Pelaajakartta: Jukurit säilytti tehokkaan runkonsa, mutta maalivahtiosasto herättää huolta

LIIGA / Artikkeli
Patrik Puistola murtautui Liigan eliittiin viime kaudella.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
Viime kaudella maan pinnalle palannut Jukurit säilytti tähtipelaajansa, mutta heikko maalivahtiosasto herättää huolta Mikkelissä uuden kauden alla.

Jukurit palasi viime kaudella maan pinnalle sensaatiomaisen kauden 2021–22 jälkeen. Päävalmentaja Olli Jokinen luotsaa joukkueensa takaisin pudotuspelitaistoon miltei samalla rungolla, kuin viime kaudella.

Liigan hiljaisin seura siirtomarkkinoilla

Vaihtuvuus Jukureissa on minimaalista, sillä mikkeliläisten pukukoppiin on astellut kesän aikana vain neljä uutta nimeä. Norjalainen Sander Vold Engebråten, Samuel Salonen, Ottoville Leppänen ja Ässissä viime kaudella luukkua avannut Rasmus Korhonen liittyvät joukkueen vahvuuteen.

Avainlähtijöiden lista on niin ikään lyhyt, mutta Libor Zábranský, Joni Jurmo, kapteeni Juhamatti Aaltonen sekä NHL-vahvistus Liam Kirk jättävät aukon Jukurien riveihin. Joukkue jää kaipaamaan Zábranskýn ja Jurmon kiekollista potentiaalia, kuten myös Aaltosen ja Kirkin pelinlukutaitoa. 

Ruusu ja Korhonen hurjan paineen alla

Jukuriheimon tolppien välissä operoiva Markus Ruusu-Rasmus Korhonen on herättänyt paljon huolta kauden alla. Viime kaudella siirtotakarajan jälkeen ykkösmaalivahdiksi noussut Ruusu esitti keväällä hyviä otteita, mutta kantti ei riittänyt kantamaan mikkeliläisiä pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

Ruusu on yksi Liigan heikommista ykkösmaalivahdeista. Luotto 26-vuotiaaseen ei ole huipussaan, ja ei ihme; hänen aloittavan maalivahdin rooli JYPin paidassa kaudella 2021–22 on vielä tuoreessa muistissa. Heikon puolustuksen takana torjunut jyväskyläläinen oli epätasainen, ja hän poistui Ruotsiin kesken kauden. Myös heikko kakkosmaalivahdin pesti HIFK-paidassa kaudella 2018–19 laskee hänen osakkeitaan.

Ruusun kirittäjäksi, ja kenties tulevaisuuden ykkösvahdiksi hankittu Korhonen siirtyy täysin uuteen tilanteeseen Porin hurmoksesta, jossa 20-vuotias avasi luukkua Niklas Rubinille. Ässiä viimeiset kolme kautta edustanut Korhonen hankittiin todennäköisesti tulevaisuutta ajatellen, mutta hänellä on kaikki mahdollisuudet nousta ykkösmaalivahdiksi jo tulevalla kaudella, mikäli Ruusun otteet eivät miellytä päävalmentaja Jokista.

Jukurit päästi viime kaudella koko Liigan viidenneksi eniten maaleja, eikä maalivahtitilanne ole muuttunut parempaan suuntaan. Jukurit on maalivahtiosasto poisluettuna potentiaalinen pudotuspelijoukkue, mutta Ruusulla ja Korhosella on kädet täynnä, ja paineet niskoilla.

Larsen ja Nässen avainpuolustajat

Jukurien puolustus on rakennettu alkavallakin kaudella pitkälti jääaikahirmujen Oliver Larsenin ja Linus Nässenin varaan. Nässen kellotti viime kaudella jopa 21 minuutin peliaikakeskiarvon, ja Larsen kellotti itsekin 20 minuuttia. Vertauskuvan antamiseksi Niclas Lundgren pelasi alle 18 minuutin keskiarvolla, joten kaksikko Larsen-Nässen on epäilemättä mikkeliläisten tähtipuolustuskaksikko.

Jukurien puolustusosasto on kärkiparin jälkeen tasapaksu, mutta sanan positiivisessa merkityksessä; Lundgren, Lucas Nordsäter ja Niklas Peltomäki eivät ehkä loista kiekollisilla vahvuuksillaan, mutta kaikki ovat varsin päteviä oman pään puolustajia. Heikon ja epävarman maalivahtiosaston johdosta puolustuksella on lisäpaineita pitää oma pää puhtaana, mutta materiaalia mikkeliläisten takalinjoilta siihen löytyy.

Myös nuoret Niilo Romppainen, Hannes Häkkilä ja Sander Vold Engebråten tulevat nauttimaan vastuuta kauden aikana, sillä päävalmentaja Jokinen tunnetaan erinomaisena mentorina nuorille pelaajille, ja hän on antanut lupauksilleen myös paljon peliaikaa ja vastuuta viime kausina.

Hyökkäyksessä tulivoimaa Huuhtasen johdolla

Jukurien hyökkäys iski viime kaudella Liigan seitsemänneksi eniten täysosumia. Seuran sisäisen maalipörssin voitti erinomaisen tulokaskauden pelannut Niko Huuhtanen. Huuhtanen palkittiin kauden päätteeksi Vuoden tulokkaaksi, ja 20-vuotias on tälläkin kaudella mikkeliläisten selkeä ykköstykki.

