Italia ja Kazakstan nousivat

MAAJOUKKUE / Uutinen
Jääkiekon MM-kisojen I-divisioona saatiin päätökseen perjantaina. Puolassa ja Liettuassa pelatut turnaukset päättyivät ilman suurempia yllätyksiä. Kisalipun ensi vuoden Saksan MM-kisoihin lunastivat A-lohkon voittanut Kazakstan, sekä B-lohkon ykkönen Italia. Australia ja Romania putosivat odotetusti takaisin II-divisioonaan, josta nousi ylös Etelä-Korea ja Serbia.

Yllätykset olivat tänä vuonna jääkiekon MM-kisojen I-divisioonassa vähissä. Sekä nousijat että putoajat olivat odotettuja. Kenties ainoaksi todelliseksi yllätykseksi voidaan laskea Iso-Britannian pronssisija B-lohkossa Tourunissa, jossa se kaatoi kisojen päätöspäivänä isäntämaa Puolan jatkoajan jälkeen 1-2. Britit pelasivat kokonaisuudessaan kelpo turnauksen pitäen avausottelussa muun muassa Ukrainaa tiukoilla.

Kazakstan palasi parrasvaloihin

Kazakstan teki paluun varsinaisiin A-tason MM-kisoihin kolmen vuoden jälkeen. Ennakkosuosikki pystyi pitämään pahimmat kilpailijat Japanin ja Slovenian takanaan, sekä ottamaan selvät voitot Kroatiasta, Liettuasta, ja Australiasta. Japani kaatui 3-1 ja perjantaina nousun ratkaissut ottelu Sloveniaa vastaan 2-1. Jälkimmäistä ottelua Kazakstan hallitsi selkeämmin kuin loppulukemista voisi olettaa.

Turnauspronssi ratkaistiin päätöspäivän ottelussa kisaisäntä Liettuan ja Japanin kesken. 8700 kotikatsojaa joutui pettymään pahemman kerran Japanin voittaessa ottelun 5-1. Liettua pelasi kotiturnauksensa täysin alakanttiin. Viidenneksi sijoittui Kroatia, joka uusi sarjapaikkansa kaatamalla Australian niin ikään 5-1 lukemin. Australia joutuu näin ollen hakemaan vauhtia II-divisioonasta.

A-lohkon turnauksen parhaaksi maalivahdiksi valittiin Slovenian Andrej Hocevar, parhaaksi puolustajaksi Japanin Aaron Keller, ja parhaaksi hyökkääjäksi Kazakstanin Vadim Krasnoslobotsev. Pistepörssin voitti Japanin Takeshi Saito tehoilemalla viidessä ottelussa tehot 5+4=9.

Italia visiitti divarissa jäi lyhyeksi

Italia vei lohkovoiton Kazakstanin tapaan puhtaalla pelillä. Torstain 4-2 voitto isäntämaa Puolasta antoi italialaisille mahdollisuuden pelata noususta perjantaina Ukrainaa vastaan. Molemmat olivat pelanneet aiemmat neljä peliään tappioitta, joskin Ukraina menetti yhden pisteen Puolalle, voitettuaan pelin vasta rankkarikisan jälkeen 2-1.

Ukraina hallitsi peliä Italiaa vastaan vieden laukaukset 39-17, mutta niin vain ottelun ainoat maalit teki Italia, joka voitti ottelun 2-0. Ottelun sankari oli maalivahti Thomas Tragust, joka piti ottelua uransa parhaana.

Ottelun kulminaatiopiste oli Ukrainan 5-3-ylivoima toisessa erässä. Italia oli tappamassa ulosajetun Stefan Zisserin viiden minuutin rangaistusta, kun Luca Felicetti rikkoi Ukrainan pelaajaa rangaistuksen arvoisesti. Kahden minuutin pyöritys viidellä kolmea vastaan oli kuitenkin luokatonta pakkopeliä Ukrainalta.

