Pelaajakartta: Tuplamestari uudistuksen keskellä − Tappara lähtee puolustamaan tuplaansa

LIIGA / Artikkeli
Mestaruusvalmennus vaihtui Grönborgin aikaan.
Kausi 2022–2023 oli Tapparalle pelkkää juhlaa. Ensin joukkue voitti CHL-mestaruuden, sitten runkosarjan ja vielä liigakauden päätteeksi nosti Kanada-maljaa. Nyt joukkue on kuitenkin suuren muutoksen keskellä, kun se siirtyy uuden päävalmentajan Rikard Grönborgin aikaan.

Tuleva kausi tulee olemaan joukkueelle aikaisempia kausia haasteellisempi, koska mestarivalmentaja Jussi Tapola vaihtoi seuraa Sveitsin SC Berniin. Tilalle tuli niin ikään Sveitsistä ruotsalainen Rikard Grönborg. Ruotsalaispäävalmentaja on hakenut meriittinsä Ruotsin maajoukkueen peräsimestä, mutta kuitenkaan seurajoukkuekiekkoilusta hänellä ei vielä järin ole kokemusta. Hän valmensi Sveitsin ZSC Lionsissa 4 kautta, joista viimeinen kausi päättyi potkuihin.

Joukkueen kokoonpano on myös muutosten alla. Pitkään Tapparassa kiekkoillut Kristian Kuusela päätti kunnioitettavan pelaajauransa. Joukkueen hyökkäyksestä lähti muun muassa Niko Ojamäki, Jonathan ja Marcus Davidsson, Patrik Virta, Juuso Ikonen, sekä uransa ensimmäiset mestaruutensa viime kaudella voittanut Jori Lehterä. Tappara tulee etenkin kaipaamaan Ojamäen tulista pyssyä niin hyökkäyspäässä kuin ylivoimilla, sekä ykkössentteri Lehterän syöttötaitoa ja aloitusvoimaa.

Pelaajakartta Tapparan pelaajakartta

VLH

Anton Levtchi
Carter Camper
Kristian Tanus
Petteri Puhakka
Radek Muzik
Oskari Luoto

KH

Otto Somppi
Heikki Liedes
Otto Rauhala
Topi Rönni
Oiva Keskinen
Jeremi Tammela

OLH

Veli-Matti Savinainen
Nick Baptiste
Nick Halloran
Philip Granath
Benjamin Rautiainen

P

Valtteri Kemiläinen
Otto Leskinen
Veli-Matti Vittasmäki
Joni Tuulola
Oskari Manninen
Mattias Bäckman
Kasper Kulonummi
Jesper Ahlroth
Eemeli Saari

MV

Christian Heljanko
Vilho Heikkinen
Eetu Randelin

Valmentaja

Rikard Grönborg

Tapparan uusi ilme

Hyökkäykseen Tappara hankki Nick Baptisten, Nick Halloranin, Carter Camperin, Otto Sompin, Radek Mužíkin ja Heikki Liedeksen. Baptiste on tamperelaisille tuttu pelattuaan kaudella 2021–22 Ilveksen riveissä. Kanadalaishyökkääjältä on lupa odottaa tuli- sekä kamppailuvoimaa Tapparan hyökkäyspäässä.

Myös 35-vuotias yhdysvaltalainen Camper tulee olemaan Tapparan ensi kauden tärkeimpiä hyökkäyspään pelaajia. Häneltä voidaan odottaa Ojamäen korvaavaa laukausta ja erinomaista pelinlukutaitoa. Kookoosta saapunut Liedes on hyvä kahden suunnan pelaaja, joka hallitsee niin pisteiden teon kuin oman pään puolustamisen.

Puolustuksesta joukkue menetti Maksim Matushkinin, Casimir Jürgensin, Ben Thomasin sekä Mikael Seppälän. Etenkin leijonapakki Seppälän aukko on haastava korvattava. Puolustuksen aukkoja on koetettu tilkitä paluumuuttaja Otto Leskisen, ruotsalaisen Mattias Bäckmanin ja Kookoosta saapuneen Oskari Mannisen voimin.

