Jokerit on Suomen kiinnostavin lätkäseura, Liigan avaamista ei saa sössiä ja muut viikon kuumat väitteet

LIIGA / Artikkeli
Jokerit ja Liigan avautuminen ovat tulikuuma aihe.
Kuva © Timo Savela
Jokerien uusi nousu, Liigan sarjajärjestelmän kipupisteet ja HPK näyttämässä pitkää nenää epäilijöille − Jatkoaika käsittelee jälleen viikon kuumimmat väitteet.

Liiga-kaukaloissa ja niiden ulkopuolella sattui ja tapahtui päättyneellä viikolla. Jatkoajan veteraanit Matti Koski ja Antti Wennström niputtivat kuumat keskusteluaiheet.

Jokerit tekee kiinnostavampaa kiekkotuotetta kuin yksikään liigajoukkue − Jokerit on Suomen kiinnostavin lätkäseura

Koski: Loppuunmyytyjä otteluita, pitelemätöntä somepöhinää, valtaisa huomio Mestis-kiekolle – Jokerit on palannut sarjaan juuri niin voimakkaasti kuin uskallettiin toivoakin.

Viimeistään nyt kriittisimmät Jokerien vastustajat voivat pistää suunsa säppiin ja myöntää tosiseikat: kotimainen kiekko tarvitsee jokaisen kipinän maksavan yleisön houkuttelemiseksi ja Jokerit on tähän täsmälääke.

Perinteinen seura on palannut kartalle nöyrällä ja uskottavalla toimintasuunnitelmalla, jota edistetään vieläpä raikkaalla sometoiminnalla. Kaiken kruunaa ilmeisen sitoutunut ja aktiivinen kannattajakunta, joka on täyttänyt lehterit ilta toisensa jälkeen. Laulu on raikanut ja liput liehuneet komeammin kuin käytännössä missään Liiga-seuran ottelussa.

Liigassa on tällä hetkellä runsaasti mielenkiintoisia aiheita niin yksilö- ja joukkuetasolla kuin kabinettipelissäkin, mutta divarikiekkoa ei pääse pakoon. Jotain narrikiimasta kertoo se, että erinomaisia katsojamääriä keräävä HIFK – joka on perinteisesti ollut maan suosituin ja kiinnostavin seura – tuntuu jääneen Jokerien varjoon.

Liiga auki nyt ja heti, Jokerit myskää kotimaisen kiekon uusiin uomiin tästä kaudesta alkaen!

Wennström: Hieno väite, sytyn. Muistatteko, kun anonyymit Liiga-pomot laskeskelivat, ettei Liiga tarvitse Jokereita? Niin minäkin.

Menneet viikot ovat antaneet esimakua siitä, minkälaista nostetta Jokerit voisi tuoda Liigaan lisää. Viimeistään Pave Maijanen teemapelinä oli sykähdyttävin aihe pitkään aikaan, silmäkulmat kostuivat.

Minkälaista se Liigan markkinointikilpailu sitten on? On suorastaan irvokasta, miten paljon etenkin Liigan itsensä pitäisi omaa markkinointiaan parantaa. Sarjan alku meni hiljaisella nostatuksella, avauspeli pelattiin jonkun jumppatreenin takia päivää aiemmin puolityhjälle Äijänsuolle, eikä Liiga kertakaikkiaan osaa rakentaa näkyvää tapahtumaa ja tv-tuotetta esimerkiksi Liigan avauksesta ja palkintogaalasta. Missä on suora lähetys sieltä, missä tapahtuu? Ei hyvää päivää.

Tapparan avauspuheet mestaruusviirin nostossa olivat hieman hidastempoista tv:tä, mutta siinäkin oli silti sataverroin enemmän tunnetta ja mahtipontisuutta kuin Liigan avaustapahtumassa tai -pelissä. Ainakin Tapparan fanit tunsivat todella uuden kauden alkaneen?

