Tuomareiden silmätikku

LIIGA / Artikkeli
Ässien Matt Nickerson on ollut puhuttu hahmo ensimmäisissä peleissään. Viidessä ottelussa jäähyjä on kertynyt 83 minuuttia. Suihkun puolelle Nickerson on lentänyt peräti kolmessa ottelussa. Ovatko tuomiot olleet oikeita, vai onko mies joutunut tuomareiden silmätikuksi?

Valmentaja Mika Toivolan mukaan ongelma ei missään nimessä ole pelkästään Matt Nickersonin otteissa. Toivolan mielestä mies on joutunut tuomarien erityistarkkailun alle. Kaikki mitä hän tekee, katsotaan suurennuslasin kanssa.

– Melko uskomattomia tuomioita on ollut. Varsinkin tämä Oulun episodi. Nickerson meni tilanteeseen ja tönäisi kärppäpelaajan pois. Ei tiputtanut hanskojaan, eikä edes lyönyt. Tuomari sanoi, että tappelusta heitti pihalle. Minä kysyin, että mistä tappelusta, Toivola ihmettelee.

Videolta katsottuna Oulussa tapahtunut tilanne näyttää vaarattomalta ja voikin vain ihmetellä millä perusteella tuomari Aleksi Rantala löysi tilanteesta pelirangaistuksen aiheen. Olisiko tuomio ollut sama, jos tilanteessa tönijänä olisi ollut vaikkapa Atte Pentikäinen? Mikäli vastaavista tapahtumista aina lentäisi suihkun puolelle, olisi maalinedushässäkät käytännössä kiellettyjä.

Pelin nimi on kuitenkin jääkiekko ja fyysisyys kuuluu osana peliin. ”Kolmas pelaaja” saapuu varsin usein puolustamaan omiaan tai muuten vain tuomaan fyysistä muistutusta vastustajajoukkueelle. Eivät nämä tilanteet suihkukomennuksiin ole ennen johtaneet.

– Matt kävi pelin jälkeen todella kuumana ja sanoi jo lähtevänsä kotiin täältä, mikäli tuollaisista lentää suihkuun. Hän on kuitenkin tullut Suomeen kehittymään ja parantamaan nimenomaan kiekollista peliään. Se ei vain tahdo onnistua, kun joka pelissä lentää pihalle milloin mistäkin, Toivola jatkaa.

Nickersonin maine kovana pelaajana on kiirinyt hänen edelleen ja ilmeisesti tuomarit ovat saaneet ohjeen tarkkailla erityisen suurennuslasin kanssa miehen pelaamista. Mihin muuhunkaan Rantalan kommentti "On pakko antaa isoja jäähyjä, tai joutuu hyllylle" voi viitata.

– Mattille olen antanut ohjeen, että älä aloita tappelua, mutta mikäli toinen tulee nyrkit ojossa mäiskimään päin näköä niin totta kai saa antaa takaisin. Näin kävi Raumalla. Nickerson yritti välttää tappelua viimeiseen asti, mutta Shayne Toporowski kävi päälle ilman hanskoja. Lopulta Mattin pinna paloi ja hän joutui tilanteesta suihkuun, kun tappelun aloittaja sai vain käytöskympin, Toivola sanoo.

Nickerson on esiintynyt edukseen kiekollisessa pelissä, ja hänestä on ollut joukkueelle hyötyä sen ajan kuin mies vain on saanut kentällä olla.

– Pelillisesti Nickerson lienee meidän kolmen parhaan pakin joukossa jo nyt ja hän parantaa koko ajan. Olen ollut tyytyväinen hänen otteisiinsa ne vähät minuutit mitä hän on kentällä saanut olla, Toivola sanoo.

Tapaus Nickerson herättää paljon kysymyksiä. Onko todellakin niin, että SM-liigassa otetaan jo etukäteen selvä kanta siitä millainen pelaaja on? Eikö heille anneta edes kunnon mahdollisuutta? Ovatko tuomiot tasapuolisia tekijästä riippumatta?

Nickerson on sanonut selvästi haluavansa pelata. Tapella hän olisi saanut AHL:ssä. Mies valitsi kuitenkin SM-liigan suuremman peliajan ja kiekollisen taidon kartuttamisen vuoksi. Tältä pohjalta ajatellen kenelläkään ei pitäisi olla etukäteen minkäänlaisia päätelmiä siitä, millainen pelaaja Nickerson on.

Onhan Nickersonin kohdalla varsin mahdollista, että ylilyöntejäkin tapahtuu. Mies on ehtinyt urallaan mm. lyödä vastustajan joukkueen valmentajaa, tapella järjestysmiesten kanssa, yrittää ilman paitaa kentälle, kun tappelu jäi ”kesken”. Nickerson on tulikiukkuinen pelaaja, joka ei aina mieti jokaista liikettä loppuun asti, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuomareiden ajojahti olisi oikea ratkaisu tämän persoonan taltuttamiseksi.

Tapahtumat, jotka ovat Nickersonille tapahtuneet menneisyydessä eivät tarkoita sitä, että hän olisi aina tappelun aloittaja tai aina haastamassa riitaa. Päätöksiin pitää sisältyä tasapuolisuus. Ennakkoluulot eivät saa ratkaista sitä mikä tuomio lopulta on. Tämä ei koske ainoastaan Nickersonia vaan kaikkia muitakin SM-liigapelaajia.

Tappeluita metsästääkseen Nickerson tuskin olisi valinnut SM-liigaa. Hän pelaisi AHL:ssä, missä taatusti saisi tapella niin paljon kuin suinkin vain jaksaa. Hän valitsi Suomen. Voisiko siitä vetää päätelmiä? Voisiko siitä jopa päätellä, että Nickerson ihan tosissaan haluaa kehittää kiekollista peliään. Vai valitsiko mies tappelukoulukseen SM-liigan, jossa pillipiipareina mainetta niittävät Sami Partanen, Tom Laaksonen, Aleksi Rantala, Reijo Ringbom.

Minä en valitsisi SM-liigaa, jos haluaisin tapella. Mahtoikohan Matt Nickerson tehdä niin?

» Lähetä palautetta toimitukselle