Leskinen tuo pakistoon kiekollista osaamista ja Manninen tulee paikkaamaan Jürgensin puolustavan pakin paikan. Texas Starsissakin kiekkoillut Bäckman on arvoitus, koska hän kärsinyt viime kausina loukkaantumisista. Ainakin Grönborg tietää mitä saa, onhan Bäckman tälle tuttu Ruotsin juniorimaajoukkueista.

Joukkueeseen jääneistä pelaajista merkittävimpiä ovat Anton Levtchi, Christian Heljanko, Valtteri Kemiläinen sekä Veli-Matti Savinainen. Floridasta maitojunalla takaisin Tampereelle palannut Levtchi tahtoo varmasti näyttää omaa osaamistaan, mikäli tämä vielä himoitsee NHL kaukaloon.

Kemiläinen voitti viime kauden päätteeksi Pekka Rautakallio -palkinnon, eli Liigan parhaalle puolustajalle jaettavan tunnustuksen. Hyökkäävä pakki rakentaa niin omasta päästä kuin hyökkäyssiniviivaltakin. Viime kauden päätteeksi Jari Kurri -palkinnon voittanut Savinainen lähtee pelaamaan jo viidettä kauttaan Tapparassa. On kuitenkin huomioitava, että fyysisestä pelistään tunnettu Savinainen on jo 37-vuotias. Alkaako ikä jo painaa vai nostaako kokemus päätään uusiutuneessa joukkueessa?

Carter Camper on Tapparan tärkeimpiä hankintoja
Kuva © Jarno Hietanen

Vain yksi maalivahti

Maalivahdeista on turha jossitella, Heljanko pelaa. Loistavan viime kauden päätteeksi Heljanko koppasi Urpo Ylönen -palkinnon Liigan parhaana maalivahtina, sekä valittiin CHL:n kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Pitkästä loukkaantumisesta kärsivän Vilho Heikkisen tilalle kakkosvahdiksi Tappara lainasi mestiksen IPK:sta Eetu Randelinin. On hyvin todennäköistä, että Tappara totuttuun tapaan hankkii kevään siirtorajalla itselleen toisen vahvemman maalivahdin, jonka turvin se voi lähteä kohti kevättä.

Tappara on kiekonhallintajoukkue ja suosii erittäin nopeita lähtöjä hyökkäyspäähän. Grönborgin erittäin nopeassa ja suoraviivaisessa pelityylissä Tapparan pienet ja ketterät hyökkääjät Kristian Tanus ja Philip Granath tulevat olemaan erittäin mielenkiintoisia.

Tappara  karvaa aktiivisesti ja korkealta, mutta tämä tulee jättämään aukkoja omaan päähän. Tällöin luotettava maalivahti ja stabiili puolustus ovat kaiken A ja O.

Heljangon onnistumisella on iso merkitys Tapparan menestymisen kannalta

Haasteita matkalla menestykseen

Eniten haasteita Tapparassa aiheuttaa valmennuksen muutos. Saako se voittavan joukkueen pidettyä aiempien vuosien tasolla? Toinen huolenaihe on ykkösmaalivahti Heljangon mahdollinen loukkaantuminen. Ilman Heljankoa Tappara on ongelmissa, sillä Randelinista tai Heikkisestä ei ole uskottavaksi paikkaajaksi. Tapparan pakiston ollessa hyvin hyökkäyspainotteinen, tilanne on entistä haastavampi.

Faktahan on se, että joukkue on rakennettu voittamaan. Grönborgin projekti on vasta alussa, vaikkakin joukkue on jo täynnä loistavia kiekkoilijoita. Lähinnä miten uusi valmennus saa joukkueen toimimaan yhteen, mutta tämäkin varmasti kehittyy kauden mittaan. Tuttuun tapaan voidaan kuitenkin todeta, että Tappara on kevään joukkue.

Paras laukoja: Nick Baptiste

Nopein luistelija: Philip Granath

Kovin taklaaja: Veli-Matti Savinainen

Henkinen johtaja: Otto Rauhala

Flopin ainekset: Mattias Bäckman

Tärkein pelaaja: Christian Heljanko

» Lähetä palautetta toimitukselle