Takaisin narreihin. Jokerit on herättänyt uinuneen helsinkiläisen kannattajasiivun unesta, ja tehnyt sen tyylikkäästi. 90-luvun paitavärit, teemapelejä, nostalgiaa ja uutta tulemista samassa paketissa. Kaikkea, mikä KHL-köntyksestä loisti poissaolollaan.

Eikä täysin jätetä Kiekko-Espootakaan tässä käsittelemättä. Täytyy sanoa, että mediapelinä espoolaiset ovat esiintyneet hieman eri taktiikalla uhkaillessaan Liigaa oikeustoimilla, mutta ehkäpä uusi tuleminen on sitten tällaista Big Bad Espoo -meininkiä, jota se voisi hyödyntää markkinoinnissaankin? Ehkä suurin ja komein buusti on vielä tulossa? Ilkeä Espoo, lisää tätä!

Liiga saadaan vihdoin auki. Tätä saumaa ei saa sössiä!

Koski: Urheilullisessa mielessä tilanne on harvinaisen yksiselitteinen: Liiga on pakko saada auki ja siten tuotua alasarjoihin lisää unelmia ja tavoitteita. Taloudellisia argumentteja löytyy, mutta ottaen huomioon, miten veitsenterällä muutama Liiga-seurakin operoi suljetussakin sarjassa, vastustavien kantojen painoarvo pienenee vuosi vuodelta.

Sarja avautuu lähitulevaisuudessa, eikä sitä voi enää estää, sillä paine Mestiksen suunnalta käy lopulta ylivoimaiseksi Liigan vähemmistöllekin. Kiitos, Kiekko-Espoo! Kiitos, Jokerit!

Vaikka pitkään jahkailtu keskustelu on vihdoin käynnistynyt ja samalla myös kiihtynyt hyvään vauhtiin, ilmassa on silti suuria kysymysmerkkejä.

Liiga-kabinetin ulkopuolella on vain kalpeita aavistuksia päivittyvästä järjestelmästä. Vaikka media ja kiekonseuraajat laulavat rinta rinnan ilosävelmää urheilullisuuden ja kilpailullisuuden palauttamisesta Liigaan, keskustelu Espoon ja Jokerien noususta ei suoraan tarkoita sarjan avaamista esimerkiksi säännöllisten nousukarsintojen muodossa.

Koska Liiga on joukkueidensa hallussa, putoamisuhka ei varmastikaan ole helppo päätös. Siksi 16 tai jopa 17 seuran epämuodostunut hirviö voi olla mahdollinen.

Sarjan uudella urheilujohtajalla Jussi Markkasella ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltusella – joista molemmat ovat profiloituneet putoajakandidaattien edustajina – on kiekkokansan paineet niskassaan. Negatiivisuuden sijaan korostan, että herroilla on nyt ennennäkemätön mahdollisuus tehdä urheiluhistoriaa ryhdikkäillä ja rohkeilla päätöksillä.

Tätä saumaa ei saa sössiä!

Wennström: Täysin samaa mieltä. Matti, hyvä huomiosi Markkasesta ja Hiltusesta saa sen kuulostamaan Suomen edelliseltä hallitukselta ja NATO-päätökseltä. Eipä sössitty!

HPK otti viikolta 9/9 pistettä. Kerhon taaperrus oli alkukankeutta ja nyt saimme maistaa tulevan pudotuspelijoukkueen rutiinia.

Wennström: Aapppappapapap. Kyllähän Hämeenlinnassa kieltämättä kirjoitetaan nyt sivu, pari kiekkoromantiikkaa ja tarinaa. En lainkaan harmittele sitä, että Hämeenlinnassa ei toistaiseksi tarvitse viritellä mononkuvaa kenenkään persuuksia kohti. Pahin kauhukuva ja farssi on toistaiseksi vältetty.