Isokokoisen voimahyökkääjän työkalupakista löytyy myös yksi Liigan terävimmistä one-timer-laukauksista, ja viime kaudella kymmenen ylivoimamaalia iskenyt Blues-kasvatti tekee mikkeliläisten ylivoimasta pelotteen tälläkin kaudella. Viime kaudella Liigan kolmanneksi parasta ylivoimaa pelannut joukkue suorittanee tälläkin kaudella yhtä kovaa tahtia.

Jukurien hyökkäyksestä löytyy Huuhtasen lisäksi erinomaisia pelintekijöitä, kuten Kovařčíkin veljekset Michal ja Ondrej, NHL-varausrankingeissa kärkiryhmään kiivennyt Konsta Helenius, sekä viime kaudella viimein pitkään odotetun läpimurtonsa tehnyt Patrik Puistola.

22-vuotias Puistola nousi Liigan eliittipelintekijöiden seuraan viime kaudella, ja hänen NHL-oikeuksiensa rauettua kesällä voi Puistola keskittyä rauhassa seuraavan askeleen ottamiseen Mikkelissä. Puistola istuu Huuhtasen kanssa ykkösketjun laidoille, ja Helenius istuu kaksikon väliin ykkössentteriksi erinomaisesti. Koko Jukurien ykkösketjulla on näytön paikka ajatellen uraa Pohjois-Amerikassa, joten ketjulta sopii odottaa merkittävä määrä tehoja kauden aikana.

Kovařčíkin veljekset täydentävät tulosketjujen roolit uuden kapteenin Pekka Jormakan kanssa. Jormakka kantaa ikääntymisestään huolimatta mukanaan maalintekovastuuta, sillä kauden avausviikolla 33 vuotta täyttävä laituri teki viime kaudella 16 maalia, ja sijoittui Jukurien sisäisen maalipörssin toiseksi.

Mikkeliläisten pohjaketjuista löytyy myös kiinnostavia nimiä, kuten Miikka Pitkänen, Otto Mäkinen ja Markus Oden. Pitkäsen odotettiin nousevan tulosrooliin jo viime kaudeksi hänen saavuttuaan KalPasta, mutta loukkaantumiset vesittivät 27-vuotiaan kauden, ja hän jäi mitättömään rooliin kokoonpanossa. Oden tarjoaa räjähtävää nopeutta pohjaketjujen laidoille, ja neljännen kauden seurassa aloittava laituri pyrkii jatkamaan siitä, mihin hän viime kauden lopulla jäi.

Joukkueen kokeneempaan kaartiin kuuluvat Jarkko Immonen, Oskars Batna ja Jesper Piitulainen toimivat mentoreina nuorille Heleniukselle ja Topias Hynniselle. Piitulainen, joka on ollut Jukurien kokoonpanossa sen koko Liiga-taipaleen ajan, miehittää pohjaketjua Liigan vanhimman pelaajan, Immosen kanssa. Kokemusta nuoren kärjen tueksi Jukurien kokoonpanosta siis löytyy.

Jukurien terävin kärki koostuu nuorista ja nälkäisistä taitopelaajista, joilta sopii odottaa tilastollista tasonnostoa. Puistola ja Helenius ruokkivat Huuhtasta, joka on varteenotettava ehdokas Liigan maalipörssin voittajaksi. Kovařčíkin veljekset kantavat myös merkittävää tulosvastuuta, ja kaksikko on terveenä pysyessään joukkueen yksi henkisistä tukipilareista.

Puolustuksen luottopelaajat ovat tutussa tilanteessa, ja valmiina niittämään merkittävää vastuuta illasta toiseen. Puolustuksella on täysipäiväinen työ pitää oma pää puhtaana, sillä kaksikko Ruusu-Korhonen saattaa kokea haasteita työn suhteen.

Paras laukoja: Niko Huuhtanen
Nopein luistelija: Markus Oden
Kovin taklaaja: Niko Huuhtanen
Henkinen johtaja: Jesper Piitulainen
Flopin ainekset: Markus Ruusu
Tärkein pelaaja: Oliver Larsen

Pelaajakartta Jukurien pelaajakartta

VLH

Patrik Puistola
Ondřej Kovařčik
Samuel Salonen
Jesper Piitulainen
Markus Oden
Daniel Mäkiaho

KH

Michal Kovařčik
Konsta Helenius
Otto Mäkinen
Jarkko Immonen
Ottoville Leppänen
Oskars Batna

OLH

Niko Huuhtanen
Pekka Jormakka
Miikka Pitkänen
Topias Hynninen
Viljami Sandvik

P

Oliver Larsen
Linus Nässen
Lucas Nordsäter
Niclas Lundgren
Niklas Peltomäki
Sander Vold Engebråten
Niilo Romppanen
Hannes Häkkilä
Kasper Soini

MV

Markus Ruusu
Rasmus Korhonen
Jami Pasanen

Valmentaja

Olli Jokinen

» Lähetä palautetta toimitukselle