Pelicans nuiji Ilveksen hiljaiseksi kahdessa erässä

LIIGA / Raportti
Jääkiekko-ottelua on vaikea voittaa, jos antaa vastustajalle viisi maalia tasoitusta. Sarjakärkeen noussut lahtelaisjoukkue näytti isännilleen itseluottamuksen merkityksen karulla tavalla ja otti helpot vieraspisteet maalein 5-2 (2-0, 2-0, 1-2).

Otteluun lähdettiin täysin päinvastaisista lähtökohdista. Ilves oli viimeisestä kahdeksasta koitoksesta raapinut kasaan ainoastaan kolme pistettä ja kahdessa viimeisimmässä omiin oli kolissut kymmenen kiekkoa. Lintuparvi sen sijaan porskutti sarjan toisessa päässä, ja viikon takainen 1-6 –romahdus KalPaa vastaan oli ehditty kuitata kotivoitolla SaiPasta.

Brocklehurst ja Wärn hyödyntävät Ilveksen hätäilyn

Hakametsässä järjestettiin ennen alkuvihellystä kukkapuskanjakelutilaisuus 300:nnet ja 200:nnet liigaottelut pelanneille ilveksille Jesse Niinimäelle ja Vesa Toskalalle. Siihen harventuneen kotiyleisön ilonaiheet jäivätkin, kun Pelicans otti komennon heti ensi vaihdoista lähtien. Tamperelaiset pelasivat jo tutun hätääntyneesti ja ahdistuneesti.

Ilves joutui heti alkuminuuteilla taistelemaan vajaalla miehityksellä. Ensin Ville Koistinen ryntäsi kaksiminuuttisen arvoisesti, ja heti perään Matias Sointu koukkasi maalia kohti vapaasti purjehtineen Ryan Laschin kumoon. Koistisen jäähyn aikana vieraat eivät saaneet mainittavaa aikaan, mutta ylivoiman jatkuttua Aaron Brocklehurst rikkoi kuparisen. Lasch teki hienon syöttöpisteeseen oikeuttaneen puolenvaihdon tilanteessa.

Maalin jälkeen jäätiin hieman suvantovaiheeseen ja Ilves sai touhuaan rauhoitettua sen verran, että pääsi vähäksi aikaa näennäisesti peliin mukaan. Pelicans-päädyssä harrastettiin kuitenkin lähinnä kulmavääntöjä ja heikkoja laukauksia.

Vesa Toskalan maalilla seuraavat tilanteet siunaantuivat tamperelaiskapteeni Martti Järventien höynäyttäneelle Tero Koskirannalle ja Max Wärnille. Ensin mainittu ei saanut nostettua kiekkoa reppuun, mutta Wärn pääsi 21-vuotiaan Pekka Jormakan tarjoilusta sen verran maukkaaseen vetopaikkaan, että toinen lahtelaismaali voitiin merkata taululle.

Tupsukorvien paras – tai näkökulmasta riippuen vähiten huono – maalipaikka oli puolustaja Ryan Glennin ohjausyritys ylivoimalla. Siniviivaan ajautunut Jesse Niinimäki ampui jäätä pitkin kohti tolpan vieressä päivystänyttä Glenniä, mutta Niko Hovinen piti jalkovälinsä kiinni. Ilves-sentteri Matias Myttynen tuhri kelvollisen rebound-kiekon vierasvahdin syliin vielä erän loppupuolella.

Toskalan olemus kertoo paljon. "Miks te ette pojat ole koskaan noin?"

Pussinokat alkavat tyhjentää Hakametsän katsomoita

Vaikka isännät ensimmäisen erän loppupuolella pysyivätkin taas vauhdissa mukana, toisen erän alku oli tamperelaisittain varsin samanlainen kuin edellisen. Minuutin pelailun jälkeen Ryan Glenn ryntäsi jäähylle. Ylivoima ei muuttanut lukemia, mutta Henri Tuomisen oltua suorilla jaloilla puolustamassa pääsi Arttu Luttinen latomaan maalin edestä Pelicansin jo 3-0 –johtoon. Upeasti tiistaina pelannut Lasch oli jälleen syöttäjänä.

Seuraavassa vaihdossa pääsivät tamperelaiset ylivoimalle. Ensimmäisessä erässä tykinkuulan tehtäviin keskittynyt Masi Marjamäki sai vuorostaan Niinimäen tarjoileman tekopaikan, ja viimeistely oli taattua Ilves-laatua: torjunta Hoviselle.