Numeroita tuloksen takana katsellessa en ihan niin vakuuttunut ole. HPK näyttää nyt paremmalta kuin kuuden pelin tappioputkessa, jossa tosin joukkue oli oikeasti huono, ei epäonninen. Mutta nyt, kun esimerkiksi Eetu Tuulolan paluu ja parin avainmiehen onnistumiset ovat kasvattaneet joukkueelle selkärangan, se näyttää paljon tuota pahinta ahdinkoa paremmalta.

Täytyy pitää mielessä, missä tämän joukkueen suurempi maali on. Se on kauempana kuin tämän vuoden pudotuspeleissä. Pohjola-leiriltä ei päässyt nyt yhtään HPK:n junioria ikäkausimaajoukkueeseen, mutta sentään leirille mahtui nyt täältäkin junnuja. U20-joukkue jatkaa nuorten SM-liigan kärjessä. Liiga-joukkueessakin on havaittavissa kokeneempien pelaajien maalihanojen takana alunperin Mestiksen rajamailla olleiden pelaajien kehitysaskeleita. Jos tämä paketti pysyy myös ajoittain inhorealistisen pelitavan osalta kasassa, luvassa on ihan kunniallinen vuosi sekä parempia toiveita ensi kauteen.

Koski: Harvassa olivat ne, jotka nostivat Maso Lehtosen valmentaman talouskurimuksessa pyörivän seuran menestyjäksi ennen kauden alkua. Itsekin olin kovin skeptinen pienen seuran mahdollisuuksien suhteen.

HPK hällä välitti näistä kaakatuksista, vaan pisti päättyneellä viikolla uutta vaihdetta silmään. Kolme voittoa, joista kaksi alkukauden päävastustajiaan vastaan, on melkoinen hauiksennäyttö epäilijöille ja lämmin muistutus kotiyleisöille joukkueen mahdollisuuksista.

HPK on pelannut useita tuloksellisesti tiukkoja otteluita häviten useamman niistä. Voittoputki valaa uskoa pelaajiin ja se on elintärkeää materialtaan rajallisen joukkueen pudotuspelihaaveiden osalta.

Danick Martel veivaa upeita maaleja ja Teemu Rautiainen saa heittää poikkikentän lättyjä läpi kauden. Tästä huolimatta HPK:n syysvire ei riitä aivan pudotuspeleihin.

SaiPan surumielinen taloudellinen ja urheilullinen tilanne päättyy konkurssiin.

Koski: Toisin kuin Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa on todistettu murheellista poljentoa läpi syksyn. Kaukalossa on tullut takkiin, eikä loukkaantumisten kolhima kapea kokoonpano ole venynyt ihmetekoihin.

SaiPalla menee heikosti myös toimiston puolella. Seuran julkaisemassa kauden 2022–2023 tilinpäätöksessä oli kirjattu Liigan myöntämä 85 000 euron tuki. Summa on merkittävän suuri, mikä kielii osaltaan siitä, että seuran talous on valitettavan heikossa kunnossa.

Tilinpäätöksen mukaan seura on pyytänyt yhteistyökumppaneiltaan ennakoita ja tehnyt velkojien kanssa maksusuunnitelmia maksujensa hoitamiseksi. Yhtiö suunnittelee myös lisärahoituksen haalimista osakeantia.

Tilannetta ei helpota sekään, että SaiPan katsojakeskiarvo on 300 alle budjetoidun tavoitteen. Näillä lukemilla jokaisesta kotiottelusta kertyy lisää taloudellista päänvaivaa äärimmilleen venytetylle budjetille. Kannattajien ei kannata haaveilla kipeästi kaivatuista vahvistuksista hyvään toviin.

Vaikka tilanne on synkkä, toivoton se ei kuitenkaan ole.

Seura on saanut Liigalta taloudellista tukea, mikä kielii osaltaan jokaisen seuran merkityksestä Liigalle. Yhdenkin seuran putoaminen tarkoittaisi välittömästi pienempiä katsojamääriä ja myös Telialle perustetta neuvotella sille kallis ja epäsuotuinen sopimus uusiksi. Liigalla olisi tässä tilanteessa ainoastaan hävittävää.

