Pikkuleijonat avasi kotikisat tyylikkäällä voitolla Latviasta – Aatos Koivulle ulosajo ottelun loppuhetkillä

MAAJOUKKUE / Uutinen
Pikkuleijonat avasi turnauksen voitolla.
Kuva © Tiia Mahkonen

Suomi avasi kisaurakkansa alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa voitokkaasti kaatamalla Latvian lukemin 3–1. Voittomaalin Pikkuleijonille iski Emil Hemming.

Ottelu alkoi Pikkuleijonien kannalta lupaavasti, mutta suurin tulos jäi vielä piippuun ylivoimamahdollisuudestakin huolimatta. Erän puolivälin jälkeen Olivers Mūrnieks sai rangaistuksen pelin viivyttämisestä, eikä Suomi tuhlannut toista ylivoimaa.

Konsta Helenius kaivoi aloitusvoiton, pelasi kiekon Aron Kiviharjulle, joka jakoi syötön b-pisteen kaarella odottaneelle Emil Hemmingille. Hemmingin kuti painui tulisesti verkkoon vain kolme sekuntia ylivoiman alusta, ja Suomi siirtyi 1–0-johtoon.

Pikkuleijonat hallitsi kiekkoa avauserässä hieman Latviaa enemmän, mutta lisämaaleja erä ei tarjonnut. Toiseen erään isäntäjoukkue sai uuden vaihteen silmään määrittäen erän tahdin täysin. Valkopaidoille siunaantui maalintekopaikkoja toisensa jälkeen, mutta kudit päätyivät joko Latvia-vahti Nils Maurinsin varusteisiin tai ohi maalista.

Ottelun parhaimmistoon kuulunut Helenius laukoi erässä peräti kuusi kertaa, muun muassa kertaalleen jalkojensa välistä, mutta Jukuri-hyökkääjä jäi ottelussa pisteittä.

Vaikka kiekko pysyi pääosin Suomen hallussa ja joukkue rummutti Maurinsia jatkuvasti, ei tulosta nähty kahdestakaan ylivoimasta huolimatta ennen erän loppuhetkiä. Niklas Nykyri antoi hyvän poikkisyötön Tuomas Suoniemelle, ja kotihallissaan pelannut hyökkääjä odotti maltillisesti siniviivalla Latvian puolustukselta karannutta Heikki Ruohosta. Suoniemi lähetti maalille hyvän vippisyötön, josta Ruohonen neppasi rystyllä kiekon verkkoon.

Erän lopulla Latvia sai erinomaisen maalintekopaikan, mutta pitkälti toimetta erässä ollut Petteri Rimpinen ryösti kiekon hanskaansa näyttävästi.

Suomi laukoi toisessa erässä yhteensä 18 kertaa kohti maalia, Latvia vain neljästi. Erässä ei vältytty säikähdyksiltäkään Pikkuleijonakapteeni Kiviharjun jättäessä kaukalon loukkaantumisen seurauksena. Vastikään pitkästä loukkaantumisesta kaukaloihin palannut puolustaja sai kaulaansa viillon latvialaisen luistimesta. Haava paikattiin erätauolla ja Kiviharju palasi päätöserään uuden paidan kera.

Kiviharju poistui kaukaloista toisessa erässä.

Kiviharjun paluu toi rytmiä Pikkuleijonien puolustukseen, mutta Latvia kampesi hiljalleen päätöserän edetessään itseään mukaan. Suomi ehti kuitenkin ensin tulostaululle Suoniemen iskiessä lähietäisyydeltä kiekon verkkoon Maurinsin jalkojen välistä. Latvia sisuuntui osumasta entisestään rakentaen muutamia laadukkaita paikkoja Rimpisen maalille, mutta Suomi pysyi lujana.

Ottelussa nähtiin vielä myöhäistä draamaa Aatos Koivun taklattua Dmitrijs Dilevkaa myöhässä selkään. Tilannetta tarkasteltiin videolta, ja TPS-hyökkääjä lähetettiin ottelurangaistus niskassaan suihkun puolelle.

Latvia osui kertaalleen viiden minuutin ylivoimalla, kun ottelussa muutamia laatupaikkoja saanut Bruno Osmanis niittasi komealla laukauksella Rimpisen nollan rikki kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua. Maalin takaa nappisyötön laukaukseen tarjosi Daniels Serkins.

Aikalisästä ja ylivoiman jatkumisesta huolimatta Latvia ei saanut enää kiekkoa verkkoon, ja Pikkuleijonat avasi kotikisat voitolla. Joukkueiden parhaiksi pelaajiksi valittiin maalivahdit Maurins, sekä 18-vuotissyntymäpäiviään ottelussa juhlinut Rimpinen.

Latvia jatkaa turnaustaan kohtaamalla Slovakian perjantai-iltapäivänä, kun taas Suomi isännöi Norjaa perjantai-illan ottelussa. Ottelu käynnistyy kello 18.00.