä erää hyvän liikkeen turvin, mutta kotijoukkue pääsi ottelun edetessä paremmin peliin mukaan.

– Alussa oltiin pikkuisen epävarmoja tuon KalPan kiekottelun kanssa. Maalikin tuli vähän huonon vaihdon päätteeksi. Mutta hyvin toivuttiin siitä, Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta ottelun alkupuoliskosta.

– Ensimmäiset kymmenen minuuttia olivat hyvää pelaamista, mutta sen jälkeen Kärpät tuli vähän voimakkaammin mukaan ja me vähän ruvettiin tekemään pelaamista liian vaikeaksi, vierailijoiden päävalmentaja Tuomas Tuokkola joukkueensa ottelun avauksesta.

Toisesta erästä muodostui ottelun muodollinen käännekohta. Tunteet kävivät puolin jos toisin kuumina ja erityisesti päätuomareiden toiminta sai kritiikkiä vierasjoukkueen päävalmentajalta.

– Tuomarit ottivat aika ison roolin toisessa erässä omilla ratkaisuilla. He määräsivät pelin suuntaa, mikä ei ole tuomareiden tehtävä. Molemmat tuomarit tulevat selittämään Kärppien maalin jälkeen, missä Timonen kaadettiin selvästi, että he eivät katsoneet sitä tilannetta. Se oli kiekollinen tilanne, niin sitä ihmettelen, että mihin ne katsoivat? Samoin Koskenkorvan taklaus. Toki Kauppisen toiminta tilanteen jälkeen ei missään nimessä hyväksyttävää, mutta hyppytaklaus päähän ja kaksi minuuttinen siitä. Siinä tuomarit eivät olleet kyllä ajan tasalla.

Kotijoukkueen käskyttäjä Aravirta oli tyytyväinen joukkueensa suoriutumiseen. Erityisesti kahden hyökkääjän menetyksen jälkeen, jolloin joukkue joutui pelaamaan tiiviillä peluutuksella.

– Ylpeä olen joukkueesta, vielä kun jouduttiin menemään kolmeen ketjuun tuollaista Suomen kiekollisesti liikkuvinta joukkuetta vastaan ja pärjättiin hyvin heitä vastaan.

Kärppien kokoonpanosta ottelun aikana tippui Pekka Saarenheimo ja tasoitusmaalin tehnyt Miikka Salomäki.

– Saarenheimolla nivusvamma, joka on vähän samantyyppinen kuin Humlilla. Krampin tyylinen ja pieni venähdys. Salomäki sai iskun tuohon lonkkaluun kärkeen ja se on erittäin arka paikka silloin kun siihen tulee isku, se meni vähän tunnottomaksi.

Tappiosta huolimatta Tuokkola oli tyytyväinen vieraspisteeseen. Joukkue suuntasi nopeasti kohti lentokenttää, koska joukkueella alkoi olla kiire Helsingin lennolle. KalPa kohtaakin huomenna kovassa vireessä olevan Jokereiden ryhmittymän.

– Saatiin yksi piste täältä ja huomenna lähdetään hakemaan kolmea pistettä Helsingistä.


Kuopiolaisten luistin liikkui hyvin.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Vierasjohto heti alkuun

Vierailija KalPa sai otteluun hyvän alun, kun ajassa 4.04 Ossi Saarinen siirsi kuopiolaiset vierasjohtoon. Kärppien vaihtovirheen ansiosta Mikko Kukkonen pääsi rauhassa heittämään kiekon maalinedustalle, jossa Saarinen sai mailansa väliin.

Sama ketju jatkoi Kärppien puolustuksen haastamista ja loi pitkiä pyörityksiä Kärppien päätyyn. Kärpät olikin askeleen jäljessä vierailijaa avauserän aikana. Kuopiolaiset siirtelivät kiekkoa nopeasti ja loivat hyvällä liikkeellä tilanteita Kärppien puolustusalueella.

Tommi Miettisen jäähyn aikana Kärpät ei saanut ylivoimaansa pyörimään ja KalPan maalilla Ari Ahonen sai seurata rauhallisesti peliä. Parhaat paikat Kärppien puolelta rakensi alkukaudella tehokkaimpana ketjuna ollut Joonas Kemppaisen johtama kolmikko, mutta huippuvaarallisille paikoille ei tulikuuma ketjukan päässyt.

Kärppien Jan Snopekin ryntäämisjäähyn aikana KalPa näytti otteita hyvin toimivasta ylivoimasta. Kärppien maalivahti Ville Hostikka sai venyä parhaimpaansa, jotta vierasjoukkue pysyi vain yhden maalin etumatkalla.