Osakeanti tuo seuraan lisää rahaan, joskaan Jokerit-luokan onnistumisesta ei kannata haaveilla. Vaikeassa tilanteessa huomio kääntyy myös pääomistajiin. Seuran saama pääomalaina oli tilinpäätöksen mukaan 200 000 €, lisälainalle on todennäköisesti tarvetta.

Joten ei: SaiPa ei ole vielä konkurssin kynnyksellä, vaikka tilanne onkin diplomaattisestikin ilmaistuna kriittinen.

Emil Hemming on Liigan kiinnostavin nuori pelaaja ja valitaan vuoden tulokkaaksi

Koski: Maalitykit kiinnostavat aina! Emil Hemming on kauden otteillaan herättänyt kosolti huomiota ja myös tulokset puhuvat puolestaan. Nuori pelaaja on ansainnut hehkutuksensa, mutta siitä huolimatta vuoden parhaalle tulokkaalle myönnettävää Jarmo Wasama -palkintoa ei voi jakaa vielä.

Erityisesti Tapparan Oiva Keskinen, Lukon Jami Krannila ja Sportin Atro Leppänen ovat olleet raikkaita ilmestyksiä Liiga-kaukaloissa.

Hallitsevan mestarin ja sarjakärjen keskikaistalla pelatessa saa väistämättäkin mahdollisuuksia menestyä, mutta samoin epäonnistua. Keskinen on tähän mennessä ollut yllättävänkin hyvä, mutta hänen asemansa heikentyy välittömästi, mikäli Tappara hankkii kokeneemmana keskushyökkääjän vankistamaan ontuillutta pelaamistaan.

Krannilan sähäkkä pelaaminen on ollut yksi Lukon alkukauden ilonaiheista. Alun haasteista huolimatta Lukko on kivunnut sarjakärjen kupeeseen ja Krannilalla on ollut tässä vahvasti näppinsä pelinsä. Aloitukset eivät tartu vielä riittävissä määrin, mutta siitä huolimatta 23-vuotias hyökkääjä saa paljon vastuuta ja tekee myös tehoja.

Myös 24-vuotias Leppänen on ollut merkittävässä roolissa Sportin alkukauden harvoissa valonpilkahduksissa.

Mielenkiintoisin nuori pelaaja löytyy kuitenkin Porista. Toista kautta Liigassa pelaavan Lenni Hämeenahon tulikuumaan maaliputkeen kiteytyy pitkälti Ässien menestys, sillä vasta 18-vuotias maalitykki on tehnyt joukkueensa maaleista yli kolmanneksen.

Häkellyttävät tehot 8+1 kymmenessä ottelussa ovat lukemia, joista viime kaudella tehot 20+3 tehnyt Valtteri Ojantakanenkin olisi ylpeä. Tulikuuma Hämeenaho, räiskyvä pata – syksyn kiinnostavin yhdistelmä.

Wennström: Kyllä! Liputan molempien väitteiden puolesta.

TPS:n joukkuekaveri Viljami Marjala on ottanut nyt muutaman pisteen etumatkaa tulokkaiden pistepörssissä. Jos ennen kauden alkua joukkueen materiaali näytti heikentyneen ja hieman kapoiselta, niin ainakin ensimmäisen kuudenneksen perusteella hartioita löytyy leveälti. Täytyy myös muistaa, että vaikka Marjala on tulokas, hän on 20-vuotias ja Hemming 17. Jos nyt syksy menee hieman hitaammalla tahdilla liigavauhtiin totutellessa, niin keväällä verkot heiluvat jo tiuhempaan. Tämä nostattanee mukavati Hemmingin osakkeita ensi kesän varaustilaisuutta silmälläpitäen.

Meillä on mukavan lupaava nuorten pelaajien vuosikerta Liigassa. Nautitaan siitä täysin rinnoin koko talven ajan.

» Lähetä palautetta toimitukselle