Pelicansin kova työmoraali omassa päässä piti kotijoukkueen sarakkeen nollilla toiseen erätaukoon asti. Ilves-yleisö sai huonojen hyökkäysotteiden lisäksi tuskailla mitä mielenkiintoisimpien yksilövirheiden kanssa, esimerkkeinä mainittakoon Mark Leen vaikeudet kiekon olinpaikan havainnoinnissa ja Masi Marjamäen yritys tavoitella parin metrin korkeudessa ollutta kiekkoa korkealla mailalla väkijoukon keskellä –ylivoimalla hyökkäyspäässä.

Neljännen vierasmaalin tälläsi jälleen Wärn, tällä kertaa Justin Hodgmanin ja Jormakan passeista. Kolmikko kieputti hidasta hämäläispuolustusta lähes naurettavan näköisesti minuutti ennen taukovihellystä.

Toisella erätauolla hallin uloskäynnillä oli jo enemmän liikennettä kuin lihapiirakkakojuilla, ja jaloillaan äänestäneiden määrä kasvoi huippuunsa Brocklehurstin viimeisteltyä 5-0 –lukemat päätöserän kuudennella minuutilla. Päivän tehomies Wärn merkkasi ottelun kolmannen tehopisteensä syötöllä.

Hakametsän lahtelaismieliset ja muuten vain paikalleen lamaantuneet katselijat näkivät pelin lopussa hieman piristyneen Ilveksen. Johtuiko herätys valmennuksesta, loppuun asti huutaneista faneista, vaihtoaition luukun suutuspäissään rikkoneesta Koistisesta vai mistä, mutta vielä ennen erän puoltaväliä myös Hovinen joutui antautumaan. Isäntien avausmaalin teki juuri Koistinen.

Viime hetkillä Pelicansin Jarkko Immonen kauhoi vielä ilmaan pompanneen irtokiekon omaan maaliin ja Hovista kohti ampunut Koistinen sai toisen maalin tililleen. Kolmas erä merkittiin tuurimaalista huolimatta kaikilla osa-alueilla petranneen Ilveksen nimiin.

Pelicans soitti Reggaerekkaa, käytävän toisessa päässä hiljaisempaa

Kai Suikkanen hehkutti joukkueensa itseluottamusta.

- Tehdään paljon töitä, luotetaan itseemme ja pelataan tällä hetkellä sitä meidännäköistä jääkiekkoa. Hyvä kunto, luistelevaa peliä ja kiekkoa siirretään nopeasti. Pikkuisen se välillä katoaa, mutta niin katoaa näköjään vastustajallakin. Pelattiin tänään minun mielestä kaksi erää erittäin hyvää jääkiekkoa, Suikkanen jutteli.

Terävästä liigastartista huolimatta jalat tuntuvat lahtelaisleirissä olevan maassa.

- Hieno asia, että tulee pisteitä. Innokkuus on hieno asia, mutta ei mennä asioiden edelle. Jos ei homma toimi, niin turpaan tulee että tukka lähtee, valmentaja hyssytteli ja viittasi KalPa –tappioon, joka Suikkasen sanoin johtui kuntopohjan pettämisestä.

Isäntien Juha Pajuoja oli hieman melankolisemmissa tunnelmissa.

- Meidän maalintekijät ei ole mitään supersnaippereita. Tässä pelissä tehtiin vielä puolustuksessa helppoja virheitä. Yrityksen puutteesta ei voi syyttää, mutta oli sellaista pelokasta ylipuolustamista.

- Onnistumisia me kaivattaisiin. Lauantaina oli pitkiä keskusteluja ja muutoksia on tehty, mutta saa nähdä, koska ne alkavat näkymään.

Pajuoja myönsi potkuajatuksia mielummin virheet joukkueen rakennuksessa.

- Ei minulla ole aikaa sellaisia ajatella. Sen myönnän, että me olimme aika optimistisia kun rakennettiin hyökkäystä tälle vuodelle. Antti Kangasniemeen olen tyytyväinen, Pajuoja totesi ja myönsi myös monien fanien toivoman ”Jesse Niinimäki sentterinä” –ajatuksen olleen päässä syksyä totisemmin, jolloin mies totesi peluuttavansa häntä mieluummin maalivahtina kuin keskushyökkääjänä.

Pelicans saavutti vierasvoitolla sarjakärjen ja hinaa muita tällä hetkellä 25 pisteellä. Kolmen pisteen päässä on Jokerit, jolla on kolme ottelua vähemmän pelattuna. Lahtelaiset jatkavat liigaa perjantaina kotiottelulla HPK:ta vastaan.

Ilves on jo varteenotettavassa kriisissä. Joukkue keikkuu toiseksi viimeisellä sijalla ja jumbopaikkaa miehittävä HPK on vain kahden pisteen päässä yhden ottelun vähemmän pelanneena. Kuohituilta tällä hetkellä vaikuttavat kissapedot saavat seuraavan mahdollisuuden perjantaina, kun Tampereelle saapuu nimekäs JYP.