Kun toinen ei tehnyt, niin toinen teki. Italia pääsi pian itse ylivoimalle tapettuaan ensin Zisserin ja Felicetin jäähyt. Roland Ramoser ohjasi ilmasta puolustaja Michele Stazzaboscon siniviivalaukauksen ohi Ukrainan maalivahti Konstantin Simchukin, joka protestoi kiivaasti maalia. Videotarkistusten jälkeen aloitusta näytettiin keskiympyrään ja Italian leirissä tuuleteltiin osumaa toisenkin kerran. Nicola Fontanive somisteli loppuminuuteilla loppulukemat 2-0 tyhjään maaliin.

Viime vuoden Kanadan kisoista pudonnut Italia palasi näin ollen takaisin kuudentoista parhaan maan joukkoon ja on mukana ensi vuoden Saksan kisoissa. Turnauspronssi meni Iso-Britanniaan, joka voitti torstain karvasta Italia-tappiotaan harmitelleen Puolan jatkoajan jälkeen 1-2 Ashley Taitin maalilla.

Ukrainan ja Italian hyvin haastanut Puola jäi kotikisoissaan ilman mitalia sijoittuen neljänneksi. Viides oli Hollanti ja viimeinen Romania, joka teki kisojen ensimmäisen ja ainoan maalinsa viimeisessä pelissä Hollannin verkkoon häviten ottelun 1-5. Romania ei saanut käyttöönsä maan parhaita pelaajia. Nuoressa ryhmässä oli mukana useita 90-luvulla syntyneitä nuorukaisia.

B-lohkon parhaaksi maalivahdiksi valittiin Italian Thomas Tragust, parhaaksi puolustajaksi saman maan Trevor Johnson, ja hyökkääjäksi Ukrainan Andri Mikhnov. Pistepörssin voiton jakoivat italialaiset Roland Ramoser 5+3=8 ja Trevor Johnson 3+5=8.

Serbialle yllätysnousu

Jo aiemmin pelatuissa II-divisioonatason kisoissa nähtiin melkoinen sensaatio kun Serbia voitti kotiturnauksensa ja lunasti nousun I-divisioonaan. Voitto ratkesi käytännössä jo turnauksen avauspäivänä kun Serbia nousi Viroa vastaan 1-4 tilanteesta 5-4 voittoon rankkarikisan jälkeen. Suursuosikki Viro sisuuntui avaustappiosta ja voitti kaikki loput pelinsä.

Viidessä ottelussaan Viro tehtaili 68 maalia ja päästi 12. niin Israelia, Islantia, Kiinaa, kuin Pohjois-Koreaakin vastaan eestin pojat onnistuivat maalinteossa 16 kertaa. Se ei silti enää riittänyt nousuun oikeuttavaan ykkös-sijaan, koska Serbia voitti kaikki loput pelinsä, tosin huomattavasti maltillisemmin lukemin. Turnauksen kolmas oli Kiina ja neljäs hieman yllättäen Richard Tähtisen luotsaama Islanti. Viides Israel. Viimeiseksi jäänyt Pohjois-Korea putosi III-divisioonaan.

Bulgariassa pelatun B-lohkon voitti odotuksien mukaan Etelä-Korea täydellä pistepotilla. Korealaiset nousivat näin takaisin I-divisioonaan. Toinen oli Belgia ja kolmas Espanja. Bulgaria onnistui välttämään karsinnat helpolla ja oli neljäs. Meksiko oli viides ja kuudes oli voitoton Etelä-Afrikka, joka putosi III-divisioonaan.

Uudessa-Seelannissa pelatusta III-divisioonaturnauksesta nousivat kotijoukkue Uusi-Seelanti, sekä toiseksi sijoittunut Turkki. Kolmas oli Luxemburg, neljäs Kreikka ja viides Irlanti. Mukana piti olla myös Mongolian joukkue. III-divisioona pelattiin yksilohkoisena.

» Lähetä palautetta toimitukselle