Vahva erän alku

Toisen erän alkuun Kärpät sai aikaan tasoitusmaalin, kun kärsivällisesti kiekkoa suorassa hyökkäyksessä pitänyt Juha-Pekka Haataja vapautti Salomäen, joka rystykäännöllä ohitti Ahosen. Syöttöpiste Haatajan lisäksi Jari Viuhkolalle.

Hetkeä myöhemmin pelin tunteet alkoivat kuumentua. Kärppien Atte Ohtamaalle tuomittiin kampitusjäähy, jota puolustaja ei helpolla sulattanut. Ottelun toinen päätuomari Anssi Salonen antoi Ohtamaalle kakkosen lisäksi kymmenen minuutin käytösrangaistuksen.

Tunteet kävivät kuumana myös ajassa 27.40, kun Kimmo Koskenkorvalle tuomittiin kaksi minuuttia ryntäyksestä. Taklauksen kohteena olleelle KalPan Marko Kauppiselle jäi hieman päähän kohdistuneesta taklauksesta hampaan koloon ja muutamaa minuuttia myöhemmin miehille tuomittiin Koskenkorvaan kohdistuneen suoranaisen riehumisen jälkeen kaksi jäähyä kampituksesta ja väkivaltaisuudesta.

Kärpät ei päässyt kunnolla ylivoiman pariin ja pian siirryttiin tasavajaalle, kun kotijoukkueelle tuomittiin kaksi minuuttinen liikaa pelaajia kentällä rikkeestä. Myös kotiyleisöllä tunteet olivat kuumana ja joukkueen tuomaristo saikin kuulla kommentteja tuomioista.

Myös Kärppien kapteeni Ilkka Mikkola osallistui kuumien tunteiden talkoisiin, kun mies otti vaihtoaitioiden edessä KalPan Sami Kapasen käsittelyyn. Vaihdosta tullessa mies tarrasi Kapasta naamasta kiinni ja miehelle tilanteesta väkivaltaisuudesta jäähy.

Parhaan paikan jäähyn aikana sai kuitenkin Kärpät, kun kotijoukkueen ensimmäisen maalin tehnyt Salomäki sai luotua hyvällä haastolla vaarallisen tilanteen KalPa-vahti Ahosen maalille.

Toisen erän intensiteetti oli kokonaisuudessaan selkeästi parempaa ensimmäiseen erään verrattuna.


Joonas Donskoi nousi ottelun ratkaisijaksi.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Paikkoja, muttei osumia

Kolmas erä ei alkanut KalPan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Jenkkipuolustaja Ryan Lannon komennettiin jäähylle poikittaisesta mailasta. Kärppien ylivoima pystyi luomaan kohtuullisia paikkoja, mutta maaliin asti kiekko ei ylivoiman aikana päätynyt.

Kolmannen erän ensimmäinen puolikas pelattiin hyvin tasaisissa merkeissä. Parhaimman paikan toisen puoliskon alkuun sai Kärppien Joonas Komulainen, joka oli lähellä johto-osuman viimeistelyä vanhanaikaisen jälkeen. Maalia ei kuitenkaan nähty.

Kärppien alivoima pystyi selvittämään Juho Jokisen kiinnipitämisjäähyn KalPan pakkopelin ollessa heikkotasoista.

Juho Keräsen hyvän haaston päätteeksi Komulaisella oli toinen hyvä paikka viedä Kärpät johtoon, mutta KalPan maalilla Ahonen koppasi rebound-kiekon haltuunsa.

Loppuerässä ei maaleja enää nähty ja tasaista ottelua jatkettiin jatkoajan puolella.

Jatkoajalla Kärppien kokeneella kaksikolla Mikkola – Viuhkola oli loistava paikka ratkaista ottelu, kun he pääsivät kahdella yhtä vastaan Ahosen maalinedesä. Viuhkola viimeistely jäi kuitenkin tolppaan, eikä illalle saatu vielä päätöstä.

Jatkoajalla KalPa oli koko ajan askeleen halukkaammin voittomaalia hakenutta Kärppiä jäljessä ja maalintekopaikat menivät selkeästi kotijoukkueelle. Maaleja ei kuitenkaan saatu aikaiseksi ja peliä lähdettiin ratkomaan voittolaukauskilpailussa.

Voittolaukauskilpailussa edettiin äkkikuolemaan, kun kotijoukkueelta onnistui nuori hyökkääjä Joonas Donskoi. KalPan onnistujana oli näppärän vartaloharhautuksen jälkeen Sakari Salminen.

Molemmat vetäjät pääsivät heti äkkikuoleman alkuun kokeilemaan toisen kerran ratkaisua. Pidemmän korren veti Donskoi, joka onnistui ohittamaan toistamiseen KalPa-vahti Ahosen. Näin isompi pistepotti jäi Ouluun.

» Lähetä palautetta toimitukselle